Sunday, 24 May 2009

Kisah hari ini ....

Hari ni mcm biasa seawal pagi saya dah bangun...
Macam-macam nak kena buat di hari ahad yang nampak best jer......

Yang pertamanya saya dapat dengar ceramah dr surau dekat rumah saya ni
Hmmm, terasa mcm berada kt kg laa pulak. Kalo kt kg sy, hari jumaat hari cuti umum, memang sesudah subuh masjid dekat rumah saya akan berkumandang dengan bacaan al-Quran, sehinggalah tibanya waktu ceramah (org tempat saya sebut ada 'ngajar' hehe), lebih kurang jam 8.30 pagi. Mama n abah saya akan pegi ke masjid utk dengar ceramah, tp spt biasa sy tak ikut pun, hehe... Humm, nostalgia betul.

Ok, psl ceramah hari ni pulak, ustaz tuh berbicara psl peranan wanita hari ini espc wanita yg berkerjaya. Saya tertarik dengan apa yg dibicarakan. Suasana hari ni menyebabkan ramai wanita yg turut bekerja bagi membantu keluarga. Tapi, ada yg silap membawa diri...... akibatnya anak2 terabai. Ya la, hari ni ramai yg terpaksa guna bibik utk tgkkan anak2, tak pun hantar kt nursery jer. Lepas tuh, kt umah memang dh jarang2 masak,,, kalo makan pn masakan bibik / org gaji, takpun makan kt kedai jer. Saya bersetuju dengan ustaz itu, masakan ibu adalah masakan yg paling menyihatkan dan paling dipercayai kerana dipenuhi dengan kasih sayang. Emmm, sy rasa bertuah juga sbb mama saya seorang suri rumah sepenuh masa. Saya tak boleh bayangkan mcm mana kalo mama saya berkerjaya.. mesti balik sekolah tengahari saya tak dapat makan makanan yg dijamu panas2. Emm, nostalgia betul teringat zaman sekolah dulu. Saya kan anak sulung, biasa laa cara saya dijaga oleh abah n mama lain skit dpd adik2 sy yg lain. Jangan gelak tau kalo saya cakap, dolu2 sy memang berkepit ngn mama sy ajer... juga di sebalik sikap abah saya yg agak2 'kongkong'saya, semuanya tak boleh huhu. Nk pegi camping pn tak boleh, yg boleh camping kt padang sekolah aje, hahaha. Sib baik laa mama saya sporting abis n cover line.. hehe termasuk kisah sy n bf pertama di zaman Form 5 itu, hehek...klakar laa pulak bila ingat balik (to that bf... Die, sy tau awk kadang2 baca blog n FB saya kan???? really appreciated u keep on contact me ;)I always pray d happiness for both u n wife! )

Ok, back on track... psl ceramah itu. Walau pn sy seorang yg ada karier, insya allah sy akan tetap akan kekalkan apa yg sy selalu lakukan sekarang. Masak n buat keje rumah sendiri. Kalau pun, sy terpaksa guna bibik, sy akan pastikan yg masak memasak, sy sendiri yg buat. Yer laaa, sy kn suka memasak dgn penuh kasih sayang.. hehehe. Itu azam saya!

Lepas dengar ceramah agama, saya pasang DVD love song ... hmmm, best jer rasanya. Yang pertama sy dengar mesti laa lagu "Ain't No Sunshine", ini semua gara2 Kris Allen yg menyanyi lagu tu dgn sgt sedap pd final American Idol Season 8. Saya pasang DVD love song nih bukan apa, baru sonok skit wat keje rumah dgn diiringi muzik. Keje rumah yg pertama, cuci baju hehehe. Dah setel basuh n sidai, sapu rumah laa pulak termasuk laaa sawang2 yg mula ada di dinding n siling. Oh, mama sy akan smpai petang. Saya nk semuanya nampak lagi perfect (sblm nih pn mmg umah saya kemas selalu). Dah sapu umah, sy mulakan kemas n lipat baju2 yg baru diangkat dr ampaian. Dh masuk almari sume baju tuh. Lapar laa pulak, sy panaskan oven... kemudian sy panaskan fries, n Spicy Chicken McDeluxe yg sy lupa nk makan mlm td gara tertido dgn jayanya.

Mcm biasa, lepas kekenyangan, sy tak suka dok diam... sy mesti bakar itu kalori, hehe. Saya sambung keje rumah sy dengan menyusun balik semua buku2 n majalah sy yg sgt banyak itu, hmm.. sedap mata memandang bila sume dh in order. Kemas bilik saya, nice! Lepas tuh, sy sembur pewangi kt seluruh umah sy, emmm,, baru best!! Tilam, bantal2, langsir, karpet n baju2 kt rak sy sembur ngan Febreeze... wauh, nyaman jer hehek. Hmmm, ada lagi yg tinggal. Lantai... Sy ambik Roses Ajax Fabuloso, apaagi mop lantai laaa... Yeah, sy sgt suka wangian... best betul rasanya. Oh, ada lagi, sinki n lantai bathroom n toilet. Apa lagi, ambik Zip n sental laaa. Memang puas ati betul laa bila dh sume nampak berkilau2 jer n wangi. Betul, membersih n menyental nih pn mcm terapi utk kita.. rasa lapang pn ada. Emm, kalo nak tau... sy mula suka membersih sink n sental lantai nih sejak2 belajar dr filem "Needing You" lakonan Sammi Cheng n Andy Lau. Filem nih memang sweet aje.. sy suka. Dlm filem tuh, Sammi Cheng akan membersih n menyental sinki n lantai kalo dia tiba2 rasa serabut or ada masalah. At last, bos dia si Andy Lau pn terjangkit sama hehe. Lepas tuh, sy pn terjangkit ngn hobi ini, hehek..masa tuh sy baru mula2 stay alone kt Kajang,di Taman Seri Mewah itu. Kalo dulu, bila sy sedih... sy suka sgt makan eskerem malam2 utk lupakan menda2 tuh huhu.

Yeah, umah pn dh wangi... Keje2 pn dh beres. Hmm, apa lagi nk buat. Dh tghari ni, iron baju nk outing hehe. Hmm, pening nk pakai baju apa, at last ambik blaus hitam Harajuku syle n seluar warna kelabu. Dh setel, apa lagi mandi laaa. Dh siap mandi, terus solat Zohor. Sblm kuar, buat facial muka kt umah sendiri...hmm, sy dh mcm fobia pn ada pegi facial kt salon, sakit dorang buat, n abis muka sy merah2 huhu. Sambil2 masker kt muka sy kering dgn jayanya, sy isi laa masa lapang tu dgn buat manicure laa. Oh, sy suka sangat tgk kuku tgn sy nmpak berkilat, hehe. Emmm, sy suka tgk jari org kalo pertama kali sy jumpa org tuh. Jgn ingat sy pandai baca pape hehe. Sebenarnya sy suka tgk kuku tangan org tu... Kuku kan menggambarkan kebersihan seseorang itu. Sume dh setel, sy kuar laaa walapun cuaca panas terik, huhu.

10 minit pukul 7 mlm... mama sy smpai. Yeay....mama ku dh sampai!!! Sib baik sy dh otw balik ke rumah masa tuh... kalo tak terpaksa laa mama saya menunggu saya jemput dia ngn sabarnya.
Esok seharian saya akan habiskan masa dgn mama saya.... insya allah. Bila lagi nk berkepit ngn mama saya kan.... Hehehe

Friday, 22 May 2009

WHAT ABOUT NOW - Daughtry

"What About Now"

Shadows fill an empty heart
As love is fading,
From all the things that we are
But are not saying.
Can we see beyond the scars
And make it to the dawn?

Change the colors of the sky.
And open up to
The ways you made me feel alive,
The ways I loved you.
For all the things that never died,
To make it through the night,
Love will find you.

What about now?
What about today?
What if you're making me all that I was meant to be?
What if our love never went away?
What if it's lost behind words we could never find?
Baby, before it's too late,
What about now?

The sun is breaking in your eyes
To start a new day.
This broken heart can still survive
With a touch of your grace.
Shadows fade into the light.
I am by your side,
Where love will find you.

What about now?
What about today?
What if you're making me all that I was meant to be?
What if our love, it never went away?
What if it's lost behind words we could never find?
Baby, before it's too late,
What about now?

Now that we're here,
Now that we've come this far,
Just hold on.
There is nothing to fear,
For I am right beside you.
For all my life,
I am yours.

What about now?
What about today?
What if you're making me all that I was meant to be?
What if our love never went away?
What if it's lost behind words we could never find?

What about now?
What about today?
What if you're making me all that I was meant to be?
What if our love never went away?
What if it's lost behind words we could never find?
Baby, before it's too late,
Baby, before it's too late,
Baby, before it's too late,
What about now?



Just nak bagitau, ini juga lagu favourite saya lately nih....
Baru tadi terjumpa lirik dia... so just cut n paste it here.... :D

Biasanya sesuatu lagu tuh sy suka kerana melodi n suara penyanyi tuh n bila lirik lagu tuh mcm bermakna n ada kena mengena skit2 ngan my life...

So, i think this song has d lyric that i meant...............

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation