Monday, 24 August 2009

Ramadhan ini..

Alhamdulillah....
Hari ni dah pun 3 Ramadhan...
Insya allah, rukun yang satu ini akan dilaksanakan sebaik mungkin.. lebih baik dari tahun2 yg lepas... ( itu azam saya)

Bulan Ramadhan ini, saya nekad untuk memastikan juadah berbuka puasa saya adalah semuanya home made... pendek kata, cuba menahan keinginan daripada belanja sakan kt bazar Ramadhan...hehehe. 3 hari nih, masih boleh bertahan (chaiyok!!!). Mungkin sbb saya tak nak rasa frust lagi dgn lauk pauk yg kadang2 indah khabar dr rupa... huhu.

Sempena Ramadhan ini, saya cuba untuk mendapatkan ketenangan yg saya cari. Mungkin Ramadhan ini, ada sesuatu yg menanti saya. Manalah tau kan (huh, saya cuba optimis). Ummm..ntah nape saya rasa ada sesuatu jer... hehe, my instinct say that...!

Sebenarnya 2 -3 menjak nih, saya perasan sifat buruk saya. Haih, entah nape saya suka buat perangai nih ??? Perangai ape yg saya maksudkan tu??? Apa lagi kalo SIKAP SUKA BERTANGGUH! Bila dah bertangguh, kerja tuh tak menjadi. Daripada sepatutnya siap cepat, jadi tak siap langsung,.... dpd sepatutnya takdek langsung keje, jadi menimbun. Huuu...
Saya pun tak pasti nape saya jadi macam nih? Mungkin sikap malas yg mula menunjukkan taringnya kot???

Emm.. di bulan puasa nih, kalo diikutkan jin n syaitan semua dirantai. Bulan nih orang kata bulan kita semua beribadat. Memang itu yg saya cuba capai Ramadhan ini, insya allah. Pendek kata, bulan Ramdhan ni, manusia berlawan dgn hawa nafsu sendiri. Kalo di bulan Ramadhan ni masih ada yang berbuat jahat, maksudnya dia kalah kepada nafsunya sendiri. Sebenarnya, peperangan paling besar seorang manusia adalah peperangan dirinya dengan hawa nafsunya sendiri.

Sempena bulan yang mulia ini juga, saya cuba untuk mempertingkatkan hubungan baik sesama manusia lain; keluarga, kawan, sahabat dll tu. Juga untuk memastikan anggota badan saya yang lain perut juga turut berpuasa bersama-sama dengan perut ini.

Apa yang pasti, di bulan Ramadhan ini juga saya dapat merasai indahnya n lazatnya membaca ayat2 suci al-Quran. (Huh, betapa selama ini..jarangnya saya membaca kalam Allah yg satu ini...)

Itu sahaja dulu untuk pagi ini....

Monday, 17 August 2009

penangan H1N1..

Selamat larut malam kpd semua...
(tiba2 dpt ilham nk tambah entry pd kala malam takde bulan mengambang nih, hehe )

Saya pasti sekarang nih H1N1 menggusarkn hati semua rakyat malaysia..
Haih, kajian dpd WHO, 5 juta rakyat malaysia i.e bersamaan 20% dpd jumlah rakyat malaysia akan dijangkiti virus ini sekiranya tindakan pencegahan tidak diambil.
Menakutkan sungguh! Sehingga saat ini, dah 62 orang jadi mangsa maut virus ni.

Kerana virus ini....... saya sanggup habiskan masa dekat rumah jer sepanjang minggu nih. Emmm.. best jugak lepak kat umah.... mcm2 benda leh disetelkn!Paling penting, rasa dapat rehat yang sgt berkualiti, hehehe.

Oleh kerana lepak di rumah jugalah, baru saya berpeluang untuk membalas sms n call org di henpon saya. Aiseh, saya betul2 mintak maaf pd mereka2 yg cuba hubungi saya sama ada call atau sms spjg 2 minggu lepas. Yg betul2 urgent jer sy ambil perhatian. Saya minta maaf sangat2..... 2 minggu lepas adalah minggu saya kuarantin diri sy dr henpon saya itu, huhu. Saya rasa saya perlu ambil tindakan itu. Saya pasti tindakan saya untuk ignore henpon saya dlm tempoh itu sedikit sebanyak memberikan saya saat bertenang yg saya perlukan. (huh...... mengeluh aje laa yg mampu)

Kerana H1N1 juga, saya kurangkan aktiviti saya mengunjungi tempat2 yg saya suka pergi. Sudah pasti tempat2 yg saya suka pegi tuh ramai orang. Lagi ramai orang lagi banyak risiko untuk penularan virus H1N1 tu. Utk langkah berjaga2, kena la pakai topeng muka / hidung tu. Huh, saya tak suka nak pakai... jadi, baik saya dok umah ajer.. layan menda2 in house yg selama ni saya kurang berkesempatan nak buat. Kerana H1N1 jugalah, saya mula mengubah places of interest saya. Sebagai contoh, untuk memenuhi minat memasak saya, kalo dulu saya suka pegi pasar untuk memilih sendiri sayuran, buah atau daging yg segar2 tu... sekarang nih saya memilih untuk ke HS Nada, yg saya pasti terjamin juga kesegarannya, cuma nak memilih tuh agak limited laaa.. sbb konsepnya sume dah in pack! Takpe laa, ini untuk tempoh sementara saja.

Patutnya saya mengunjungi salun rambut untuk trim rambut saya nih.. n juga mengunjungi klinik gigi untuk bersihkan gigi secara profesional. Tapi... H1N1 nih membantutkan niat saya... Takpe lah, mungkin lenkali saya pegi. Tapi... rambutku ini perlu ditrim atau maybe potong utk ubah stail baru (yer laa, saya kn suka menfesyenkn rambut saya nih mcm2, hehe). Oh, sy mmg perlu ke salun rambut itu sbb hair lotion saya sudah abis, huhu. (Humm.. i miss my hairstyle yg boyish cut tuh... sbb org asyik puji comel... kekeke :P, tapi rasanya sy takkan buat lagi, tak sanggup nak korbankan rambut nih.. huhu )

Kerana H1N1, saya nasihatkan adik kurangkan aktiviti naik bas kt terminal bas yg sudah pasti sesak ngn manusia tuh. Maksudnya kurangkan aktiviti dia datang lepak umah saya laaa.. hahaha. Risau jugak...huhu. Tapi 2 minggu lepas dia dah pn datang lepak umah saya, sbb kolejnya dh tutup seminggu utk kuarantin.

Apa lagi yer yg gara2 H1N1 nih??? Oh, lupa lak nak citer. Kerana H1N1 jugaklah, makanya kt ofis sy pn turut diedarkan topeng muka... mula2 yg pakai buang... lepas tuh latest one, yg mcm mangkuk polisterin utk taruk nasi goreng masa mesyuarat tuh, haha. SO far, dua2 pun lum penah saya guna.

Ada pulak geng yg suh saya pakai purdah aje, lagi senang. Hahahaha.. idea lawak seposen laa tuh! Tapi, kalo pakai purdah.. terasa saya nih macam Aishah dalam filem Ayat-ayat Cinta lak.. hahaha :D (dahlaa saya suka sangat nyanyi lagu Ayat2 Cinta tuh, hehe).

Oklaaa... rasanya cukup laa dulu psl H1N1 nih..
Dah time utk tido... esok nak kena bangun pagi2... keje laa ape lagik!!

till then... jumpa lagi dlm entry akan datang...
gudnite.......!!!

Friday, 14 August 2009

Kesian my blog! sebab2 terabai???

Salam n gudmorning sume!

Ehmm.... rasa cam dah berkurun lamanya saya tak update blog nih..
kesian kt blog saya nih, terabai dua tiga menjak nih...
Saya tengah terfikir kenapa agaknya saya boleh mengabaikan blog saya nih???

Sebab-sebabnya ialah (ya laa kot??) :

1. Dua tiga menjak nih, saya asyik balik lambat dari ofis... (dah laa kat ofis pn tak sempat nak buat benda2 nih sume)

2. Bila balik dr ofis, kat umah pulak ... my passion on internet suddenly gone and of cos i dont know why??? Yang pasti, masa sy dihabiskan dengan baca macam2 magazine....

3. Bila kat umah, bila waktu malam (time blogging)... bila saya bukak TV jer, mesti saya layan dalam setengah jam.. lepas tuh tertido dengan jayanya.. bila celik mata.. aiyooo, dah kul 5 pagi... huhu

4. Bila hari minggu (time blogging jugak), saya sibuk buat 5S kat umah... bersihkan satu umah dari siling sehingglah ke ceruk dapur... (almaklum dah lama tak buang sawang2 kt umah...hihi)

5. Bila time free kat umah, saya sibuk dengan hobi baru saya....menjaga ikan guppy yg comel n juga pokok kenit di dalam pasu itu... sesungguhnya saya sonok ngn hobi baru ni... best bila tgk ikan2 tuh berenang n berebut makan ... hehe . N sonok jugak bila tengok pokok jagaan saya membesar dengan jayanya n of cos makin comel. Oh, saya suka sesuatu yg comel n mendamaikan.

6. Bila petang hari minggu, saya mesti kuar jalan2....... espcially shopping loh.. pe lagik (rasanya bulan nih sy sgt boros..huhu!)

7. Bila ada citer baru kuar, sy mesti layan JOm Wayang,,,, hohoho

8. Dua minggu sebelum datangnya Ramadhan, saya bertekad untuk puasa 2 minggu jugak... Jadi, agak sibuk laa skit. Petang balik keje, sy mesti singgah kedai beli somethin yg sy terfikir utk masak utk juadah berbuka n sahur. Bila balik umah, terus mandi, masak n berbuka. Malam lak, layan citer smpai kul 10.00... lepas tuh dh tertido dgn jayanya. Kul 5 bangun utk sahur. Dekat2 kul 7 pg dah gerak gi keje. Habis keje, dekat2 kul 5, cabut ler. N then, rutin yg sama berulang loh..

9. Sebab utama, saya rasa saya sibuk2 kan diri saya kerana saya rasa saya tak boleh dok umah tanpa buat sesuatu yg sibuk.. sebab nanti fikiran saya akan terimbas psl sesuatu...... Sesuatu yg buat idup saya tak keruan.... (haih, susah tul laaa...).


Emmm... saya rasa itu laa kot sebab2nya...
Lepas nih sy akan masukkan entry psl Jom Wayang terkini yg sy lum sempat nk citer kt sini....

Till then, chow.........

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation