Friday, 5 February 2010

Loyang @ Goyang @ Ros Berbijan...

Humm,...acara memasak kembali lagi...taraa
FYI, mcm saya katakan sblm ini, hobi saya memasak...
Dulu saya suka sangat buat makanan2 barat, spagheti, piza, kek, muffin, cookies etc
tapi.. sejak 2 thn lepas, saya jadi rindukan makanan tradisional melayu..
skang nih kalo diperhatikan, mmg tak ramai generasi baru yg reti buat...betul kn??
timbul kesedaran dalam jiwa sy utk mula mahirkn diri buat makanan tradisional espc yg saya suka banget..

Malam tadi saya merindukan kuih loyang @ goyang @ ros.. hummm, betul..
So, ape lagik.. saya terus buat laa, sambil2 layan American Idol Year 9... (ooh, sy suka tgk American Idol time2 audtion nih sbb leh tgk mcm2 perangagi org pelik yg leh buat sy gelak sbb dorang wat lawak sengal.. hahaha :D )

Ok, meh saya tunjuk kekdah buat SESAME ROSE nih.. (kuih loyang taruk bijan sedap, pecayalah) .

1. (takdek gambar) : Campurkan tepung beras lebih kurang 500gm dgn bijan (byk mana, suka ati laa..pandai2 laa estimate) n campur sedikit garam (err, tak taruk pn takpe, tp sy mesti taruk punyer). Pada masa yg sama kacau lebih kurang 3 sudu besar gula dgn air, jadikan air gula.


2. Masukkan air gula ke dalam tepung+bijan tadi. Gaul rata, n then masukkan sedikit esen ros (bar wangi n rasa makan bunga ros, haha). Lepas tuh, masukkan 3 biji telur ayam. Kacau rata lagi. N lastly spt gambar di atas, masukkan santan pekat. Teruskan kacau bagi sebati.


3. Panaskan minyak di dalam kuali (minyak kena banyak supaya terendam). Ambil acuan loyang, celupkn dlm minyak panas. Pastikn minyak betul2 panas n acuan pn dh panas betul. Kemudian, celupkn acuan ke dalam tepung...slps tuh, dgn pantas masukkan dalam kuali. Teknik dia, biarkan bahagian luar garing dulu, pastu goyang2kan acuan supaya kuih tuh keluar dr acuan.

4. Aha, inilah rupa kuih ros berbijan tengah digoreng. Goreng sehingga garing n benchmark dia adalah, warna kuih dh bertukar cantek keperangan.

5. Angkat dan toskan kuih loyang yang siap dimasak. Taraaa.....comel kan :D.

6. Akhir sekali, masukkan dalam bekas kedap udara kalo tak lemau lah ia haha. (Err, sbnrnya saya buat nih nak bawak ke ofis pagi nih, sekali terlewat bangun..lupa laa pulak nk bawak..huuu)

Macam mana kawan2? Berminat nk try ??
Jadilah pencinta kuih tradisional melayu mcm saya supaya tak pupus dek zaman.. hehe (promote nmpak! haha).
Tapi, buat kuih nih mmg kena sabar n cool.. n kreatif... (sy suka sbb sy suka benda yg kreatif.. hehe)

4 comments:

  1. beb,

    bawak le ke opis. kami jd tester hehe

    ReplyDelete
  2. memang plan nak bawak satu bekas tuh.. tp tertinggal kt atas meja.. huu

    ReplyDelete
  3. peh.. rajin sungguh hang. eh, aku amik resepi sup tulang ko tau.. nanti aku dh wat, aku add gambo eh.. huhu

    ReplyDelete
  4. aha..rajin laa sangat hihi..
    resepi tuh??? ambik n try laa, hehe...ok jer,
    Dolu aku kedekut resepi aku haha..!! Skang nih rasa best lak kalo leh share ngn org.. tul tak???
    ok, nanti try, then comment laa..best ke idak..hihi

    ReplyDelete

Ada nak komen?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation