Sunday, 31 January 2010

Berwuduk hilangkan rasa marah

PERNAHKAH anda marah kerana disakiti atau berasa hati? Namun, bagi mengawal keadaan anda tidak perlu menonjolkan emosi tersebut. Menegur tidak salah tetapi anda perlu belajar mengawal perasaan marah. Sifat marah yang tidak terkawal boleh mengakibatkan kerosakan.

Marah memang sifat semula jadi manusia, berpunca daripada keadaan tidak adil, disindir, dihina, dituduh bukan-bukan, diperalat, difitnah dan diancam kehilangan sesuatu yang berharga.

Jika kita berhadapan dengan orang sedang marah, cubalah hadapi dengan langkah berikut:

1. Beri peluang orang sedang marah itu bercakap atau meluahkan terlebih dahulu punca kemarahannya.

2. Ketika berhadapan dengan individu sedang marah, jangan menyampuk dan merendahkannya.

3. Kaji punca kemarahannya dan cuba atasi. Sekiranya berpunca daripada kesilapan kita, mintalah maaf daripadanya.

4. Cubalah bertanya beberapa soalan bagi membantu menyelesaikan masalahnya. Terima kemarahannya dengan tenang.


Cara mengatasi marah dalam Islam ialah:

1. Mengubah Posisi. Rasulullah SAW bersabda: “Apabila salah seorang di antara kamu marah, dan ketika itu ia dalam kedudukan berdiri, maka hendaklah ia duduk. Kerana hal itu akan menghilangkan marahnya. Dan kalau tidak, maka hendaklah ia berbaring.” (Riwayat Muslim)

2. Berwuduk. Rasulullah SAW bersabda: “Marah itu datangnya daripada syaitan, dan syaitan itu diciptakan daripada api, sedangkan api itu hanya dipadamkan dengan air. Oleh itu apabila salah seorang di antara kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk” (Hadis Riwayat Abi Daud).

3. Minum air.
4. Mendiamkan diri ketika marah.
5. Berlindung kepada Allah daripada syaitan.
6. Meluahkan perasaan dan masalah dalam keadaan masa dan tempat sesuai.
7. Berfikiran positif.
8. Belajar menyampaikan kemarahan secara positif dan terhormat; mengelakkan daripada memekik atau bertindak garang.
9. Bawa bertenang seperti menarik nafas.
10. Senyum kerana senyuman mampu meredakan tekanan.

Petikan daripada Utusan Mingguan 31 Jan 2010

Note : Boleh dijadikan panduan untuk semua. Saya rasa, saya seorang yang tak reti marah. Tapi kalo saya marah, tandanya senang saje... saya diam membisu seribu bahasa and with no reaction at all. Huuu

Starsky & Hutch




Hari Sabtu lepas, di kala jam 1.30 pagi.. saya ngn adik saya dok terguling2 gelak tengok citer Starsky & Hutch nih.. hahahaha, memang serius kelakar sgt...hahaha.
Dalam tahun 2010 nih, baru saya tengok citer nih.. n baru tau citer ini sgt kelakar.. haha (oho, saya sgt suka citer yg leh buat saya gelak... smpai sakit perut oh...hahahah).

Citer nih sbnrnya dah lama, tahun 2004 lakonan Ben Stiller sebagai Strasky yg serius dan Owen Wilson sebagai Hutch yg sempoi (ala2 polis korup laa), kiranya watak dlm filem nih di'switch' dpd citer asalnya ie Hutch yg skema by book n Starsky yg sempoi gaban. Yg tak tahan, Snoop Dog berlakon jugak dlm citer nih, hahaha..si kurus kering yg kelakar,...haha lagi :D.

Filem nih sebenarnya adaptasi dari siri television Starsky & Hutch yg glamer di tahun 70'an dulu. Jangan tak tau, rupanya citer nih memang favourite abah saya, dia laa yg bgtau siri nih best. Kalo sesapa nak layan, TV2 ada tayang citer lama nih (errr, hari ape tuh... tak pasti lak saya..)

OK, kepada sesiapa nak tau selawak mana citer psl polis dua orang nih, boleh laa cari CD ke DVD ke takpun layan kt u-tube aje (err, ada ke???haha). Mungkin ada yg suka citer komedi mcm nih espc sape yg suka Ben Stiller!!! Best..best... jom wayang...

Friday, 29 January 2010

Tipah Tertipu ???

Hahaha...
(Belum apa2 dh gelak sendiri,,, kelakar laa sgt ko nih ila oiii!!!)

Kisahnya mcm nih...
Pagi semalam (khamis), tiba2 telefon ofis saya bunyi,, so, saya angkat laa..
Orang seberang sana terus intro "helo, boleh saya ckp ngn cik ...ila..???"
(Humm... dengar jer suara tuh, terus saya bajet nih musti incik nuff nak main2 ngn saya...yerlaaa, dh mmg suara dia kn..hehe)

Pastuh terus saya jawab , "cik ila ??? cik ila takdek!!!" (ayat saya diakhiri ngn gelak,, hehe. Tapi mcm pelik, sbb incik nuff tak gelak pulak mcm biasa dia gelak, huu)

Tiba2 saya rasa len macam, terus cepat2 bgtau dia, "yer, cik ila ada, tgh cakap ni... saya laa tgh cakap nih" (ayat cover line nih.....huhu lagi)

Orang yang call saya tuh intro lagi "cik ila, saya YM Ungku dr JU***. Saya ada persoalan skit psl *** "

Alamak!!! Terkejut saya bila tau sape dia... n terus rasa malu yg teramat sangat.
Aduyai.. itu la ko ILA, suka main2 ek...!! Serius, rasa malu sangat... orang yang disangka incik nuff tuh ropanya YM Ungku dr JU***. Aiyoooo....malu oh! (Tapi, saya teruskan perbincangan dengan tukar tune serius sbb nk cover malu nih.. Adusss)Haih, lepas nih tak tau laa mcm mana reaksi saya bila jumpa YM itu face to face nanti...


Bila saya citer kat geng2 saya... terus dorang gelak.. suka suki jer!!!

Even bila dah petang pun, saya masih dok teringat2 kejadian pagi tuh..
Bila saya bukak komunikator kat PC, tengok2 incik nuff online...humm, takleh jadi nih.. saya musti citer kat dia... Bila dengar citer saya nih, terus dia gelak.. hahahaha :D
Pastuh incik nuff advise saya, "Lenkali jgn wat mcm tuh lagi yer... mana laa tau pasnih Presiden US lak yg call...!!'.... Hahahaha, yer lah.. baik!!!


Moralnya ??? Bukan aje pelanduk dua serupa, Suara dua serupa pn ada dalam donia nih... Hahahaha...

Wednesday, 27 January 2010

Rasa macam nak muntah pun ada........


Argghh..lately nih, mmg itu yg saya rasakan bila dok kt ofis nih..
Rasa mcm nak termuntah aje asyik dok pegi miting, balik wat menet..
Pegi miting, wat menet lagi.. kadang miting pagi pn ada petang pn ada..
nasib takdek miting yg sesi mlm...(kalo ada mmg terus muntah agaknya)

Bukan setakat rasa nak muntah sbb attend meeting n prepare minute jer...
Tengok keje yg menimbun kt meja pn mmg buat rasa nk muntah
Work load yg melampau betul2 buat saya rasa nak muntah... haih..
Masa dh byk abes dlm miting (yg kadang kala merapu byk...!!).. keje pn nak kena buat jugak...(masa tuh laa rasa masa dalam dunia nih dah tak cukup!!! aarggh)
Bukan setakat keje hakiki jer yg tak dan masa... tambah pulak ngn keje2 bukan hakiki yg mcm2 nk kena buat.. submit itu submit ini, sume dateline hebat n segera sajer..
Arrgghhh mmg serius nak termuntah dibuatnya... kepala dh berpinau bila rasa tuh dah start naik kepala... huu

Petang smlm entah nape, hari yg paling teruk rasa tuh...
Balik rumah dah rasa nak pengsan , longlai jer...sampai umah jer terus 'melepet' huhu

Pastuh pulak skang nih rasanya... apa benda yg saya makan macam tak di'absorb' jer segala nutrien yg ada tuh ... rasa mcm makan banyak.. tapi asyik lapar saje... n plg ketara n pelik.. sy jadi semakin kurus, aiyoh!!! Buktinya?? Baju saya kebanyakannya bila dipakai alahai longgar semacam... Takkan baju tu membesar kan ?? Mesti lah saya yang yg mengecik.. Huuu, tak suka.. tak suka...

Tuesday, 26 January 2010

Bila nak habis busy ???




Salam semua n good morning...
Sebenarnya saya masih busy nih.. tg fikir bila agaknya saya akan free??
Huh.. agak tensen lately nih...
Tp last week best sbb tensen itu dilepaskan dgn mainboling internal (my ofc)..
yg best nyer sy juara kategori wanita hahaha (err.. story nyer akan menyusul)

Petang nih sy kena handle miting penting kt ofis.. something about policy...heee
So, sy rasa abes jer miting petang nih,, sibuk kena wat menet lagi...
pastuh after tomorrow, rasanya baru saya akan FREE skit..
Humm.. free skit je ??? Boleh laaa...

Saya dah laaa tak update latest story dlm blog nih..
Humm.. mcm2 nk update nih... tp, tunggu free skit lah..

Sblm stop.. sy nk sume blogger utk ambik iktibar ape yg jadi pada blogger yg menghina almarhum itu... watch ur words... think wisely....

Sekian utk pg ini........

Wednesday, 20 January 2010

Wawah... busy nyer



Akhirnya saya mencuri peluang waktu rehat ni utk post new entry
(hoho.. ini pn sbb tak kuar lunch tau...)

Betul ni, saya mmg tak tipu punyer...
Memang idup saya dua tiga menjak nih sangat laa busy..
Bak perlian kawan2.. menteri pn kalah... hahahaha :D
Dah nak buat mcm mana... mmg busy sangat loh.. byk nyer menda nk kena setel
Januari adalah bulan housekeeping.. mesyorat sana sini, pagi petang...aiyoh
Humm.. bila dh penat... balik umah pe lagi, otak set nk tido jer..
Yer la, saya amat memerlukan tido malam yg berkualiti, kalo tak .. alamatnya jammed laa saya kt ofis sakit kepala tak cukup tido oh..

Humm.. minggu nih sajer, saya balik umah mmg terus tak layan internet dah..
So, takde peluang laa nak layan blogging cam selalu..
Sebabnya???? sebabnya kalo sy dh start blogging.. mau tido kul 3 pagi
Yer laa saya kan kunun2 penulis blog yg hebat,, ahahah !

Ok... cukup tak CKIN ???
Ok laa dulu kan??? Hihi..
to be continue.... (ceh, mcm citer TV laa pulak..haha :D )




(gambar di atas bukti saya serius banget, haha... ntah bila masa laa gambar ini diambik.. apa pn ok laa, bukti oh!! )

Friday, 8 January 2010

Angin perubahan ..



Tiba2 my ofcmate bertanya "Cik Ila ada miting ape nih???"
Lepas tuh saya jawab, "Takde miting pape pn. Kenapa???" (dgn tunjukkan muka hairan saya)
Pastuh dia jawab balik " Ye la, ingat ada miting. Nampak kalut, fokus jer wat keje???"
Hahahahaha... terus saya gelak..

Sebenarnya itu laa perubahan saya ... hehe
Skang ni, kalo di ofis sy mmg komited ngn keje...serius laa kunun2nya..
Siap tak bukak internet utk urusan personel tu termasuk laaa fesbuk itu...
Pendek kata mmg serius laaa..
Itu laaa, tahun baru nih sy mmg nk kembali workaholic semasa keje..
Lepas tuh, boleh laa balik awal dgn senang hati.. hihihi

Mungkin sy agak frust dgn environment ofc skang nih...politik sengal itu!!!
Huuu... (dtg ofis utk keje jer...)

Wednesday, 6 January 2010

I FEEL BAD ...






Today is a bad day... bad moood...
Everything were fine n OK tis morning... i did working so hard, settled everything in order... n of cos in happy mood.
However my mood turned to d bad alert mood cos of d news tis late evening... i was a bit frustrated n of cos shocked with d news... n as usual WHY ME ??? WHY US???
But.. I still want to cover / hide what i was feeling... n I just showed no emotion in front of them. Hummm...

Sometimes I feel so mad for those abusement power by certain people. Why they did that??? Why they always love to put a blame on somebody? Why they so envy with others??? I hate political.. n of cos also hate d bad office political. I hate those people who are crazy into a power.. those people who always love to manipulate other people, manipulate d situation but not try to solve it, people who always want to show how good they are, people who always do bad things to others n people who always selfish ... uh, seriously I HATE those people. Damn!!!

I feel really bad today n until now @ 9.02pm... n I have no mood at all.
Arrghhh ... at tis time I feel like to go far..far.. away..
N at tis time i think I need ***. I want to talk to ***. I want to share with ***. Only *** can make me feel calm n comfort.
"Wish u're here with me now. I want to see ur face. Only u can make me feel good. Huu ... "

Monday, 4 January 2010

Negaraku Malaysia yang tercinta...



" RAKYAT Malaysia sering tidak sedar bahawa negara ini dicemburui banyak pihak serta menjadi antara lokasi diminati warga asing untuk dihuni dan dijadikan tempat perlindungan.

Menurut laporan Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR), kira-kira 900,000 pelarian dari pelbagai negara mahu menjadikan negara ini sebagai negara pelindungan mereka. Alasan mereka ialah Malaysia stabil daripada segi politik.

Pada masa yang sama, menurut laporan itu Malaysia menjadi tempat tinggal bagi 60,000 penduduk Islam Filipina yang tiada kewarganegaraan.

Malaysia juga dihuni oleh tiga juta migran dengan satu juta ialah pendatang tanpa izin. Itu tidak kira lagi jutawan asing yang mahu menjadikan Malaysia sebagai rumah kedua mereka.

Sebagai rakyat Malaysia, kita sering kali lupa dan tidak sedar betapa aman, sentosa dan makmurnya negara ini. Tanpa disedari kita sering merungut, melahirkan rasa tidak puas hati dan marah-marah dengan negara ini.

Mungkin kerana terlalu selesa, kita lupa semua keistimewaan yang ada di depan mata kita.

Kita juga tidak mahu sedar yang kejayaan kita, dan peningkatan hidup kita kini adalah hasil daripada keamanan, kesentosaan dan kemakmuran negara tercinta ini. "

Petikan daripada Bisik-bisik Awang Selamat, Utusan Malaysia, 4 Januari 2010.

Sesuatu yang perlu kita renungi bersama.
Saya sayangkan tanah air kita yang tercinta..
Sape2 yg tak suka dok Malaysia n suka hentam sana sini... rasanya elok sangat kalo dorang nih pegi tukar warganegara lain ,.... baru tau betapa bertuahnya kita sbg rakyat Malaysia.

Times For Miracles by Adam Lambert


" It's late at night and I can't sleep
Missing you just runs too deep
Oh I can't breathe thinking of your smile
Every kiss I can't forget
This aching heart ain't broken yet
Oh God I wish I could make you see
Cause I know this flame isn't dying
So nothing can stop me from trying

Baby you know that
Maybe it's time for miracles
Cause I ain't giving up on love
You know that
Maybe it's time for miracles
Cause I ain't giving up on love
No I ain't giving up on us

I just want to be with you
Cuz living is so hard to do
When all I know is trapped inside your eyes

The future I cannot forget
This aching heart ain't broken yet
Oh God I wish I could make you see

Cuz I know this flame isn't dying
So nothing can stop me from trying

Baby you know that
Maybe it's time for miracles
Cuz I ain't giving up on love
You know that
Maybe it's time for miracles
Cause I ain't giving up on love
No I ain't giving up on us

Baby can you feel it coming
You know I can hear it, hear it in your soul
Baby when you feel me feeling you
You know it's time...

Baby you know that
Maybe it's time for miracles
Cuz I ain't giving up on love

You know that

Maybe it's time for miracles
Cuz I ain't giving up on love
You know that
Maybe it's time for miracles
Cuz I ain't, I ain't giving up on love

No I ain't giving up on us
I ain't giving up, no
Oh I ain't giving up on us .."


Yesss.. this is my currently favourite song by Adam Lambert..
What a great song with his great voice.. ( n oh, he is really good looking oh... but sadly he's gay,,demmit...) N, i realy like him since d American Idol Season 8. But... i voted for Kriss Allen, cos he's so adorable like dot,dot, dot... (heheh)

Actually tis song is d soundtrack song for d movie 2012...



DUPLEX



DUPLEX ???
Humm.. penah dengar??? ato penah tengok movie ini???
Hehe...
Malam ni saya nk bercerita pasal movie lakonan Ben Stiller & Drew Barrymore ni..

Sebenarnya movie nih dah lama, mybe tahun 2003... (rasanya lah, cuba google ya!!hee)
DVD movie nih pun dah agak lama dalam koleksi saya..
Tapi sekadar koleksi, tak pernah tengok pn selama nih..
Cuti Tahun Baru 2010, baru tangan saya nih rasa ringan aje nk tengok movie ni di kala bersantai di satu petang yg damai tuh.. (fuuh, ayat novel laa pulak, cess)

Ok.. mari dengar komen saya

Filem ni memang sangat lawak... iya lah nama pun genre filem komedi kan.. hehe
Filem nih dimulakan dgn kartun watak utama Alex & Nancy yg baru settled down (kawen), sibuk mencari rumah idaman... almaklumlaa plan nk ada pulak kan...

Cari punya cari, last2 jumpa laa satu rumah di Brooklyn...
Bila pegi tengok, rupanya apartment Duplex...yg mana di tingkat 2 ada seorang tenant, nenek tua bernama Mrs. Connelly.

Alex seorang novelist perlukan rumah yg selesa utk berkarya berbanding selama nih dok mencari ilham di Starbuck saje... Nancy pulak keje di Lifestyle Magazine yg dh lama impikan rumah cantik yg ada 3 tempat pembakar api n ruang utk anak bermain di tingkat 2 tu.

Bila dorang dah beli n pindah ke situ. Bermulalah segala macam kisah kelakar antara Alex, Nancy n Mrs Connelly. Memang sgt lawak antarabangsa.. kelakar banget.. sakit perut oh dok gelak. Hahahaha. Tapi dlm pada masa yg sama, rasa sgt geram pd nenek tua si Mrs Connelly yg licik n lawak slamber badak dia tuh. Hahahaha :D

Nak tau lebih lanjut?? Apa kata anda2 di luar sana cuba layan jugak citer Duplex ni..
Kalo anda suka citer komedi, lawak yg bukan lawak bodoh, suka gelak n ketawa mcm saya... ini lah filem utk dilayan... seronok oh!!! SOnok untuk dilayan di kala petang, malam atao pagi2 buta .. ato bila2 masa saje..
So, Jom Wayang... layaannnnn...

Sunday, 3 January 2010

I had a Nightmare...


" Baby you know that
Maybe it's time for miracles
Cause I ain't giving up on love
You know that
Maybe it's time for miracles
Cause I ain't giving up on love
No I ain't giving up on us "


I've already posted my latest story in tis blog just now.. but then, suddenly i remember d day when i had a nightmare!!!

Maybe some of you will laugh at me cos of tis topic..
But, yeah... it's true... I really had a nightmare...huu
When?? D nightmare just started to haunt my life 2 days before tis 2010..
Or else, i can conclude that, my 2009 just been ended with tis nightmare..
Uh, i dun know how to avoid that,, cos it still keep on haunting me, night by night.. n even worst, anytime when i'm free... arrgghhh.. wht d ???

I'm not sure if tis nightmare will continue in tis 2010 ??
If still continue, is it become worst???
Or else, mybe a miracle will happen?? That nightmare will turn to be a very beautiful dream??
Humm...???? Perhaps it's time for miracles ??? Who knows ???



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation