Saturday, 27 February 2010

Personality Test

Sebenarnya saya agak suka buat Personality Test.
Pagi tadi masa bukak fesbuk, saje bukak application nih.
Humm, mcm agak menarek test nih..
makanya dengan semangat waja.. saya pn ambik laa test nih...
Test ni bertajuk : Get to know yourself better

So, here is d result :


Dear Ila Ramli, below are your Personality Tests result :

Who is your true self: You are full of energy and confidence. You are unpredictable, with moods changing as quickly as an ocean. You might occasionally be calm and still, but never for long.


Yourself: People like you because you are so straightforward.

Girlfriend/boyfriend: You like serious, smart and determined people.

Relationship: You are ready to commit.

Love: You like to flirt and behave seductively.

Education: Education is very important in life.

Job: You're a practical person and will choose a secure job.

Success: You are afraid of failure and scared to have a go.

Afraid: You are concerned about your image.



Komen saya :
Hummm...kepada sesiapa yang masih belum kenal saya, result test nih menunjukkan siapa saya...err, ada la jugak yg betul tau espc Education is very important in life!

Thursday, 18 February 2010

Cucur Udang Ila

Humm..makan cucur udang bestkan.
Saya teringat laa pulak bila mantan big boss saya tiba2 sudah tidak lagi searas ngn kitorang semua, pada satu hari dia datang ke tempat saya n tiba2 membuat permintan terakhir, "Ila, bila nak bawakkan I cucur udang yg dorang kata sedap tuh??"..
Saya agak tergezut laa permintaan dia tuh, mcm kesian pn ada...pastuh dlm hati (ini syita laa yg beria promote dulu, hahaha ;D )...sebenarnya dah 3 tahun mantan saya membuat permintaan itu, tetapi sangatlah tidak dilayan oleh saya sblm ini..haha.

Pastuh saya respon "incik *a**, sape kata sedap cucur udang saya tuh?? saya suka buat cucur bilis jer, cucur udang kureng skit"... "tapi, oleh kerana ini permintaan terakhir incik *a**, takpelah esok pagi insya allah saya bawakkan",,, terus dia sengih2 ajer.

Seperti dijanjikan esok paginya, saya membawa laa dua jenis cucur, cucur udang n cucur bilis fevere saya itu. Saya juga menjamunya utk teman2 opis saya. Ciciey cakap sedap, siap tanya mcm mana saya buat jadi lembut mcm tuh. Haha, sy pn citer laa ngn muka kunun2 blushing itu.

Humm, oleh kerana teman2 saya suka cucur itu, makanya di sini saya tunjuk cara membuatnya. Taraa..inilah dia rahsia Cucur Udang Ila :D


1. Tepung gandum dicampurkan dengan sedikit gula, garam n serbuk penaik (2 sudu teh)..pastuh kacau rata

2. Hiriskan sedikit daun kucai n bawang merah (saya suka taruk 3 ulas sahaja) (note : resepi saya jer taruk bawang merah, cucur udang yg kt kedai / pasar tuh, resepinya tiada bawang)

3. Bahan penting, UDANG (boleh masukkan sebanyak mana diingini). Pastikan kepala udang dibuang n ekornya yang tajam dipotong, kaki pn boleh laa kalo nak potong (bahaya kalo tak buang, ada gak yg tercucuk nanti). Udang boleh juga dipotong dua kalo kuantitinya sikit (maklumlaa udang kn mahal, hihi ;p )

4. Masukkan semua bahan tadi ke dalam tepung gandum n masukkan air, kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan sedikit serbuk kunyit, kacau lagi sehingga sebati. (note : pastikan air dimasukkan supaya tepung menjadi likat, hati2 jangan sampai cair pulak..hehe)

5. Gorenglah tepung tadi sehingga garing n warna bertukar cantek keemasan gitu. (note : minyak kena banyak yer supaya tenggelam n supaya lagi banyak boleh digoreng, baru cepat siap)

6. Aha, inilah dia Cucur Udang ila .... ummm, sedap dimakan di kala pagi atau petang. Cecah ngn sos cili, mmg sedap (tapi, saya suka makan begitu sahaja, baru ori ! ). Di entry akan datang, saya akan tunjukkan cara-cara nak buat sosnya pulak, ori punyer :D

Amacam?? Senang kan?? Selamat mencuba :P
Sebenarnya UDANG itu adalah makanan feveret no.1 saya...hehe

Tuesday, 16 February 2010

Tensen ngn Meksisbrodben !!!! Argghh!!

Arrghhh.. tensen sungguh nih. Marah sangat kt meksisbrodben nih! Sangatt serius nih.
Sblm tuh, sib baik citer kisah pantai tadi selamat dipost slps dekat setengah jam dok ber'argue' ngn perunding meksis tuh. Serius ai berapi2 dah tadi... geram sih.

Tadi saya tengah mengarang2 utk post pantai. Dah laa line asyik putus2, pastuh bila gmbar dah berjaya diupload, tiba masa nk klik OK utk publish post...tiba2 jer, kuar page Meksisbrodben tuh. Tulis suh saya upgrade atau bayar charge utk next usage 500MB utk RM18 or RM38 utk 1GB usage. Eh, saya dah pelik dah nih, ape hei lak nih?? Saya baca lagi, kat page meksis tuh dia tulis, usage 1GB saya dah abes..promosi percuma 1GB nih hanya utk tempoh jan-feb 2010 jer, as an introduction promo. Aiseh, lagi tambah pelik nih. HELLO, I dah guna meksisbrodben nih since 2007 tau...haaa, betapa setia nyer I pada meksis. Tup2..ini kah balasannya pd kesetiaan gue selama nih??? Heee...hati dah membara ni!!! Grrrr.

Terus ambik henpon, call terus meksisbrodben nih, serius hati dah hangin sbb ini dah kira spoil my mood yg nk bersantai di hari terakhir cuti nih. (Marah nih). Dah dapat masuk, terus ler saya pilih ckp ngn perunding. Disambungnyer pada sorang perunding pompuan. Terus laa saya tanya, ape kes nih...?? Tiba2 jer kena block??? Apa cer??? Saya nih pengguna setia dr tahun 2007 tau, n my monthly usage quota is 6GB. Apehal lak tiba2 block my usage nih. I dah semak, tis month I baru guna 1.4GB OK, lum sampai separuh tuh. So, saya mintak penjelasan dia. Pastuh dia mintak my account no, FINE..saya bagi laa. Pastuh tanya my fullname, FINE, saya bagi. Pastuh, dia kata tunggu sekejap, dia nak check. FINE lagi. Tunggu punya tunggu, leh pulak line dia TERPUTUS (ke diputuskn dengan sengaja???) GERAMMM LAGIIIII!!

FINE, saya call kali ke-2. Kali nih disambung kpd seorang lelaki laa pulak. Saya cakap kt dia, tadi saya tgh berurusan ngn that gal pastuh terputus di kala tgh menungggu respon dia. Sekali mamat nih kata, takpe biar dia check sape yg uruskn kes saya tadi. Sekali bila check, dia kata that gal tgh layan panggilan lain laa pulak. Pastuh dia tanya kalo ada apa dia leh tolong bantu. So, saya pn citer laa pjg lebar A-Z. Diulangi, saya siap mentioned yg saya bayar RM138 per month n so loyalty since 2007 n my monthly usage quota is 6GB. So why this is happening to me??? (mmg nada saya kedengaran sungguh frust n tak puas hati tahap gaban..arhh, lantak ko laa, yg penting i nk marah nih). Dpd apa yg saya paham, block 1GB tuh just utk pengguna2 yg baru guna brodben dorang dlm tempoh sebulan promosi dorang nih. So, apekehal nyer nak block pengguna lama mcm saya nih. HELLO???? Mamat tuh pn mcm gabra, suh laa saya clear cache dkt internet option n suh sy try balik guna modem tuh di port yg lain. Ok, FINE. Saya kata saya akan try, tapiii kalo still block.. saya akan terus call balik dorang. Pastuh, saya siap mention, tak guna laa saya bayar mahal2 kalo service macam nih kan... baik saya guna pakej yg RM60 per month tuh jer.. baru ler tak rasa hati sakit!!! Grr.. !! Pastuh mamat tuh kata OK. Tapi pape pun, saya tetap mengucapkan TERIMA KASIH kat mamat tuh atas effort dia membantu saya (tapi, mmg tanggungjawab dia pun kan?? uhmm)

Lepas tu, saya buat mcm dia bgtau...saya close semua window n installkan my meksisbrodben saya tuh kat new port. Bila bukan IE, humm..website leh uploading cam biasa. Pastuh, sy bukak FESBUK n BLOGGER.com sbb nak post tis entry. HUmmm, BERJAYA!! Sib baik ok.. leh laa saya publish ketensenan tahap gaban saya nih kat sini. Kalo tak, entah2 bulan depan baru leh tambah citer baru kt blog saya yg terchenta nih. huhu

SEKIAN, KETENSENAN TAHAP GABAN dah reda...sejukk..pulih... huhu

Sunday, 14 February 2010

Seronoknya surfing.. hehe



Haih...
Punya laa tak sedar, rupanya saya dok mengadap latop saya ni dr tengahari tadi sampai ke malam ni (skang nih dah 9.19 pm). Kusyuk laa sgt ila oii!!
Humm, ape taknya, punya laa sonok surf internet hari nih..laju jer maxisbb saya nih..pantas lak tuh, takdek gangguan...humm, chating pn sonok banget! Haha, bila leh chating yg dok kat arab saudi sana pn terasa dekat mcm kt sebelah aje hihi. Ckin, sonok bergosip ngn ko..a'haa :D.

Asalnya saya online tghri tadi sbb nk baca paper hari ni, sekali teringat nak surf air terjun dekat selangor / negeri sembilan sebab ingat nak pegi esok ngn dee n mat. Umm. surf punya surf,memang laa jumpa, best2..bila nk pegi ni?? Sekali otak saya terfikir lak nak surf tempat2 menarik utk vacation saya tahun nih. Humm, last year dah pegi bangkok, 2010 nih nak pegi mana lak??? Hee,,apa lagi dh ada tempat nak aim,,terus buka web malaysiaairlines n airasia,..survey harga tiket mengikut tarikh yg saya nak tuh. Humm,,, harga tiket tengah bagus nih,, nak book terus rasa ralat laa pulak sbb tak bawak balik jadual keje saya utk tahun nih. Aiseh..jawabnya kena buat lepas cuti nih laa. Humm..ok, chaiyok!!

Lepas tuh, tangan saya nih ligat pulak tengok2 blog orang (errr,,maksudnya kawan2 saya laa) .. best pulak tgk blog2 dorang yg penuh ng citer2 best (err, gaya penulisan dorang pn best, i like), pastuh design2 blog dorang pn menarek (suka2). Hasilnya, saya ubah rupa blog saya nih (ala, ubah background aje pun)n saya add blog2 kawan2 dee pee aa saya tuh kt blog saya nih. A'haaa, pasnih i'm ur followers ok :D.

Sekarang nih saya dah makin berkobar2 nak cantekkan lagi blog saya nih.
Fesbuk??? Alamak, saya dah semakin melupakannya, huuu.

Friday, 12 February 2010

Panasssss..


Panasss!!!
Bukan panas Hot.FM atau panas MELODI atau panas TERJAH... (humm, rancangan yg saya paling tak kose nak layan.. buang masa jer tengok..huh)

Pagi nih saya datang awal sangat kat ofis, lum kul 7 pagi dah selamat sampai kt besmen (parking). Humm.. tenang.. aman .. damai jer dtg pagi2 nih.. hehe.

Sebenarnya, tido saya terganggu..sbb panas sangat wpun dah pasang kipas macam helikopter hoho. Biasa saya tak suka kipas... aircon lagi laaa, huh. Kul 5.15 pagi saya dah bangun.. rilex2.. iron baju.. pastuh terus bersiap pegi keje.

Lately nih, cuaca panas lain macam...mmg takleh tahan. Haih, dunia panas akibat manusia sendiri. Global warming!!!! Best kalo dok kat kampung, sonok ajer.. sume nyer natural sbb nature tuh masih dikekalkan. Ada suasana hijau yang best. Kat umah lak, ada pengudaraan semula jadi..tak pakai kipas n aircon pn ok. Humm...

Jadi, marilah kita semua sama2 kurangkan global warming nih. Huuu..
Minimizekan perbuatan yang boleh menyumbang kpd global warming..!!

Tuesday, 9 February 2010

Yeay.. saya LULUS


Haha..
Hari nih saya gembira..
Gembira sangat sbb saya dh dapat result itu..
Result itu menunjukkan saya LULUS...
LULUS bermakna saya tak payah ulang balik sume proses exam yg hazab tuh.. haha
Best sangat walaupun takde laa saya dapat Gred A pn.. hihi
Time kasih pd sume yg membantu saya LULUS... haha (u know who u are!!! )


Alhamdulillah..syukur!!!

Saturday, 6 February 2010

Pegi Pasar Basah...

Jangan terkejut kalo saya cakap, say baru balik dr pasar basah kt BBB.
Hehe, pagi2 buta hari nih kuar...skang baru balik...

Pagi tadi kul 6.30 pagi (wpun hari nih sabtu), saya dah bangun.. terus mandi n solat subuh. Lepas tuh, online jap. Tiba2 teringat, lock system keta saya ada prob, uh.. harus segera pegi ke pusat service nih, risau laa pulak.. ini dh melibatkan sistem keselamatan baby WTD saya tuh...

Makanya..kul 8.30 pg saya dh kuar menuju ke pusat service..sampai jer, tgk keta tak berapa byk (baguslah)..terus inform dekat brader tuh prob nyer. Sekali dia kata, faham2, intro ayat saya pn dia dh leh agak ape prob nyer. Ropanya dah selalu sgt dorang dpt aduan yg sama. Lebih kurang 30 minit (sempat laa baca paper hari nih 10 mukasurat, hee).. keta dh siap dibaiki. Humm..bagus, harap2 prob yg sama tak berulang lagi.

Tgk jam awal lagi nih, aiseh boleh pulak sy bawak keta pegi round2 putrajaya..saje nk tgk area umah my fren yg baru pindah situ. Dh pusing, tiba2 teringin nk makan cucur udang .. (maksudnya, nk buat cucur udang).. n teringin jugak nk buat sotong celup tepung, n nk makan ikan cencaru ...Tgk jam, aisehman,,alamanda pn tak bukak lagi. Tiba2 otak sy terfikir, pegi pasar lagi bagus..leh pilih udang, sotong n ikan yg segar2... wah , best2.

Sampai kt pasar tuh (kali ke-2 jejakkan kaki ke sini), tgk orang pn dh reda .. best2. Terus pilih yg berkenan, humm.. syok sbb sume segar2..ni yg sy suka nih. Pastuh budak2 yg jual tuh pn ramah mesra, syok laa membeli, heehe.

Sbnrnya, saya tak biasa pegi pasar basah, ini adalah kali ke-2 saya jejakkan kaki wpun dh berkurun saya dok kt BBB nih. Even kt kampung pn, saya mmg tak penah pegi pasar. Pendek kata mmg tak reti pegi pasar basah nih. Kt BBB nih sy reti pegi beli kt pasar malam jer. Takpun pegi kt alamanda, Carefour itu. Tapi, last year, utk pertama kalinya saya pegi pasar basah itu, wah...takjub saya, sbb mmg segar2 semuanya. Saya suka laa memilih yg segar2. Sbb kualiti bahan yg segar juga akan menentukan kesedapan makanan yg kita masak. FRESH means BEST.

Ok..nanti petang karang saya nk buat cucur udang n sotong celup tepung.
Nanti sy tunjuk cara buat kt bog saya ni.. hehe

Friday, 5 February 2010

Loyang @ Goyang @ Ros Berbijan...

Humm,...acara memasak kembali lagi...taraa
FYI, mcm saya katakan sblm ini, hobi saya memasak...
Dulu saya suka sangat buat makanan2 barat, spagheti, piza, kek, muffin, cookies etc
tapi.. sejak 2 thn lepas, saya jadi rindukan makanan tradisional melayu..
skang nih kalo diperhatikan, mmg tak ramai generasi baru yg reti buat...betul kn??
timbul kesedaran dalam jiwa sy utk mula mahirkn diri buat makanan tradisional espc yg saya suka banget..

Malam tadi saya merindukan kuih loyang @ goyang @ ros.. hummm, betul..
So, ape lagik.. saya terus buat laa, sambil2 layan American Idol Year 9... (ooh, sy suka tgk American Idol time2 audtion nih sbb leh tgk mcm2 perangagi org pelik yg leh buat sy gelak sbb dorang wat lawak sengal.. hahaha :D )

Ok, meh saya tunjuk kekdah buat SESAME ROSE nih.. (kuih loyang taruk bijan sedap, pecayalah) .

1. (takdek gambar) : Campurkan tepung beras lebih kurang 500gm dgn bijan (byk mana, suka ati laa..pandai2 laa estimate) n campur sedikit garam (err, tak taruk pn takpe, tp sy mesti taruk punyer). Pada masa yg sama kacau lebih kurang 3 sudu besar gula dgn air, jadikan air gula.


2. Masukkan air gula ke dalam tepung+bijan tadi. Gaul rata, n then masukkan sedikit esen ros (bar wangi n rasa makan bunga ros, haha). Lepas tuh, masukkan 3 biji telur ayam. Kacau rata lagi. N lastly spt gambar di atas, masukkan santan pekat. Teruskan kacau bagi sebati.


3. Panaskan minyak di dalam kuali (minyak kena banyak supaya terendam). Ambil acuan loyang, celupkn dlm minyak panas. Pastikn minyak betul2 panas n acuan pn dh panas betul. Kemudian, celupkn acuan ke dalam tepung...slps tuh, dgn pantas masukkan dalam kuali. Teknik dia, biarkan bahagian luar garing dulu, pastu goyang2kan acuan supaya kuih tuh keluar dr acuan.

4. Aha, inilah rupa kuih ros berbijan tengah digoreng. Goreng sehingga garing n benchmark dia adalah, warna kuih dh bertukar cantek keperangan.

5. Angkat dan toskan kuih loyang yang siap dimasak. Taraaa.....comel kan :D.

6. Akhir sekali, masukkan dalam bekas kedap udara kalo tak lemau lah ia haha. (Err, sbnrnya saya buat nih nak bawak ke ofis pagi nih, sekali terlewat bangun..lupa laa pulak nk bawak..huuu)

Macam mana kawan2? Berminat nk try ??
Jadilah pencinta kuih tradisional melayu mcm saya supaya tak pupus dek zaman.. hehe (promote nmpak! haha).
Tapi, buat kuih nih mmg kena sabar n cool.. n kreatif... (sy suka sbb sy suka benda yg kreatif.. hehe)

Baca Doa ...



Pagi semalam kedengaran laa bacaan doa... (dlm hati, eh suara mcm kenal aje, apakah??).
Haha, ropanya mmg betul, seorang geng kt ofis saya nih jd pembaca doa pagi smlm, udah turn dia rupanya, hehe.
Saya amati laa bacaan doanya, wah..begitu menusuk kalbu..hehe. Ropanya ada insan yg menangis mengalirkan air mata dek penangan tusukan ayat-ayat doa tuh. (Wah, ini org ke-2 yg menyebabkn air mata org lain menitis slps incik sahibul itu..huu)

Bercerita psl doa, teringat lak zaman sekolah menengah dulu..
Masa tuh Form 2. Setiap kali masa subjek Pelajaran Islam, ustaz dah tetapkan pembaca doa sblm kelas dimulakan adalah mengikut giliran tempat duduk.
Nak dijadikan cerita, satu hari tuh ustaz masuk n ternanti2 sape pembaca doa. Dan2 time tu jugak budak2 kelas ckp sy. Aiseyman, sy betul2 lupa dah turn saya (sambil wat muka terkejut smbil terjelir2 lidah). Pastuh ustaz tegur "ape lak nk terjelir2? baca doa hari ni"... hahahah... (sy time nih dh ala2 gabra ah..)

Bila saya nak start doa tiba2 kedengaran suara kawan saya (ntah sape tah)..."ila, allahumabariqlana..."
Ntah nape, lepas saya baca bismillah, terus jer saya baca "allhummabariqlana...." (sampai separuh jalan). Tiba2 usataz tegur " aih, nih yg baca doa makan nih apesal pulak? doa belajar laa!!"... Hahahaha, ropanya saya betul2 baca doa makan.. Aduih , malu seh.. (muka dh merah padam time nih.. hampeh, dah laa pompuan...huu). Masa nih satu kelas dah gelak kt saya, hampeh. Tak guna nyer kawan yg mngenakan saya tuh..!! Hahaha :D

Moralnya : Ada mcm2 doa, make sure jgn salah baca doa..huu. Kalo tak sendiri tanggung malu (alahai, blushing laa tuh..)

Wednesday, 3 February 2010

Majalah kesukaan saya

Malam tadi lepas maghrib, sementara tunggu isyak... sy tgk wawah dh berlambak majalah2 saya, yg masih dlm plastik lum baca pn ada..hehe. (Kunun bz laa sgt saya nih.aha).

Dah alang2 tengok tuh terus kemas sekali, yer lah semak gak mata tgk tak tersusun cantik mcm tuh. Memang majalah saya kalo ditimbunkan memang dah membukit.. punya lah banyak hahahaha.

Majalah ada mcm2 majalah. Tapi toplist saya spt gambar di bawah :

1. Majalah paling saya suka, majalah RASA ... humm, ini sbg rujukan kalo2 nak buat masakan lain dpd biasa. Tapi, jgn pelik lak kalo sy cakap. Saya ada habit lain skit kalo tengok resepi nih. Biasanya saya tak akan tengok ape bahan digunakan dgn terperinci tapi saya akan tgk mcm mana aturan masak. Lepas tuh, saya akan estimate laa byk mana bahan yg sy akan guna. Kalo nk follow sebijik2 dlm resepi tuh, haih .. letih laaa :D

2. Ini majalah saya yg paling latest menjadi favourite , IMPIANA n APARTMEN.. sbb saya dah kemaruk ngn deco2 umah nih... (haih bila laa nak ada umah sndiri nih...huu)


3. Ini majalah fav saya selepas majalah rasa, RAPI! humm.. sy suka majalah kesihatan nih.. bagus dibaca n ada banyak tips2 bagus utk diamalkan. Majalah HEALTHTODAY pn saya suka, best.. tapi dia dh lebih ke arah medication... n skang sy dh stop melanggan secara bulanan, sekali sekala, beli ajer kt kedai.

3 minit Brokoli sedap. Sape tak suka makan sayur?

Tak suka makan sayur ??
Aha, itu lah dilema yg biasa dihadapi oleh ibu bapa, yer lah anak2 tak suka makan sayur. Alaa, bukan setakat budak kecik aje tak suka makan sayur..budak yg besar panjang pn ada yg tak suka sayur. Ntah laa, tak pasti nape dorang tak suka makan sayur..heee

Tapi, berbeza pulak dgn saya...kalo makan, wajib kena ada sayur, kalo boleh mestilah sayuran berwarna hijau biasaanya my fav mestilah brokoli, kangkung, sawi pendek, bayam n sekali sekala kailan. Mcm mana pn, sayuran yg mesti sntiasa ada stok dlm peti, ape lagi kalo bukan kobis.

Ok. Psl tak suka makan sayur nih, adik2 sy pn mmg tak suka makan sayur. Puas laa saya dok suh dorang makan sayur..bagus utk kesihatan n utk pastikn diet seharian balance, ya tak?

Kali saya nk tunjuk masakan sayuran brokoli, 3 minit siap.. n gerenti mesti ramai yg suka. Buktinya?? Aha, adik2 saya dh jatuh cinta ngn resepi sayuran brokoli nih. Malam tadi alang2 sy ajar adik saya cara buat resepi nih (senang laa, next time tak payah saya buatkn)..sy sempat laa ambik gambar.

Nama resepi nih? Humm.. takdek nama lg. Tapi, sy nk panggil Brokoli Sedap!! (hehe)
Cara nak buat memang sgt laa senang. 3 minit saje.... :D

1. Masukkan sedikit air ke dalam periuk / kuali (sy suka guna kuali aje). Lepas tuh masukkan 2 camca teh serbuk pati ayam Knorr. Biarkan sehingga air tuh mendidih.

2. Kemudian, masukkan sayuran brokoli yg dh siap potong mcm nih (sbb baru rasa yummy!)

3. Biarkan brokoli dicelur selama 3 minit (kalo lama sangat dia jadi lembik, kurang best..tapi ok laa kot utk budak2). Nampak tak, kemain lagi wap2 tuh...hehe

4. Bila dah pastikan brokoli tuh lembut, angkat dan toskan airnya. Masukkan dalam pinggan / mangkuk

5. Kemudian, masukkan serbuk lada hitam (lada hitam saya dah kisar yg ori punya) dan sedikit garam.

6. Akhir sekali masukkan sedikit air rebusan brokoli tadi dan kacau rata. Taraa... dah siap, n dah boleh dimakan begitu saje...jadikan salad pn sedap. (Bau dia pn nyummy...alahai...). Optional : Kalo suka kuah lebih, nak taruk banyak air rebusan tuh pn boleh.

Ahaa.. amacam??? Ok tak?? 3 minit sayuran Brokoli Sedap. Senang n sedap. Pasti suka punya. Seperti biasa, cubalah... heee... (ini resepi org bujang mcm saya..pastinya senang dimasak, sedap dimakan..dpd makan megi, baik makan nih kan,, 3 minit jugak)

Tuesday, 2 February 2010

Berfikiran Sistematik



Salam n selamat pagi semua... tak kira anda berada di Malaysia, Arab Saudi, UK atau US atau merata dunia.. haha

Kenapa berfikiran sistematik??
A'haa.. sbnrnya saya teringat ulasan bos saya kepada saya... humm, buat saya tersenyum saje..mungkin dlm 2 thn nih dia observe saya n nmpak itu yg saya buat??? Betul ke???

Humm.. kalo diikutkan style sy bekerja .. tak kisah kt rumah atau kt ofis..
Cara saya dr zaman kanak2 n student dulu... kalo diimbas2 semula, mmg betul laa sy nih seorang yg sistematik.. (err. apakah kerana saya seorang budak pure science???)

Dr zaman belajar, mmg idup saya agak sistematik kerana saya setiap hari termasuk hari minggu saya sediakan jadual idup saya... hahaha (kelakar pulak bila ingat zaman tuh, saya mmg sgt strict pd diri sendiri...nak tak nak terpaksa laa mama saya ikut jadual saya espc dlm menyediakan makan tengahari atau makan malam, kalo terlewat..sah2 saya sanggup tak makan... hee).

Kalo dekat rumah, sy mmg ada style tersendiri... dr cara bersih umah, basuh baju, sidai pakaian, memasak... humm, semua ada aturan tersendiri (err...ianya berlaku secara otomatik, agaknya mmg otak saya dh set n suka begitu). Kalo dr segi pakaian, saya pn agak ada style tersendiri..tp, mintak maap laa yer, takleh nk citer kt sini.. kalo tak susah.. haha :D.

Kalo dr segi keje skang (err actually dr mula2 keje), mmg sya seorang yg agak bersistematik sbb saya sgt suka sistem n IT. Saya adalah seorang penyokong penggunaan ICT secara meluasa n utilize to the fullest!! Saya suka sgt mencipta sesuatu yg memudahkan keje saya. Hehe..

So...??? Betul laa kot saya seorang yg sistematik???
Tapi saya bukan lah seorang yg complicated sbnrnya..
Saya masih easy going.. n love humor very much.. becos i like if i can lough !! Hahahaha :D (err.. ape daa ko merapu nih ILA oii...)

Monday, 1 February 2010

30 minutes cooking time...

Hai..hai..
Kali ni saya nak citer psl my no. 1 hobby... ape lagi kalo bukan memasak..
Kalo nak tau, bila sebut psl masak,, saya ada satu habit..
Habit saya ialah untuk set bape minit saya nk masak..
tak kiralah saya masak utk bfast, lunch atau dinner..
Rasa best sangat kalo kita siap masak on time !! Tapi make sure rasanya pn sodap.. haha

Ok.. cuti smlm sy masak spesel skit utk lunch..
Ummm.. dah lama tak dok umah abeskn masa ngn family camnih..

Jom saksikan masak memasak saya.. 3 jenis masakan, 30 minit siap,,. tara...!
(tapi saya masak 4 masakan sebenarnya, termasuk telur dadar sempoi yg sume org leh buat kn)

Masakan 1 : Sup Tulang Rusuk Fav



1. Tulang rusuk yang dah siap direbus, ditoskan airnya n diperap bersama serbuk rempah sup (perap lagi lama lagi bagus..tp perapan ekspress nih 15 minit pn boleh)

2. Bawang merah, bawang putih n halia yg dikisar, digoreng sekejap (naik bau..wanginyer!)

3. Masukkan tulang yg diperap tadi, goreng sampai rempahnya mcm garing2 skit...

4. Masukkan tulang yg digoreng tadi ke dalam air rebusan tulang, kemudian masukkan sup bunjut...lepas seketika masukkan bunga lawang, kulit kayu manis n buah pelaga (masak sehingga mendidih n empuk daging nya, jgn lupa perasakan dengan sedikit garam n gula)

5. Aha, daun sup n daun bawang dipotong halus mcm ni (masukkan lepas sup tadi dah siap dimasak..make sure dagingnya sudah empuk..)

6. Taraaa, sup sudah siap...taburkan daun bawang, daun sup, bawang goreng n sedikit perahan asam limau nipis (optional...tomato pn boleh masukkan sedikit n cili padi yg diketuk utk mereka yg suka pedas mcm saya nih, hee)

Masakan 2 : Kangkung Goreng Belacan


1. Tumiskan bawang merah, bawang putih yg diketuk sampai naik baunya... lepas tuh masukkan belacan, goreng lg smpai naik baunya... (nyummy)..lepas tuh, masukkan kangkung..(5 minit jer)

2. Taraaa, inilah hasilnya.. (kepada yg suka pedas, masukkan cili padi 3 biji..ketuk n masukkn saje)

Masakan 3 : Ayam Goreng Kunyit


1. Ambil isi ayam di bahagian dada, potong dadu n perap dgn kunyit n garam (5 minit pn ok). Panaskan minyak...n goreng isi ayam smpai garing.... (sedap2)

2. 1 biji Bawang merah (version besar skit), 3 ulas bawang putih n 1 inci halia sumenyer dimayang nipis macam nih...


2. Kemudian, masukkan hirisan bawang+halia tadi ke dalam gorengan ayam tadi (pastikan minyak ayam tadi dah pun dikeluarkan, bg ada dlm kuali skit saje ya)

3. Potong cili merah nipis2 mcm nih (kalo nk potong bentuk lain pn, tak kisah.. haha)

4. Masukkan cili tadi ke dalam gorengan ayam.. goreng lagi smpai bawang sedikit garing , wah.. bau pn dh makin sedap nih... (lapar2)... akhir sekali, jgn lupa masukkan sedikit gula n sedikit garam (kalo dlm perapan ayam td dh terlebih garam, masuk skit aje lah garamnya)

5. Walla, inilah hasilnya... kn nampak berseri skit bila dh ada warna merah tuh... :D (tapi awas, kalo makan, kuku jari anda akan berwarna kuning.,. haha :D ) Optional : Kalo nak lagi cantik n berkhasiat, boleh masukkan kacang panjang, masukkan sblm cili merah tadi.

Amacam kawan2... pecaya atau tidak?? 3 masakan, 30 minit saje.. haha :D. Cubalah...

P/S : Saya memang tak suka ajinomoto, so takdeklah bahan itu dlm masakan saya.. hee

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation