Wednesday, 31 March 2010

Nape leh tertido nih???

Argghh..nape laa saya leh tertido dgn jayanya malam tadi tuh???
Humm...patutnya malam ladies nite, saya takleh tido awal....aiseh!!
Puncanya???
Petang semalam kan hujan...so, saje balik lewat skit. Bila dah halfway, mcm tak hujan...terus drive pegi pasar malam kt BBB, beli stok barang dapur laa ape lagik..yg penting leh beli sayur n bahan mentah yg fresh!!
Bila sampai umah, dah maghrib...apelagi mandi n solat maghrib, dah alang2 tuh..terus tunggu isyak. Elok jer habis solat isyak, terus tertido ngan jayanya..hoho.

Tiba2 terjaga..tgk jam dah kul 10.55 malam.
Terus lompat bangkit dari katil...arrgghhhh, nape leh tertido nih???
Terus kuar bilik cari remote...mana pulak remote nih?? (dah laa bangun dlm keadaan mamai..umm)..pastuh heran, mana pulak adik teruna saya nih pegi??? di dah laa takdek, remote pulak mana tah disorok. At last, jumpa..yeay..terus bukak 8TV.
Gara2 bangun tido terus cari remote nih, tak lain tak bukan sbb alasan di bawah :

1) Citer Desperate Housewives laaa... huuu, tak pasal2 lak terpaksa tgk halfway. Dah terlepas tgk mcm mana kisah Julie kena cekik tuh..hisshhh. Tapi, kali nih siri nih kurang meriah tanpa Eddie yg mati dlm last season.



2)Dlm pada masa yg sama jugak, bila iklan tukar ke TV3...tgk Dean n Sam dlm Supernatural laa...apelagik (haih, nape laa leh citer yg best pd hari yg sama). Dalam season baru nih, Dean ditemani angle dia...si Sam pulak ditemani devil. Haih, saspen2...adakah dorang akan berperang sama dorang dlm season nih???


Err.. ada sape2 minat jugak 2 siri nih???
Leh geng ngn saya.. .haha :D

Tuesday, 30 March 2010

Duit syiling saya.... hee






Salah satu hobi saya ialah, simpan duit syiling,..
Biasanya duit syiling yg saya dapat , terus letak dalam satu bekas epal yg comel..
Biasanya saya mmg tak guna duit syiling tuh, sbb utama ialah..nanti beratkan wallet..hee

Petang smlm, saya kemas2 barang2 dalam rak kt ofis saya..
Sekali jumpa satu bekas duit syiling dalam satu paperback saya,,,,wah...penuh...berat banget... aiseh..sukanya saya..camne leh lupa saya jugak ada simpan duit syiling tuh kt opis.. hee...

Akhirnya..petang smlm bawak balik umah..
Dah sampai2 umah... dan2 ajer terus kira.. hahaha...
kira.. kira punya kira... ropanya ada 120 hengget...
wah.. patutlaa berat.. hehe...

Moral of d story : Sonok rupanya menabung nih yer... (walaupun hajat sbnr tuh nk mengurangkan kesesakan dlm wallet..hehehe)

Sunday, 28 March 2010

The Hoppers & Ahli Muzik




Sape tau atau pernah dengar mengenai The Hoppers & Ahli Muzik???
Aha. ini sbnrnya satu TV show kat 8TV..menampilkan Gambit, Bo, Fungus & Fatul.
Sbnrnya citer nih dah lama, 1st ditayangkan kt 8TV pada tahun 2008. Last episode dalam tahun 2009.
Tapi....baru skang saya layan...itu pn sbb ada ulangan dekat 8TV setiap sabtu-ahad jam 10.30 pagi... (err...dulu tak tgk sgt sbb ada citer lagi best kt TV3 setiap mlm ahad)

Citer nih sbnrnya ala2 realiti show mengisahkan geng Hoppers menjelajah Malaysia (especially ke kampung2) dengan menaiki van yg diberi nama Greenhoper. Perjalanan dorang jugak turut disertai oleh 'Ahli Muzik' yg dorang jumpa spjg perjalanan. Ahli muzik yg dimaksudkan dlm citer nih lebih kpd geng2 ahli muzik indie cam Hujan, Yuna n a few lagi yg saya tak bape kenal.

Bila tgk citer nih, saya suka. Sempoi n layan sbb kadang2 kelakar, hahaha. Tak sangka lak mamat Siong, Gambit nih kelakar jugak! Tapi, paling saya suka psl citer nih, tak lain tak bukan sbb dia explore tempat2 menarik kt Malaysia, leh laa jadi point saya untuk Cuti2 Malaysia nanti. N penyebab lain saya suka citer nih, mestilah sbb sonok tgk dorang bergeng!!! Hehe.

Sbnrnya saya suka tgk cara dorang berkawan. N sbnrnya, saya suka dgn cara budak lelaki berkawan sesama dorang. Cara tuh lain berbanding cara geng perempuan berkawan. (Ini hanyalah pandangan saya seorang ok, tak melibatkan sesape!). Sejak dari zaman sekolah lagi, saya sbnrnya lebih selesa ngn cara pergaulan geng2 lelaki nih. Agak stylo, sempoi n mudah. Berbanding dgn budak2 pompuan, cara dia agak lain...yg kadang2 saya rimas.Mungkin sbb dr kecik saya mmg bergeng ngn budak lelaki. So, bila berkawan ngn budak perempuan espc yg ayu n lemah gemalai, saya mmg takleh masuk,,(soriii!!).

So...sape suka vacation, adventure n indie music...jom layan citer nih. Ulangan di 8TV, sabtu-ahad jam 10.30 pagi ok!!

Saturday, 27 March 2010

Yeay...blog saya makin cantek!!

Akhirnya...
selepas bertungkus lumus..blog saya kini telah berwajah baru... haha

Amcam??? Apa komen kawan2? Ok tak??
Sebenarnya saya ambik peluang mengetest brodben saya nih dengan cara update blog saya! Mula2 ingat nak update ngn new entry.. sekali rajin pulak search new template.
yerlah, agak jeles jugak tengok org lain cantek sgt!! Hehe, inspirasi tuh!!

Ummm.. kalo ingat2 balik.. rasanya ini mungkin kali ke-10 blog saya berubah wajah sejak dari tahun 2007. Humm.. betullah. Tapi kali ini saya guna template utk 3 panel punya...lagi pun kaedah yg saya pakai kali ni lagi senang, just browse n upload saje.
Berbanding kaedah manual yg saya gunakan sebelum nih ie edit HTML format sendiri. Kalo edit sndiri, memang puas hati sbb semuanya pilihan kia sendiri; dari pilihan font, warna, saiz etc. Tapi kelemahannya, masa banyak sangat dihabiskan utk edit coding2 tuh.

So, pada hari ini...inilah dia wajah terkini blog saya.
Saya suka, n harap2 kawan2 pn suka,.. hehe :D

Friday, 26 March 2010

Mainan psikologi...



Pagi tadi, saya terbangun lewat gara2 termimpikan satu kejadian di satu tmpat letak keta (dah laa mimpi tak best, tak pasal2 terbangun lewat..huu)

Lepas tuh bersiap2 dgn mengikut tips kalo dah lambat, sempat laa siap mcm biasa. Sekali, tiba2 perut meragam...sangat sakit perut oh...serius sakit perut. Alahai, time dah lambat nih laa sakit perut lak, huhu. Perut sakit ke sakit perut??? Hummm ??? Ini kalo dilayankan sakit perut nih, jawabnya mmg lambat laa pegi opis hari ni... Tak nak laa punch card merah lagi, huu...

Pastuh, tiba2 jer saya cakap kt diri sndiri "umm, tak sakit perut..tak sakit perut. Kalo nak sakit, sakit masa dah sampai opis nanti". Humm, mcm tuh laa dialog saya kpd diri sendiri, hehe (macam2 laa pulak ko ila oi). Elok jer saya cakap macam tuh, terus sakit tuh hilang. Wah, ini sudah bagus!! Menjadi laa trick saya nih.

Humm, sbnrnya kaedah nih, mama saya yang ajarkan. Sebenarnya, apa yg kita rasa tuh sbnrnya boleh dieksploitasi oleh psikologi minda. Sebagai contoh, kalo kita tiba2 rasa panas, cuba cakap kt diri sendiri, sejuk...mesti perasaan panas tuh akan reda. Kalo kita asyik mengeluh cakap panas, panas jer..makanya bertambah panas laa kita rasa. Sebab tu, ada amalan penganut tertentu, dorang dapat berjalan di atas bara yang panas sbb minda dorang dah diset seolah2 dorang berada dan berjalan di satu tempat yg nyaman. Ajaran dorang pandai mengeksploitasi minda dgn mainan psikologi tu (nama ajaran lupa lak, hehe).

Bagus betul mama saya sbb ajar menda2 mcm nih, hehe. Mama saya tuh byk guna pendekatan psikologi wpun dia tu bukannya ambik kelas psikologi pun. Tak sangka apa yg mama saya cakap tuh betul. Sebab tuh saya nih bukan jenis yg manja2 sgt...sbb kita takleh manjakan sgt diri, kalo tak kita lemah. Untuk jadi kuat kita yang kena kontrol diri sendiri. Hee, pandai laa pulak cakap ek. Emm, maybe sbb tuh kot saya nih jadi seorang yg keras hati skit. Umm???

Wednesday, 24 March 2010

Uikk...saya kena tag oleh Churalliya!!!!



Oho...dah lama saya tak kena tag camnih..!!
Sy sbnrnya baru balik dr Intan Kiara, ada mesyt keje kt sana..(x dpt laa nk online kn spjg hari nih). So, bila smpai umah tadi, apelagikk..terus laa online..bila bukak jer my blog nih ada 1 komen dpd Churalliya. Ahah, terjerat laa saya bila baca komen itu, hoho. Tapi takpe, dh agak lama tak kena tag nih.

So, what's d 7 things about me???
Come..come..come.. check 'em out here.. hihi ;P

1. Oleh sbb Churalliya start ngn kisah nama, makanya saya pn nk start ngn nama gak. FYI, nama ILA nih glamer di kalangan my frens n ofis sajer (dek kerana dikenali ngn ILA..makanya dorang mmg tak kenal kalo nama penuh saya disebut..hihi --> nmpak sgt nama pjg ku itu tak glamer ..hoho). Penah juga cuba popularkan nama manja (panggilan famili ialah n.o.r )..tapi serius kena kutuk tahap gaban!!! Dorang kata mmg sgt tak sesuai nama yg ayu itu utk diri sy yg brutal nih.. (cess..cess..cess)

2. Selalunya org biasa jarang tegur or tak berani tegur saya dulu..sbb dorang kata saya nih nmpak berlagak n sombong (sian kt saya tau..huu). Tapi bila dah kenal saya, aha...baru tau saya nih jenis 'MINAH NON-STOP', haha. Penah masa kt lab masa study dulu, ada sorang manusia nih tiba2 panggil saya "ILa, mintak tolong boleh tak??". Err, saya pn jawab "tolong ape joe??"..sekali si joe bg statement nih "boleh tolong diam 2 minit..boleh??". Huahahah..kejam giler joe...terus saya pn terpana ngn statement tuh. (err,...masa tuh saya tgh kecoh citer psl filem Boy's Dont Cry kt geng2). Satu lagi fakta ialah; saya nih SUKA GELAK !!! (pantang ada benda kelakar..n saya mmg suka wat kelakar..hihi)

3. Saya nih seorang yg sgt INDEPENDENT !! Penah ada a guy yg rasa tergugat dgn awek nya nih yg terlampau independent. Err, lelaki mmg tak suka awek independent sgt ek??? (errr..masih tak paham jua...) ---> ada sape2 nk explain?? (err...saya jenis susah nak bukak mulut utk mintak tolong orang..umm, kecuali sgt terpaksa)

4. Saya ini sangat suka MEMASAK n apa jua yg ada kaitan psl memasak espc resepi baru, petua baru etc. Saya suka majalah masak, tv show psl masak, citer psl masak, ajar masak. Tapi satu jer yg saya tak suka masa kecik2 dulu, ie. main masak2!! (hahaha, sbb zaman kecik dulu sy nih sgt lasak..ala2 tomboy..hee)

5. Zaman student dulu, saya seorang awek yg BRUTAL!! Hehehe, dorang labelkn saya mcm tuh, bkn sy suka2 tau!! Pakai baju kurung mybe setahun sekali kot? Pakaian saya masa tuh, jeans, shirt, jam tangan sport style besar tuh, sneakers or selipar jer. (err..wpun brutal, sume menda2 pompuan nih saya suka, saya suka memasak, saya suka menjahit, sy suka pakai lipstick..hehe). Tapi, yg peliknya...saya brutal2 camtuh..tetap ada jer peminat terang2an n secret admirers..hahaha :D (heran..heran..)

6. Saya seorang yg suka warna HITAM, PURPLE n COKLAT. Mostly pakaian saya adalah warna2 itu. I like to be looked mistery in black (lady in black), I feel great everytime i wear purple (feel like more beautiful, hahaha :D ) n I like to be natural in choc. Umm, tapi skang nih..baju2 dh start dipelbagaikan in various colors. Hidup ini kn penuh ngn warna warni!! :D

7. Saya SANGAT SUKA MUZIK espc layan lagu la. Dr kecik saya suka sangat alat2 muzik, sonok sgt bila time kelas muzik tuh. Takdek TV takpe, janji saya ada alat utk dgr lagu. Bila naik keta, mintak maap laa yer, keta saya tuh mmg bergegar2 ngn muzik (suka layan lagu kuat2!!). Pastu, tak ramai yg tahu..saya ada sebijik gitar warna biru..hehe, tp takdek lah pandai sgt pun main gitar tuh (err, geng dh takdek oh). Tapi, saya tak suka layan kisah artis..mintak maap oh, melodi ke..terjah ke..fuuh.. ke...i tak suka ok!! n...juga tak suka majalah hiburan...

Aik?? Dah 7 perkara ke??? Umm..byk lagi nak listdown nih. Sbb rasanya ada 100 lagi perkara yg boleh diceritakan. (hoho, ala2 hikayat seribu satu malam laa pulak..!!)
Nak jugak TAG orang lain ie : KARIMAH, KIERA & MARDEQ ... sila laa korang ceritakan 7 perkara psl diri korang...7 ajer , kacanglah cabaran nih!! hehe ;P

Monday, 22 March 2010

Pesta buku di PWTC

Aha... skang nih kan ada Pesta Buku Antarabangsa kat PWTC.
So, saya berkesempatan laa pegi ke sana smlm.
Wah, cipta rekod laaa.. sbb melilau kt sana punya laa lama..
Tengahari bertukar malam...
Cuaca cerah terus hujan..
Haaa,, itu laa gambaran betapa lamanya bertapa kt sana.. mencari buku laa kunun2nya.. haha

Saya ke sana selepas selesai berjoging di pagi hari itu (wah..nk sebut jugak kisah joging...KPI tuh..hehe)
Dekat kul 12 tghr baru laa saya n Yana bergerak ke sana dari rumah saya, kali nih saya yg drive,,, (kalo tak selama nih asyik dia aje yg drive.. hehe)...dalam 12.45 kot kitorg smpai kt PWTC selepas melilau cari parking kt dlm Hentian Putra tuh.
Dah sampai ape lagi.. pusing punya pusing..alohai.. tak jumpa buku2 yg berkenan...mcm tak byk pilihan menariik....kaki pn dah lenguh...belek punya belek...baca yg mana patut...Haih, takdek buku yg berkenan,, dah laa buku yg diaim tak jumpa2...humm... Tapi, saya sempat laa beli 2 buku yg ala2 ada kaitan ngn keje (maybe boleh tolong urusan keje..hehe)

Tp ada 3 gerai buku ajer laa kot yg buatkan saya lama berhenti...Booth MPH, Kreatif Sdn Bhd & Karangkraf. Kat Karangkraf ape lagi, cari koleksi2 yg takdek dlm simpanan laa. Ummm...lagi satu booth yg menarik ialah...booth yg jual not mata wang original dr seluruh negara kt dunia nih. Wah, mcm2 ada... sy kn suka kumpul not2 mata wang asing nih. Paling murah dijual harga RM2...paling mahal RM20. Umm.. tapi, saya tak beli pun. haha :D.

Dah membeli buku2 yg mana patut tuh, lenguh kaki ape lagi, pegi laa lepak kt The Mall..lunch time. Sedap lak tuh makanan kt Restoren ala kampung tuh,,,nyummy,,lenkalli leh pegi lagi. Lepas tuh misi mendapatkan si biru..tapi akhirnya dapat si purple laa pulak.. hehe (berbaloi2 ke??? selepas 3 jam baru setel oh urusan itu..)

Akhirnya dalam kul 8 lebih, baru laa kitorg gerak balik....letih laa kaki ku ini...
Apa nak ckp ek??? Umm.. mybe pameran kali ni tak berapa menarik kot?? Buku mmg banyak, tapi tak menarik hati pun,,, Huu

Friday, 19 March 2010

KPI saya... hee :D



Skang nih mcm2 ada istilah..KPI laa, NKRA laa, balance scorecard laa...
Biasanya lebih fokus kpd organisasi...
Tapi, sy yg org2 biasa nih pun siap ada KPI.... hahaha, betul kan Hang Zaki noo??

So, ape KPI saya setiap hari???
Meh tengok ape dlm list saya .. hehe (jgn gelak lak.. haha)

1. At least 1 post dalam Facebook (perjanjian ngn ikan akuarium...)
2. At least 1 new entry dlm blog saya nih (diri sndiri)
3. Minum at least 3 liter air sepanjang berada di ofis (utk kesihatan diri sndiri)
4. Bekfes n lunch WAJIB semasa di ofis(sbb kena telan sejenis obat selepas makan)
5. Bersihkan setiap inci umah setiap hari Sabtu (mintak maap..xleh ajak kuar)
6. Semua coin masuk tabung setiap hari (jangan guna langsung..)
7. Tepon / sms mamaku at least setiap 2 hari (aduyai..dh mcm tak ingat kg skang nih)
8. Spend hari Khamis mlm Jumaat utk beribadat lebih skit........(hummm)
9. Joging setiap pagi Ahad (wajib, weekdays kadang2 aje)
10. Membaca 1 buku omputeh at least 1 buku utk 1 bulan......(huh..lomah omputeh sungguh skang nih rasanya...huu)

So, korang lak camne??
Ada KPI jugak tak?? Hehehe :P

Thursday, 18 March 2010

Migrain




Aduh... sakit kepala...!!! Argghhh...
Petang smlm laa paling teruk saya rasa sakit kepala tuh...pndangan dh berpinar2..dunia rasa mcm berpusing2...teruk sgt bila sangkut dalam traffic jammed (punca trafik tuh, jalan ke serdang ditutup...arrghh).

Sampai umah jer, terus baring n tido...berdenyut2,,,
Mungkin ke sy dh kena penyakit migrain...??? Uhmm.. entahlah (jumpa doktor??? aduyai.. perkara yg sy paling malas nak buat,,,huu)

Saya carik info psl migrain nih..
So, dpt lah dari satu website berkenaan info sihat...


Migrain

Apakah yang perlu anda tahu tentang migrain dan tanda-tanda amarannya?

Migrain ialah sakit pada sebahagian kepala yang mungkin boleh pulih selepas beberapa jam atau berlarutan selama beberapa hari. Sesetengah pesakit mungkin mengalaminya setiap minggu dan mungkin beberapa kali sahaja dalam setahun. Migrain selalunya dihidapi pada peringkat umur empat puluhan dan boleh diklasifikasikan migrain jenis klasik atau migrain jenis biasa.

Anda dapat mengetahui yang anda akan diserang migrain sebelum sakit kepala itu bermula. Tanda-tanda amaran serangan migrain ialah rasa mual, muntah dan kepekaan terhadap cahaya, bunyi bising atau bau-bauan. Migrain jenis klasik bermula dengan tanda amaran seperti kilauan cahaya atau warna. Anda mungkin terasa yang anda seperti sedang melihat ke dalam terowong. Sebahagian kepala anda mungkin akan terasa seperti dicucuk, panas atau lemah. Tanda-tanda amaran ini akan berlarutan selama 15 hingga 30 minit dan diikuti oleh sakit pada bahagian kepala.

Migrain jenis biasa tidak mempunyai sebarang tanda-tanda amaran. Bagaimanapun, anda mungkin akan berasa letih, murung, tidak selesa atau akan menjadi lebih banyak bercakap 2 hingga 3 hari sebelum sakit kepala itu bermula.

Apakah yang menyebabkan migrain?

Migrain bermula apabila salur darah di dalam otak mengecil (mengecut) untuk seketika. Apabila ini berlaku, jumlah darah dan oksigen yang mengalir ke dalam otak akan berkurangan.

Seterusnya, ini akan menyebabkan salur darah yang lain membesar (mengembang) dan apabila salur darah mengembang, ia akan mengalami radang, denyutan dan kesakitan amat nyata. Migrain ialah sejenis sakit kepala vascular kerana ia melibatkan perubahahan atas salur darah.

Para ahli sains percaya bahawa mereka yang mengalami migrain mewarisi kecenderungan sistem saraf untuk bertindak balas dengan cara yang berbeza terhadap perubahan dalam tubuh dan persekitaran mereka. Beberapa perkara lain juga mungkin akan mencetuskan kesan tindak balas pada sistem saraf seseorang dan seterusnya mengakibatkan serangan migrain.


Antara penyebab migrain adalah:-

Tekanan dan gangguan emosi

Kedatangan haid (mengalami PMS)

Pemakanan yang tidak teratur

Pengambilan minuman yang mengandungi tahap kafeina yang tinggi (seperti minuman kola)

Makanan (seperti keju, coklat, ais krim, makanan bergoreng, daging dalam tin, hot dog, yogurt, pemanis tiruan, kacang, jeruk dan kismis)

Kurang tidur

Perubahan cuaca



Bagaimanakah cara untuk menghalang migrain?

(i) Patuhi arahan doktor anda dan makan ubat mengikut arahan

(ii) Mengamalkan pengambilan makanan seimbang dan berkhasiat

(iii)Cuba mengambil makanan kesihatan tambahan

(vi) Bebaskan diri daripada tekanan dan belajar menenangkan diri

(vi) Sentiasa bersenam

Lebih banyak yang anda ketahui mengenai migrain, lebih mampu anda mengatasi dari serangannya.

Sumber: DXN Life , Vol. 12



Wednesday, 17 March 2010

aduyaiii....melayang RM234.38



Huhu...aduhai cik ila...
Ini kisah kesinambungan dpd entry sblm ini ya...kisah termination of my maxisbb tuh
Tak pasal2 bulan nih melayang duit RM234.38 sen (errr..lum campur lagi sehingga hari nih).

Hari Ahad saya terminate meksis brodben saya tuh pastuh lum beli brodben lain sbb tgh nk riki2 brodben mana plg efisien. Ummm..
Pegi ofis hari isnin lak, internet lgsung takleh guna, ada prob kt sistem...melibatkn for d whole ofis dlm menara tmpt saya bertugas nih.. Hummm, ini tak bleh tahan... (saya kan jenis yg takleh idup kalo takleh online...oh, internet itu sgt penting dlm kehidupan...hehe)

Bila balik umah mlm tuh, nak layan TV.. ape lagi NCIS n Criminal Minds laa (err..malam isnin diisythiharkan Hari Tengok TV Sedunia utk saya, so mmg xleh kacau).
Sambil2 layan citer, sy kuarkan laa laptop kunun2 nak wat keje..
Aiseh, dah bukak laptop...tangan mula laa rasa gatal nk online..(almaklum, dah 2 hari tak online nih..)

Masa TV tengah iklan tuh, ape lagi...tanpa pikir panjang terus setkan henpon saya sbg modem internet kt laptop. Wah, sgt seronok saya malam itu sbb dpt online.. yg penting, boleh update blog oh.... hehe. Hepi punya hepi, TV ntah ke mana.. mata dok fokus kat skrin laptop jer....tengok2 jam aiseh dah kul 12 mlm.

Humm...lama tuh sy online, tak kisah lah.. janji puas ati leh online.
Sblm tuh check dulu current bill henpon saya, ummm RM64.00 till 6.00 pm (oh, latest yg guna utk internet lum masuk, takpe lah, check esok pagi laa bape hinggit kena. hehe)

So, bila smpai ofis pagi smlm, terus tangan nih rajin nk check latest bill henpon saya nih... Bila tgk jer, mak oiii, mau terjojol mata saya nih... RM234.38 till 4.00 am. Arrhhhghh, giler ah!! Mahalnyer..huhu.. Melayang duit aku. Maksudnya, saya telah guna internet pd kadar RM190 utk 2 jam. Hadoih.. ini lagi mahal dr kadar meksis brodben yg terminate tuh atas alasan kunun2 mahal ie RM138 sebulan.

Huhu...duit ku melayan lagi... terminate brodben kunun2 pakej mahal n service tak best.
Alih2...satu malam jer.. lagi byk duit ku melayang.. aduyaii..
Makan pizza lagi bagus.. tak pun guna duit tuh utk vacation .. huhu..

Friday, 12 March 2010

Tips bila dah lambat..haha



Tips bila dah lambat???
Hahaha, sebenarnya saya punya tips utk sampai on time kat ofis, supaya punch card tak merah....ini sume gara2 terlewat bangun akibat kekurangan tido, huuhu.. Err, sbnrnya pagi tadi pun saya terbangun lambat, dah 6.30 pagi waktu mata celik (err, padahal jam 5 tuh dh celik mata, tapi ntah camne tah terpejam balik lak. hehe)

Hari nih saya memang terbangun lewat, 6.30 pagi tuh. Saya masuk ofis n perlu punch in 7.30 pagi. Aih, dah kelam kelibut oh..baju keje lum iron tuh, itu yg problemnya. Semuanya gara2 stay back kat ofis smpai kul 9 mlm, siapkan write up report SSR nyer psl, huhu. Dah sampai umah jam 9.45 mlm selepas menyinggah kedai beli roti, daging burger, ayam goreng Ayamas utk dinner smbil2 layan TV. Elok jer lepas tgk American Idol, tertido ngn jayanya ...

Wpun saya terlewat bangun, tapi saya berjaya punch in jam 7.25 am. Hahaha, hebat tul kan?
Itu pun sbb ikut tips bila dah lmbat saya nih..hehe ;D
Tips saya bila dah bangun lambat??? Senang jer.. hehe

1. Ambik baju keje n tudung yg paling senang dipakai, n paling penting leh iron ngn kejap jer... (8 minit ambik masa)
2. Gosok gigi, cuci muka n bersabun dengan pantas (7 minit jer, biasa kalo kt bilik air mau at least 15 minit)
3. Solat subuh ngn baca surah paling pendek n terus doa pendek, huuu ( 5 minit termasuk melipat kembali telekung)
4. Make up paling simple, paling penting skip bab pakai losyen satu badan, pastuh sembur perfume skit (5 minit jer, biasa kalo siap berlosyen bagai at least 15 minit baru siap)
5. Pakai tudung jenis selendang, senang skit, main lilit aje (5 minit jugak)..tara siap...
6. Terus pegi keta, panaskan enjin 5 saat jer (huu)...terus drive ke opis
7. Driving time ...mencilok ngan jayanya dekat highway smbil mulut potpet2 geram kt keta2 slow tuh, haiya (org dah laa nak cepat nih,, hihi). Pastuh bila masuk jer jalan ptrajaya, terus pecut 110-120 km/j..pergh !!!(15 minit je on the road, sib baik takde jammed2)
8. Sampai besmen parking terus kuar keta pegi ke lif. Bila masuk lif, mmg dh tak tunggu org, cepat2 tutup pintu tak nak bagi org lain masuk. Kt koridor bangunan terus jalan ngn pantas (tak tgk org dah time nih)..cepat2 lari ke lif. Sekali lagi tekan button tutup pintu lif tak bagi lepas (takut ada org tekan nak masuk..huu).
9. Naik ajer aras 9, terus punch in... huh, selamat... jam 7.25 pagi. (yeay.... Chaiyok!! )
10. Bila masuk ofis, baru cari air nak minum n pakai losyen tangan (biasa kt umah minum air banyak2 dulu..n losyen tuh mmg takleh tinggal..huu)



Ahaha, best tul bila dpt mencapai target tatkala mmg dah lambat nih.
Tapi, betul.. kalo dah nak cepat tuh... LUPAKAN LOSYEN n paksarela MEMECUT n paksarela TAK KENAL ORANG n paling penting KURANGKAN BERCERMIN DIRI, hihihi.

Tiba2 teringat lak lirik lagu nyanyian Alanis Morisette "traffic jammed when i'm already late..."

Tuesday, 9 March 2010

Arrgghhh...mengantuknya....


Pagi nih saya bangun sgt awal, jam 4.00 pagi tuh. Lepas tuh terus iron baju keje utk pegi ke MAPPA pagi nih. Kul 5.00 pagi saya dah drive ke LCCT Sepang, kena hantar adik teruna saya yg tiba diarahkan utk out station ke Sarawak (Miri, Mukah, Sibu). Drive punya drive, 10 minit kul 6.00 pg, selamat laa smpai ke airport. Humm, agak risau juga lah sbb adik saya tuh pertama kali naik flight ke Sarawak. Saya just drop dia kt balai pelepasan sbb nk kena rushing ke ofis lak. Umm, otw back to ofc, sy asyik call laa adik saya tuh, dah check in lum?? dah masuk lum??? Akhirnya, slamat juga adik saya tuh naik flight ke miri. Jam 2.00 ptg lak dia dah start sesi interview. Humm.. apa2 aje lah wahai adikku, hee.

Smpai jer kt ofis, terus saya masuk ke besmen 2, parking di tempat biasa. Terus lari naik ke surau, solat subuh kt ofis tuh, wah.. mmg cipta sejarah betul. Sebelum smayang , tgk jam, aiseh.. baru kul 6.30 pagi (humm, biasanya kalo kt umah, time nih tgh kelam kelibut bersiap nk gi keje). Pastuh ding dong, ding dong...turun balik ke besmen nk ambik beg, sekali tgk tingkap belah driver terbukak, aiyoh,,,, sib baik saya turun pegi kt keta. Ummm, pastuh naik atas, ambik kunci ngn pak guard , terus naik ofis. Sejarah baru tercipta lagi, hahaha... saya orang paling awal masuk ofis.. org pertama punch hari nih... hehe..

Tapi hakikatnya.... saya rasa sgt mengantuk di kala ini..
Huuu.... (humm. kt PICC nanti, jawabnya ketiduran lah saya.. huhu)

Monday, 8 March 2010

Mi Kari ... nyumm..nyumm

Semalam hari Ahad. Saya masak spesel skit, mi kari namanya hehe. Saje sempena kedatangan adik2 saya kt umah tuh. Kalo tak, nak merasa mi kari nih kena tunggu raya aje tau.

Ha kalau nak tahu masa raya tahun 2008, mi kari saya nih sangat glamer hehe. Siap ada cikgu sekolah order ngn saya, khas utk jamuan raya peringkat sekolah dia. Makanya dengan bertungkus lumus saya menyiapkannya, almaklum tiba2 jer dpt bukak katering segera.. hehe (masa tuh rasa syok jer, duit masyuk di kala raya, yeah :D )
So, jom nengok cara masaknya.. hee

1) Bahan2 yg perlu dikisar; 2 biji bawang merah (saiz besar skit), 4 ulas bawang putih, 5 biji cili merah, 3 batang serai, seinci halia, seinci lengkuas & sedikit udang kering (wah, siap gambar dalam blender tuh, hehe)

2) Air rebusan ayam (utk kuahnya) dan isi ayam (untuk dimasukkan dalam kuah nanti). Note : Rebus ayam dengan sedikit garam dan halia / bawang putih.

3) Buah keras yang telah dikisar halus mcm nih, masukkan dalam blender tadi

4) Kisar semua bahan-bahan tadi mcm ini gambar :P

5) Lauk-pauk di dalam kuah kari; udang (wajib), fishball, isi kerang (tapi saya taruk jugak fishcake, saje supaya lagi banyak lauk-pauknya)

6) Tumis semua bahan2 kisar tadi sehingga wangi, lepas tuh masukkan serbuk kari daging. Kacau rata sehingga naik minyak. Selepas tu, masukkan air rebusan ayam dan santan pekat (note : saya suka guna santan dlm kotak yg telah ditrim, supaya rendah skit kolesterolnya). Kacau kuah kari supaya santan tak pecah minyak, nanti tak cantek. Kemudian, masukkan lauk-pauk tadi dan diakhiri dengan isi ayam yg telah dicarik2 mcm dlm gambar kt atas.

7) Akhir sekali, masukkan serbuk pati ayam atau kiub ayam Knorr mcm dlm gambar. Masukkan sedikit garam n gula. Kacau lagi sehinggalah kuahnya dah masak.

8) Mi kuning dan sayur sawi dicelur dan lepas tuh masukkan lah kuah kari tadi. Aha, inilah rupanya. Sedap tau.. hee

Umm..inilah dia mi kari yg jadi pujaan ramai nih (ehehe, perasan tul !!). Selain sawi, boleh jer dimasukkan kacang panjang yg juga dicelur. Kepada yg tak suka kerang pn ok, tak payah masukkan sbb biasanya saya jarang masukkan sbb dorang nih tak suka makan kerang.

Tips : Kalo tgk resipi2 mi kari, biasanya lauk pauk tuh direbus asing dan dimasukkan dlm mi kari sebagai hiasan. Saya pulak suka masukkan terus di dalam kuah supaya kuah tuh lagi sedap rasanya sbb dh ada rasa air udang yg manis n sedap tuh. :D

Saturday, 6 March 2010

TV Show Omputeh yg saya suka...

1) Jimmy Oliver d Naked Chef : Aha, saya suka sangat tengok dia dlm show nih...seni masakan yg sgt selamba..sempo, cepat n siap dimasak..mcm sedap sgt!! Bestnyer kalo lelaki nih pandai masak..i loike!! hehe
2) Rachael Ray TV Show : Dengan suaranya yg garau, tak sangka lak show nih pn best. Janji ada acara masakan, memang saya suka la sangat. Selain tips2 memasak, show nih selalu bg tips2 utk diet yg bagus...aha, sy suka jugak menda2 kesihatan nih....

3) Marta Stewart TV Show : TV show nih pn best .. Martha Stewart ni mmg seorang wanita yg berjaya...yg mana tips2 kejayaan dia yg boleh follow tuh , leh laa saya follow... Tapi, paling penting sy suka sbb resepi2 n tips2 masakan dia tuh.

---> Kesemua show nih adalah tv show yg ada psl masak memasak n tips2 diet yg sihat,, aha, sbb tu la sy suka tengok. Kalo citer2 merapu mcm melooodie, fuuhhh etc rancangan hiburan..mmg kena pangkah ngn saya awal2 lagi laaa. Tak suka lor...

Friday, 5 March 2010

Siapa yg saya suka ???

1) SIOBHAN MAGNUS : Sebab dia nih saya tengok gila2 mcm Adam Lambert dlm Season 8 dulu, hehe... she's really blows them..aha

2) LILLY SCOTT : Dia nih best sbb dia main gitar mmg best utk seorang pompuan, heee... humm, bila laa saya nak pandai main gitar betul2 mcm dia nih ?? (oh, gitar biruku, sabar laa yer, petik kamu pn sekali sekala jer daku sempat buat..ahaha)


3) LEE DEWYZE : Dia nih sore best, macho ler, garau2 gitu... tgk mcm Mike Shinoda Linkin Park pn ada.. uhmm..


4) JOHN PARK : Ehem,,,dia nih takde laa minat mana pn, just suka tgk .. sbb bila tgk teringat lak kt my ex-boipren dulu...almaklum laa he's chinese looked... uhum..uhum.. (n am still like chinese looked..hee ;P )

--> Ahaha, sbnrnya ini kisah American Idol Season 9 laa... heee :D

Move out!!!


Aha..gambar di atas ada salah satu hasil 5S yang saya buat kt opis, n sudut ni saya namakan sudut Koleksi. Sudut koleksi nih sbnrnya menayangkan sume souvenir yg menunjukkan tempat2 yg pernah saya pegi.

Tapi, hari nih saya kena kemas semuanya masuk kotak balik.. huu...
Kenapa?? sebab, hari nih last day saya dok kat bilik akuarium saya yang terchenta nih. Actually, saya kena pindah ofis lagi..humm..asyik pindah ofis jer, kalo transfer terus ke Kem lain pun ok jugak, dah lama saya teringin, dolu2 big boss yg tak bagi saya tukar. Umm...

Lepas nih, dah turun ofis baru yg dekar G-Floor tuh, kena laa set up balik semuanya..5S balik laa sumenyer... Huh, bila dah kt bawah nanti, jangan ada cuba wat saya mcm kaunter pertanyaan udah lah.. haha...

Thursday, 4 March 2010

Sedapnya mempelam...



Aha, sume org kenal buah mempelam kan?? Ada mcm2 jenis buah mempelam, err nama lupa la pulak..reti makan jer sbb mmg sgt suka!!!

Sebenarnya, mempelam adalah buah feveret saya..mengatasi buah2 yg lain. Biasanya saya suka pegi beli kat pasar malam.. baru puas ati. Ummm, sedap sungguh buah mempelam bila makan di kala cuaca panas skang nih. Bila jer masuk dalam mulut tuh, wah terasa nyamannya...fuhh, sedap sih.. (tapi make sure mempelam tuh dah siap disejukkan dalam peti, baru rasa dia sejuk, nyaman n best..walla)

Teringat lak pada satu hari tuh, saya dah teringin nak makan mempelam tahap gaban dah. Nak tak nak pegi laa beli kt pasaraya jer. Belek punya belek, akhirnya saya ambik jer 3 bijik. Bila balik umah, saya makan sebijik..ummm, manisnya boleh tahan wpun tak sebest kt pasar malam tuh. Pastuh buah yg ke-2 saya potong comel2 n bagi pada that somebody...pastuh that somebody share makan ngn that someone yg lain. That somebody itu tak penah komen pape psl mempelam itu. Sehinggalah saya dah kawan baik ngn that someone, barulah saya tahu mempelam yg ke-2 itu rupanya MASAM !!! Hahahaha...tak sangka lak saya. Pastuh smpai skang that someone itu suka kutuk saya ngn modal mangga masam. Eiii... dengki2...

Ok, sekian cerita saya psl mempelam.
TQ... haha :D

Wednesday, 3 March 2010

Seprais Besday Horray to Bos


Semalam hari jadi bos saya.. bos saya a.k.a bapak gonjolong itu..
Kitorang sume buat seprais small celebration kt dia..
Memang dia sangat terharu abes...
Bagus betul his wifey yg jadi dalang utama di sebalik kejadian terjah bos ngn kek2 yg cumel nih.. hehe..

So, jom tgk gambar kejadian.. :D


Gambar bos dipaterikan di atas kek.. haha .. mmg taksub abess



Masa nih, bos dah sgt terharu gitu... to kontrol ngn gelak besar dia.. hehe



"Saya dah tak tau nak ucap ape dah nih!"... eley, kitorg tau, bos terharu kan..kan.. :D !



D Besday man memotong keknyer,,



"huuu...sayangnya kena potong ini gambar".. haha


Aha...inilah geng terjah "We all d SPLians...havoc team, yeah!!!"

Tuesday, 2 March 2010

Lets Just Fall In Love Again

This is my favourite song ... this catchy n fun song really makes my day...hee
Aha..this song is from Jason Castro (American Idol Season 7)


Let’s pretend baby
That you’ve just met me
And I’ve never seen you before
I’ll tell all my friends
That I think you’re starin’
And you say the same to yours


And oh, we’ll dance around it all night
And then I’ll follow you outside
And try to open up my mouth
And nothing comes out right

And I wanna fall in love with you again
I don’t have to try
It’s so easy
Who needs to pretend?
But because it’s so funny
Let’s just think about it, honey
Let’s just fall in love again


I’ll call you in three days
Not too soon, not too late
And I’ll ask your roommate if you’re home
You call me on Thursday
And we’ll hang out all day
Then fall asleep on the phone


And oh, I’ll hold your hand when we drive
And we’ll lose track of all the time
And we’ll tell everyone
That we ain’t never felt so alive


And I wanna fall in love with you again
I don’t have to try
It’s so easy
Who needs to pretend?
But because it’s so funny
Let’s just think about it, honey
Let’s just fall in love again


We’ll fall disgustingly fast
And we’ll stop hangin’ out with friends
And they’ll be so offended


And I wanna fall in love with you again
I don’t have to try
It’s so easy
Who needs to pretend?
But because it’s so funny
Let’s just think about it, honey
Let’s just fall in love again
Let’s just fall in love again
So, let’s just fall in love again

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation