Friday, 27 August 2010

Minggu karnivor ...

Minggu karnivor???

Apekah??? Haha.. :D

 

Ini maksudnya minggu makan daging ...

Daging lembu itu sebagai makanan utama untuk juadah berbuka n bersahur untuk minggu ke-3 puasa

Minggu pertama puasa temanya adalah ayam + daging

Minggu kedua puasa temanya seafood;  ketam, udang, sotong, ikan, crab filamen dll.

Tiba minggu ke-3 ni, saya dah selamat buat stok tulang rusuk n daging lembu semata-mata (plus telur ayam n telur itik)

Menunya adalah variasi masakan daging ; seperti biasa sup tulang, daging goreng kunyit, daging masak merah, daging kicap, kubis daging blackpaper n latest semalam tulang rusuk panggang (guna oven aje pun, huhu).. plus telur dadar tomato feveret saya tuh

Sayur??? Memang takdek.. temanya ulam-ulaman sajer yang dicecah bersama sambal belacan atau kadangkala celup kicap sajer..

 

Apekah akibat minggu karnivor + serba pedas nih???

Tiap malam tido terganggu sebab KEPANASAN... huhu

Asal jam 3 ke 4 pagi.. mesti terjaga... panas banget!!

 

Patutlah kalo Raya Haji orang kata panas makan daging kan..

Umm.. ini lum raya haji dah kepanasan di bulan Ramadhan.. hehe

 

Sebenarnya post ini just nak bagitau; saya dah tau punca kepanasan malam-malam pada minggu nih

Rupanya sebab makan daging .... huhu

Penangannya??? Bila bangun jer terus bukak peti ais... minum air kosong taruk ais yang sangat banyak !!!

 

Moral of the story :

Kurangkan makan daging merah ya kengkawan, sekali skala bolehlah....

 

Wednesday, 25 August 2010

Cita-cita saya ...

 

Masih ingatkah dengan cita-cita korang??

Kalo zaman kecik2 dulu, cikgu selalu tanya “ besar nanti nak jadi ape??”

Atau pun, “what is your ambition??” yang biasanya disoal oleh teacher (a.k.a cikgu bahse inggeris)

 

Ada ke orang yang dari kecik sampai besar, ... maintain dengan cita-citanya yang satu??

Rasanya banyak orang berubah cita-cita bila tahun berubah, haha :D .. tul kan???

 

Zaman kecik saya, bila cikgu tanya nak jadi ape.. saya akan cakap “Doktor”..

Seiring dgn jwpn saya tuh, mmg saya make sure subjek sains saya terbaek.. (masuk aliran sains tulen okeh..humm)

Itulah jawapan saya sehinggalah saya sambung belajar ke matrikulasi..

Zaman matrikulasi mmg ambik course ‘Sains dengan biologi’.. sebab itulah satu2nya course yang membolehkan saya jadik doktor

Sekali, bila dah asyik kena bedah katak..tikus.. nak segala mcm lagi... alahai.. rasanya mcm tak sesuai kot??

Tak sesuai n tak sanggup nak buat itu semua.. tak smpai hati, kesian... takut tgk darah.. n mcm2 lagi laa

 

Bila dah abes matriks, umm.. nak sambung degree ape dah jadi dilema sbb mmg cita2 nak jadi Doktor tuh harus dilupakan..

Masa tuh discover laa jugak diri daku nih suka ngn dunia ICT yang di hujung jari ..

Pada masa yang jugak suka jugak sains angkasa nih..

Akhirnya saya pilih laa utk smbung degree dlm bidang berkaitan sains angkasa nih..

Sekali... salah pilih course maaa.. hahaha :D

Macam mana tah, saya leh terpilih bidang geologi...(nak jadik pakar2 petroleum dekat petronas bolehlah.. haha)

1st year degree, mmg tak suka ngn course nih.. (dah salah faham ngn course nih.. ape cer?? Hahha)

Masa 1st degree nih lah saya tahu fasal keje saya skarang nih... humm.. masa tuh kalo tanya cita2 saya nak jadik ape??

Jwpn saya mestilah peee tee diey.. ahah!!! Kunun2 nak jadik diplomat mesia... ahahaah :D

 

Abes jer study, terus apply nak jadik kunun2 diplomat nih, hehe (ingat senang... susah upanya, huh)

Tapi, dlm proses menunggu nak jadik apa yg saya jadik skang .. sempat jugak laa saya bergelar seorang engineering geologist (bangga mak bapak aku.. hahaha :D )..

 

Tapi.. akhirnya... nekad demi mencapai cita2 saya yang tumbuh di kala usia 19 tahun itu... saya cuba dan cuba lagi,,,

Akhirnya... saya berjaya mencapai cita2 saya dlm kerjaya...

Itulah apa yang saya sedang lalui skang nih... menjadi seorang pee tee diey.. yg berkhidmat utk bangsa n negara (wpun nak jadik diplomat tuh tak bape layak  kan.. hahaha :D )

 

Sekian, kisah saya n cita-cita saya...

Alhamdullillah, syukur kepada-Nya  kerana mengabulkan doa n harapan saya selama ini.. J

 

Kedutaan Malaysia dilontar najis??

Siapa dalang?

 

 

Daripada BORHAN ABU SAMAH
borhan.samah@utusan.com.my

 

·  Wisma Putra digesa mengadakan kerjasama dengan pihak berkuasa Indonesia bagi menyiasat dalang di belakang tindakan segelintir warga Indonesia yang terlibat dalam demonstrasi menghina Malaysia.

·  Dalam pada itu, Benteng Demokrasi Rakyat Indonesia (Bendera) yang berdemonstrasi dan melontar najis ke dalam Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia kelmarin, turut mengugut akan melancarkan gerakan mengusir rakyat Malaysia.

·  Presiden Susilo Bambang Yudhoyono meminta rakyatnya bertenang dan mengingatkan supaya hubungan baik Malaysia-Indonesia dijaga.

·  Rata-rata rakyat Indonesia yang mencari rezeki di Malaysia mencemuh perbuatan Bendera yang memijak Jalur Gemilang dan melempar najis ke kawasan Kedutaan Besar Malaysia.

 

JAKARTA 24 Ogos – Benteng Demokrasi Rakyat Indonesia (Bendera) yang mengadakan demonstrasi dan melontar najis ke dalam Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia semalam, dipercayai didalangi oleh pihak ketiga.

Kumpulan itu turut mengugut akan melancarkan gerakan mengusir rakyat Malaysia dengan mengadakan sekatan jalan raya di hadapan ibu pejabatnya di Jalan Deponegoro, Jakarta Pusat.

Ugutan itu dibuat menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) dan kenyataan media di Internet.

Bendera turut mengecam kepimpinan Susilo yang disifatkan terlalu berlembut dengan Malaysia dan lambat menangani isu penangkapan tiga anggota penguat kuasa Jabatan Kelautan dan Perikanan Indonesia pada 13 Ogos lalu.

Tahun lalu, beberapa orang aktivis Bendera ditangkap kerana melakukan operasi pengusiran rakyat Malaysia di hadapan ibu pejabat mereka di Jalan Deponegoro, Jakarta Pusat dengan menggunakan senjata buluh runcing.

Bagaimanapun, polis membebaskan mereka dengan alasan tidak ada senjata buluh runcing digunakan semasa tindakan Sweeping Malaysia itu.

Pada sidang Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) Indonesia hari ini, seorang anggota pembangkang dari parti Golkar, Tantowi Yahya meminta pemerintah Indonesia mengambil tindakan keras terhadap Malaysia.

Tantowi turut menyelar pemerintah Indonesia kerana merendah-rendahkan martabat negara itu apabila melakukan pertukaran pembebasan tujuh nelayan yang ditahan pihak berkuasa Indonesia dengan tiga anggota penguat kuasa terbabit.

Dalam pada itu, jurucakap Polis Metro Jaya, Asisten Komisioner Daniel Bolly Tafaona berkata, empat aktivis Bendera yang ditahan dalam demonstrasi melontar najis semalam dibebaskan malam tadi kerana didapati tidak melanggar sebarang undang-undang.

“Kerana sasaran yang akan mereka lempar tidak sempat dilemparkan, kita bebaskan mereka,” jelasnya di sini hari ini.

Bagaimanapun difahamkan salah satu daripada lima bungkus najis yang dilempar telah masuk ke dalam premis kedutaan. – utusan.

 

Komen Cik Ila :

Selaku seorang warganegara Malaysia yg sayangkan negara ini, memang masih sangat geram n marah kpd mereka2 dpd b.e.n.d.e.r.a yg sesuka hati guna cara tak bertamadun mereka itu lagi; baling najis manusia (mmg hilang akal ape??), pijak bendera, conteng bendera, n yg sakit hati dorang mcm nak runtuhkan jer pagar pintu kedutaan Malaysia kat sana tu.

Geram..geram...grrr (pihak yg berkenaan mmg berniat jahat...huh..)

Kepada our batchmate yg ditugaskan di Kedutaan Malaysia di Jakata, tabahkan hati ngn mereka2 di sana ( u r cool man!)..make us proud!!!

Monday, 23 August 2010

0234 hours




Suddenly i woke up from my sleep...urghhh!!! why??? i looked around.. the light was still on..hummm??? n my lappy is still on... d time was 0234 hours...humm..

Tis is weird. I'm not d one who is easily wake up in d middle of d nite.
Still wondering why. Perhaps my just happened weekend was not what i was hoping n looking for.

But i know...there's something weird in my innerself...there's something that bothering me eventhou when i'm sleep. 2 nites, my sleep was not like my normal sleep. Dreams...yeah dreams..those dreams. Normally i'm not dreaming while i'm sleeping. If i had a dream, that's really a bad sign to me..

Flash back...a few years back..
During my schooling time...suddenly i woke up in d middle of d nite...omg, i was crying in my sleep..huh...d dream was about me n my mom...humm...that was a sign that i missed her so much...

June 2009...i was not able to sleep..that was d hard thing to do that time.. n when i slept...i kept on woke up again n again.....humm,..that was my hard time..in other word..that was my sorrow moment...becos i thought i cudn't accept what just happened to me that time...

and now???
i think i miss someone..i miss my hometown..
i am frigtened of something...
huh...*sigh*

pls ila.. go to sleep now...!!!

Thursday, 19 August 2010

Blogger on the GO!!!!

Saya sebenarnya nak bagitau bahawasanya dekat ofis saya nih, memang takleh nak blogging. Pasti kena sekat punyalah!!! Tak tau laa kenapa. Kejadian yang beberapa kali asyik failed post blog post menyebabkan saya tensen. (Entah kenapa, kalo ada jer menda2 yg tak kena ngan internet..memang boleh buat saya tensen!! Owh.. internet sgt penting dalam kehidupan seharian saya..huhuhu)
 
1. Mobileblogging
 Haa.. mobile blogging mmg dah selalu sangat saya buat terutamanya bila saya ada ambik gambar yang saya rasa best. Atau pun nak eksen kejadian yang baru berlaku. Memang inilah caranya.
 
2. Mailblogging
Kaedah kedua nih (saya sedang guna)...adalah kaedah yang baru saya jumpa bila bersoal jawab dengan Blogger.com tadi. Yeay...akhirnya inilah solution yang ditunggu2 sejak sekian lama. Solution yang boleh saya gunakan untuk hobi blogging saya di kala kat ofis. Yeay!!! Seronoknya saya (errr...saya tau, org lain dah lama pun pakai.. huhuu, ketinggalan betul laa saya nih kan??? hihihi)
 
Okeh, itu saja kisah gumbira saya tatkala dah seminggu lebih tak sempat nak blogging tau.
Uh, kehidupan saya tatkala bulan posa nih sungguh2 busy owhh...tak sempat nak blogging, sempat baca org punya blog sajer..
Apapun, sekarang saya gumbira... yeah!!!

Thursday, 12 August 2010

Ramadhan..



Gambar di atas disnap tatkala saya melangkah kuar nak pegi keje pagi2 buta hari nih..
Hari nih dah pun 2 Ramadhan kan..Alhamdulliah syukur bertemu lagi saya ngn bulan Ramadhan yg penuh berkat ni. Bulan beribadat, bulan berehat n plg penting bulan terbaik antara 1000 bulan. Humm...

Seperti biasa, bila bulan Ramadhan, rutin hidup akan berubah :
* Bangun seawal 4.50 pagi, terus masak utk sahur (semuanya fresh pagi2 nih, ayam / daging jer yg dh siap siang n basuh..kuarkn jer dr fridge..yg lain2 harus dipotong, kupas, basuh dll n nasi panaskn jer). Lepas sahur, iron baju keje (kalo lum iron) n terus bersiap2 gi kerja
* Kat opis, struggle abes wat keje...tido mmg taklah. Keje punya keje, tgk jam 4.25. Huh, harus bersiap utk balik. Bila jam dah 4.35, terus naik atas pegi punch card. Bulan posa nih, mmg kena cabut awal..taknak migrain otakku sangkut dlm trafik tuh ngn mcm2 ragam manusia yg nak cepat ajer.
* Balik umah, apelagi..rilex jap..pastuh masak. Setiap kali masak, haruslah 3 jenis masakan yg berbeza (2 lauk + 1 sayur), uhumm. Azam saya spt juga thn lepas, tak nak beli makanan kt psr ramadhan lagi (agaknya serik terkena makanan yg tak bape elok, haih....). Kurma adalah wajib sbg pembuka puasa, kurma yg berkualiti mmg nyummy!!!
* Lepas maghrib dan ke atas, adalah waktu utk merebut peluang beribadat. Rebut pahala banyak2...!!! Rasa banyak betul dosa2 selama nih, huhuhu.
* Sebelum kul 10.30...dah bersiap2 utk tido. Tido kena awal, nak bangun sahur. Bersahur lebih afdal jika dilewat-lewatkan. Kalo sahur pukul 12.00 tuh, itu bukan sahur..tapi supper. Banyak fadhilatnya bangun sahur nih kawan2. Jadi, marilah kita bersahur :D


Akhir sekali..saya mengambil kesempatan ni utk ucapkan Selamat Berpuasa & Beribadat kepada semua geng blogger!!! Semoga Ramadhan ini bukan yg terakhir utk kita. Insya Allah

Sunday, 8 August 2010

Rahsia Sandwic itu..

Sepatutnya entry nih dipost pagi tadi..tp terperap dlm draft sbb gangguan internet lagi (time nih laa rasa nak terminate jer brodben nih...huu, tensen tau..)

Ok..Just nak bgtau...kudapan pagi yg plg sy suka buat n bawak pegi ofis ialah Sandwic. Umm.. so far my famili n frens suka ngn sandwic homemade saya nih. Biasa kalo dh makan, mesti dorang akan tanya ape rahsianya..camne nak buat..ape resepinya. Ada laa beberapa org kt ofis tuh sy dah perturunkan rahsianya. Adik sy pn ada sorang yg dh pandai buat. Sharing is caring, rite??

Jangan lengahkan masa. Jom buat sandwic....mudah sajer. 5 minit siap.


1) Ambik 10 keping roti Gardenia (warna merah plastiknya tuh) n potong tepinya, kemudian belah dua spt gambar di atas. Hasilnya nanti, kita akan dpt 10 keping sandwic comel. Uhum..


2) Aha..ini bahan2 intinya. Yg paling penting sardin (cap Ayam nih best), mayonis (lady's choice tetap pilihan), 2 ulas kecil bawang merah, sebijik cili padi (kalo nak pedas) n buah tomato.

3) Tomato (ambik 1/3 buah sahaja), bawang n cili merah semuanya dipotong dadu. Hiriskan juga sedikit limau nipis.

4) Sardin kecik tuh biasa akan ada 2 ketul ikan, ambik seketul sahaja n hancurkan (jangan ambik sos sardin tu). Lepas tuh, perahkan air limau nipis tadi n gaul rata. Kemudian, masukkan bahan2 yg telah didadu tadi, gaul lagi. Masukkan 2 sudu teh mayonis, 2 sudu teh sos cili, sedikit garam n sedikit gula. Masukkan sedikit sos sardin tadi. Kacau lagi semuanya sehingga sebati n rasanya nyummy!!

5) Akhir sekali, inti sardin mayo tadi dimasukkan laa di dalam setiap pasangan roti sandwic tuh. Taraa, siap. Masukkan sampai habis inti n roti itu. Boleh laa dihidangkan atau pn makan sendiri.


P/S : Sebenarnya pagi tadi saya buat sandwic nih utk sarapan pagi sebelum kuar outing ke KL. Hehe. Selamat menjamu selera semua. :D

Saturday, 7 August 2010

Carrot milk...


Biasanya saya nih tak suka minum air manis..ya, saya mmg kurang gemar air manis. Biasanya saya akan memilih untuk minum air suam / kosong sahaja.
Dan...saya juga tak suka minuman berais. Kalo minum ais atau air manis yg lain, itu adalah disebabkan saya minum / makan di kedai makan @ restoren @ gerai @ hotel @ yg sewaktu dgnnya.

Kalo di rumah, saya hanya minum susu Anlene atau Milo + Anlene. Gula mmg tak guna, sbb itulah gula di rumah saya 1 kg pn lum abes setahun. (Kalo abes pn sbb ada tetamu yg dtg bertandang..umm).

Tapi, saya suka minum jus buah. In my top list mestilah jus tembikai, mmg pilihan kalo gi makan kt luar. Tp lately nih, saya sgt suka minum Carrot Milk aka karot susu aka air lobak merah bersusu (hahaha).

Skang kalo di rumah, karot susu adalah pilihan saya di kala bersantai (2@3 kali seminggu).

Jom buat karot susu, homemade is much better rite ??? hehe

Hanya perlu 1 batang carrot, potong sblm dimasukkan dalam blender

Masukkan air masak lebih kurang 300 ml, kisar smpai halus...umm, warnanya menarek

Masukkan sedikit krimer sejat F&N (my fav brand)..n tmbah sedikit gula (2 sudu teh)

Ais ketul, terpulang nak banyak ke skit, utk saya cukup 6-8 ketul kecik nih


Kacau semua n tadaa, siap. Untung, 1 batang boleh dapat 2 mug karot susu, nyummy

Sila lah baca ape kelebihan karot. Tak silap saya, utk beta-kerotin n vitamin A (pd yg rabun malam tuh..err ya ke??? rasanyalah...hehe) Jom minum air karot susu, sedap.


What's d cooking..

Sesunguhnya 2 minggu yg lepas adalah minggu yg memenatkan especially ngn gotong-royong 5S. Akhirnya pd Khamis lepas it's over okeh, lulus pun!! Dlm masa yg sama sgt bz ngn analisa laporan utk meeting hari selasa depan. Mmg sgt penat...even weekend pn penat ngn urusan 'itu'.

Spt biasa malam jumaat, saya akan otomatik tido pd jam 8.00 malam akibat over exausted. Mlm tadi pn gitu laa jugak...kul 6.30 pagi nih baru tjaga, sib baik telinga nih dgr bunyi alarm yg bingit tuh.

Tiba2 pagi rasa lapor laa sgt (akibat mlm td tak makan, huhu...kempis jer rasa perutku, hehe). Kul 6.30 bangun terus mandi, lepas solat subuh terus online jap smbil tunggu air masak. Bancuh susu n minum, ngadap laptop jap, aiseh lapar lagilah. Tak boleh jadi nih, terus pakai apron masuk dapur...ding dong..ding dong...siaplah 2 jenis sarapan pagi pada hari ini, hehe. Hari minggu adalah hari memasak sedunia.. n makan, makan dan makan lagi.,... ;D



Susun silang kata..


Aku ingin bermimpi denganmu
Ke awana untuk teman bintang bulan
Kerananya lebih terang sinarnya
Dengan kehadiran kau dan aku

Bagiku kaulah yang terindah
Manisnya senyuman anugerah Tuhan
Memarakkan api dalam diriku
Tak pernah aku sangka ada
Asingnya buatku
Asyik memikirkan dirimu

Kau umpama susun silang kata
Yang terakhir untukku
Sekian lama ku mencari
Rupa-rupanya di depanku
Hidup ini tak bererti
Jika tiada cinta di hati
Untuk terus ku teguh berdiri
Bagiku kaulah yang terindah
Manisnya senyuman anugerah Tuhan
Memarakkan api dalam diriku
Tak pernah aku sangka ada
Asingnya buatku
Asyik memikirkan dirimu

Dan tak kira apapun
Yang terjadi dalam mimpiku
Usahlah ia berakhir
Tanpaku memilikmu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation