Friday, 24 September 2010

Megi sup meatball


Pada satu malam yg sunyi, perut saya lapar sgt. Tapi taknak makan nasik. Sebabnya saya dok teringin megi sup yg saya selalu beli kat kampung. Mmg marvellous. Dek teringin sangat, maka saya buatlah sendiri. Huhu.


Senang aje nak buatnya wahai kengkawan.


1. Tumis 2 ketul bawang putih bersama sedikit halia yg diketuk sahaja. Goreng bagi wangi.


2. Masukkan meatball dan goreng sekejap. Masukkan air semangkuk, sedikit lada hitam n sup bunjut. Tambahkan sedikit sos tiram, sedikit garam n gula. Kacau n biarkan mendidih.

3. Masukkan sebijik telur dan tunggu ia masak. Selepas tu, masukkan sedikit kobis n masak ala2 celur jer.


4. Masukkan mi megi itu dan pastikan dia masak seperti diingini. Lepas tu, masukkan separuh je perencah megi kari tu. Kacau rata.


5. Last sekali, ketuk 3 bijik cili padi dan masukkan. Kacau skejap dan angkat.


Sekarang sedia untuk dimakan, rasanya sedap. Kalo tak sedap jugak, tambahla garam yang terkurang tu, tambah sos cili, sedikit kicap dan sudah pasti la serbuk lada sulah. Umm, sedapnya.

Thursday, 23 September 2010

info Migrain

Causes of Migranes

The most common dietary offenders of migrane include sulfites, red wine or other alcoholic beverages (hangovers), nuts, aspartame, monosodium glutamate (MSG), caffeine intake or withdrawals (tea, cocoa products), tyramine (some cheeses), nitrites / nitrates (salami, hot dogs, spinach, radishes, lettuce, celery, cabbage) & others.

Non-dietary causes of headaches include those resulting from eye strain, lack of sleep or sleeping too long, carbon monoxide poisoning, very low / high blood pressure, altitude changes (air travel), bright or flashing lights, loud or low frequency noises, electromagnetic fields (cell or portable phone), fluorescent-energy-saving light bulbs, emotional stress or trauma, strong odors (including news print), pet allergies & others.

Wednesday, 22 September 2010

i.n.i.l.a.h*c.i.n.t.a

 

~ Inilah Cinta ~

Terpegun ku melihat kamu
Bergetar hatiku memandang mu
Dan terus datang mencuba
Adakah khayalku menjadi nyata

Oh resah hati gelisah
Ku takut tak diterima
Rupanya kau juga sama
Seperti aku merasa cinta

Mungkin inikah yang dinamakan cinta
Hati gembira rasa bila kau kata cinta
Siang yang suram kini menjadi ceria
Hati yang gelisah akhirnya kini menjadi bahagia

Oh resah hati gelisah
Ku takut tak diterima
Rupanya kau juga sama
Seperti aku yang merasakan cinta

Sungguh susahnya aku mendekati mu
Mengambil kesempatan untuk tunjukkan cintaku
Rasa bahagia bila kau menerimaku
Indah semuanya hilang semua resahku
Kita berdua kini menjalin cinta
Inilah cinta kita
Akhirnya kini menjadi bahagia

Inilah cintaku
Inilah sayangku
Inilah cinta

 

P/S : Mode jiwang.............hehehe (sama kes.....)

 

Tuesday, 21 September 2010

Perut Sakit atau Sakit Perut??



Yang manakah yang sebenarnya apabila perut kita mengalami keragaman yg melampau??
Perut Sakit atau Sakit Perut??

Bila orang tanya : Nape Ila????
Saya menjawab : Perut Sakit ni...
atau perlukah saya jawab : Sakit perut ni...


Humm..so kengkawan, yg manakah adalah tatabahasa yang tepat??? Humm??

Sebenarnya hari ini (Selasa - 21 Sept. 2010) saya telah mencipta sejarah..
Bila tgk jadual saya..pd jam 4.30 petang hingga 6.30 petang..saya kena hadir meeting itu di Bilik Meranti... aiseh, time2 jiwa kacau camnih laaa ada meeting (saya merungut dlm hati). Dah perut asyik meragam jer hari nih. Perut rasa lain mcm hari nih, so dari pagi saya tak makan pape..mmg spoilkan mood sehari. Tengahari pn tak makan pape lagi..kosong.

Tapi...perut meragam jugak...asyik pegi toilet..ape kehalnya nih?? Pil che kit te'on pn takdek nih. Apekah??? 4.30 petang nak kena gi meeting. Tgk jam 4.20 petang, leh gerak pegi meeting ... otw gi meeting room...pegi masuk toilet lagi...

Kuar toilet...terus meluru ke meeting room.. bukak jer pintu, tgk2 dah ada pengerusi..
Tapi...nape nmpak lain???? Rambut putih beruban. Aik???Salah masuk meeting room ke?? Tgk jam masa tuh dah 4.35++ petang. Alamak..dah konpius nih...

Aiseh..kuar dr pintu belah kanan.. pegi pintu belah kiri...(jam masa tuh dah tunjuk 4.40++ petang). Bukak pintu depan...aik..bahaya..carik nahas nih,,sah2 kena tegur dek chairman masuk lambat. Sekali roger secretary n si zek...'line clear ker kalo nak masuk, chairman tuh sape??? tokmi ke??'.

Tunggu punya tunggu, lambat pulak 2 org nih reply sms.. aiseh..
Terus pegi pintu paling belakang pulak...tgk keadaan mcm tak bape bagus utk masuk..
Tup2 dapat sms dpd secretary.. dia kata "cik ila meeting dh start, tp itu bukan tokmi tp key es yu...."
Dialog saya sorang2 : Haaa?? Key es yu??? Alamak..matilah aku dtg lmbat meeting nih...Kalo masuk sah2 kena tegur punya nih..camnih ker perwakilan yg dipilih??? Alahai..serba salah laa pulak makcik nih. Jam dah tunjuk 4.45 pm..aduyai... cik ila oii... apekah kesengalan yg ko buat ni???

Time tengah2 berkira2 nak masuk ke tidak..perut ku sakit lagi.. cepat2 pegi toilet lagi..
Demmm... time2 kritikal camnih laaa ken apegi toilet beberapa kali..
Dlm bilik kecik tuh..masih terus roger depa 2 org.. dua2 ajak masuk...aiseh.camne nak masuk nih???? Tup2 secretary kata dah time sesi perkenalan...

Ayat secretary : Cik Ila, sesi perkenalan baru setel. Chairman tanya mana Cik Ila..pastuh ada org jawab Cik Ila Cuti.
Dialog saya sorang2 lagi : Aduyai..ada pulak yg ckp aku cuti???? Aiseh, ini penyelamat ke ape??? Humm..tapi perut aku nih masih dok sakit lagi nih... Ok jugak tuh. Tak payah laa pening2 nak masuk ke tidak??

Setelah agak lama di bilik kecik itu...saya kuar. Jam 5.00 pm dah time tuh.
Mcm mana yer??? Perlu masuk meeting room ke tidak?? At last, nekad membawa diri n minit n buku2 catatan.. mana lagi.. pulang lah..

Jam 5.10++ pm punch out. Hujan. Bawak keta slow jer...sakit perut lagi... perut sakit lagi..
Kul 6.00++ pm sampai umah. Tiba2 dpt sms dr secretary "Cik Ila, meeting baru abes. Ada hot story. Esok citer".. Alamak, terus saya rasa kecut kembali...adakah disebabkan saya tak masuk meeting itu??? Huhuhu..takutnya............

Inilah 1st time dlm sejarah perkhidmatan, saya lewat n tak masuk meeting terus gara2 sakit perut...n perut sakit. Owwh, saya dah bersalah lagi................huhu

(tapi secretary sms tadi, suh cik ila dun worry...takdek pape...takyah wat STS pun. Huu, saya baru ingat nak wat STS...)

Wahai kengkawan sekalian, apekah tindakan korang kalo dlm situasi yg sama ngn diri saya ini??? Ah, mencik tul bila ingat balik. Kesengalan terserlah dowh.... huh!

Monday, 20 September 2010

Tkapai2 mencari mood

'Aku,aku..bagaikn sudah tkena mantera cinta. Dari manakah kau datang menyerang diriku, diriku yang disangka kebal. O jahatnya kamu..'
Jahat betul rasa malas n mengantuk nih. Nak buat keje kt opis ni sume tak jadi. Owh, ini sudah parah. Bukak fail, bukak folder, bukak notebook..sume tak jadi. Mmg parah ni. Susah tul nak tune dr mode cuti ke keje ni. Huh. Dpd tsengguk2 dr td, baik sy mobileblogging. N now, siap entry ni (kalo mgntuk lagi, tak tau ler..huhu).
P/s : to my buddy, Man S yg dah mengkabarkan biter gumbira itu... Slamat kawan! Aku tumpang hepi utk ko. Pasnih sure dah takleh lepak ngn ko cam selalu kn? Hoho. neway, Wish u all d best :-).

Akim-Inilah Cinta

Balik raya kat kampung itu hari, mmg dok dengar radio Era.fm sajer..kena laa ikut pilihan pendengar dalam umah saya tuh kan. Pastuh, tiba2 terdengar this cheeky song...lagu yang ceria..umm, menarik. Best pulak dengar lagu nih, happening jer. Pastuh baru teringat, ini kan lagu iklan eskerem kat TV tuh, uhum. Memang layan laa lagu nih...mmg sesuai ngn mood saya ketika ini, hehehe ;P.

Lagi takjub, ropanya lagu nih dicipta n ditulis liriknya oleh si Akim nih sndiri. Wah, terus rasa takjub. Almaklum, saya suka sangat org2 yg reti wat lagu sndiri ++main gitar...pastuh wat lagu khas utk org kesayangannya. Hehehe, uh...best tuh. (Huh, berangan laaa cik ila oi.... tapi, ai mmg adore org yg suara sedap nih..hehe).

Ni 1st time saya tgk video clip lagu nih n baru tgk muka budak Akim nin betul2 (almaklum saya tak tgk AF..uhmm). Tak sangka, video clip dia pun so cute...umm..best! Lovely video for a lovely cute song. BEst!

Tuesday, 7 September 2010

Huh, apekah?

Aduyai. Esok hari last masuk ofis. Tertekan tul rasanya 2-3 hari nak raya ni saya masih kt ofis. Huhu. Kalo tahun2 sblm, 4 hari sblm raya, saya dah slamat kat kampung. Maybe tengah setting langsir, buat kueh, takpun cat umah. Huhu.
Hari ni mood sekali lagi spoil. Mood yang ada hanya rasa malas n mengantuk. Buktinya seperti gambar di atas. Itu tulisan alien dihasilkn apabila dah turut layu n tpejam. Aaarggh, mmg tak produktif tul datang keje ni. Tulung..tulung.

Jat da da da ...

Jat da da da..
Jat da da da…
Jat da da da…

Entah mengapa debar di jiwa
Terasa bagai ku telah jatuh cinta
Semakin lama
Semakin mula rasa rindu

Kini ku sedar
Ku tak berdaya
Memendam rasa
Yang sekian lama

Menginginkan mu
Mencintaimu oh sayang ku!

Jangan cuba mencipta harapan
Jika kau hanya mainkan perasaan
Yang sekian lamanya
Dambakan kehadiranmu

Jangan biarku mencintai mu
Melainkan kau merasa begitu
Kerna hati ini
Tak bisa di luka lagi

 

Saya sangat suka lagu ini okeh.... ummm

Lagu ni nyanyian Dia Fadila (tiba2 terdengar n terus suka...hehe)

MENGAPA ORANG MUKMIN TULEN BERSEDIH?

MENGAPA ORANG MUKMIN TULEN BERSEDIH?

Jika tadi disebut mukmin gembira, kali ini mengapa pula mukmin bersedih dengan pemergian Ramdahan?.

Secara ringkasnya, dengan berdasarkan dalil-dalil yang sohih, peluang dan kemudahan yang diberikan Allah SWT di bulan ini yang pastinya akan dirindui dan di tangisi oleh para mukminin dan solihin adalah :-

1) Peluang untuk meraih ke Syurga yang terbuka luas di dalamnya, berdasarkan hadith yang menyebut tentang pintu syurga dibuka, pintu neraka ditutup dan Syaitan di belenggu. Lalu mukmin sentiasa bimbang akan penerimaan Allah SWT terhadap diri dan amalannya.

2) Tawaran pengampunan dosa-dosa silam bagi yang berpuasa dan menghidupkan malamnya dengan solat terawih ikhlas kerana Allah. Berdasarkan hadith Bukhari dan Muslim. Tamat jua peruntukan hebat ini di akhir Ramadhan.

3) Kemaqbulan doa yang hebat ketika berpuasa dan berbuka berdasarkan hadith Riwayat Ibn Majah yang sohih. Berlalulah tawaran ini dengan pemergian Ramadhan.

4) Peluang mempertingkat taqwa, iman dan menambah keberkatan dalam hidup dunia dan akhirat. Ia berdasarkan firman Allah SWT.

5) Peluang terbesar di Malam al-Qadar yang amat istimewa.

Hasil dari sebab inilah, kita dapati ramai ulama silam disifatkan amat sedih dengan pemergian Ramadhan, terutamanya apabila memikirkan samada akan dapat bertemu lagi pelaung sehebat Ramadhan di tahun hadapan.

 

 

Artikel di atas ini adalah petikan daripada zaharuddin.net yang telah diforward dengan jayanya oleh sorang ofismate saya.

Bagus untuk kita renungkan bersama

 

Saya??? Humm.. rasanya tahun nih laa yg saya rasa tak excited sangat nak raya.

Tengok..biasa time2 mcm nih saya sebuk pasang lagu raya.

Tahun nih..??? Owh.. saya hanya layan lagu ‘PadaMu Ku Bersujud’ nyanyian Afghan n Sami Yusof,..lagu tema saya bulan Ramadhan nih la kununnya....

 

Tapi..betul..saya rasa mcm tak excited sangat nak raya,, rasa mcm cepat sungguh masa berlalu,,owh, Ramadhan pn dah nak abes. Rasanya mmg macam lum sempat nak pulun wat amal ibadat n mintak doa sungguh2...Patutnya bulan nih direbut dgn jayanya untuk tambah amal... tapi saya?? Rasanya masih tewas dgn mata yg berat di malam hari...huhu

Insya allah...masih ada 2 hari saki baki untuk dipanjatkan doa banyak2...semoga Ramadhan masih sempat kita jumpa lagi tahun depan. Amin!

 

 

Friday, 3 September 2010

Swing mood

Uik..cepat sungguh masa berlalu kan..

Tinggal seminggu jer lagi puasa kan..

Dah nak raya dah pun..huhu

 

Seperti biasa, bila dah nak dekat raya nih..mood masing2 dah swing

Mana taknya..kat opis gaya dah kalah kat umah

Kat umah kita lum pasang lampu lip lap lip lap ..lum hias umah untuk raya.. lum buat kueh raya..lum pasang lagu raya..

Tapi.. kat opis nih.. dah meriah bagai... siap pasang lagu raya... lampu raya lip lap lip lap.. dah gantung kad raya, sampul raya..

Huhu.. buat kan mood kita nih swing ajer kan..

Mula laa terasa syahdu jer org2 yg dekat perantauan nih kan?? Uhummm..

Syahdu sungguh rasanya kan???? (gaya mcm balik kampung sekali setahun masa rasa ajer, hihi...)

 

Tahun  nih mmg syahdu abes.. sbbnya tahun nih laa tahun pertama balik kampung sehari sebelum raya..

Kalo tak, mesti 4 hari sebelum raya dah cabut dari opis... sempat laa buat kueh raya n shoping2 kt kampung..

Tahun  nih nmpak gaya.. balik terus wat ketupat n beraya ajerlah (padahal buat ketupat pn tak reti..huhu)

 

Bila dah nak dekat raya nih..dah takdek mood laaa nak wat keje..

Uh, sabar ajer lah.. Mood rajin bekerja, silalah muncul kembali...

Kerja pun banyak yang harus disetelkan...

Harus disetelkan sebelum raya,.... harus

Okeh ila...semangat skit, chaiyok!!!

 

P/ S : petang nih nk gather2 bukak posa ngn geng2..yahuuu, bestnya...!!! cepatlaa hari nih abes.. nak pegi sana....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation