Monday, 29 November 2010

Mari membuat regular Pizza ..

Sudah lama saya tidak membuat pizza sendiri, hihihi..
Last rasanya zaman student dulu agaknya..

Tiba2 petang Ahad sebelum kuar out station..rasa teringin sangat laaa nak buat pizza.
Err, bukan teringin makan pizza yer tapi teringin nak buat pizza, hehehe.
(kalo teringin makan pizza, baik saya order jer Dominos Pizza, tul tak?? hihi)

Kalo dah teringin, terus tak bertangguh lagi.. terus ambik bahan2nya n teruslah menguli sambil tengok TV..hehe.

Jom tengok saya buat pizza yg simple nih...not bad laa jugak, haha ;P

1. Gaulkan tepung gandum dengan serbuk yis dan campurkan sedikit garam dengan air. Gaul tepung tadi dengan menambahkan air garam sedikit demi sedikit. Uli sehingga menjadi doh yang lembut (pastikan tidak melekat di tangan). Biarkan doh tersebut mengembang menjadi 2 kali ganda saiz asalnya.

2. Sementara tungguh doh tu mengembang, sediakan bahan2nya seperti gambar di atas; ada tomato, sos tomato, bawang putih, bawang besar, lada benggali (lupa lak nama omputehnya, hehe) n paling penting chicken frankfurter / cocktail, untuk resepi kali nih saya pilih perisa pedas cili n blackpepper jenama Ayamas (saya suka produk Ayamas).

3. Potong laa semua bahan2 mentah kita tadi seperti dalam gambar di atas. Owh, jgn lupa keju ceddar untuk ditabur di atas pizza kita tuh, hehe.

4. Doh yang telah kembang tadi, saya bahagikan kepada 2 dan canailah semuat dulang pembakar saya tuh. Lepas tuh, sapukan minyak masak n sapulah sos tomato sehingga menyeluruh. Kemudian, taburlah / susunlah bahan2 mentah tadi berselang-seli. Last sekali, taburlah keju ceddar menyeluruh atas permukaan pizza. Biarkanlah pizza tu supaya mengembang kira2 20-30 minit. Sementara tu, panaskanlah oven dengan suhu 200'celcius. Selepas 20-30 minit tu, bolehlah kita bakar pizza mesia buatan sendiri tuh. Bila dah masak, beginilah ropanya pizza handmade nih,..hehe.

Umm...begitulah proses membuat pizza secara basicnya. Kalo nak lagi sedap, haruslah ditambah bahan2 mentah n rempah2 itali yang lain tuh..ini pizza hanya basic yer kengkawan. (owh, napelah saya ini suka sangat membuat makanan yer???)

Humm, pizza yg saya buat tu..saya siap bawak ke hotel tempat saya o/stn nih.. humm, jadilah ia makanan supper saya malam tadi... ummm, best jugak!! (pasti lagi sedap kalo saya tambah bahan2 yang lain, owwhh..teringat laa hawaaian pizza, takpun seafood pizza...uhmm, harus improve lagi skill membuat pizza saya nih).

So, kengkawan nak buat pizza yang basic??? Jom laa try,..beginilah basicnya.. (err, ikut stail sayalah, hehehe ;P )

Sunday, 28 November 2010

Thank you Allah



Pertamanya,kali pertama terdengar..saya sangat suka 'Barak Allah'
Kemudian, saya terdengar 'Insya Allah'... owh, indahnya... saya sangat suka..
Lepas tuh saya terdengar 'Thank you Allah'..

Ummm.. lepas tuh di mana-mana banyak orang yang bercakap pasal album ni..
Kat Fesbuk..kat belog... kat radio.. kat tv...ummm
Last but not least, si dia itu suh saya dengar 'For The Rest Of My Life'...owh, what a beautiful song with a beautiful lyric. Me of cos.. so like it :D

Akhirnya minggu lepas saya berpeluang dengar kebanyakan lagu2 lain...
N saya sangat laa suka lagu 'Open Your Eyes' n "Hold My Hand"... umm, best..best!

N finally,...tadi petang saya singgah ke Speedy..
Humm.. apelagi,, hajat di hati nak cari album 'Thank you Allah'...sebelum tuh carik citer Oh, My Lady n tengok2 citer korea yang lain...tapi tak bleh tahan sebab kat Speedy pun pasang lagu2 dari album ni. Terus letak yang lain.. terus ambik album ' Thank you Allah'.

Yeay.. akhirnya saya sudah memiliki album 'Thank you Allah' dari penyanyi Maher Zain.
Seperti biasa, cerita atau album yang saya suka sangat.,sudah pasti saya tidak akan teragak2 beli yang original punya. Tadi sempat laaa layan album terbaru kesayangan saya ni dalam perjalanan balik..

Best laa sume lagunya wahai kengkawan. Maka, belilah.. memang tak rugi. Satu dimensi baru lagu ketuhanan yang patut dimiliki. Lagu yang menarik untuk dihayati berserta lirik yang cukup indah dan bermakna.

Thursday, 25 November 2010

Kueh warna purple..



Itu kueh warna purple...tak tau laa kueh ape..humm, tapi ala2 kueh lapis.
Warna purple okeh..mcm pelik pulak kueh itu. Kueh ini datang bersama2 kueh apam kukus sangat berwarna warni merah n hijau semasa sesi meeting pagi tadi. Lapar sangat, memang saya ngap ajerlah .huhu. Lepas tuh baru saya perasan, mostly yg dlm bilik itu tak makan kueh purple itu.. n kalo makan pun, suku jer yg dingap. Bila saya tanya nape tak makan kueh purple tu, semua cakap rasa len macam.. sangat tak sedap. (Dalam hati saya, owh..ya ke tak sedap?? humm, tapi nape saya leh ngap dengan rakusnya?? licin lak tu.. huahaha). Ini semua gara2 tak sempat breakfast laaa pagi ni.. huhuhu. Lapor banget!

Malam tadi sy tgk citer dr Marvels Comic ie Dr. Strange (saya kan sgt suka layan kartun / anime)..pjg citernya, kul 12 mlm baru abes. Makanya lewat masuk tido, n lewat laa bangun tido.

Biasanya pagi2 hari saya sudah sarapan, pagi tadi saya hanya tapau nasi lemak paru yg nyum nyum n 5 bijik kueh pelbagai jenis (huhu, memang sy beli byk sbb lapar).Tapi, nak dijadikan cerita saya sangatlah berdedikasi pagi tadi...buat keje dengan penuh kerajinan. Sekali my bos tepon ajak pegi discussion hari ni bila saya ada masa free. Sekali, tahap kededikasian saya amatlah tinggi...terus saya bagitau bos saya, saya akan terus naik jumpa dia n discuss for details... dengan harapan, alaaa..abes discussion pn mesti boleh sarapan punya..pagi masih muda. Hohoho..

Bila balik ke tempat saya, wauh..masih sangat berdedikasi walaupun lapar..dlm hati kaata, takpe..jap lagi pasti leh makan punya, tak lari nasi lemak tepi pc saya tu, uhhmm...karipap pusing, karipap biasa, pau goreng, cur badak n pulut bakar pn pasti tak ke mana..umm. Jeling punya jeling sempat laa ngap pulut bakar tuh. Pastuh sambung wat keje...

Tiba2...dpt laa pulak order kena masuk sesi 'ribut otak' aka brainstorming. (Huh, tiba2 kena masuk meeting ni...adoyai..makan lumm lagi ni). Akhirnya meeting itu habes jam 6.30 petang. Balik ke tempat, saya memandang dengan sayunya nasi lemak yg berbungkus rapi..kesian, akhirnya ke tong sampah jua adanya...uhukk! N kueh 4 ketul lagi tuh, budak2 tuh rembat ngn saya n makan sbb masing2 tgh lapor! Oklah, ada jugak yg sudi nak abeskan...ohoho.


Moral of d story : Datang ofis pagi2, silalah brekfes dulu utk badan yg cergas n otak yg cerdas...hohoho

Wednesday, 24 November 2010

Hantu buku ??

Gambar hanyalah penyeri bagi menguatkan jalan citer..kredit to Bing Image


Kamu hantu buku?? Sape hantu buku???
Hantu buku bukanlah bermaksud spesies ulat buku..
Spesies ulat buku adalah mereka2 yg sgt rajin menelaah pelajaran ataupn bahan2 yg sgtlah ilmiah..
Hantu buku pulak spesies yg suka baca buku, sgt suka baca buku.. tp buku komik, buku cerita, novel n mcm2 lagi santapan di kala jiwa sentapp, ahah.

Sebenarnya malam ni saya teringat kisah dulu..
Dulu, di zaman sekolah rendah n sekolah menengah rendah, saya sangatlah suka membaca buku, memang hantu bukulah.. sampai habis sume buku2 yg library tu saya pinjam, hehehe... tapi buku-buku ceritalah yg dipinjam tu, kisah penyiasatan, kisah dongeng rakyat, kisah dongeng seluruh dunia, novel n mcm2 lagilah (err..nak sebut 3 hari 3 mlm tak abes lagi, hehe).

Pada satu hari di kala saya darjah 4, saya baru pinjam buku dongeng rakyat Asia.. buku tu tebal sungguh la, dah laa tebal, besar lak tuh. Yang bestnya, ilustrasi dlm buku citer tuh pn sangat laa cantek.. mmg syok membacanya. Mula2 baca masa waktu rehat. Sekali bila kelas dah start, hati rasatak sabar nak tau kesudahan citernya. So, terus ambik buku tu letak dalam laci n curik2 baca masa cikgu dok mengajar kat depan.

Sekali, tengah2 syok baca buku tu, tiba2 dengar namaku ini dipanggil cikgu.."...ila..apa yg kamu sorok dalam laci tu???" ... aiyoh, gabra n gelabah toksah ingat laa. Terus laa saya kuarkan buku cerita tuh, adoih..malu toksah cakap laa (maklumlaa masa darjah 4, sy ni budak pandai dlm kelas.. asyik dpt No.1 je..hehe).

Bila tengok jer buku ceritya tu, terus cikgu tu cakap " kamu bawak buku tu, pegi keluar kelas..berdiri tepi pintu tu"..adoih, malu betul bila org dok lalu lalang tengok kena berdiri sambil pegang buku.

Sekali cikgu keluar "kamu pegi duduk kat tepi longkang tu, kamu baca buku citer tuh sampai abes". So, saya pun pegi laa tepi longkang n duduk kat situ,.. bukak buku n baca..tp, sah2 laa baca tak ke mana.. malu owh kena marah n denda baca buku kat tepi longkang tuh.. huhuhu (sib baik laa longkang tu mmg tak penah ada air pun, sekadar laluan air hujan kalo ada hujan). Cikgu2 n budak2 lain yg lalu sume pelik tgk saya dok kat tepi longkang sambil baca bukak buku citer atas riba. Malu sangat..hoho.

Akhirnya..dah dekat masa cikgu tu nak abes..baru cikgu tu kuar jenguk saya "ha, kamu dah abes baca buku citer tuh??? lenkali jangan baca buku citer masa cikgu tengah mengajar kat depan!masuk kelas!!"....

Huh, itulah kisah saya yang hantu buku di kala kanak2 riang dulu. Huhuhu..
Walaupun kena denda macam tuh, cikgu tu tetap jadi cikgu kesayangan saya. Huu, ntah ke manalah agaknya Cikgu Shukri sekarang nih ya??

P/ S : Tapi, budak2 skang ni nape tak rajin baca buku mcm zaman saya dolu2 ya??? Best owh baca buku nih.... hehehe

Friday, 19 November 2010

Mari kerjakan kaki lembu ...

Gambar kaki lembu yg sebenar tak sempat disnap, so.. guna imej ini yg diambik dari Google Search...

Kisah lembu bersambung lagi.. hehehe :D
Kita mulakan ape jadi pada kaki lembu yg telah selamat dikorbankan itu...ummm
Sebelum tu, nak tanya korang makan tak kaki lembu???? Sendiri jawab dlm hati laa yer... hehehe

Kaki lembu nih sumber utama untuk dapatkan urat ketingnya. Urat keting ni memang best dibuat sup.. bila jadi sup, namanya Sup Urat Keting... fuuhh, slurrrppp...best! So, korang suka tak makan sup urat keting?? Best owg kengkawan...

Akhirnya raya haji ini, saya bernekad untuk buat sendiri Sup Urat Keting. Kaedah nak buat sup urat keting nih boleh jugak dibuat lebih kurang resepi sup tulang rusuk atau sup ekor mcm dalm entri saya : 30 minutes cooking time

So, skang ni saya just nak share mcm mana nak kerjakan kaki lembu tu sebelum kita boleh tuai urat ketingnya tu, hehehe. Yalah makan sup urat keting memang sedap, tapi...bukan senang nak buat wahai kengkawan.

Jom kita tengok langkah demi langkah :

1. Kaki lembu tu kita kena bakarlah dalam api yg marak...uhmm, tak perlu tunggu bara ya. Api lagi marak lagi cepat laaa kulit kaki lembu tuh dibakar. Yang penting, bila tgk kulit tuh semuua dah ala2 hangit boleh laa dikeluarkan. Apa tujuan bakar??? Supaya, senang kulit n kuku lembu itu ditanggalkan.

2. Kupas semua kulit kaki lembu tu supaya tanggal daripada tulang dan uratnya... (masa nih pun da rasa terliur,, huh...)

3. Basuh laa kaki lembu yang telah dibuang kulit2 yang hangit tadi tu. Basuh supaya kesan2 hitam akibat terbakar tu hilang.

4. Rebus laaa kaki lembu itu mcm rebus tulang2 yang lain, rebus sampai empuk dan lembut dagingnya (petandanya ialah isi2 sudah boleh tanggal daripada tulangnya,,ahah)

5. Kaki yang sudah selesai direbus, ditoskan airnya. Kemudian, potonglah urat2 n isi yang ada pada tulang kaki lembu tuh. Wooh, best owh...mcm jeli jer.. slurp.

6. Urat keting yang dah dapat tuh, kita boleh laa buat sup mcm biasa. Ummm... sekarang urat keting tuh kita dah leh nikmati dengan jayanya. Nyummy tau kengkawan.. Owh best sungguh...

Tapi... kalo dah korang rasa malas sangat nak buat .. atau susah nak dapat kaki lembu. Saya sarankan korang pegi laa beli n makan sup urat keting atau sup2 yang lain dekat Restoren Sup Urat Keting (Sup UK) di Seksyen7, Bandar Baru Bangi, Selangor.. hahaha.. best owh! Kalo tak caya boleh tanya Cik K kita,kan..kan.. betul kan CK ??? Syikin choong pn setuju gak kan?? sedap kan?? hehehehe...

Sunday, 7 November 2010

Pumice stone

Gambar ilham dari Google Search

Pumice stone atau batu pumis dalam bahasa melayunya..
Sape tau apa itu batu pumis ni???
Humm, kalo nak tau... batu pumis nih adalah sejenis batu yang terbentuk daripada larva gunung berapi... biasanya ianya mempunyai rongga2 kecil dan ringan.
(Err, kalo tak korang tak caya..silalah carik dalam google okeh). Dulu masa saya zaman student kat UKM, ada satu subjek saya kena belajar pasal batu sahaja..salah satu yang saya kena tau, ciri2 pada batu pumis nih. Kalo tak kenal jugak, alamak masa exam sah2 laa tak dpt jawab, hehehe.


Kenapa tiba2 saya kuarkan topik pasal pumice stone / batu pumis ni pulak???
Ahah, kalo nak tau.. batu pumis nih mmg penting untuk saya, haa.. kt bathroom tu mmg sedia tergantung di situ sepanjang masa. Biasanya saya akan guna pada hari 'selfcare' saya ie hari Rabu dan Sabtu...hari selfcare adalah hari untuk memanjakan diri secara DIY at home. Umm, masa nih laa nak manja2kan wajah, rambut, badan, manicure n pedicure. Umm, sape kata kita tak boleh buat sendiri kat umah kan??

Ok, sebut pasal pumice stone nih,.. sangatlah berguna untuk kita sental kulit mati pada kaki kita. Selain kulit mati, juga berguna untuk sesapa yang ada kulit kaki yang merekah. Gunakan pumice stone ni untuk menghaluskan kembali kulit tapak kaki kita terutamanya dekat tumit tu. Sape yang tak sayang kaki kan??? Uhumm, saya berasa sungguh tak tenang bila kulit tumit kakiku itu sanngat kasar,,..maka, haruslah disental.

Kaki kita pun kenalah dibelai jugak wahai kengkawan,..kaki itu pn berhak dimanjakan...dah laa penat seharian digunakan. So, ambik laa masa sejam dua dalam 2 kali seminggu untuk urut dan sental.

Kalo kat umah, saya biasanya buat simple sajer (biasanya selepas saya mandi, kaki pn dah bersih disabun kan) :
1. Masukkan air suam ke dalam besen (nak masukkan garam bukit pn boleh, nak masukkan aromaterapi pn boleh, nak masukkan minyak mandian pn boleh), lepas tu rendamlah kaki lebih kurang 15 minit..untuk lembutkan kulit kaki.
2. Gosok kulit tapak kaki terutamanya kawasan tumit kaki tu dengan batu pumis tu..gosok, gosok n gosok (dalam gerakan putaran). Haa, masa nih memang boleh nampak laa kulit2 yang kita tak nak tuh dikeluarkan. Ulang laa seberapa lama hingga puas hati..tapi, jangan kasar2 sangat..kang bukan kulit mati jer dinyahkan..kulit2 yg lum mati pn abes, hahaha :D.
3. Lepas tuh, lap dengan tuala bersih sehingga kering. Kemudian, saya sapu losyen badan (selalunya saya suka guna minyak Johnson yg wangi tu)...n urut2 laa skit. Now, siap.

Humm, korang camne?? Best tau bila sentuh tumit kaki yang licin nih. Umm..
So, kalo belum ada batu pumis, boleh laa beli kat kedai. Kalo mcm tak tau nak cari kat mana, umm.. kat Watsons atau Guardian pasti ada. :D

Sekian kisah pumice stone a.k.a batu pumis saya.. hehehe :D

Grill chicken patties..

Masa tengah sibuk2 memasak semalam, tiba2 gas memasak abes laa pulak...alahai..
Sib baik laaa masa tu masakan yg tengah dimasak tuh sudah pun masak,,, huh..
Nak suh si Muthu datang hantar gas pulak takleh, yer lah si Muthu itu sedang bercuti Deepavali kan... (humm, masa nihlah terfikir nape takdek no penghantar gas yang Melayu ek??? n mulah terfikir kn best kalo guna electric stovetu..umm). Nampak gaya, kena tunggu isnin atau selasa nih utk tunggu tong gas baru. Umm..

So,,, hari ini dan hari2 selepas nih.. kena laa guna sepenuhnya kaedah membakar segala2nya untuk memasak,, umm, kena pikir menu yg guna kaedah bakar sahaja. Umm, bagus jugak nih kan??? Bagus utk kesihatan laa kalo kurangkan makanan bergoreng, berlemak n bersantan tu.

So, pagi2 hari saya breakfast dengan minum Vitagen n makan Kellog's cornflakes sajer.
(yerlah hari nih saya terbangun lewat gara2 tido jam 3 pagi malam tadi...huhu, terus tak jadi pegi joging pagi tadi). Ok laa tuh kan, makan simple2 jer sementara tunggu makan tengahari yang tinggal 2 jam setengah lagi.

So, lunch time.. inilah menu saya hari ini (bagus utk kesihatan nih, hehe) :

Taraaa, inilah dia makanan berkhasiat penuh seimbang hari ini ya :D. Oleh kerana dah lama tak makan sayur hijau, hari nih saya mulakan dengan makan salad cicah sos cili + mayonis itu gara2 sos thhousand island saya tuh sudah expired ropanya haha. Lepas tuh baru laa menikmati sandwic macarrel yg dibuat sendiri oleh saya. Lepas tu baru laa rasa grill chicken patties saya tuh. Ummm.. memang sedap chicken patties ni.. umm bakar mcm nih mmg sedap betul rasa dagingnya. Sedap..nyum.nyum..

Ahah, inilah dia rupa chicken patties itu sebelum digrill itu. Sebenarnya ini adalah kali pertama saya beli jenama ini, Darabif. Umm, bila tengok kotaknya nih terus rasa tertarik,... lagi satu sebab kaedah memasaknya selain digoreng atas frying pan seperti daging burger yg lain..chicken patties ni juga boleh digrill. Sebab boleh digrill laa makanya saya beli chicken patties ni. Chicken patties nih dia tulis situ 'made from skinless chicken breast' n yg paling penting tiada MSG, tiada bahan pengawet, kurang lemak. Ummm... so sape2 nak buat grill chicken patties.. leh laa try guna jenama nih. Makan sedap..baunya pun sedap. Nyummy..


Nampak gaya, saya masih akan terus guna kaedah grill n bakar apa2 yg patut dalam masa 2-3 hari nih sebelum tong gas yang baru sampai. Bagus jugak gas abes nih, leh elakkan dari menggoreng jer. Leh laa berhidup dengan cara hidup yang sihat.. hehe. (Humm, tiba2 terfikir nak buat pizza lah... hehehe ;D )

Friday, 5 November 2010

Puding Roti Mentega.. nyummy ;P

Harlo semua... entri Jom Masak saya kembali lagi,. hehe
Kali ni saya nak kongsi kekdah buat Puding Roti Mentega (err, tatkala saya menaip nih, saya sebenarnya kekenyangan baru lepas menikmati puding nih, hehe,, nyummy)

Dah lama saya sebenarnya teringin sangat nak buat Puding Roti... memang dah lama sangat. Teringin nak makan, n teringin nak buat......... Akhirnya, berkesempatan laa jugak buat puding roti di hari cuti ni. Umm, kan saya dah bagitau.. memasak adalah my passion.hee.

Banya-banyak puding roti, hari ni saya pilih nak buat Puding Roti Mentega (gara2 melihat resepinya dalam majalah kesayangan saya ie RASA dalam edisi ke-94). Humm, memang mudah sangat nak membuatnya.

Jom kita buat Puding Roti Mentega :

1) Sediakan laa bahan-bahannya; roti sandwic tu potong segi tiga (kalo nak buat segi empat sama pn boleh,, terpulang). Mentega pulak dipotong kecik-kecik. Oleh sebab saya buat ni untuk 2 org makan, maka saya hanya guna 5 keping roti sahaja. (Noted : Lebih banyak roti diguna, lebih banyak laa bahan2 lain kena ditambah okeh)


2) Sementara potong2 roti n mentega tuh, campurkan lebih kurang 100 ml susu segar, sedikit gula dan 2 biji telur. Kacau rata n panaskan campuran nih supaya suam (gunakan api kecik pn dah cukup ya kengkawan). Bahan ini kita akan gunakan untuk dituang antara lapisan roti nanti.


3) Roti tadi disusun dalam loyang (loyang tuh kalo nak guna yang bentuk 4 segi lagi bagus, padat skit). Susun roti tu selapis, lepas tu taburkanlah kismis, mentega yang dipotong kecik2 tu & last sekali taburkan gula perang. Setelah selesai tabur semua bahan2 tu, tuangkan campuran susu segar tadi tu sehingga roti telah basah keseluruhannya. Selepas tu, teruskan susun roti di lapisan kedua..taburkan lagi mentega, kismis, gula perang & tuang susu. Teruskan laa susun sehingga lapisan roti yang ketiga. (Noted : Kalo nak lagi sedap, boleh tambahkan buah2 kering lain selain kismis)


4) Bakarlah puding roti kita tu di dalam oven. Saya bakar menggunakan suhu 180 degree celcius, biarkannya masak lebih kurang 25 minit. Dah masak, biarkannya sejuk. Taraaa... siaplah sudah puding roti itu. Warnanya cantek sebab taruk gula perang kan :D... Humm, bau pn wangi.


5) Potonglah puding roti itu dan tuangkan lah sos krimnya yang nyummy itu. Nak buat sos krim pn sangatkah senang, campurkan lebih kurang 200ml susu segar bersama gula kastor, esen vanilla n 2 biji telur kuning & panaskanlah sos krim nih guna api yang perlahan jer. Bila dah masak, tuangkan atas puding roti itu. Walla, Puding Roti Mentega sudah sedia untuk dimakan begitu sahaja.

So, macam mana kengkawan?? Mudah kan buat puding roti ni?? Umm, puding nih bagi saya sedap berbanding puding roti lain. Sebabnya bila kita makan bersama sosnya yang berperisa vanilla...memang rasanya sangat enak berkrim. Bila makan, kombinasi rasa manis semulajadi kismis dan masin mentega tuh membangkitkan satu rasa yang sedap. Umm..

Yeah..akhirnya cubaan saya untuk buat puding roti mentega ini menjadi. Setelah sekian lama teringin, hari nih saya berjaya membuat puding roti ini dan memakannya dengan penuh kenikmatan. Hehe. Apelagi kengkawan, selamat mencuba :D

Thursday, 4 November 2010

Round Up...



Semua orang pernah isi petrol kan??
Semua orang reti isi minyak keta kan??? Kecuali sorang my officemate laa, yg mmg mengaku tak reti isi minyak keta..sbb ketanya husband dia yg isikan minyak, dia tau drive keta itu sajer.. hahaha :D

Soalan pertama, korang pernah guna tak button2 seperti dalam gambar di atas tu??
Err, utk makluman itu gambar petrolpump dekat Shell okeh, sbb saya pengguna minyak Shell, hehehe :D

Dulu, keta lama saya selalu diisi dengan minyak Petronas... Kaedahnya ialah :
1. Swipekan Maybankcard, pilih bape RM nak isi..
2. Swipekan Mesracard saya itu (yg kini dah pn takleh guna...)
3. Isikan minyak n tunggu lah sampai minyak tuh capai bape RM yang kita nak

Sekatang, my baby WTD ajan diisi tangkinya dengan minyak Shell. Kaedahnya ialah :
1. Masukkan BonusLink saya itu
2. Masukkan Visacard saya tuh
3. Isikan laa minyak ikut kehendak bape banyak yang saya nak, tapi yang letihnya kena dok main press nozzle slow2, supaya genaplah bape RM.. sekali, opppsss terlebih laa 2-3 sen, huh,,,tensen bila tak dpt angka bundar a.k.a no bulat itu. Kalo nak isi RM50.00 mesti akan jadi RM50.02... hihihi :P

Petang semalam, tangki minyak memang sudah kosong (menyala) dari parking ofis... tapi, nak jugak bawak sampai balik umah sebab dekat umah ada Shell. (boleh tak alasan ni??? hahaha...:D . tapi, saya yakin mmg akan sampai dengan jayanya.. hehe)

Bila dah setel masukan Visacard saya tuh, biasa terus saya angkat nozzle n refill laa minyak. Tapi petang smlm, saya baca laa pulak mesin nih seperti gambar di atas. Humm, tiba2 otak saya suh saya try guna ikut instruction yang dia tulis tuh. So, saya pun ikut laa instuction tertulis tuh.

Kaedahnya ialah;
1. Lepas ambik Visacrad tuh, tekan button RM dekat mesin tuh
2. Lepas tekan RM, saya pilih terus button yang ada tulis RM50
3. Saya angkat itu nozzle, masukkan dalam tank hole, tekan nozzle n biarkan saja sehinggalah ianya berhenti sendiri... wauh, memang berhenti bila cukup RM50 laaa,,, hahaha :D

Owh, tiba2 saya rasa kelakar n sangat kesian pada diri sendiri. Kenapakah kamu tak pernah guna benda alah nih selama ni wahai cik ila??? Ohoho, sungguh sadis kerna tidak menggunakan kemudahan ini.

Oooo emmm Geeee, dah bape kurun saya dok main tekan2 nuzzle sambil mata dok tengok kat skrin tuh.. takut terlebih daripada nilai yang nak tuh,... yg at last memang tak genap pun. Hahahaha..:D. Owh ila, ko mmg sungguh kesian laa sgt...

So, kengkawan.. korang tau tak guna benda alah nih?? Pernah guna laa yer??
Ker saya sorang jer yang memang tak penah guna benda alah nih?? Ohoho..

Moral of the story :
Silalah kita guna semua kemudahan yang ada.. supaya kita tak susah2kan diri sendiri semata2 tak nak bagi minyak tu terlebih refill.. hahaha :D.
N mesin ini sangat berguna tatkala berkejar2 nak pegi keje di waktu pagi, hehe :D

Wednesday, 3 November 2010

Patchi

PATCHI ???

Apekah???

Hahaha :D.. macam nama kartun pokemon pun ada.

 

Saya suka sangat cokelat..

N baru jap tadi saya dapat cokelat PATCHI yang sangat comel..

Dah laa gift bowl itu sgt cantek...uhumm

Saya tak ambik laa bowl itu..

Yang penting saya dah rembat berketul-ketul cokelat Patchi yang comel n nyummy tuh..

Huh,,, bab cokelat ...memang tak boleh tahan..

Harus ambiknya dengan jayanya..

 

To my friends yang telah berkongsi makan cokelat itu...

Tengkiu very..very much... hehe

Saya sangat suka..

 

Umm.. betul laa.. orang kata cokelat boleh buatkan mood seseorang tu ceria,,

Memang ceria pun.. lum makan lagi, dapat tengok cokelat depan mata pun dah ceria.. hehehe

 

Me always like n love chocolates... :D

So, give me chocolate if you want to give me a gift (wahaha.. dan..dan ajer.. ;P  )

 

 

How to control your appetite

Pagi tadi, lepas punch in .. terus saya belek2 paper hari nih (err... tumpang baca boss punyer, hehe)

Tengok frontpage, umm...tak menarik pun.. belek lagi..

Kat tengah2 NST tuh jumpa artikel nih.. ‘How to control your appetite’

Humm, menarik... terus baca sampai abes... hehe :D

 

Ada 10 langkah yang ditulis dalam artikel ni..

Jom tgk apekah ia :

 

1.     Drink a glass of water and relax before eating

2.     Eat slowly – it helps using smaller spoon ;P

3.     Add more fiber and protein to your diet – sebab protein lebih lama untuk didigest menjadi body fat berbanding karbodihrat n lemak.. uhummm

4.     Avoid sugary foodsHarussss :D

5.     Eat something that takes up a lot of room in your stomach eg. Soup n Salad

6.     Drink some coffee or tea – the caffeine suppresses apetite in some people, do’nt add sugar if you are tring to lose weight

7.       Exercise – both aerobic exercise and weight training change hormone levels in a way that temporarily suppresses appetite

8.       Find something else to do for 20-30 minutes – get away from the kitchen ok n immerse yourself in something that interets you.

9.     Do something repulsive – activities like cleaning the toilet can help you

10.    Get enough sleep – a shortage of sleep lowers level of leptin in your body, which results in that you feeling hungry

 

Jadi, inilah dia langkah-langkah yang telah digariskan dalam artikel NST pada hari ini.

Umm.. kepada yang nak sibuk berdiet untuk kurus tu.. ape kata cuba ikut langkah-langkah yang digariskan ni..

Insya allah, pasti berjaya,,,,,,,,,, Amin :D

 

Tuesday, 2 November 2010

CRIMINAL MINDS

 

Yeay...

Akhirnya siri feveret saya, Criminal Minds telah kembali ke kaca tv, Season 5 dah muncul..yeah

Saya sangat suka citer ini.

Akhirnya pada 1 November jam 10.30 malam, citer ini bersiaran di 8TV..

 

Malam tadi adalah episod pertama dalam musim baru nih.. haha

Punyalah semangat tunggu..

Yeah.. akhirnya hari Isnin malam kembali menjadi malam tengok tv sedunia saya... hahaha

 

Semangat membara tuh dah ada..

Memang berkobar-kobar..

Tapi.... yang sedihnya..

Akhirnya.. bukan saya yang tengok Criminal Minds...

Tapi, Criminal Minds dekat TV tuh yang tengok saya terbongkang dengan jayanya...

Oh Ila... apekah???

Tak pasal2 dah missed 1 episod...

Haih... godaan tido memang tak boleh dikawal laaa.. huhuh

 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation