Thursday, 23 December 2010

F.R.E.S.H

Harlooooo ... selamat pagi semua!!!

 

Pagi ini saya rasa sangat fresh.... owh saya suka sangat

Sebabnya ialah hari ini rutin harian saya kembali normal setelah seminggu lebih tidak normal (gara2 kena out station..uhmm)

 

Apabila kehidupan saya kembali normal :

·         Saya tido awal...kul 9.00 malam saya dah selamat melayari alam tido.. syok nyer!!!

·         Saya bangun awal.... kul 5.30 pagi dah bangun... yeah...can smell n feel d fresh air in d morning thru my window... uhumm

·         Saya mandi lama-lama...siap syampu bagai...bestnya dpt mandi-manda selama-lama yg nak

·         Saya leh berdoa panjang skit lepas subuh.. amin!

·         Saya leh bersiap2 lama skit sebelum ke ofis... wauh, hari ni saya siap make up mata okeh... hihihi (humm..tiba2 rasa nampak comel.. kui..kui..kui ;P  )

·         Saya memandu ke ofis dengan aman tenteram , dengan kelajuan yang normal ie 80-90 km/jam sahaja... ummm, siap leh menikmati pemandangan pagi sesudah subuh yg cantek (lampu2 jalan itu nampak cantek..hihi)..

·         Saya sampai ke parking keta sungguh awal... ahah, siap leh layan lagu2 feveret dulu..

·         Saya melangkah ke lobi ofis dengan kadar normal.. no rushing at all !!!

·         Saya seronok sebab clock in puch card itu sebelum jam 7.15 am... yeay... punch card dah kembali tunjukkan angka2 normal.. no more 7.30 or 7.31 am

·         Saya masuk ofis menuju ke tempat saya dengan perasaan... owh.. i’m feel good n fresh!!!

 

So..pendek kata, saya suka saya pada hari ini...... hehehe

To all.........have a nice day :D

Dont forget to smile... to yourself n to others...

 

 

Wednesday, 22 December 2010

Terlupa minum air???

Ohooo.. minggu ini saya sangat laa kesibukan di ofis... (uhmm, ini betul2 punya...bukan buat2 sibuk tau)

Bila dah sibuk..seperti biasa saya pasti akan lupa macam2 rutin harian saya

Tau tak apekah yang saya lupa seharian semalam kat ofis???
Ahah, seperti tajuk entri ini.. sudah pastilah AIR... saya lupa minum air !!!!

Itu memang dah sangat kronik punya kelupaan!!

Dah jam 5 petang tu baru saya perasan saya tak minum air sebab tengok bekas air saya yg berkapasiti 1.5 liter itu masih penuh

Huhuhu..patutlaa bibir saya kering semacam, muka saya kering semacam, badan rasa lemah sangat...rupanya itu adalah faktornya.

 

Wahai kengkawan, ingatlah minum air putih yang sangat banyak sangat penting dalam kehidupan seharian.

Jangan lupa minum air putih ya....katakan YA kepada air putih sejati, bukan kepada air2 yang manis tu...

 

Apa pun, saya masih terfikir kenapa saya sampai lupa minum air itu??

Biasanya saya akan minum 2 gelas air masak sebelum tido, 2 gelas air masak selepas bangkit dari tido, 1 gelas lagi sejurus sampai di ofis, 2 liter air sepanjang berada di ofis n ntah bape gelas lagi air sebelum tiba masa tido. Hummm..

Ya, memang saya sungguh sibuk! Itulah jawapannya.. huh, pengorbanan sungguh ni...

 

Ok, kengkawan.. saya nak kongsikan skit kebaikan minum air putih / masak nih..

Info ini saya google tadi.. n dapat daripada laman wen Gua.com.my

Jom baca :

 

    KEBAIKAN MINUM AIR PUTIH :

1. Menguruskan badan
Khabar gembira buat para wanita yang tengah berdiet. Air putih tidak mengandungi kalori, gula ataupun lemak dan ini ternyata mampu mengurangkan berat badan kita.

2. Meningkatkan kesuburan
Air putih dapat menghasilkan hormon testosteron pada kaum Adam serta hormon estrogen pada kaum Hawa.

3. Melancarkan sistem pencernaan
Minum air putih dalam kuantiti lapan gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia dapat menghindarkan dari mendapat sembelit malah pembakaran kalori juga akan berjalan dengan efisien.

4. Melambatkan proses pertumbuhan zat yang menyebabkan kanser
Air putih bukan saja melambatkan pertumbuhan zat penyebab kanser malah ia juga dapat membantu mencegah penyakit hati dan ginjal.

5. Perawatan kecantikan
Kekurangan pengambilan air putih menyebabkan tubuh menghadapi kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkerut.

6. Tubuh lebih segar dan sihat
Khasiat air putih bukan sekadar untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Kita mungkin dapat bertahan bila tidak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika tidak minum air. Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia.

7. Menyihatkan jantung
Air putih juga diyakini dapat menyembuhkan penyakit jantung. Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air putih.

8. Ubat kepada penyakit strok
Air putih tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, namun sangat efektif untuk mengubati penyakit lumpuh. Ini kerana air dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.

 

Moral of d story :

Haruss minum air putih banyak-banyak okeh :D

 

Friday, 17 December 2010

TRON : LEGACY

Ngantuk punya pasal.. saya balik awal dari ofis..

Sampai umah terus tido, kunun2 take a nap

Harusss tido sebab memang dah takleh tahan, otak rasa macam hawaiiian dah hoho...

Bila terjaga jer dari tido..tersentak n sentappp...owhhh confuses kejap, dah malam ke dah pagi ni???

(Masa ni jarum jam tunjuk 7.50..tp tak pasti a.m ke p.m..huhu...betul2 keliru..arggh)

Patutlaa org kata jangan tido lepas Asar.....huu

 

Elok jer bangun tido, CK call ajak dinner kt Sup Urat Keting...(owh, baru tau hari masih hari yg sama tapi sudah malam..)

Umm.. baju kat mesin pn dah setel basuhannya..tinggal jemur jer.

Terus siap2 kuar utk dinner n having stories time...almaklum dh jarang jumpa... Tapi, seriously time ni otak masih weng...keliru ngn lampu2 tu semua...

Humm..malam ni, aktiviti swimming tak jadi lor...tido punya pasal.......

 

Kul 10.00 malam terus kuar for movie time... yeah... tonite is for TRON : Legacy bersama geng wayang including mr. Ben Ashaari yg ropanya blogger popular idaman malaya..ahahaha :D....rasanya ini kali ketiga kot geng wayang kuar with blogger terhebat di pasaran ni.

 

So, komen saya pasal TRON nih???

Wauh... wauh.. n wauh... SUPERB... I LIKE !!!

Sepanjang movie selama 2 jam 15 minit nih.. huh, mata langsung tak berkedip...memang best owh..

 

Kenapa movie ni best???

 

1.     Hero dia; Sam is macho, ensem, smart .. muka skit macam Val Kilmer.. skit macam American Idol 9 si Kriss Allen yg adorable itu

2.     Heroin dia; Quarra (Q) sangat cantik, cantik n cantik.. suka sangat matanya n rambutnya (huu..tiba2 rasa nak wat rambut cam itu jugak.. keke)

3.     Pencipta Tron; bapak si Sam....suaranya memang macho.. best..best..best

4.     Jalan ceritanya yang SUPER DIGITAL... pn best sgt..best sangat, terasa kita pun dok dalam The Grid.. owhh.. terasa macam berada dalam dunia GAME... i like

5.     Special Effect dalam citer nih memang meletup..

6.     TRON ni memang nostalgia laa kawan........ sape tak suka... ini kiranya citer sambungan dari TRON tahun 80-an dulu.. (ala2 STAR TREK laa jugak nih...)

7.     Bila tengok.... rasa  nak tengok lagi.. dan lagi.. dan lagi.. hohoho..

 

So, kengkawan.. jom tengok TRON : LEGACY.. pasti tak menyesal... yupppp, 5 stars for this movie

 

Moral of the story :

Kesempurnaan adalah sesuatu yang kita idamkan tetapi tidak semua perkara yang kita akan mencapai kesempurnaan hakiki yang total. Terimalah hakikat itu, kalo tak stress n jadi lupa diri macam CLU dalam ini citer yang lawan tokey (uik..dan..dan ajer sebut fasal CLU, penjahat dalam citer  nih.. hee)

Thursday, 2 December 2010

Kenapa kamu blogging????




Mode : Tengah kesejukan dalam bas yg menuju ke Jeti Kuala Perlis untuk seberang ke Langkawi (Hujan lebat ni..dah tutup ekon bas pun masih sejuk maaa.. huhu)

Sambil2 naik bas ni..saya layan tengok citer korea Oh! My Lady .. humm,kena laa cari hiburan diri sndiri sebab buhsan owh perjalanan nih..Humm..tp, asyik dok buffer jer lak layan streaming online nih.

Pastu tiba2 terfikir nak menulis pasal KENAPA SAYA BLOGGING..
Yerlah kalo diperhatikan, sekarang ni banyak sangat blogger2 yang baru muncul..humm, makanya blog2 baru muncul bak cendawan tumbuh. Sebenarnya kenapa orang buat blog ya?? Kenapa mesti blogging?? Apekah??

Antaranya orang bloggging sebab :
1. Medium untuk promote produk bisnes
2. Tempat orang carik duit lebih ngan iklan2 bagai tu (wpun usia blog tak smpai setahun, hoho)
3. Tayang gambar2 menarik
4. Saja sebab tengok orang lain blogging
5. Medium untuk berdakwah
6. Lain2 yang saya pn pasti tuan punya blog lebih arif

Itu orang lain laa, mesti semua blogger ada sebab tersendiri kan??
Saya?? Nape saya suka blogging ya??
Sebelum tu saya nak bagitau, saya mula jadi seorang penulis blog tegar nih sejak tahun 2007 (tapi blog lama itu saya sudah tutup akaunnya atas sebab history yg tak perlu dikenang lagi.. cheewah, ayat org majuk nih.. huhu)

Saya menjadi penulis blog @ blogger kerana :
1. Blog jadi tempat untuk buat luahan perasaan. Yalah, kadang2 ada menda2 yang serabut / tekanan boleh dihilangkan dengan menulis espcially kisah di ofis, Uhumm..
2. Blog saya jadi tempat kawan2 saya dapat info terbaru pasal saya n family n kawan2. Tempat untuk family n kawan2 saya berkumpul jugak lah. Yerlah, kadang nak contact di siang hari memang tak sempat...malam pula dah tido awal. So, melalui blog ajerlah kalo nak tau perkembangan semasa.
3. Blog jadi tempat untuk saya share something yang saya rasa memang patut dikongsi bersama. Sharing is caring kan, hehe. Biasanya saya suka masukkan info terbaru, kisah memasak, kisah jalan2 cari makan, kisah jalan kat tempat2 baru, filem / lagu menarik dll lagi tu...... huhu
4. Blog jadi tempat himpunan kisah2 lawak / sedih / gembira yang boleh saya tengok lagi di masa2 akan datang. Kiranya pengganti diari laa, yerlah sebelum ni saya aktif menulis diari, n diari sebelum saya aktif menjadi blogger...masih lagi tersimpan rapi. Bila selak2 balik diari lama..macam2 kisah boleh baca.. yg paling best mestilah kisah lawak n kisah chenta dolu2 tu.. kui..kui..kui
5. Blog jadi tempat untuk dapat kawan2 baru. Best kalo dpt kwn2 baru yang memaparkan somethin yg saya cari contohnya resepi memasak, selfcare, facialcare, info2 berguna pasal dunia ICT, tempat2 menarik all over the world, recommendation pasal muzik, filem dll lagi. (Tapi.. minta maaf laa, kadang saya hanya sempat masuk dunia blogging untuk update tulisan saya jer.. tak sempat nk jenguk belog kawan2 kecuali tajuk2 entry tu sangatlah menarik hati saya.. hee)

Itu kisah saya laa. Saya suka belog saya simple, tak serabut n kusut, easy to read, n ada somethin untuk dikongsi bersama (ada moral of story laa pendek katanya).
Owh..pasal nuffnang tu.. humm, saya baru jer join sebulan yg lalu. Itu pn join sebab ada Innit Nuffnang yang leh dapat cari blog2 yg saya suka baca espc resepi2 baru laa.. hehe (almaklumla, cooking is my passion..hee). Tapi, saya tak pernah lak aim untuk dapat jumlah pengunjung yg ramai sebab saya menulis bukan untuk jadi glamour pn..hehehe (apapun, sy sgt kagum ngn blogger yg mempunyai sangat ramai laa followernya..mesti sonok kan ramai peminat??? hee)

So, kengkawan lak camne?? Nape korang suka blogging ya?? Kenapa jadi seorang blogger yang berdedikasi ni?? Jawab, jangan tak jawab..hehe

Menyampah tul .. tipah tertipu lagi

Gambar hanyalah ilustrasi semata-mata

Uik..tajuk entri mcm marah jer..
Ahah..memang marah pun...geram sih..
Korang pernah tak dapat panggilan dari ejen insurans yg tah hape2 nama company nya tu??? Biasanya dorang akan call based on maklumat credit card kita.. kunun2 for mastercard ..

First time dorang call.. saya kat office.. memang tengah busy sangat. So, layan ajerlah bila minah tuh call, cakap bla..bla..bla. "cik, kami nak maklumkan bahawasanya insurans cik untuk mastercard telah tamat tempoh. Kena renew untuk tahun kedua..jadi pihak kami nak buat confirmation address laa sbb berdasarkan rekod kami, cik masih lagi pengguna mastercard."...

Saya yang memang tengah busy, mmg dah mcm pelik...tapi iyakan saje.. sbb maybe saya lupa insurans creditcard yg saya pernah ambik last year. So, saya pun bersetuju laa tp siap bgtau awal2 for d next coming years...sy dah tak nak continue lagi.

Lepas tuh, saya terima bill credit card saya tu..memang amaun tu dah siap masuk dalam bill tu. Hummm, oklah...saya masih tak kisah lagi. Agaknya memang saya yang tak ingat hal ehwal renew tu semua gara2 busy ...

Tapi... bila kali kedua n kali ketiga dapat lagi panggilan yg sama, ayat yg sama n amaun yg sama tapi dpd org yg berbeza n company yg berbeza..saya mula rasa suspek. Ini mesti saya dah kena kelentong. Geramnyaaa!!!! Arrggh... so.. nasib laa dua2 mamat yg call saya lepas tu kena sound ngn saya. Ini memang dah kes penipu.. bape kali mau curik duit saya ni.... chesss..

Semalam saya dapat laa dokumen pelan insurans yang saya dah tertipu bayar tu. Seriously..saya memang tak penah berurusan dengan dorang sebelum ni, n company nya memang sgt laa tak kenal. Geram betul laaa...

Pendek kata, kesimpulannya dorang2 nih dah manipulate my credit card data. Sengal tul!!! Bengang laa.. eventhou that also my mistake..huh.

Moral of d story :
Jangan percaya kalo ada ejen insurans call n bgtau insurans kita dah tamat tempoh. Itu memang penipu laa...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation