Thursday, 10 February 2011

Kisah H.A.N.T.U

Ahah, kali ni nak story mory kisah H.A.N.T.U
hohoho...

Mengikut Kamus Dewan 4, H.A.N.T.U bermaksud ciptaan khayalan manusia yg menakutkan atau menggerunkan.

Haaa, begitulah maksud hantu yg sebenar.

Gambar kat tu pulak adalah seekor burung hantu..haa, semua kenal burung hantu kan?? Fakta yang saya baru baca burung hantu kalo yg betina lagi besar n lagi berat dari yg jantan n dia tak payah nak gerakkan badan kalo nak toleh sampai ke belakang tu. Fakta paling menarek, burung hantu ni ada 3 kelopak mata owhhh. Haaa, takjub kan kisah burung hantu ni. Nak details lagi, korang cariklah kat google tuh psl kisah burung hantu ni.. hehe. Hanya zoologist jer yg lebih layak citer lebih psl spesies burung ni kat korang.. tak gitu?? hehehehe ;P

Skang ni saya nak citer kisah hantu.

Kisah 1 :
Saya masuk opis pada lewat petang itu sbb nak punch out. Masuk jer opis..saya rasa sangat terkejut sbb tiba2 tersembul si esyubi itu. Pastu saya cakap laa saya terkejut.
Sekali dia bukak citer.

esyubi : Saya ada lagi kisah terkejut ila.
saya : Owh ya ke?? Ape dia??
esyubi : Satu hari tu saya balik lewat, dah malam..saya pusing satu opis ni. Sekali, bila saya lalu dekat bilik Pn. R..husshh, terkejut saya...ada makhluk putih tengah berjalan dalam bilik tu.
saya : Hah??? ya ke?? Kemudian??
esyubi : Hahaha..Ropanya mahkluk putih itu Pn R. Dia pakai telekung sbb baru lepas solat. Hahahah :D
(saya pun tergelak sama..hahaha)
saya : Tapi kan.. nape kalo org tgk warna putih jer org takut ya???
esyubi : Memang laa org takut. Sebab warna putih kan org kata H.A.N.T.U !
saya : Ya ke warna putih itu hantu??? Saya tak tau..sbb tak pernah jumpa.
esyubi : Nape?? Nak jumpa ke??
saya : Tak naklah. Huhu.
(Kitorang lepas tu balik...)

Fikiran saya : Tapi hantu mat saleh, drakulu, frenkenstein, n hape2 lagi tu takdek pun warna putih??? siap pakai kot bagai.. hehe (hummm apekah??)

Kisah 2 :

Kisah ni terjadi gara2 penangan citer Khurafat.Skang kan citer Khurafat adalah citer hantu paling takut kat Mesia ni. Tapi dorang kata takut pun sbb banyak adegan terkejut jer lah.

Si N : Hisshh..sejak tengok khurafat ni. Nak dok ofis sorang2 pn rasa takut. Lepas tu paling penting, kalo naik keta sorang malam2. mesti dok teringat adegan citer tuh.
Saya : Ya ke??? Takut sangat ke??
Si N : Memang seram. Humm, make sure kalo pegi tengok Khurafat kena berteman.
Saya : Haih, inilah masalahnya citer hantu ni. Elok2 jer orang tu berani..terus masing2 jadi penakut. Apekah???

Si F : Cik Ila, saya baru lepas tengok citer Khurafat. Takde laa best sangat pun. Buat rugi jer tengok. Skang ni nak dok umah pun takut. Dah laa saya dok sorang2.
Saya : Hahaha. Itulah, sape suh tengok? Elok2 berani dok umah sorang2 terus jadi penakut!!


Moral of the story :

Nape orang sibuk nak tengok citer hantu ni yer??? Memang merosakkan minda betul laaa. Elok2 orang tu jiwa keras.. terus jadi penakut sbb diri sendiri yang asyok dok membayangkan bukan2 bila dah dok sorang2 tu. Humm... Apa2 ajer!!

P/S : Saya tak suka n takmo tengok citer H.A.N.T.U ok. Takmo..takmo.takmo. Takmo terjebak! Tapii saya penah tengok citer hantu kat pawagam sorang...dok row belakang sekali. Pastu dok terjerit2 sorang. Orang2 yg dalam pawagam pn confused tengok saya sorang2 di hujung sana n dok terjerit2 sorang. Hahahaha :D.

Wednesday, 9 February 2011

I Dont Want Miss A Thing

I could stay awake just to hear you breathin'
Watch you smile while you are sleeping
While you're far away and dreaming
I could spend my life in this sweet surrender
I could stay lost in this moment forever
Where every moment spent with you is a moment I treasure

Don't wanna close my eyes
I don't wanna fall asleep
Cause I'd miss you babe
And I don't wanna miss a thing
Cause even when I dream of you
The sweetest dream will never do
I'd still miss you babe
And I don't wanna miss a thing

Lying close to you feeling your heart beating
And I'm wondering what you're dreaming
Wonderin' if it's me you're seeing
Then I kiss your eyes
And thank God we're together
I just want to stay with you in this moment forever
Forever and ever

I don't wannna close my eyes
I don't wanna fall asleep
Cause I'd miss you babe
And I don't wanna miss a thing
Cause even when I dream of you
The sweetest dream will never do
I'd still miss you babe
And I don't wanna miss a thing

I don't wanna miss one smile
I don't wanna miss one kiss
I just wanna be with you
Right here with you, just like this
I just want to hold you close
Feel your heart so close to mine
And just stay here in this moment
For the rest of time Yeah yeah yeah

I don't wanna close my eyes
I don't wanna fall asleep
Cause I'd miss you babe
And I don't wanna miss a thing
Cause even when I dream of you
The sweetest dream will never do
I'd still miss you babe
And I don't wanna miss a thing

I don't wanna close my eyes
I don't wanna fall asleep
Cause I'd miss you babe
And I don't wanna miss a thing
Cause even when I dream of you
the sweetest dream will never do
I'd still miss you babe
And I don't wanna miss a thing

Don't wanna close my eyes
I don't wanna fall asleep
And I don't wanna miss a thing

I dont want to miss a thing by Aerosmith


Hummm....saya suka sangat lagu ini. Saya pasti ramai yang suka lagu ini. Bukan sebab penyanyinya dah jadi juri baru American Idol. Tapi sebab liriknya memang bermakna.
Hummm... me also dont wanna miss a thing.........

Friday, 4 February 2011

Apa yang baru di cuti Tahun Baru Cina ni???

Pertamanya, saya nak ucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada semua kengkawan yg menyambutnya. Teringat pulak jiran sebelah umah dulu... uhmmm...best dpt limau yg sedap tuh..hehe. Dan saya sangat suka kuih bakul itu...sedap, sedap..i like!

So, apa yg barunya di cuti CNY ni??? Kali ni cuti tak bape syok sebab saya tiba2 demam sejuk...kepala sakit yg amat..deria rasa, deria bau sume problem..makan rasa payau jer. Huhuhu..

Tapi, saya takmo citer lebih laa kisah sakit2 itu. Anggaplah takde pape.. sume tuh hanya mainan psikologi jer. Huhu.. (err..payau tuh tetap terasa laa..hoho)

Okeh..sempena cuti CNY ni... hari ini saya ada buat masakan baru. Ahah, masakan yang saya lum pernah lagi buat selama ni. Dah buhsan melayan sakit kepala..saya terus bangkit.. pegi ke dapur. Apa lagi.. masak sesuatu yg baru laa pulak. Ahah.

1. Telur Bungkus (err, resepi asal daripada Resepi Mesra.Net)

Ahah, inilah dia ropa telur bungkus yang saya buat untuk pertama kalinya dalam sejarah idup ni. Selama ni makan kat kedai sajer. Huhu. (Sampaikan adik saya confused ini untuk dimakan dengan nasik ke, makan begitu sahaja??? Hehe...akhirnya dia makan dengan mee goreng feveret dia tuh.. huhu)

Gambar ni adalah bahan2 yang saya gunakan untuk buat telur bungkus tuh. Nak buatnya senang saje wahai kengkawan. (uhmm, agaknya sebab saya follow resespi yang paling ringkas n mudah kot??)

Cara memasak (err.. ini saya sudah modified skit resepi itu ikut style saya..hee)
1. 2 bijik telur, dipukul n digoreng dadar. Kasi nipis..lebih elok kalo goreng atas kuali leper ya kengkawan..baru ianya rata dan nipis.
2. Bawang putih dan halia di ketuk dan dihiris halus. Kemudian, gorengkan sehingga wangi.
3. Masukkan daging yang telah dicincang halus itu. Goreng lagi sehingga daging itu masak.
4. Masukkan bawang merah besar yang telah dipotong dadu. Kacau sehingga layu.
5. Masukkan sedikit sos tiram dan sos tomato. Kacau rata.
6. Masukkan pula buah tomato yang telah dipotong dadu dan kacang peas. Kacau lagi.
7. Akhir sekali, masukkan sedikit garam dan sedikit gula. Gaulkan sekejap dan bolehlah diangkat.
8. Akhir sekali, masukkan daging yang telah digoreng itu ke dalam telur dadar tu dan lipat n jadikanlah dia telur bungkus. Hoho.
9. Untuk hiasan hidangan, alaskan dengan daun salad kesukaan masing2 n hiaskan dengan sos cili. Baru laa nampak comel n berseri.

2. Dadih Coklat (dapat respi dpd Minami Jepun itu..thanx..)



Ahah inilah dia ropa dadih coklat yang 1st time saya buat ni. Melalut dari mlm tadi nak buat dadih. Akhirnya tengahari tadi, dapatlah jugak saya buat, hehe. Yang paling penting, jadik okeh. Hahaha, saya suka laa sangat sbb dadih itu mmg nyummeh!

Bahan-bahannya (ini saya buat untuk 2 orang makan saja ya) :
1. 2 mug air
2. 5 sudu besar gula
3. 2 mug susu segar perisa coklat
4. 3 sudu besar serbuk jelly / agar2
5. Sedikit garam

Cara membuat dadih itu :
1. Panaskan air bersama gula sehingga larut.
2. Selepas itu, masukkan susu segar perisa coklat dan serbuk jelly / agar2. Masukkan sedikit garam dan kacau rata sehingga mendidih.
3. Kemudian, tapis dan masukkan ke dalam bekas2 kecil yang comel. Bila dah sedikit sejuk, masukkan dalam peti ais.
4. Lebih kurang 2 jam selepas tu, dadih tu dah boleh dimakan. Memang sedaplah. Yeay..pasnih takyah beli dadih kat kedai atau pasar malam lagi. Hehe.

P/S : Saya rasa sungguh berbangga kerana telah dapat hasilkan sendiri dadih yang segar dari ladang. Hahaha. Dah laa dadih coklat nih feveret saya. Nyummeh!

Acara 'berkebuh' mini di umah, hohoho.


Okeh kengkawan, kenal tak apekah pokok ini? Ahah, inilah dia pokok aloe vera atau nama melayunya, pokok lidah buaya. Haaa, jgn terkejut laa pulak tiba2 jer saya sudah menanam pokok di rumah. Selama ni yang ada kat umah hanya pokok kaktus yang comel itu. Huhu. Kenapa saya memilih pokok aloe vera ni?? Haaa, sebabnya mestilah khasiatnya. Paling penting khasiatnya ialah sangat berguna untuk kecantikan rambut dan memelihara kulit wajah (humm, tapi lum pernah laa try buat pn..huhu)

Yang kelakarnya, tadi saya sibuk bersihkan pokok2 ni...gembur2kan tanah dalam pasu itu. Sekali muncul cacing tanah,... huuu, terus terjerit2 macam org histeria...dah laa malam ni..huhu. Che Mat terus sound saya nape terjerit2 mcm org hilang akal tiba2..terus saya bgtau ada cacing laaa, geli... hhahaha ;D.

Owhhh, camne nak teruskan usaha bercucuk tanam ni??? Jumpa cacing sekor pn dah mcm org ilang akal dibuatnya. Huhu, sesungguhnya memang saya tak boleh tengok cacing n menda2 yg sewaktu dengannya..memang boleh ilang akal okeh. Walaupun saya ni brutal, tapi...part kegelian terhadap makhluk2 nih memang tak boleh dikawal. Huhu. Chaiyok ila,, chaiyok..jgn jadikan ini alasan untuk tidak menanam pokok lagi. (Errr, harap2nya pokok saya tuh tumbuh dengan segarnya...walaupun mama saya jenis tak boleh tanam pokok, apa2 yg ditanam mesti mati...harap2 tak berjangkit kat saya laaa spesies tangan panas ni.. hehe)

Okeh, sekian dulu kisah 'baharu' dari saya sempena cuti CNY ini. Hehe.
So, korang lak camne?? Ada pape kisah 'baharu' ke?? Jom laa kongsi sama.

Tuesday, 1 February 2011

Cuti Hari Wilayah,,,

"evertything I know and everywhere I go
it gets hard but it won't take away my love
and when the last one falls, when it's all said and done
it gets hard but it won't take away my love...

i'm here without you baby
but you're still on my lonely mind
I think about you baby
and I dream about you all the time ..."

- 3doors down : Here Without You


Hari ni cuti hari wilayah..
Pagi ini saya sengaja bangun lewat..
Otak stress skit sbb mlm tadi tido lewat...
Tido lewat sbb pegi KL... n sangkut dalam traffic yg sangat panjang... huh, TENSEN!
suasana sesak,berasap, manusia yg ramai buat otak sy kusut n TENSEN...
menanti, menanti, menunggu dgn otak yg penuh ngn puzzle buatkan otak makin kusut..TENSEN lagikk!...

Balik dr KL lak, jalan sungguh sesak..n akhirnya saya termasuk ke jalan yg sangat jauh utk pulang ke wilayah P.... TENSEN sbb round satu dunia dulu..baru dapat masuk ke wilayah P...(ntah bape bijik tol yg terpaksa lalu....huh...ai mmg tak suka kawasan cheras itu..huh...jalan jammed..otak pn jadi jammed...urat stress kat leher makin terasa sakit...!!)

Seperti biasa..kalo drive malam2 di laluan yg panjang......n sunyiiiiii
otak yg tensen tadi mula laa dilanda blues... owh apekah????
All d way...otak yg stress mula melayan blues... owh, blues mode laa pulak!!
Sampai umah dah dekat kul 12 mlm...hummm...
Terus pegi ke depan TV..bukak TV...citer pn tak best... at last bukak ceramah agama tajuk BERSUCI... tengok n dengar... at last bila celik mata..owh dah jam 4 pagi..
Huh...patutlah rasa macam sakit leher daku ini .. huhuhu..

Pagi ni bangun lambat...... sengaja peram tido.. (kalo mama ai ada..mesti dah bising suh bangun!)
Tengok ada misscall dari incik ady hazman.. (humm..ropanya nak ajak bfast kat hj tapah)....tp, call itu 2 jam yg lalu..hahaha..tak dpt laa nak nolong..
Bangun tido terasa lagi leher yg sakit..pegi ampaian angkat baju2 dulu..pegi dekat remote TV terus bukak TV..owh..rancangan masak2 kesukaan saya bersama Chef Shers yg ensem itu (dah laa ensem, pandai masak laa pulak..owh, romantiknya..hahaha). Sementara iklan, sapu2 laa umah yg mana patut. Then, layan lagikk Shers ngn rancangan 5 Rencah 5 Rasa..uhmmm, masakan yg simple...nanti nak try lah!! Harusss.....

Okeh this is Shers di set dapur 5 Rencah 5 Rasa, d handsome guy who really can cook...awesome!! I suka lelaki pandai masak...hehehe. (ai think lelaki pandai masak is romantik..kui..kui..kui.. ape kaitannya masak n romantik?? hahaha ;P ) --> me selalu berangan lelaki yg ensem masak best2 n bercandle lite dinner ngn ai..hihihi (pengaruh TV betul laa cik ila oiii..huahaha )


Humm..sesudah melayan Shers...ambik towel n mandi..uhmm, hari ni hari bersyampoo sedunia. Makanya..lamalah skit aktiviti memanjakan rambut hari ni. Syampoo...conditioner..masker...serum..hummm,.. pastuh nak tunggu rambut kering.. layankanlah All American Rejects...2 kali repeat..terus tukar dgn 3Doors Down pulak...hummm. Layannnn... Rambut belum kering2 jugak..maka layankan dulu aktiviti BRUNCH (dah kata bangun lambat...hihi..terpaksa escape brekfast..uhumm)

N now..rambutku dah completely kering. Maka..sudah boleh laa kuar umah utk mencapai misi itu... Misi apekah??? Misi mencari kedai bingkai gambar.. hahaha :D



P/S : Daku memang mengelak guna hair dryer..tidak bagus utk kejelitaan rambut wahai kengkawan. Jangan sesekali guna hair dryer utk keringkan rambut ya. Better towel dried sajer..uhumm. Sekian, sedikit tips yg dicedok dari adik salon itu...hihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation