Saturday, 26 March 2011

Tahukah kita???



Holla frens!!!

Untuk makluman, skang ni saya berada di Seri Menanti Resort, Kuala Pilah.
Sebuah resort yang cantek...aman dan damai pulak tuh. Best jer dok kat sini..hee.
Humm...kalo kat luar mcm ni..sah-sah laa saya dalam mode bertugas luar pejabat a.k.a outstation lagikk.

Petang tadi dorang sume sibuk ngn explorace kat seri menanti ni. Sementara tunggu dorang balik dari selesaikan cabaran explorace, saya dok kat lobi resort baca paper hari ni smbil menikmati suasana petang yg sepoi2 bahase..hoooh! Rasanya dah bape kurun saya tak baca paper n ikut perkembangan berita semasa gara2 sibuk berkejar sana sini di luar pejabat..huhu.

Belek punya belek...akhirnya saya terjumpa satu ruangan tahukah anda? Humm.. info yg agak menarik. So, saya nak kongsikan dalam belog saya yg terchenta nih. hehe.

Tahukah kita kengkawan bahawasanya :

1. Setiap manusia dalam hidupnya menghabiskan masa selama 2 minggu hanya untuk menunggu lampu merah!
2. Jika kita kehilangan satu mata, kita akan kehilangan 1/5 daripada penglihatan kita dan kehilangan seluruh persepsi tentang kedalaman objek!

Humm.. apa kata korang?? Menarik kan fakta ni...
Okeh.. lenkali kalo saya jumpa lagi fakta menarik saya kongsi kat sini okeh..
Sharing is caring kan.. hee

Till then, c ya in d next entry.
Daaa........

Sunday, 13 March 2011

Hari ini saya masak spesel...uhumm

Hummm... hari ni saya kena out station lagikk!! huhu
Sebenarnya saya ni bukanlah jenis yang suka sangat kalo kena out station terlalu kerap..tapi, apekan daya..demi tugas n tanggungjawab...relakan jua (cheewah ayat!).

Oleh kerana petang nanti saya dah kena pegi out station, makanya tengahari ni adalah last time saya leh makan together2 ngn adik saya. Humm, bila dh tengahari..mulalah dia buat permintaan suh saya masak. Humm, tiba2 takdek idea nak makan ape. Malam tadi, adik saya ada beli daging n ayam. Hummm..lama jugak fikir nak masak ape..sbb rasanya saya nak masak something yg spesel tp bukanlah western food.

At last, tgh2 cuci daging n ayam tu..idea spesel itu datang. Apelagikk, tung tang.. tung tang kat dapur..akhirnya siap. Yeay.. mmg sangat puas hati. N to me, these are special. Seperti biasa kalo saya masak, mesti akan buat 2 lauk.. yg pastinya kombinasi nya kenalah tepat.. baru kaw! Wah, adik saya pn makan dengan banyaknya..tapi, dia agak frust sbb saya masak nasik skit jer.. hihihi. Uhmm, sedap sehingga menjilat jari.. wakaka.

Kalo nak tau, kt bawah ni gambar lauh 2 jenis yg saya buat spesel utk tengahari ni.

1) Daging salai masak lemak cili api



2) Ayam goreng si jantung hati



Uhmm, bestnya dapat makan makanan style macam ni..memang menyelerakan. Daging tu saya masak lebih skit, so..malam ni adik saya masih boleh makan sempena ketiadaan saya kat umah. Lagipun, esok pn dia kena pegi out station jugak.haha. Senasib laa kita.

Utk resepi kedua2 masakan seperti gambar di atas ni, humm..saya akan share di lain entri. mybe malam ni..hee

Till then..chowww!

P/S : teringin nak makan yg ini bsama D... huhu. mybe next time kita mkn sama yer..spesel!

Saturday, 12 March 2011

Best ke tak best ??




Tahun baru 2011 adalah tahun baru saya di rumah baru...tarikh keramatnya ialah 3 Januari 2011...hari pertama masuk umah itu... saya suka sgt!
Rumah baru di wilayah P itu,,, rumah yg semakin dekat dengan opis saya..
Rumah baru yg meletakkan saya dalam satu zon selesa... humm
I really luv my new home..hehe

Ape perubahannya bila dah duduk di rumah baru ni??

Yg pertamanya, perubahan dari segi TAK PERLU :
1. Tak perlu bangun awal utk bertolak awal ke ofis.. horray
2. Tak perlu melalui suasana traffic jammed lagi..So, takdek rasa tensen2 lagi
3. Tak perlu lagi guna touch n go sbb dah tak lalu sebarang tol.. hoho
4. Tak perlu rushing2 pegi beli breakfast bila dh sampai kt ofis, sbb dah brekfast kt umah dgn amannya.. hee
5. Tak perlu isi minyak keta 3 kali seminggu lagi.. sbbnya sekali isi jer dah leh guna utk seminggu lebih...
6. Tak perlu risau lagi kalo terpaksa balik lewat dari ofis.. hehe

Yang keduanya, perubahan dari segi BESTnya :
1. Bestnya sbb saya tak perlu lagi pening2 utk cari port buat aktiviti kecergasan saya.. hee..(swimming, joging, badminton, boling...etc)
2. Bestnya sbb makin dekat utk xtvt jom tgk wayang saya bersama geng2
3. Bestnya sbb hari Jumaat jer leh balik umah time lunch break yg panjang tu... siap leh tido kt umah tu.. syok owh!
4.Bestnya sbb rasa secure jer kat sini...takde rasa serabut, kusut, tensen...pendek kata, aman jer kehidupan kat sini..saya suka!!


Yang ketiganya, perubahan dari segi TAK BESTnya :
1. Tak bestnya sbb tak banyak pilihan utk saya membeli bahan-bahan segar utk memasak
2. Tak bestnya, jauh ler pulak kedai2 tu sume kalo saya nak beli barang-barang yg mendesak
3. Tak bestnya, rasa dunia tak bape berkembang la pulak... jauh dr dunia luar. Tapi, sebenarnya diri sndiri yg rasa malas nak ke tempat lain sbb keadaan yg sedia ada di sini sudah selesa n cukup semuanya. Hee
4. Paling tak bestnya ialah, kerana umah dh dekat sgt...dh jadi 1 alasan kukuh utk balik lewat dr ofis..huhuhu. Tak nk balik lewat dari ofis.. tapi, terpaksa.
5. Tak best yg lain ialah...bila terpaksa drive utk long distance n melalui highway..rasa len macam pulak. Almaklum skang dah takde nak lalu highway tu semua.


Itu sahaja perbandingan antara rumah lama dan rumah baru. Memang banyak bezanya.
Apapun, saya tetap rindukan rumah lama n BBB itu. Banyak kenangan manis kt sana yg takkan dilupakan.Hee..

Monday, 7 March 2011

Dilanda kerinduan...........huhu


Bila saya tengok belog saya ni.. hum,baru perasan last entry sy adalah pd 20 Feb. yg lalu. Huhu...lamanya saya tak blogging......

Kali ni masih edisi luahan perasaan, hoho..

Sejak2 kejadian takdek bos nih, humm..hidup saya sungguh kebizian tahap gaban...
Buatkan saya kekurangan masa utk sume menda yg saya suka .......
Huhu...rindunya rasa........

Kalo fesbuk tuh..saya rasa semakin hari semakin jauh dari saya...nak bukak tengok pn tak sempat... bila sempat pn, just bukak n post luahan perasaan lagi.. n seminggu lepas tuh baru laa jenguk apa yg berlaku..hoho.

Kalo belog ni.. hummp, pn mengalami nasib yg sama... terbengkalai!Memang tak sempat sangat nak tengok. Hoho, rindunya hobi saya yg satu ni..

Lagi,rindu ape ya??? Uhmmm.. rindu jugak nak hang out ngn kawan2 espc geng tgk wayang saya. Huhu, agak frust bila time hari tgk wayang, saya tak dpt join atas sbb berada di luar kawasan a.k.a outstation maaa.. Dah 3 minggu berturut2 saya tak dapat join geng wayang. Owh.. i missed so many new great movies!! Tapi, saya aim nak tengok jugak citer Black Swarm... humm, mcm best!

Lagi, ape lagi saya rindu??? Humm..saya rindu sangat ngn famili saya. Lately ni, saya selalu teringat kt abah, kt mama, kt adik bongsu saya tu.. teringat kat kmpung...pastu teringat kenangan dulu2 espc zaman kecik.. Humm, seronok sgt. Seronok sgt waktu tu...memang laa org kata zaman kanak2 laa yg plg best..otak masih suci...dan tak perlu pikir2 apa2 yg lain. Rindu zaman itu...

Kesibukan ini juga buatkn saya merindui dapur saya. Huhu, sibuk menyebabkan nak jenguk dapur pn tak sempat. Kesian adik teruna ku itu, terpaksa laaa pandai2 cari makan sendiri..hehe. Kerana rindunya saya kt my passion,akhirnya hari ni saya berpeluang memasak n luangkan masa makan bersama satu2nya famili saya yg ada dekat dgn saya. Humm..seronoknya dapat masak, makan bersama n berbual2. Huh, dah lama tak sempat aktiviti sosial mcm ni.

Rindu ape lagi?? Rindu pada rumahku ni...huhu. Akhirnya hari ni saya dapat membenarkan udara luar dan cahaya luar masuk ke rumahku ni. Dapat luangkan masa tgk pokok2 hijau dlm rumah ni...manja2kannya dengan menjemurnya biar kena mentari. Humm, comel. Saya suka... Saya suka hijau...suka sgt. Hijau boleh menenangkan mata. Humm, rindu jugak kt bilik umah lama yg warna hijau tu.

Last sekali, apa yg saya rindu?? Humm.. hari2 dan setiap masa saya merindui dia. Dia yg menyanyikan saya lagu itu.... lagu rindu itu. Hummm..memang kerinduan itu menguji.


Sekian dulu sebuah entri utk melepaskan kerinduan pd belog ni..
Akhirnya saya dapat blogging............ heee. Yeay!!

I wanna be with you

"I try but I cant seem to get myself
To think of anything
But you
Your breath on my face
Your warm gentle kiss I taste the truth
I taste the truth

We know what I came here for
So I won`t ask for more

I wanna be with you
If only for a night
To be the one whose in your arms
Who holds you tight
I wanna be with you
There`s nothing more to say
There`s nothing else I want more than to feel this way
I wanna be with you

So I`ll hold you tonite
Like I would if you were mine
to hold forever more
And I`ll saver each touch that I wanted
So much to feel before
How beautiful it is
Just to be like this

I wanna be with you
If only for a night
To be the one whose in your arms
Who holds you tight
I wanna be with you
There`s nothing more to say
There`s nothing else I want more than to feel this way
I wanna be with you

Oh baby
I can`t fight this feeling anymore
It drives me crazy when I try to
So call my name
Take my hand
Make my wish
Baby, your command?

Yeahhh
I wanna be with you
There`s nothing more to say
There`s nothing else I want more than to feel this way
I wanna be with you
"


This lovely song by Mandy Moore is always my favourite song...
What a beautiful song with beautiful lyric n beautiful voice.. humm... i'm touched!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation