Friday, 24 June 2011

IKHLAS TAPI JAUH




Bila bila kiranya diriku perlu
Hari yang murung
Terdengar nada yang riang ria
Sekali suara meyakinkan jiwa
Kaku langkah mengaguminya
Kaku menerimanya

Selagi bahuku
Memikul bebannya
Selagi hayatku
Merasa siksa
Selama senyuman
Menjadi senyumku
Ku bawa wajahmu
Walau diriku jauh...
Jauh...

P/S : Tiba-tiba rasa suka lagu nih... hoho. Layan.....!

Monday, 20 June 2011

Snowglobe dari Turki..yeay!


Holla!

Hari ini kan, pagi2 hari lagi saya seronok n ceria.
Really made my day la. hahaha :D

Tau kenapa??
Sebab sungguh tak sangka, seseorang yang baru balik dr oversea itu dah hadiahkan saya seketul snowglobe dari Turki kepada saya! Yeay..seronoknya.. ai like.. ai like.

Humm.. sungguk tak sangka i was on d list! Yeay..
Sungguh terharu ok..sbb sgt tak sangka dpt surprise mcm ni dpd dia..huuhu
Yg paling terharu ialah...
Humm, dia tau saya suka sangat ngn snowglobe... n dia tau sy pengumpul snowglobe sume tempat2 menarik..hihi.

Ohoho..best kn perasaan dpt surprise camni..
N paling best rasa sbb sungguh tak sangka ada org yg concern dgn apa yg saya suka.. hohoho. Gembira okeh....

Kpd miss intan yg baru pulang dari umrah itu...thank you very much. Hehe

p/s : kan sonok kalo org yg dekat dgn kita selalu wat surprise mcm tu. hihi. always waiting for. hee

Saya tak suka bila...

Holla !

Malam ni saya ada satu cerita jer...malas nak panjang2 sbb saya rasa saya penat n saya pn dh ngantuk tahap gaban dah ni.

Saya just nak citer kisah keta kesayangan saya, my baby WTD itu.
Most of the time, saya hanya berdua sahaja ngn my baby itu.
Jarang sangat nak ada penumpang sebelah atau penumpang belakang..
atau penumpang penuh.
Biasa kalo penuh pun, time balik kg,.. hulala bersama family.

My baby WTD itu, sama kisahnya dengan my baby WNP dulu..
most of d time.. mmg berdua saje. Susah senang bersama..(cheewah ayat!).

Saya tak kisah kalo ada yg menumpang my baby itu.
Tapi... saya sangat tak suka bila yg menumpang itu kurang skit etikanya.
Huhuhu..

Yang paling saya tak suka sangat2....
Bila orang yg naik sama itu membuat kekotoran di dalam my baby itu.

#1. Tinggalkan tisu2 yg digunakan utk mngelap peluh, hingus or wht so ever kekotoran di dalam keta saya. (Geli okeh saya nak kutip itu semua! tp, terkecuali utk my family okeh!)
#2. Sorokkan sampah sarap di bawah seat tempat duduk cthnya bungkusan nasi, mee, or wht so ever. (Petang tadi, sy menjumpai plastik bungkusan di bawah seat itu..sudah berbau2 n berserangga...*geram owh*)
#3. Mengetip kuku di seat belakang dan kuku2 itu telah bersepah2 dengan jayanya di seat belakang itu. Huhuhu
#4. Botol2 minuman diselit2 dalam poket belakang seat depan itu. (Letih makcik ni nak mengutip n membuangnya...)
#5. Bila saya terjumpa lipas dlm keta saya itu! Argghh. Itu tak lain tak bukan mesti berpunca dr kekotoran itu semua!

Hummm.. sbnrnya entri ini saya tulis utk melepaskan kegeraman saya petang tadi itu. Seperti biasa, saya hanya akan menyelongkar membuang semua sampah sarap kekotoran itu time kat Shell,,sambil2 refill petrol itu. Huhu.. geram owh!

Sekian,...

P/S : Sila membawa keluar sampah sarap n kekotoran itu semua spt sy yg akan berbuat demikian bila menaiki keta org lain. Please behave. Pls jgn suka2 hati sorok smpah yg berbau2 itu..kalo tak nak buang, just let me know..so i'll aware bout that! (sy mintak maaf sbb sy ini mudah sgt utk muntah for those disgusting thing.. huhu)

Monday, 13 June 2011

Kerja dari rumah di hari minggu...

Holla Frens..

Kali ni entry tanpa gambar boleh??? huhu
Tak sempat sangat nak blogging ni.

Ok, just nak bgtau.. saya baru selesai bekerja dari rumah ni.
Kul 12 malam tepat saya stop, kena tido pulak.

Demi event untuk esok hari ni..humm, sanggup bekerja dari rumah okeh!
Sanggup tak gi mana2 pun weekend ni tau! Simpan energy untuk esok.. hoho.
Dah laa takdek boss (sbb sndiri kena jadik boss)..
Tambah plak big boss pun takdak..
Makanya, pandai2 laa esok ni wahai cik ila..
pandai2 laa berhadapan dengan key es yuuu..

Humm,,,kalo nak tau esok rombongan org besar2 dari jay pee eay, kem n SUK akan datang bertandang. Huh, pening2 bila kena jadik host nih.
Details event tu nanti laa sy citer okeh.

Apapun, hopefully sume akan berjalan dengan lancar esok..
Untuk malam ni.. mohon tido dengan lena wahai mata!
Esok kena bangun awal.. gerak awal ke ofis.. huhu

Till then .. chow!

Thursday, 9 June 2011

Nak tido lena tak?

Holla Frens....

 

Humm, hari nih saya just nak cerita macam mana untuk dapat tido yg nyenyak

Tapii..tips ni berjaya untuk saya lah, tak tau ler kalo orang lain jadi lain plak

Hahaha :D

 

Biasanya saya akan tido sangat lena...tak dengar ape2 dah.. memang tak tergugat la dengan menda2 lain

Keadaannya ialah seperti berikut (huh, ayat..tak tahan.. hihi) :

 

#1. Bila seharian kat ofis telah bekerja keras..banyak guna otak untuk berfikir. Pastuh plak balik dari ofis lewat. Humm, seriously memang confirm...balik umah, otak memang tak fikir lain. Otak akan fikir nak rehat jer. Buatlah ape pun, minum nescafe...tengok TV...sume tak jalan. Yang akan jadik pada malam itu, ada laa yg tertido depan TV..tertido dengan keadaan yang tidak proper (kata omputeh..)

 

#2. Bila malam tu, dengan suka hatinya pegi berenang. Berenang ++ berendam...hehe. Kalo saya pegi berenang...sah2 akan berada dalam air hampir 2 jam (bayar kan...so, kenalah betul2 punya main air tu.. hihi). Balik umah jer...belum pape lagi..sah2 terus tido. Terus ke alam mimpi dengan jayanya sampai esok pagi. Hohoho.

 

#3. Bila kena out station 3-4 hari (huh, tensen). Yer laa, bila out station tu..maksudnya kena bekerja lebih daripada kebiasaan. Maksudnya ialah bekerja , berbengkel sampai ke malam.. kadang boleh sampai 11- 12 tengah malam. Habis jer o/stn .. sampai umah jer.. memang lepas dendam yg tak cukup tido tuh. Hahaha :D.

 

#4. Bila sebelum tido tu, sangat rajin sapu cammomile oil for deep sleep. Lepas tuh, pakai perfume yg wangi. Humm, confirm tido dengan nyaman n lenanya. Hah, yg ni memang tido yg paling sangat disukai..feveret punya. Sebab ini memang dalam keadaan bersedia n properly memang nak tido. Hehe.

 

Humm, ape lagik ek?? Setakat ni, itu jer kot faktor yg paling utama?? Nanti kalo teringat, saya tambahlah.. hahaha (boleh??).

 

But..a big NO , NO  untuk menda2 yang boleh menyebabkan saya tak tido sampai ke pagi. Apekah???

 

#1. Bunyi orang berdengkur. Huhu. Saya sangat mintak maap kepada sesiapa yang berdengkur. Pengalaman mendengar orang berdengkur ni memang buatkan saya stress. Memang takleh tido malam. What a nightmare..horror! tapi, saya ada tips yg Abah saya ajar ie. Kalo ada orang berdengkur, maknanya dia tido dengan keadaan yang tidak proper. Mungkin urat tersimpul, hehe. So, kena betul2kan kedudukan kepala dan lehernya. Insya allah tidak berdengkur lagi. So far, memang menjadik laa bila saya buat untuk adik2 saya. Hehe.

 

#2. Bunyi jiran sebelah umah dok mengetuk2, menukul2 dinding umah dia or what so ever tuh. Huh... sangat tensen. Rasa mcm mahu ketuk jer. Hahaha. Nak tak nak, terpaksa laa tutup telinga dengan pape yg patut. Huhu.

 

#3. Membuka laptop itu dan melayari internet; fesbuking or bloging. Memang tak tido sampai 5 pagi laa jawabnya. Haha :D

 

#4.  Mendengar radio atau lagu2. Ahah, ini pun satu kepantangan. Jawabnya memang takleh tido. Kenapa takleh tido?? Sebab sibuk nak menyanyi sama.. Hahaha :D. Lagipun, dulu masa sekolah..Ustazah pesan; jangan dengar lagu2 atau tutup telinga dengan walkman masa nak tido tuh. Hee.

 

So.. itu sajelah yg saya nak share hari ni. Hee.

Sebenarnya malam tadi saya tido tak sedar ape, tak sempat nak blogging tau. Itu ler alkisahnya. Hihi.

Till then,... chow.

Wednesday, 8 June 2011

Fenomena B.S.B.

Holla frens..

Pekabar??? Gud morning semua ...

 

Sape suka tengok 8TV ShowDown 2011???

Sape suka angkat tangan mcm saya!! Sebab, saya suka sgt tgk budak2 tu menari dlm Showdown... Humm, rasa cam nak menari sama jer.. hihihi ;P.

 

Kalo sape tengok last week nyer performance... tema dorang ialah NKOTBSB.

Maksudnya genre muzik boy band dari 2 gergasi boy band satu ketika dulu, yg pernah mencetuskan fenomena. Sape lagi kalo bukan New Kids On The Block n Backstreet Boys. Yeay.. suka.suka.suka :D.

 

Yang saya nak citer nih psl BSB.

Huh, tengok dorang menari lagu BSB masa Showdown tuh.. huh, mmg otak pun flashback ler ke zaman fenomena BSB dulu. Hahaha :D.

 

Kalo nak tau...saya ni suka sangat BSB.

Minat abes lah org kata. Minat BSB sbb suara dorang sangat best; masing2 ada keunikan tersendiri. Pastu suka sangat dorang menari. Pastu dorang pun masing2 good looking laa kan. Pendek kata, orang suka BSB sebab dorang pakej la. Mana leh lupa nama dorang sume; Kevin, Howie D, Nick Carter, A.J n Brian. Best kan dorang!!

 

Dulu..sume album dorang saya beli.. masa zaman kaset tuh.

Sanggup owh. Nak tido malam pn harusss laa layan dulu lagu2 especially dlm album Millenium tuh. Pastuh yg tak boleh tahan, kalo kat PC tu... memang penuh ngan video klip dorang n of laa skrin monitor penug ngan gambar dorang. Hahaha :D.

 

Humm.. memang nostalgia laa zaman dorang tgh glamer dulu.

Tapi.. sampai skang ni, saya tetap suka lagu dorang tuh.

 

Korang lak ada minat boy band cam saya?? Hahaha :D

Tuesday, 7 June 2011

Tips melipat kain yg berkesan..

Holla frens..
Tadaa, saya muncul lagi..
Ingat azam saya?? 1 hari 1 post okeh.. haha

Ok..pertamanya saya nak tanya espc kpd ladies out there..
Korang suka buat keje rumah?? Keje rumah yg mana korang paling suka buat?
Keje rumah yg mana pulak korang paling sangat tak suka??
oppss, sebelum tu..keje rumah yg dimaksudkan dlm ini cerita bukanlah keje dr ofis ato sekolah yg dibawak balik ke umah utk disiapkn yer!! itu topik lain kali okeh.

Kalo saya kan.. kalo citer bab keje rumah, memasak sy paling suka..bersih2 umah, sapu2 umah, mop2 umah bagi wangi..itu mmg no problem. Saya suka, asal umah bersih n sedap mata memandang. Lagipun, saya sangat tak suka habuk2 itu..hoh (yg letihnya, umah skang ni mudah benar berhabuk..).

Bab cuci2 toilet bg kilat?? Uhmmm, itu pn no problem. Inspirasi dari citer Needing You lakonan Andy Lau n Sammy Cheng tuh. Cuci2 n gosok2 itu leh jadi satu terapi okeh.. hahaha :D.

Tapiii.... bab melipat kain baju! Huh, yg satu ni memang kelemahan saya laa! Tengok baju tak berlipat yang bertimbun tu boleh jadi tensen n stress.. huhu. Sakit jiwa dibuatnya. Bab melipat bajulah benda yg paling saya tak suka.. huhuhu. Tapi,tetap nak kena dibereskan jugak. Betul tak kengkawan?? Paling tensen bila berminggu2 kuar o/stn.. jwbnya bertimbun2 laa baju nak kena basuh.
Kalo dulu, solution pertama saya.. senang jer..hantar jer dobi, senang. Baju harum semerbak.. n yg penting sume dah siap iron n berlipat. Tinggal masuk dlm wardrobe saje. Mudah kan?? Hehe.
Solution kedua ialah, tak payah lipat.. sume baju masa sidai tu guna jer hanger. Bila angkat, gantung terus jer kt dlm wardrobe atau rak. Masalahnya, almari nak gantung2 baju sume dh padat...pastuh hanger makin lama makin dh takde, nak kena beli baru plak. Hahaha.

So..apekah tips melipat kain yg berkesan? Melipat kain ni perlu ada motivasi yg tinggi. Nak tau cara saya?? Ini tips saya utk kengkawan.. hahaha :

DON'T RULES
#1. Jangan kumpul2 baju kotor terlampau banyak. Basuh baju setiap 2 hari. So, tak banyaklah baju yg perlu dilipat tu kan? Hehe
#2. Jangan tangguh2 lipat baju. Lepas angkat jer, terus lipat. Kalo letak dulu kt bakul, atau atas katil atau atas sofa..humm, alamat potensi utk menimbun n menggunung tu sgt tinggi. Ahah.

DO RULES
#1. Lipatlah kain sambil tengok TV. Pasti menjadi aktiviti lipat kain tu. Confirmed! Especially tengah2 iklan kt TV tu kan. So, takdeklah rasa buang masa sgt dok melayan TV semata tu kan.
#2. Masa basuh baju tu, make sure taruklah softner yg wangi2 n banyak2 skit. Sebab, saya suka sgt mencium kain baju yg saya angkat atau lipat tu. Sambil2 lipat, cium bau yg baju yg wangi. Best tuh! Humm, motivasi diri sndiri okeh!.

So..amacam?? ok tak tips dari saya tu?? hahaha :D.
Itu la caranya saya memotivasikan diri sndiri dlm menjayakan aktiviti melipat kain kat umah. Yang paling penting n paling bermotivasi, basuhlah baju dengan kuantiti yg kita rasa memang akan mampu melipatnya dengan jayanya setiap kali diangkat.
(yer laa, kalo tgk kain baju yg menggunung tau membukit tu.. huh, tensen wooh).

Itu sahaja tips saya utk korang. Korang ada lain tips?? Leh laa share sama. Hehe. Motivasi okeh.

Last but not least, saje tepek kekdah lipat baju utk korang spt gmbar di bawah. Hahaha :D (jgn marah..kui..kui)



P/S : Ada orang upah parttime maid utk buat keje2 melipat baju ni. But as for me, i dont like the idea to have a stranger in my home. Humm...

Monday, 6 June 2011

Ketam Masak Cili Lemak Berkrim

Holla frens...
Humm..sonok nampak weekend??
Weekend korang watpe?? Terutamanya hari Ahad, buat ape tu??

Plan asal saya, hari Ahad tengahari..saya mau cabut, kuar outing..shoping2
Sekali,..adik saya mintak saya masakkan ketam. Hah, jgn xtau..tiba2 jer adik teruna saya, si abe mat itu..telah pegi ke pasar..siap beli ketam tuh! Ahah, ropanya dia teringin nak makan ketam. Yeay...boleh ler saya makan ketam itu..haha. Ropanya, dia beli ketam..suh saya yg masakkan.

Humm, makanya tengahari itu..hasrat nak berjimba2 bertukar la menjadi Hari Masak Ketam Sedunia..hahaha. Uhumm, agak lama jugak laa saya memikirkan, nak masak ape laa ketam itu. Pikir punya pikir punya pikir, akhirnya saya memilih untuk masak ketam lain skit dpd kebiasaannya.

Akhirnya saya memilih untuk buat Ketam Masak Cili Lemak Berkrim.
So,jom ikut saya buat Ketam Masak Cili Lemak Berkrim nih.. hehe

Bahan-bahan:
3 ekor ketam (dibelah dua, buang kulit atasnya)
1 inci halia
1 batang serai (diketuk)
4 biji cili padi merah
3 biji cili padi hijau
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 sudu sos tiram
3 sudu susu cair
Sedikit minyak (untuk menumis)
Sedikit air

Cara masak :
1. Ketam direbus bersama-sama sedikit halia dan serai serta sedikit garam (bila telah mendidih, angkat dan toskan ketam tersebut)
2. Kisar bawang merah, bawang putih, cili padi merah, cili padi hijau dan sedikit halia.
3. Panaskan minyak dan masukkan bahan yang telah dikisar tadi. Tumis sehingga wangi dan sedikit garing (pecah minyak n cili telah masak).
4. Masukkan sos tiram dan susu cair serta kacau rata.
5. Masukkan sedikit air, sedikit gula dan garam. Kacau rata sehingga sedikit pekat kuahnya.
6. Masukkan ketam dan kacau lagi seketika biar sebati (sekejap dah cukup sebab, ketam tu dah masak)
7. Siap dan boleh dihidang. (Untuk hiasan, boleh taburkan sedikit daun bawang yang telah dihiris halus)


Senang kan nak buat Ketam Masak Cili Lemak Berkrim ni! Saya panggil resepi ni lemak berkrim sebab saya letak susu cair F&N yang lemak berkrim disukai ramai tuh, hehe. Amacam kawan2? Senang kan masak ketam ni. Mudah dan pantas. Paling penting, sangat sedap. Tak percaya, cubalah...
Kalo ketam ni makan dengan nasik, humm bestnya..sbb kuahnya yg pekat tu mmg nyummeh! Tapi kan, humm..akhirnya mesti korang akan layan makan ketam tu jer, nasik hampir2 dilupakan.. hahaha. (macam saya ler tuh..hihi)

Ok kengkawan sume, selamat mencuba.
Sekian, ruangan Jom Masak bersama saya.. hehehe.

Friday, 3 June 2011

2 Jun untuk X-Men First Class



Holla frens...
Dah tido ke???

Humm..saya ni jap2 lagi baru nak tido.
Sebenarnya tadi saya beru lepas tengok citer feveret saya yang dinanti2kan.
Ape lagi kalo bukan movie X-Men Fist Class.

Wauh, memang best la.
Kisah zaman muda, kisah asal usul kumpulan X-Men n Magneto, n of cos laa yang dinanti adalah Mistique..hehe.
Rasa gembira pn ada bila tengok movie ni...sebab dia betul2 macam siri kartun yang saya suka tengok itu. Ada Prof X, Magneto, Beast, Mistique & Emma Frost ...kira kisah asal usul nape dorang jadi camtu. Mcm mana Prof X jadi lumpuh, mcm mana Mistique boleh bersama dengan Magneto, mcm mana Beast jadi biru berbulu camtu n nape Magneto pakai topi tu. Ahah, sume terjawab dalam movie ni tau wahai kengkawan sume.

So, apelagik??? Korang pegi laa layan. Hehehe. Pasti tak menyesal punya. Uhumm.

FYI, saya ni peminat citer X-Men dari kecik sampai laa skang ni.
Saya memanh suka sangat kartun X-Men tu tau.
Dulu kat TV3 ada pasang citer ni setiap pagi Sabtu / Ahad...sanggup tunggu n bangun pagi2 tu semata2 nak tengok citer feveret hehe.
Yang paling tak tahan, sanggup tolak sume ajakan outing semata2 nak layan citer X-Men kartun yg ditunggu2 tu. Hahaha.
(Err, sorry laa kepada sesiapa yg pernah terkena tuh.. hahaha :D. Nak wat camne, minat punya pasal kan..hee)

So, sape lagi peminat kartun mcm saya?? Sila angkat tangan dan kaki ya.
Leh kita geng hokeh.. haha.

Ok, sekian entri terbaru saya..
Nak tido laa pulak... esok keje ya.
Gudnite all ... !! Have a cozy sleep ya!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation