Thursday, 25 August 2011

- PERCAYA PADAKU -



berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

ku berikan cintaku juga sayangku
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

saat ku tahu kau akan pergi jauh
izinkan aku tuk selalu menantimu
untuk katakan ku ingin dirimu (ingin dirimu)

agar kau tahu betapa ku terlalu
mencintaimu aku akan menunggu
hingga dirimu kembali untukku

tolonglah aku bagaimana diriku
ungkapkan itu rasa yang membelenggu
dalam hatiku ku cinta padamu

berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

Saturday, 6 August 2011

Canteknya mereka.. uhummm..

KPI saya untuk Ramadhan kali ni ialah untuk pegi solat terawih setiap malam..uhummm
Insya allah..amin!
Itu yang bestnya bila umah dekat sangat ngn umah...nak pegi, anytime pn boleh.. hee

Bila pegi surau tu kan..
Wah..saya jumpa ramainya wanita yang cantek2..
Humm..saya suka tengok okeh.. saya yang wanita ni pun terpesona.. apetah lagi kalo kaum lelaki yg tengok.. hehe (err..tak pasti ler kalo lelaki pn fikir mcm saya, hee)

Bila pegi surau kan.. saya suka tengok wajah2 jemaah wanita..
Humm..sejuk mata memandang tengok wajah2 mereka yang suci tu..
Saya suka tengok natural beauty camtu okeh..
Masing2 dengan wajah bersih tanpa mekap, even bedak pn skit tak pakai..
Kulit muka yang licin, mulus....bibir pn merah tanpa secalit pn lipstik..
Wah... saya suka.. terpesona tengok ramainya wanita yg comel n cantek semulajadi..tanpa mekap
Natural beauty camnilah baru dikategorikan sebagai cantek... betul tak???
Suka..suka..suka tengok mereka yang cantik semulajadi tu...
Sape cakap artis jer cantek??? hah..betulkan kenyataan itu ya..

P/S : Teringat lak dolu2 sebelum jadi wanita bkerjaya..saya pn seorang yg natural beauty..tak perlu mekap..kulit licin, bibir dah semulajadi merah. But now..semua itu sudah ilang...huhuhu. Terasa diri pn tak cantek..hukhuk. Persoalannya ialah.. adakah mekap2 tuh sume faktor kepada kerosakan kulit??? Kita pakai sebab nak cantek kan?? huhu

Friday, 5 August 2011

Jurnal posa.. apekah???

Selamat puasa hari ke-5 kepada semua..
Semoga semua sihat sejahtera untuk mengejakan ibadah kepadaNya.. insya allah

Humm..saya pasti sempena posa nih kan, korang2 pun mesti berubah idup seharian kan..
Samalah kita.. hehe

Saya kan..ape tau..??
Jurnal posa saya ialah yg pertamanya saya ubah waktu keje.. skang masuk WP1 okeh,.. jam 7.30 pg - 4.30 ptg..ahah (tapi setiap hari saya akan balik paling awal jam 5.20 petang..paling lewat kul 5.40 petang, setakat hari ni laa).

Bila balik umah :
1. Terus ke dapur... masak nasik n keluarkan lauk basah (ayam, udang etc tu) dari freezer supaya ianya lembut.. hehe
2. Sementara tunggu nasik masak, lauk basah itu lembut...cuci muka, tukar baju, .. then terus Solat Asar
3. Dah siap perkara no. 2, terus gi dapur; pakai apron n siapkan laa sume juadah bukak posa..
4. Hidang juadah atas meja, duduk n tunggu azan. Maka, berbuka posalah namanya...
5. Dah kenyang..apelagikk..time basuh segala macam mak nenek pinggan mangkuk, kuali, periuk n cuci dapur.
6. Setel no. 5, terus masuk bilik .. mandi n solat Maghrib...
7. Bersiap-siap n terus gi surau utk solat sunah terawih (best laa, tahun ni pegi jalan kaki jer.. umah dekat sgt2 ngn surau.. yeay....)
8. Balik dari surau, sampai umah biasanya jam 10.20 malam. ..terus bukak TV jap. Layan kejap dalam 20 minit (mode rest laa ni kununnya kan..ahah)..lepas tu, masuk bilik...apelagikk.. TIDO laa.. haha (penat owh.. kena tido awal..)
9. Kul 4.50 pagi.. alarm mesti bunyikk tau.. apelagikk..bangun ler. Cuci muka bagai..terus gi dapur.
10. Masuk dapur.. masak ler....ahah. Biasanya kul 5.30 pg saya n dia itu akan bersahur. Biasa makan n lepak2 sehinggalah azan bunyi.
11. Dah kenyang, angkat pinggan mangkuk ke dapur. Operasi cuci2 services laa lagi..ohoo.
12. Kul 6 pagi, iron baju keje. Dah siap..terus mandi n solat subuh.
13. Acara bersiap2 pegi keje laa pulak. Mekap2..dah melawa sume.. humm, gerak gi ofis.
14. Jam7.10 - 7.15 pg.. gerak pegi ofis (almaklum umah pn skang ni dekat ngan ofis.. hehe)
15. Masuk kat ofis, humm. bekerjalah selama 8 jam 45-50 minit.
16. Ulang balik sume rutin tuh ya..hhehehe

So...begitulah jurnal posa saya kali ini. Huhu.
Tunggu jurnal posa sempena weekend lak camne.. haha.
So korang lak camne??? Samakah??? Takkan kot??

P/s : Semalam kan..first time saya bukak posa sorang2 tau... huhu
Makanya, simple ajelah juadah berbuka saya.. (lagipun, rasanya bulan posa nih mcm lagi gumuksss jer? hehe)

 1.  Menu utama : Kuew teow goreng seafood.. (thumbs up kpd diri sndiri ila.. hahaha)
 2. Puding mangga yg nyummeh n kurma madu (ini yg paling penting)
3.Ahah, inilah set berbuka hari ke-4, siap ada cucur bilis okeh (teringin sangat!).
Tiada dalam ini gambar; Jus Ribena

Okeh kengkawan sume.. setakat ini dulu citer saya hari ni.
Owh..lupa lak nk bgtau.. semalam kan ada org tu tgk belog saya, dia tak caya saya masak sume nih sendiri.. hahaha :D.
Kepada semua... percayalah..takdek satu pn belik kt kedai ya.. Hehe

Thursday, 4 August 2011

Lama ke kejap????

Setelah hari ke-4 berpuasa.. Humm, saya dah leh wat time motion study kt dapur okeh.
Hahaha.

Hari pertama :
1 jam masa diambil untuk siapkan juadah
Menu utama ialah Ayam Penyek...
humm, suka sangat sbb 1st time buat kan.. mcm2 nak kena perap..ahah

Hari kedua :
40 minit masa diambil
Menu utama ialah Ayam Percik.. hooh
Yang ini masa lama skit sebab ada proses masak ayam bersama kuah.. n then bakar
(bakar ayam jer dah 20-30 minit)


Hari ketiga :
35 minit saje masa diambil (sebab balik umah dah lewat..kul 6.30 ptg baru sampai okeh..)
Menu utama ialah Ayam Masak Kari, Ayam Goreng Kunyit, tempe goreng n tauhu goreng..n ulam
Humm..memang menyelerakan.. uhum..

Ini kari ayam yang dimasak pada hari ke-3 posa... humm, best dimakan taruk sambal (nyummeh)
 
Kesimpulan time motion study ni ialah.... tema minggu ini ropa2nya sume AYAM... hoho
Next week kena laa seafood lak temanya.. i like..
 
So, korang lak camne?? Ape temanya???

Wednesday, 3 August 2011

Nak makan macam2 laaa bila posa ni..

Hari pertama puasa saya telah berjaya buat Ayam Penyek in d house.. hehe (yeay..)

Hari kedua pulak apekah??? Almaklum laa IR (ila ramliey) ni..memang suka hover bla nak masak2..

Jom tengok :

 ini namanya ayam percik... hummm

 ini plak namanya Acar masak...

Dari kiri; sup kosong (saya suka sup!), ayam percik, kurma madu, acar masak
Tiada dalam gambar : puding mangga n sunquick oren mandarin yg bestttt!

Humm.. hari ni nak masak ape plak yer??
Nak cari resepi rasa mcm tak sempat nih..
Almaklum ler saya sibuk berbengkel nih haaa..

Korang ada suggestion ape yg best nak buat juadah berbuka???
Humm..tp sy terfikir hari ni nak buat sejenis kueh tradisional.. yeay!

Terawih dan Moreh...


Alhamdulillah..
Hari ni dah hari ke-3 kita berpuasa..
Solat Sunat Terawih pun dah 3 malam kita kerjakan,,,

Kalo zaman kecik2 dulu..memang suka sangat laa pegi masjid untuk terawih..
Yg pertamanya seronok dapat jumpa geng2..
Time rest terawih tuh, leh bercerita ngan geng2..syok owh..
Lepas tuh paling best.. lepas terawih leh makan kuih2 yg sedap... humm, moreh mmg suatu yang dinantikan..haha :D
Pastuh yang lagi bestttt...abes terawih, leh main2 ngn geng2 keliling masjid,,, ini mmg syok.. haha
Bila on d way balik umah.. singgah laa kat kedai akak2 yg jual keropok, cucur udang, kerang, rojak.. huh..best owh dpt makan makanan yang hanya dijual time bulan posa nih..

Hooh..memang nostalgia abes bila ingat kenangan zaman kecik2 dulu..
Seronok sangat... (memang zaman kanak2 zaman yg plg menggembirakan.. hee)

Bila dah besar... especially sekarang nih..
Bulan Ramadhan dinanti utk rebut peluang beribadat semaksimum yang mungkin..
Terawih dinanti untuk sama2 berjemaah di surau / masjid...mengimarahkannya ke tahap maksimum...
Skang ni, yang diharapkan adalah keredhaan Allah jua.. itu keseronokan yang dikejar bila dah dewasa ni

Moreh???
Humm.. moreh memang tetap ada menanti para jemaah selepas sajer solat terawih..
Tapi,.. masing2 memandang sepi jer juadah terhidang..masing2 nak balik cepat.. termasuklah saya..

Terawih dan moreh?? Memang sinonim..
Tapi antara dulu dan sekarang.. memang perspektif kita berbeza
Satu dari  kaca mata seorang kanak2..
Satu lagi dari kaca mata seorang yang bergelar insan dewasa..

Apa pun..  Selamat Berterawih kepada semua ... Insya Allah

Tuesday, 2 August 2011

Akhirnya saya tau rahsia itu.. hihi

Semalam kan hari pertama puasa...
Alhamdulillah hari pertama puasa dah berjaya dilalui dengan baik..
Cumanya dekat opis tuh.. rasa kemalasan melanda selepas bermiting n miting,, hoho

Psstt.. korang nak tau tak
Saya kan sebenarnya dah tau rahsia di sebalik kesedapan Ayam Penyek.. haha
Sape2 yang suka layan Nasi Ayam Penyek Wong Solo tu mesti tau camne tahap kesedapannya kan..
Humm.. siap leh teringat2 tu (err.. ketagihan kah ini????)

Semalam, saya balik agak lewat laa dari opis..
Humm. sampai umah, sib baik laa adik teruna ku itu dah pn masak nasik (bagus2...ada gak gunanya dia balik awal.. jeles sbb opis dia suma balik kul 4 sempena posa).

Well.. walaupun dah lewat... dengan tak melengahkan masa..
Saya telah berjaya.. untuk pertama kalinya berjaya membuat Ayam Penyek!
yeay.. finally homemade ayam penyek was in d house.. :D
Saya rasa sungguh seronok kerana dah berjaya buat... Yeay, pasnih... nak makan Ayam Penyek, leh laa buat sendiri.. tak kira pagi, siang atau malam. Haha
Memang agak mudah jugak sbnrnya nak menghasilkan ayam penyek ni.

Resepinya akan saya share dalam next entry Jom Masak saya.. ahah. Nantikan!!

Okeh, kalo sape tak tau Ayam Penyek.. gambarnya seperti kat bawah ni :

Monday, 1 August 2011

Tong gas.. owh tong gas

Huhu..
Okeh.. mlm ni saya nak declare..
Sebelum ni saya bgtau umah baru saya di tahun 2011 ini ialah di wilayah P.
Humm,.. sebenarnya yg dimaksudkan adalah W.P Putrajaya..
Ahah, kalo dah putrajaya tuh.. sah2 laa saya ni org gomen.
okeh.. mmg saya bangga saya org gomen..
saya tau adik2 saya pn tumpang bangga... haha
n kengkawan saya pn of cos laa bangga dorang org gomen..
bukan senang tau nak masuk keje gomen nih.. hehehe

Sebenarnya, hari ni genap laa 7 bulan saya dok kt putrajaya ni,..
Memang saya happy jadi penduduk Putrajaya ni.
Tapii... hari ni saya agak geram laa...
Iyalah... punyalah susah tau..
Genap 7 bulan , hari ni jugak laa tong gas memasak kat umah saya tuh abes... aduhai, susah betul!
Pegi dekat kedai runcit kt umah tu dia kata tong gas abes...then, dia bagi ssatu no kontek. Hepi ler sekejap.
Bila dah kontek..oh no, out of coverage!!! (huh, tensen).
Pastuh masukkan status abes gas tuh dlm Facebook, ada laa yg bg no kontek (yeay la sekejap). Bila kontek, dia cakap "mintak maap la kak, hari ni byk sgt order.. jam 8 mlm baru abes..". Huhuh... sungguh sedih saya ini,

Tak puas ati, saya google laa dlm internet.Keje saya hari ini ialah cari penghantar tong gas. Godek punya godek..takdek laa owh. Tensen. Yang saya jumpa, adalaa satu blog org tu yg citer psl tong gas memasak. Huhu

Akhirnya, saya suh jer adik teruna saya tu pegi beli tong gas petronas yang baru. Sebab last beli gas, org tu dtg bawak tong gas warna biru (esso punya)..suka2 hati dia jer. Oleh kerana saya dah kehilangan tong gas hijau (petronas saya tu)..akhirnya beli lagi satulah. Senang, in case of emergency...dua lebih baik dr satu.

Kesimpulannya...Putrajaya ni dh bandar elit.. manusia pun ramai. Tapi, penghantar gas memasak takdek. Yang ada 2 company tuh jer. Jadi, saya amat mengalu-alukanlah sesapa yg nak wat bisnes delivery gas memasak ke umah ni.

Tadi google jumpa ini.

Humm...Petronas pn hantar tong gas memasak ek?? Bagus nih. Tapi, kalo Petronas kt Putrajaya yg sgt banyak tuh takdek servis ni, humm.. takdek maknanyer jugak. (huu...sungguh kesian kt orang2 yg suka memasak mcm saya ni.. huhu)

Err...di kesempatan ini, saya jua nak ucapkan Selamat menjalani ibadah puasa kepada semua. Semoga Ramadhan ini yang terbaik untuk kita. Insya Allah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation