Thursday, 22 September 2011

Late nite ayam masak merah



Tadaa. Nampak tak tu. Ayam masak merah siap dimasak pada jam 11.30 mlm. Ahah.

Tiba2 jer teringin nak buat bila teringat jiranku nye spesel request for my coming open house (err, mybe makan2 je sbnrnya hehe). Wahai fizry, im practising to make d best ayam masak merah for u. Wakaka

In my next jom masak entry, I akan share d resipi okeh. Nyummeh.

Go to go. Nak late nite heavy supper nih. Chow

Sunday, 18 September 2011

1st trial : Ayam Lemak Bakar F&N


Harlo frens.. pekabar?? Weekend buat ape tu??

Humm, hari ni ahad saya dok lepak umah sajer.. sakit kepala pulak rasanya..
Maybe sebab semalam dah seharian sampai ke malam dok berjalan kan..uhumm..

Adik teruna saya si Mark Cairo Cronik pn takdek kat umah..almaklum tengah horey2 bercuti kat negara China sana.. (huhu,,jeles ai tau..takpelah, janji dapat baju selai pn jadiklah.. hee)

Bila dok kat umah sorang2 ni, mcm2 laa idea nak buat..
Mula2 baca layan TV..tengok rancangan memasak, pastu baca majalah..pastuh belek buku resepi..
Humm...sekali terjumpa plak satu resepi dalam buku resepi lama saya tu..
Resepi tuh sumbangan daripada F&N..namanya Ayam Lemak Bakar..
Tertarik dengan gambar ayam bakar yang nampak sedap tuh..apelagik saya cubalah buat.
Mudah aje pun.. humm,

Bahan-bahan :
3 ketul peha ayam
1/2 bijik bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
2 inchi halia (dikisar)
1 sudu teh kunyit
1 sudi teh serbuk jintan manis
1/2 cawan susu sejat F&N
2 sudu kecil air limau nipis
Sedikit garam n gula
1 biji cili merah (untuk hiasan)

Cara memasak :
1. Campurkan susu sejat F&N dengan bahan yang telah dikisar, serbuk kunyit, serbuk jintan manis, air limau nipis, garam n sedikit gula...kemudian gaul hingga sebati.
2. Masukkan ayam yang telah ditoskan airnya ke dalam bahan perapan n perap selama 1/2 - 1 jam.
3. Bakar ayam di dalam oven pada suhu 180 degree selama 40 minit.
4. Ayam yang telah siap dibakar dihiaskan dengan cili merah yang dipotong nipis.


Amacam?? Senang kan kengkawan.
Bila saya makan kan, humm..rasanya lebih kurang ayam masak lemak tu..
Cuma kaedahnya saja yang kali ini dibakar.
Apapun, entry Jom Masak saya dah pn bertambah resepi baru..
Next time kalo terlupa kekdahnya, bukak saje belog saya nih utk rujukan.. heee..

Till then, jumpa lagi di lain entri. Chow..

Friday, 9 September 2011

Sardin Roll Salut telur


Harlo Frens..
Humm, korang mesti pernah lalui keadaan di mana roti gerdenia saiz panjang tu masih banyak lagi wpn esok dah tarikh luput kan??

Humm, mesti letih kalo roti yg byk keping tu nk wat roti bakar jer,,lagi2 laa dok kat umah pn berdua.

So,,ape kata buatlah sardin roll salut telur.
Best owh.. satu lagi alternatif kalo dah buhsan makan sandwic..ahah

Jom buat Sardin Roll salut telur... (utk 2 org makan)

1. Canaikan 8 keping roti gardeni bagi nipis. (make sure potong bhgn tepi sebelum canai)
2. Pukul 1 bijik telur ayam bersama sedikit garam.
3. Buatlah intinya; ambil seketul sardin Ayam Brands yg sedap tu n campurkan dengan 1 ulas bawang merah, 2 biji cili padi merah n sepotong tomato yg telah dipotong dadu. Kemudian masukkan 1 sudu kecil mayones n sos cili. Akhir sekali masukkan sedikit garam n gula.
4. Masukkan inti ke dalam kepingan roti dan gulung. Pastu kelimkan hujungnya supaya tidak terbuka. Buat utk semua 8 keping roti tu.
5. Celupkan sardin roll kita tadi tu dalam telur yang telah dipukul.
6. Gorenglah ia sehingga warnanya cantek keperangan gitu.
7. Sedia utk dimakan. Hee

Ok tak kengkawan?? Senang kan. Jom buat utk minum pagi atau minum petang.
Memang nyummeh n mudah dibuat.

Till then.. chowww

My homemade kueh raya tahun ini

Harloo frens..
Nampaknya baru sekarang ni sy sempat nk blogging..
bulan posa hari tu mmg tak sempat...raya, lagi2 laa tak sempat.. hehehe

Nak raya hari tu kan..saya kuarkan lah hidanglah sume kueh raya yg saya buat sndiri..
Humm..ada plak yg tak caya saya laa yg buat sndiri sume tuh..
sib baik ada adik saya kt umah yg jadi saksi sy mmg buat sendiri kueh raya tu okeh..
moralnya saksi kejadian sangat laa penting..hehe

Jom tengok my homemade kueh raya yg sempat saya buat...

 1. Biskut Makmur, aman sentosa..hee
 2. Biskut semperit daisy
 3. Kueh siput
 4. Tat Nenas (my mom feveret, siap simpan tuh.. huhu)
 5. Biskut coclair full cokelat
 6. Popia cornflakes susu ala batang buruk (this is my fav..crunchy..nyumm)
7. Mini muffin chocolate chips..spec for d kids 8. Kuih ros berbijan (also my fav..crunchy..)

Ahah...8 jenis yg saya buat sorang2 okeh. Pastuh kueh raya lain kat umah saya tuh siap ditunjuk oleh adik saya ie bahulu n biskut kacang hijau..sedap jugak.

Korang plak camne? Banyak tak kueh raya?? Ada lagi tak??  Heee..

P/S : Saya mula start wat kueh raya sendiri nih masa umur 14 tahun..n masih tetap suka buat sendiri sampai skang. Memang kepuasan tuh lain owh bila ada org suka makan, ahah. Tapi kan, saya suka buat jer kueh2 tuh sume.. tapi tak bape suka nak makan. Hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation