Monday, 31 October 2011

Oreo cheese cake .. nyumm nyumm

Di hari Ahad yang nyaman..
Tiba-tiba, teringin laa plak nak buat cheese cake.
Tapi yang peliknya, teringin nak buat oreo cheese cake!
Dah 2-3 hari dok rasa nak buat oreo cheese cake ni.. uhumm.

Lagi pun, nak buat cheese cake nih pun sangat laa senang.
Tengok bahan, sume ada kat dapur tu.. So, apelagikk.. godek n buatlah.
Ohooo, petang Ahad jadi petang baking untuk saya.. hoho.


Tadaaa, ini rupa oreo cheese cake itu sesudah kuar dari oven.. uhumm.
Kali ini saya ikut nasihat editor majalah masakan itu, kekalkan ropa oreos supaya tekstur nampak menarek di dalam kek. Humm, persoalannya..menarekkah begini?? Haha ;P


Okeh, ini rupanya bila dah dipotong. Macam ropa marble cake pn ada kan. Hehe. Bila dah potong, masukkan kembali dalam peti sejuk. Esok pagi, leh bawak ke ofis makan bersama geng2.


Opps, korang nak tau ke camne cara nak buat oreo cheese cake yg senang dibuat n nyummeh dimakan ni???

Jom kita lihat kekdah untuk membuat seketul kek ni.

Bahan2 :
12 keping biskut oreo (dihancurkan kasar2)
500 gm krim keju (cheese cream)
1 sudu teh esen vanilla
4 biji telur ayam
700 ml susu segar
200 gm gula kastor
200 gm whiping cream

Cara2nya:
1. Susunkan biskut oreo yang telah dihancurkan di dalam loyang pembakar.
2. Pukul krim keju sehingga halus n gebu.
3. Masukkan esen vanila, gula, telur, susu segar n whiping cream.
5. Pukul sehingga sebati.
6. Tuangkan campuran cheese cream ke atas biskut oreo tadi (tuang perlahan2 n sedikit2 gunakan senduk, baru hasilnya cantek. Kalo tuang terus dari mangkuk adunan n ganas2 cam saya; hasilnya akan jadi seperti kek saya dalam gambar di atas. Hahahaha. Tapi, terpulang laa nak tekstur camne..hee)
7. Bakar dengan suhu 160 darjah celcius selama 40 minit atau sehingga masak (depends on oven masing).
8. Bila masak, sejukkan seketika. Masukkan dalam peti ais untuk rasa lagi nyummeh sebelum dipotong.

Komen saya:
Humm, saya sangat menyukai cheese cake. Tapi say suka cheese cake asli berbanding oreo cheese cake ni. For varities of cheese cake, bolehleh buat oreo style ni sekali sekala. Err, lagi satu my tips ialah kalo tak suka manis mcm saya ni..bolehlah dikurangkan sedikit gula dalam resepi di atas kerana whiping cream n biskut oreo tu sendiri sudah sedia manis.

So.. kengkawan sume. Selamat mencuba resepi mudah lagi ringkas tapi sedap ni. Nyum..nyumm.

Monday, 24 October 2011

My 1st blueberry tartlet...yeay, i made it!

Yeay.. finally i made it!
Humm..my home really smells good with d blueberry tartlet ..
That's y i love baking....cos it always make me feel good...ahah.

Sungguh seronok rasanya bila dah bjaya merealisaikan hasrat nak baking membaking ni..
Tapi, memang sungguh dugaan baking kali ni.
Sebab, pada masa yg sama..saya sibuk tgk Pretty Little Liars ni..
Sempat jugak tengok Mr. Popper's Penguin..n citer melayu bertajuk 'Bini-biniku Gengster' itu..hehe

Ok, dekat bawah ini adalah hasil baking saya pada hari ini, hehe. Panas2 lepas baking tu terus siap ngap tu..haha. Sebenarnya ini ialah 1st time saya buat blueberry tart ini setelah melihat my fre yg bernama Che Siti Noor itu yg telah membuatnya dengan sungguh comel.

Humm, not bad laa kan hasil pertama saya ini kan...

Ok, ini ropa kulit tart yang dah siap diadun cantekk.

Huumm, bila kulit tat yg dah siap masak tu sejuk, boleh laa fill up dgn blueberry pie filling ni..

Akhir sekali, paipkan cream cheese filling n hiaskan laa atasnya ikut suka hati, haha.  Kemudian, bakarlah ia sehingga masak..nyumm..nyumm.

Ok, frens. Itu sahaja yg saya nak share kali ini. Mata sudah mengantuk nih. Sangat2 mengantuk. Esok keje..n for sure lah kebizian melanda. Huhuhu.

Till then...ta daaa..

Wednesday, 19 October 2011

Jari jemariku ...

Holla frens...

 

Kali ni kisah jari jemariku..

Korang ada jari tak??

Mestilah ada kan..jari tangan dah 10 , campur lagi 10 jari kaki.. hehe

 

Macam2 kegunaan jari...

Kalo takdek jari, mestilah skang ni saya pn takdek laa nak dpt menaip laju2 utk blog tchenta nih kan.. hihi

 

Owh, fasal jari ni... Humm, kalo nak tau saya suka tengok jari orang.

N saya pn boleh tpikat kt seseorang hanya kerana jari...

Well, i do adore those yg ada jari n kuku2 yang cantek...

Biasa kalo tgk jari orang, ada aksesori yg dinamakan CINCIN..

Humm, as for me.. saya tak suka pakai CINCIN.. sbb saya rasa jari saya tidak cantek apabila memakai cincin..

Makanya saya selalu meminta agar cincin itu silalah ditukarkan kepada gelang tangan or rantai tangan sajer..ahah

But dun worry, saya ini bukanlah jenis pencinta Bling..bling accesories itu termasuk laa segala mak nenek brooch itu.

 

Alamak, saya sudah melalut,,

Kisah entri saya kali ini sebenarnya nak bagitau.. saya mempunyai jari jemari yang sangat sensitif pada kulit

Baik kepada kulit saya, atau kulit orang lain2 itu..

Kalo ada ketidaklicinan atau something yg block di pori2 itu, maka jari jemari ini sangat aktif menjalankan peranannya...

Akibatnya, kulit yg tiada blemish itu akan menjadi blemish skin... arrghh... JERAWAT muncul..

Humm, sebenarnya saya nak bagitau JERAWAT yang muncul adalah akibat jari jemari ini yang nakal.. huhu

 

So, make sure jari jemari jangan selalu sangat berada di muka.. lagi2 kalo jari yang kurang hygiene itu,,

Kalo tidak, JERAWAT jahat akan menyerang dan akan meninggalkan parut hodoh.. huhu

 

P/S : Sebenarnya sedang tensen kerana daguku diserang seketul jerawat..a.rgghhh!

Tuesday, 18 October 2011

Chaotic days



Mode : pause dr keje jap (huhu)

Ok, kehidupan di ofis lately ni so chaos. Humm, sib baik jugak kensel o/stn minggu ni, kalo tak lagi parah. Huhu.

Oleh itu, setiap malam, haruslah tido awal utk dpt rehat yg cukup. At least, bangun pagi tiada mata panda. N apabila rehat cukup, chaotic day dapat ditangani. Uhumm.

Sebenarnya entry ini just nak tunjuk that crunchy white whole hazelnuts from ritter sport. Penggunaan otak hingga ke tahap gaban menyebabkan rasa lapar tahap 5 pada jam 11 ini. Walhal pagi tadi dah selamat 1 bungkus nasi lemak owh. (Nasi lemak itu sangat sedikit n telahpun dibakar oleh daya metabolisme saya yang memuncak ini. Huhu.

Ok, sekian terima kasih. Sambung keje yg pause tadi (sambil jari tekan button PLAY).

P/s : kesian saya, lately ni la jugak rasanya tidak mendapat cukup kasih syg dpd beliau yg bz itu. Huhu. (Sob.sob)

Sunday, 16 October 2011

Triple choc ice blended n sotong goreng tepung



Happy sunday frens! Buat ape tu?

Ok, saya plak baru siap buat triple choc ice blended n sotong goreng tepung.

Ini juadah a.k.a lunch yg sempat saya sediakan sebelum outing jap lagi. Sebelum outing, mestilah isi perut kenyang2 supaya jap lagi leh terus fokus shopping..yippie.

Pagi td dh bfast just with salad, fruits n milo. Ok la, kenyang lg. So lunch, xperlu heavy sgt. Lg pn, kejar masa nh. Ahah.

Ok guys..sekian dulu. Nak makan jap n bsiap.
Daa...

Saturday, 15 October 2011

Bila dah lama tak blogging...

[Mode : Dont disturb --> rite now i'm on my marathon watching Pretty Little Liars..uhumm ]

Semalam saya baru balik dari o/station (again!) kat Melaka...
Saya ini memang failed skit bila balik dari o/station..
No. 1 yg perlu dibuat bila kembali dari o/stn, mestilah TIDO!!
Kerana apa?? Sebabnya ialah bila o/stn tu, malam hari for sure otak saya juga perlu bekerja, normally up to 10 pm.
So, balik jer dari Melaka petang semalam.. otomatik saya terus tido... humm, rechargebale time!! Humm.
(bila otak n badan penat , saya mmg dah tak kisah hal2 lain yg boleh mengganggu emosi...)

Hari ni ialah Sabtu....owh seronok rasanya dapat bertemu Sabtu yg normal..
Rasa mcm dah berkurun tiada weekend yg normal....but i'm glad today is the day...ahah.
Hari Sabtu adalah saya isytiharkan sebagai hari berehat di rumah; selfcare n homecare day!
Selfcare maksudnya hari membuat facial di rumah, manicure n pedicure @home.. n also my HairDay..
Homecare maksudnya hari saya membuang segala habuk, mengilap segala cermin yg ada espc dining n coffee table..., menyapu rumah n paling penting, mestilah mengemop rumah. Pendek kata hari sabtu hari rumah saya berbau haruman Rose.. humm, wangi! Baru laa rasa sonok nak lepak umah..tul tak?
Rumahku, Syurgaku..that's d concept!

Pagi2 buta hari ni, saya bangun sediakan breakfast yg berupa bihun goreng seafood sempena kedatangan tetamu yang tak dijangka. Tapi, ok laa. Sebenarnya saya suka bila ada tetamu yg datang bertandang..rasa meriah skit rumah. Kalo tak, just me n him... humm.. It's feel great to have more than two having breakfast together.

Apelagikk hari ni?? Just a lazy day..spending d time with my bro n watching movies, reading magazines, eating chocolates n icecream..Facebooking, emailing. N now, blogging while watching d Pretty Little Liars.

So..itu saje malam ini. Next time harus blogging with supporting pictures. (buhsan kan entry tanpa apa2 gambar nih..hehe)

P/S : I guess that i need to keep myself busy for d whole day until I close my eyes for d next day. That's d only way for me to no more thinking 'bout something emotional. Perhaps!!

Wednesday, 12 October 2011

baby..please don't let me go

"Please Don't Let Me Go"

Where do I begin?
Should I tell you
How bad I need you know
You're underneath my skin
But I'm confused

My head is spinning all around
I waited so long
I need to know, darling
What is on your mind


Normally I try to run
And I might even want to hide
'cause I never knew what I wanted
'til I looked into your eyes
So am I in this alone?
What I'm looking for is a sign

That you feel how I feel for you


Baby please don't let me go
Baby please don't let me go
Baby please don't let me go
No, please don't let me go
Baby no, no, no, no

What else can I say?
My heart is beating double time, yeah
And do you feel the same?
Don't leave me in the dark, no
But baby don't put out this spark, no
I waited so long
I need to know, darling
What is on you mind

Caught in the inquisition
Under these conditions
I need a definition
Is it love that we're sharing?
Show me that your caring
You see my fascination
Tell me I'm not mistaken
Give me the information I need

Wednesday, 5 October 2011

Banyaknya urgent!


Hukhuk. Kesian belog kesayangan saya yg dh nak tumbuh lalang ni.

Buku pelan strategik 5 kilo ni nak kena baca jugak, tiba dilantik jadik ketua aktiviti. Apacer? Tambah pulak menda2 yg kena diteliti sampai juling. Penentu idup mati psm akan datang ni.

Moral of d story : saya sibuk bulan ini. Sekian terima kasih! (Kesibukan ini menyebabkn tiba2 ada rasa lonely n kerinduan melampau di kala hujan lebat n sejuk ni. Mode : sentimental.)

- Via mobile blogging on d go! -

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation