Wednesday, 2 November 2011

Cucur kangkung bilis di tengah malam buta..hoho


Nampak tak gambar di atas?? Apekah itu?? Ya, itu ialah sejenis cucur.
Cucur itu memang kegemaran saya waktu kecik2 dulu..cucur kangkung bilis.. best owh..

Ahah, kalo nak tau cucur ni saya buat tatkala jam menunjukkan 12 tengah malam.
Humm..dah tido n baring2... tiba2 jer rasa lapar cucur.
N tiba2 teringat cucur kangkung ni. Apelagik terus bangun n buat laa. Kejap aje pun..
(dah gaya mcm orang tak sempat2 nak makan esok pagi kan?? hehe)

Actually cucur ni mama saya yang selalu buat time dolu2... kiranya resepi mama saya la..
Asal usul mama saya buat cucur kangkung ni takdek laa pulak saya tau.. huhu.

Nak buatnya pun senang laa sangat..
Potong nipis 2 ulas bawang merah n sedikit sayur kangkung.
Lepas tu masukkan sejemput ikan bilis.
Masukkan lebih kurang 2 cawan gandum, 1 sudu teh serbuk penaik, sedikit garam n gula.
Masukkan sedikit air dan gaul semuanya sehingga sebati.
Panaskan minyak n gorenglah ia sehingga warna keemasan  n garing.

Dah siap, leh makan begitu sahaja atau cicah dengan sos cili. Nyum..nyumm.
Sungguh best makan tatkala melayan TV. hehe.

P/s : Makan larut malam ni agaknya akibat terbiasa 6 kali makan masa stay kat hotel tatkala kena out station agaknya. Huhu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation