Sunday, 30 December 2012

Last weekend 2012 for 2013 preparation ..

Seperti tahun2 sebelum ni.. weekend terakhir untuk tahun yg berkenaan...aku akan spend untuk urusan house keeping...
Sama juga dengan weekend terakhir tahun 2012 ni...
 
Sabtu
 
Half day jer aku ketidoran yg melampau...layan fave anime jap..mandi n terus masuk dapur
Haruss laa weekend's homemade cooking in da house.... *serius, i miss d good smells in my kitchen*
Kemudian, barulah misi house keeping bermula ...
Misi mengemas rumah, buang habuk, vakum n mop satu rumah.... huh, puas hati bila semua dah berkilat..yeah...
Paling penting.. changed everything.. new look for new 2013...
 
Tapi kan.. bila dah kemas2 my master bedroom, guest room n living room :
 
1. baru lah aku notice, ada banyak hadiah2 yg aku terima sepanjang 2012 ni yang aku masih belum bukak. Humm, so Sabtu semalam juga ialah hari membuka hadiah..ahahaha. *well, aku memang sayang laa nak bukak balutan hadiah yang bereben comel bagai tu .. hee. *
 
2. baru lah aku notice, banyak gak kain pasang yang masih dalam plastik. Haih, tailor mana yang aku nak gi hantar kain ni? paling penting, fesyen baju apekah nak dibuat?
 
3. baru lah aku notice, ada lagi gorgeous magazine yg aku tak baca...dah laa ada artikel yg sangat menarek..! huh, rugi2... N ada banyak lagi buku n majalah2 yg aku lum baca abes. *haih...mcm busy banget jer aku tahun 2012 ni. apekah?*
 
4.baru lah jumpa berlonggok2 duit syiling aku dalam handbags / bags aku. Berat. Hoh, harus beli tabung baru untuk simpan..
 
5. baru lah aku notice, beberapa handbags n highheels aku yang perlu dilupuskan. humm, next time ila.. please avoid to buy those bags from those stores! *not so worth it!*
 
6. barulah aku jumpa banyaknya set-set toiletries dari macam2 hotel. Ya, tahun 2012 ialah tahun aku paling banyak kena out station, huh. Paling best bulan November 2012,.. boleh bilang bape hari aku kat ofis / dok rumah. *humm, itu pasal letih skit mengemas kali ni...*
 
Walau apa pun, tak sabar rasanya nak buat new deco at my home sweet home.
Temanya tetap merah itu cinta, hitam putih kehidupan, bright orenges n sweet gold!
 
Ahad
 
Hari ni ialah hari untuk buat sesi penutupan akaun 2012. Humm, penting ni.
Ada benda dalam tahun 2012 ni yang merugikan aku... *damage...damage.. n it was a big damage!*
Paling penting... plan for next 2013.. yeah!
 
Biasa.. hari Ahad terakhir tahun berkenaan... aku pilih untuk manjakan diri di salon rambut..
Yeah.. as always.. i will make my new hairdo for the new year..
But not today..... maybe i will pamper my hair on Dec 31??? harusss...
 
Ok... itu sajer dulu untuk hari ni..
Nak sambung sesi house keeping.
 
Daa..
 
P/S : To my fren, i still owe you the story n pics of my Bandung trip. Insya allah, i'll try to publish the entry.

Friday, 28 December 2012

Patah kaki ...

Mode : patah kaki *sigh*

My baby bluehaze tak pernah buat hal..
Selama ini baik2 ajer..
Tak pernah sakit atau mogok sampai kena masuk wad,,, humm

Nampaknya minggu depan baru laa daku dapat jumpa balik my baby bluehaze itu.. hukhuk,,,
Takleh laa ai nak merempit sana sini...
Tak dapat laa meneruskan plan on weekend ni.. my plan for 'me time'..

Sabar ajer lah... this modification is important!
Yang pasti, tak sabar nak ride my baby bluehaze with its new part... new box... new performance
Hoorayh,,,

New changes for coming new year 2013...
Hopefully!

P/S : sib baik laa ada insan yang baik hati fetch me every morning n evening... heee. thank u ... lol

Thursday, 27 December 2012

K.O.Y.A

Kat kampung aku, K.O.Y.A maknanya lebih kurang perasan laa...

Ada orang koya dialah paling cun
Ada orang koya dialah yang bergaya 
Ada orang koya dialah yang meletops
Ada orang koya dialah yang paling hebat
Ada orang koya dialah paling sempurna
Ada orang koya dialah yang paling tip top ...

Humm, biasanya kalo orang dah koya... mulalah dia rasa dia Diva ... ahaha
Diva laa sangat!! kan...

So.. pehlis laa.. stop acting like you are d diva..
Pehlis jangan koya sangat!!

Becos of what?
Yeah.. becos...there are somebody else that much more better than you are... ohohoho.

Errr... just peringatan kepada diri sendiri supaya tidak koya.
Kalo dah koya n diva,,, lama2 orang menyampah... hee

P/S : penyakit koya n diva ini tidak hanya pada wanita, tapi juga boleh ada pada lelaki. ahaha. 

Wednesday, 26 December 2012

Weehooo... I'm back!!

Yeay... now i'm back to my home sweet home!!
Hooray... i'm back to my tanah tumpah darahku,,,
I miss my blog so much!!! Uhumm..

For those who can access my FB n my instagram.. for sure you already knew where i have been for these 4 days...rite??

Ok... the story will be continue... again!!

Time for my bedtime in my home sweet home!
Daa...

P/S : I feel so blessed n so lucky to be born as Malaysian.

Saturday, 22 December 2012

Am gonna miss my blog...huhu

Mode : dalam teksi yang membawa daku ke airport. sambil layan lagu2 oldies yang pakcik teksi ni pasang.

Nampaknya aku akan rindu banget sama ini belog. Nampaknya tak dapat nak update dalam 3-4 hari ni. Tak bawak my netbook ...huu.

Yeah.. I will be away. Away from my tanah tumpah darahku.

Babai .....
To be continue...

Wednesday, 19 December 2012

Misteri shower itu... arghh

Malam tadi aku ada bowling tournament..
Game start kul 8.00 malam.. so, aku bajet lepas maghrib leh gerak ler ke sana..

Kul 6 lebih petang semalam, aku masuk shower... nak mandi n bersiap ler... apelagik!

Bila aku bukak jer shower tu, air dia keluar dengan laju, air deras n tajam... auuww, sakit
Pastu kan... tiba2 air tu jadi terhenti2.. mcm tersekat2.. pastu kuar balik dgn lajunya..
N aku rasa tiba2 macam bukan mandi hujan shower dah.. rasa macam bedilan machine gun pun ada.. hahaha... iya laa, sebab siap berbunyi2 macam machine gun owh... serammmmm!!! *ayat special effect,hee*
Pastu aku apelagik, mula laa ngelak2 kan air tu, .. sebab tiba2 aku rasa maybe akan kuar something dari shower itu,,
Ntah2 akan kuar air warna merah memancut2... takpun kuar ulat2 atau cacing.. argghhhh!
Terus aku elakkan air2 tu..

Sekali.. aku pikir,.. "hey ila, bila nak abes mandi kalo camni?"
Haiyooo.. otak aku dah terpengaruh ngan khayalan citer hantu laa plak.. hahahhaa
Denggg jer rasa... huhu
Pastu... aku teruskan mandi cam biasa... humm.., ok jer pun... n pastu air shower kuar cam biasa jer..kehkeh

N pagi ni pun, air shower aku tu kuar dengan normalnya... ceh, sajer jer kannn!

Moral of the story : Jangan tengok citer hantu yg karut marut tu. Nanti skit2 otak dok imagine. Hahahaha. Kalo orang besar panjang leh terpengaruh, budak2 lagi laa kan! So... jangan bagi budak2 layan sangat citer hantu ni. Hihi. *boleh???*

Sekian, kisah shower nan misteri ini.. hihihih ;P

Tuesday, 18 December 2012

What creative means to you?

Morning.. happy tuesday !
Happy working...

Creative??
What creative means to you?

Yeah,... i like to be creative.. n i like creative people
Creative people is amazing... Hey, you are awesome buddy!

I love to be creative... I want to be creative... hee

So... where is the creative part of myself??

1. i love to be more creative each and every day for my photo challenge. i think creatively before shoot any photo... hee. yess, i love arts n i love abstract.

2. i always want to be more creative when i'm in the kitchen. i love the food. i love to cook. i love the colors.

3. i also always to show more creativity in my dressing. i love mix and match. i love colors. i love to be different with my own personality. hee.

4. i always want to be creative in my work. yess. i love my job!

Ok.. till here, better me stop first.
Got to go...

Daaa...

P/S : Last nite dinner was awesome!

Monday, 17 December 2012

Ada beratus-ratus ropanya ,,,,,

Aduhai,,, rasa penat tak abes lagi ni..
Satu malam punya kerja baru setel ni... huhu

Kerja apekah??
Ya.. kejanya ialah melipat kain baju yang sangat banyak.. adohai..penat n berpeluh laa jugak..
Ape taknya... kain baju nan banyak hasil cucian sebulan out station itu hari
Fuh..lega akhirnya dah setel...azam yang berjaya disetelkan..hee

Dah penat melipat kain baju ni..
Baru aku tau, ropanya aku dah melipat beratus2 helai pakaian..

Baru aku sedar bahawasanya :

1. Aku ada beratus helai tudung.. n ada macam2 jenis;tudung 4 segi, selendang, anak tudung etc
2. Aku ada berpuluh helai t-shirt n seluar harian kt umah
3. Aku ada berpuluh baju keje n baju smart casual
4. Aku ada beratus2 hanger.... n kena beli baru..sebab dah tak cukup..

Humm..patutlaa macam dah tak muat dua almari baju aku tuh........... hoho

P/S : Tapi... serius, aku buhsan tahap gaban tengok baju keje aku. Kena beli lain...tambah baju lain plak. Yang penting, tambahkan pelbagai koleksi warna. Yeah, i luv colors.

Sunday, 16 December 2012

Aku orang kampung???

Tiba2 aku teringat komen itu.. pada satu hari Jumaat di kala aku out station..
Dia : "Ila... nape saya tengok hari ni  Ila nampak kampung? Betul2 macam gadis kampung!"
Aku : *mode sentap!! kehkeh. sebab tak pernah ada orang tegur camtu. apekah?* "hah? nampak kampung? apesal? yer...saya memang orang kampung pun..hoho"
Dia : "Iya, nampak lain betul hari ni. Biasa selalu bergaya jer."
Aku : "Owh ya ke? Selama ni nampak saya orang bandar la ya? Hehehe" *tapi... aku masih sentap dengan teguran itu. sambil pikir what's wrong with my dressing that day. Well, cam biasa...aku gelak panjang ajer....hee*
Yeah..aku biasanya agak details dengan dressing aku espcially kalo out station.
Hari itu hari Jumaat...n aku lak nak cepat...banyak sangat dok out station. So, aku pakai baju kurung moden n 'tudung segera' awning tu. *walaupun, aku memang tak suka pakai tudung segera*
Biasa kalo out station, aku akan pakai pakaian yang jarang dipakai kat ofis.
Biasanya aku akan pilih long skirt, pants, blouse.. n jarang aku nak bawak baju kurung...
Tudung pulak, mmg biasanya aku akan pakai yg dorang tak nampak kat ofis.. hee.
As always.. i luv to be looking different with my own way.
Cuma... tak sangka plak, dressing aku selama ni dipandang sebagai gaya bandar. Kahkahkah.
Ada..ada ajer lah! Hehe. Pada hari aku Jumaat itulah, baru first time ever aku tau pandangan orang kt aku. Ahahaha.
Well..biasanya aku akan cakap kat orang, aku ni orang kampung. N aku bangga sebagai orang kampung. Walaupun aku ni bukanlah orang kampung sejati pun, huhu. *yer, aku berpindah dok kampung tu pun baru dalam 6 tahun ni*. Tapi.. aku pun bukanlah orang bandar jugak. Humm...
What ever it is...  the way i dress is my own personality. I'm not a fashion follower n I'm not really a fashionita. I just like to be looking elegant, smart n simple. N i  hate those bling bling thingy.
Moral of the story : Ya ila, never ever pakai 'tudung segera' itu lagikk. No.no.no. Hee ;P
P/S : But i like when my hun said that he likes me becos of my 'kampung face' eventhou my dressing not like kampung lady at all. Ahahaha. N u know.. i dont like t-shirt!

Friday, 14 December 2012

Jangan jadi pipi badut.....

*mode : masih keciwa ngan separuh akhir Piala AFF Suzuki ini malam, hohoho*

Ok...entri malam ini khas untuk wanita ya...
Sebenarnya dah agak lama aku berniat nak post entri ni.. akhirnya, malam ni baru berpeluang

Selalu kita jumpa perempuan2 yang suka pakai mekap ni kan..
Aku plak, kalo jumpa perempuan bermekap ni..fokus aku mesti pada blusher itu..
Mungkin dia rasa dia pakai blusher tu dah cukup cantek bagi pipi nampak merah kan?
Walhal dia tak sedar dia dah pun membadutkan dirinya..
Adoih.. aku kalo jumpa orang cam badut ni, nak jer suh dia balik buang blusher tu...
Itulah, orang pakai blusher.. dia nak pakai blusher jugak.. huhu.

So.. ni aku nak share artikel yg aku baca dari majalah Rapi.. majalah favourite aku tu.
So.. tolong laa follow tips ini ya. Jangan laa sesekali pakai blusher bulat2 macam badut kat pipi tu.. nak2 yg pakai warna merah tu... kalo nude color ok laa jugak, boleh laa tahan kan!

Credit to Rapi magazine.. my always favourite mag.
Good tips for ur health n for ur beauty!
 

Tapi kan, pada aku laa kan... perempuan tak perlu la bermekap hover2 gitu..
Pada aku, mekap tipis tu cukuplah. Biar cantek mata memandang.
Kalo plain sangat pun nampak tak berseri kan?
Tapi... kalo perempuan dah cantek, no need make up kannn!
For me, mekap tebal itu hanya penting untuk tujuan berfoto ... mmg cun nampak dalam foto.

As for me; makna mekap kepada aku ialah :

1. Bedak
2. Lipstik
3. Eyeliner

Ada 3 ni, dah cukup laa erti mekap pada aku. Enough!
Urghhh, aku memang benci mekap tebal tu... *cukuplah 2 kali dalam hidup ni, aku terpaksarela pakai mekap nan tebal tu..huhu*

1. Rasa macam hantu pun ada *err, hantu2 dalam tv tu ler..heee*
2. Rasa macam pakai topeng... kannnn!

Ok.. sekian, topik hasil pemerhatian aku selama ni.

So, fikir dulu sebelum pakai blusher tu ya! hehehe ;P

P/S : Skang ni semua promote flawless natural skin without make up. Kann! I like.... But, afterall.. i always need my lipstick...huhu.

Thursday, 13 December 2012

Sibuk bukan alasan...

Dah bape lama anda tidak exercise?
Nape tidak exercise?
Sibuk? Takdek geng?
Tapi.. biasanya, mostly orang akan cakap sibuk keje n takde masa sebagai alasan..
Exercise yang dimaksudkan di sini ialah aktiviti sihat cergas ya..

Hey uolsss..
Untuk aktiviti cergas sihat.. tak semestinya kena pakai baju n kasut sukan .. baru namanya exercise..
No.no.no

Ada banyak sangat tips aktiviti cergas sihat untuk mereka yang berkerjaya ni kan..
Aku pun sibuk jugak.. kadang sampai ke malam..
Tapi.. bab sehat cergas badan otak cerdas ni.. haruss menjadi keutamaan.. ahah!

1. Pagi2 datang kerja..pastikan menapak jauh skit.. n naik tangga. Amalkan naik tangga uols. Ini tidak, setingkat pun tunggu lif. Apekah?? Lain laa ada bawak barang banyak, itu dimaafkan. Kalo lenggang kangkung jer, naik laa tangga. Tak rugi pun. Kannn!

2. Dekat ofis, jangan dok terperap kat bilik jer. Skit2 panggil anak buah datang mengadap. Malas nak bergerak katanya kan. Sila ubah pendekatan. Daripada suh anak buah datang mengadap, why not kita yang pegi tempat dia... ada gak exercise berjalan dalam ofis, selain leh laa skodeng anak buah tu buat ape kan! Humm, tips ini paling bagus semasa kat ofis.

3. Semasa duduk dekat meja or mengadap PC tu pun, amalkan aktiviti / pergerakan yang boleh merangsang metabolisme badan. Pendek kata kena ada pergerakan lain selain jari jer sibuk menekan keyboard kan. Err, korang google la sendiri apekah contoh aktiviti itu ya. Hehehe *tips ni aku dah amalkan sejak mula2 baca artikel tu dalam majalah masa sekolah dulu.. good!*

4. Kalo balik ofis dah lewat petang. Apelagik, pegi terjun kolam laa uols. Berenang. Berenang exercise yang bagus n boleh dibuat di waktu malam. See, bagus kan!

5. Kalo tak nak berenang pun boleh, buat jer keje umah secara manual. Sapu habuk. Mop lantai. Sental bilik mandi. Harus buat semua manual. Memang berpeluh uolss.. Sebab tu kalo tengok suri rumah yang spesies rajin wat keje umah ni, badan dorang selim melim. kannn!

6. 7. 8. 9. 10.... errr.. nanti sambung lenkali laa ek. Itu jer dulu sempat share. Hehehe.

Pendek kata, nak seribu daya uols... Jangan banyak sangat merekacipta 1001 alasan. Amalkan habit yang cergas sihat ya! Nikmat kesihatan ialah nikmat Allah yang paling utama. Hargai dan jagalah.

Till then, chiowwww...

P/S : Kalo dok ofis tu, especially yang aircond dia memang power tu.. amalkan minum air putih yang banyak okeh. Lagi banyak lagi bagus. Bagus untuk elakkan dehidrate. N bagus untuk nyahtoksin dalam badan ni. 

Bila aku lapar pada jam 10.50 malam... hoho

Malam ni aku sebenarnya bertekad malas nak makan malam..
Kunun nak kosentret ngn keje2 kat umah ni; vakum lantai + karpet n nak lipat baju..
Sementara tu, layan online jap...

Boleh pulak, keazaman untuk malas nak makan tu tak bape nak menjadi..
Makan cekelat yg banyak dari Langkawi itu pun takleh jadi... *btw, porto malai itu akan muncul lain entri yaa!*
Owh.. ntah nape, malam ni aku kelaparan banget..

Pada jam 10.50 tu aku rasa kelaparan ku memuncak,,.
Malas cakap banyak... 10.55 malam, aku terus masuk dapur

1. ambik kettle n rebus air; kemudian terus rendam bihun *awas, jangan rendam dalam air panas.. tapi, air suam2 kuku saje ie air panas + air sejuk. tauuu!*
2.  kuarkan stok ayam n udang dari peti
3. kupas bawang merah n bawah putih
3. tumbuk bawang2 + cili giling
4. potong kubis
5. ambik 2 kuali, panaskan minyak
6. kuali besar, terus tumis bawang + cili, masuk ayam + udang, masuk sayur, masuk bihun, masuk kicap + sos tiram + sos cili....masuk garam secukup rasa.... gorengkan supaya menjadi bihun goreng!!!
7. kuali kecik, goreng keropok ikan terengganu itu... dapat sepinggan besar. tutup api.

... n pada jam 11.10 malam... bihun goreng udangku itu dah siap. Hidangan untuk 2 orang, Siap ada aksesori, keropok ikan. Walla. Bestnya makan panas2..

Tadaaa... inilah dia wajah bihun goreng udangku malam ini
Owh..sayugianya dapat makan secara berjemaah ni
*huhu,.,,dah lama rasanya tak dinner kat umah hasil masakan sendiri*
 
 
Ya, kalo dok umah.. lapar jer leh masak terus
Best kan???
Aku ialah spesies boikot keluar umah semata2 nak gi tapau mee / bihun / nasi goreng tauuu!
Kalo nak makan luar.. pastikan makanan itu adalah rare n jarang nak dapat makan kat umah
Ya...that's my rules..
 
Huh, masih teringat aku yg kelaparan masa kat Langkawi 2 hari lepas tu.. dah laa hotel hujung dunia...patah kaki plak rasanya takdek keta nak drive sendiri.. kannn!
 
P/S : Homecooking for ur healthy living. Harussss! N aku juga ialah bukan spesies minah diet sana sini. Kalo lapar, makan ajelah. Buat ape seksa diri kan!!! Janji exercise uolsss!

Tuesday, 11 December 2012

Bila rumah jadi hotel ...

Ok.. lately ni aku banyak sangat pegi situ sana sini..
Humm.. bulan November n Disember 2012 ni macam gitulah nampaknya kehidupan aku..
To my mama, ... sorry sangat.. tak sempat nak jenjalan seperti dirancang..
Lain hari ler jawabnya kan... Lucky me, she's so understanding like always.. hoho *tQ mama*

Rasanya kalo dibilang hari2 ku..
Lagi banyak kehidupan aku di situ sana sini..
Sib baik masih kenal jalan pulang ke umah.. kahkah..

Bila dah banyak sangat out station sana sini..
Tiba2 rasa, umahku ni plak dah tukar jadi hotel.. hahaha
Yer laa, balik umah pun just untuk mendobi n tido malam..
Pastu dah ke mana2...

Wendu sama umahku.. wendu sama dapurku yg macam dah berkurun tuannya tak masuk memeriahkan suasana....
Wendu bau umahku... wendu nak lepak2 depan TV....
Nampak gaya..tahun baru laa baru boleh spend masa kat umahku ini.. hee

Bila umah dah jadi cam hotel... hanya persinggahan skejap...
Haih, rasa macam umah dah jadi umah tinggal pun ada...
Mencik betol tengok lantai berhabuk sana sini.. n paling mencik tengok shower, arrghhhh!
*akhirnya tadi, balik keje..terus operasi sental my shower.. yeay..sudah berkilat!*

N tiba2 plak rasa...haih, camnelah kalo dh  masuk umah nan besar itu.. mampukah aku uruskan macam umah skang???

Btw, nantikan my review on hotels in Malaysia .. as requested by my BFF n my geng...
Just wait! keke... ;P

P/S : Thank u to ~needing you~. Yeah,that's really a therapy... cool!

Sunday, 9 December 2012

Setiap orang boleh berubah ...

Tadi petang ntah camne TV umahku terpasang jer citer hindustan tv3 itu
Nama hero tu aku tak tau, tp heroin tu rasanya Manisha Koraila kalo tak silap..
 
Tapii...bukanlah pasal hero atay heroin yg aku nak citer..
Yg aku nak share ni pasal jalan citer ni
Sepintas lalu yg aku tengok dpd citer tu ialah satu jer
Iaitu moral of the storynya; semua orang boleh berubah menjadi lebih baik
 
Ya, dalam citer tu..hero tu asalnya samseng tahap gaban laa..
Tapi, dengan kehendaknya sendiri .. dia boleh berubah menjadi lebih baik
Dengan sokongan orang2 di sekelilingnya yg amat penting sbg kekuatan dia untuk berubah..
 
Sama juga dalam kehidupan kita seharian..
Ada orang suka sangat dengan sikap judge people especially their history
atau pun sikap judge book by its cover .. kann!
 
Kalo zaman student dulu..kalo yg pompuan ni, suka sangat judge pompuan2 yg freehair tu . kan??
Belum kenal, dah judge macam2 n sinis, padahal yg sepatutnya ialah kita doakan semoga dia berubah
 
Ada jugak orang masih tetap nak salahkan seseorang atas kesilapan lampau ..padahal orang tu dah pun berubah. Macam mana orang nak berubah, kalo usahanya untuk berubah itu tak diberi peluang kan?
 
Paling mudah kita boleh tengok berapa ramai artis yang berubah menjadi muslim atau muslimah yang lebih baik pada hari ini. Aku kagum dengan bekas penyanyi Farah yg glamer dengan lagu Bagaikan Puteri tu,...sungguh hebat sekali perubahan dia kan?
Ya, sesiapa sahaja berpeluang mendapat hidayah Allah .. kan??
 
Pendek kata; kalo seseorang tu ingin berubah menjadi baik....kita sebagai orang yang berada di sekelilingnya. kenalah sokong perubahan itu. Insyaallah, orang itu akan semakin kuat untuk berubah.
 
So uols... sama2 kita menyokong mereka yang memerlukan kita untuk berubah menjadi lebih baik.
Tapi, perubahan ke arah tidak baik tu...sama2 lah kita saling ingat mengingati..
 
Btw, aku tiba2 lak teringat kata2 penceramah seminar yg aku attend last week tu...
"orang yg hebat bercakap bahasa inggeris tu, tak semestinya seorang yang hebat dalam hal lain. tak semestinya dia hebat berbahasa inggeris, dia paling layak naik pangkat"
Ahahaha.. kann??? Apekah?? Walaupun kitorg tak paham motip sebenar yg dia coba sampaikan, tapi... kitorang gelak ajerlah.. hahaha ;D *penuh makna tu, kann??*
 
P/S : Bersyukur dengan didikan awal yang kuterima. Alhamdulillah.

Saturday, 8 December 2012

What does Saturday mean to you?

Hey.. it's Saturday again!
Holla!
I love Saturday...... Saturday is my day! Ahah

What does Saturday mean to me?
Here goes the list .... kekeke

1. Wash clothes
2. Wash shower
3. Making breakfast n having breakfast at home with my lovely family
4. Hairday care; treatment day ... yess, my hair is always my concern..ohooo
5. Facial care ; this is the best way to pamper myself...humm
6. Do my nails; manicure and pedicure ...
7. Cartoon / anime day; laughing is the best medicine .. hehe
8. Homecare; vacuum, cleaning, febreeze day.......
9. Blogger day ; blogging n reading other's blog
10. Photo editing; i love to play with those photos
11. Reading; paper, magazines, books, any related n interesting articles on the net
12. Homemade cooking ; of cos this is my passion...


...... and the list goes on. hehe *if anything sounds interesting...*

What ever it is; being lazy on Saturday is cool!
N most important; Leisure time on Saturday is all about pampering myself...hohoho

So.. how bout u guys??? What does Saturday mean to you?

P/S : Tomorrow (Sunday) is my travelling day... hohoho

Friday, 7 December 2012

wahai hantu novel...

Tadi aku sempat laa baca belog kawan aku yg nun di JB sana... sareque
So entri terbaru dia pasal buku... especially kepada mereka yg ternanti2 'the big bad wolf' tahun ni tu..
Tahun lepas seingat aku, berduyun2 laa kengkawan aku yg menjengah serigala nakal itu... hee
Sanggup berpanas beratur panjang sambil membawa hasil tangkapan masing2..

Aku????
Humm.. takdek laa aku nak jejak kaki kat tempat yg crowded camtu..
Padahal.. kalo ikutkan dulu.. aku lah orang yg akan tak sabar2 pegi segala pesta buku ni kan..

Ok.. ini page yg sareque share dalam belognya. So sempat laa aku tengok sekali lalu. Well, JK Rowling pemenang the best book 2012 kategori Best Fiction.

So.. korang2 yang minat baca novel ni.. apelagikk, haruss la sambar kan?

Aku??
Owh.. seperti aku pernah citer dalam entri aku sebelum ni..
Dulu... aku suka baca novel.. mmg hantu. Punya semangat.. 3 jam dok pulun baca..terus abes satu buku. Hahaha :D

Aku sekarang??
Humm.. pegi kedai buku pun stakat dekat MPH n Kinokuniya jer.. sbb malas nak sesak2..
Novel?? Jauh sekali nak baca.. yang aku beli tahun ni pun baru bape helai baca..
Asal baca jer.. Zzzzz tido.. hihi

Walaupun mama aku dulu selalu bising bila aku baca novel *yer, tak ingat benda lain dah!*
Tapi, yg bagusnya baca novel ni espcially novel omputeh ni.. apa tau??
Bagus untuk improve vocab kita. Iya.. betul tu kengkawan!

Ok.. till here... got to go first!!

P/S : Menaip entri ini di ofis pada jam 6.00 petang sementara menunggu dokumen disiapkan. Hohoho. N guess what?? I will fly away again this weekend! Hohoho.. *Clue : Chocs heaven for choc maniac like me.yeay!*

Thursday, 6 December 2012

Respon berkenaan isu keselamatan diri..

Ingat lagi tak pasal entri aku dua hari lepas?
Pasal gangguan di parking ... alaa entri aku yang bertajuk 'Owh horror..horror!' tu..

Sejurus jer entry aku tu published kat blog aku..
Wah.. terus dapat respon kengkawan dekat Facebook dan2 tu jugak! *iya, entri blog aku adalah diset automatik utk publish di FB ku juga.. ahah!*
N malam aku posted entri itu,,, terus juga dapat respon via whatsapp... uhmm

Dekat ofis esok harinya juga sama, beberapa orang bertanya aku in details what was happened at that basement parking?
Walaupun aku dah kira buat ulangan tah bape kali hari itu.. tapi.. demi aspek keselamatan.. i need to share with others!

Kesimpulannya..
Isu keselamatan diri adalah penting... concern semua orang; baik wanita mahupun lelaki
Ya.. sape kata lelaki macho leh rileks sajer bila dengar insiden macam itu? tentu tidak kan??
Ya... lelaki dan wanita di luar sana... kena berhati2 n beringat selalu...ramai orang pelik2 di luar sana yang mencari mangsa.. just beware!

Oleh itu... nasihat aku..
Bila berada di parking berbumbung ni.. tak kira la kat mana pun.. especially yang suram2 jer cahayanya tu
Perhatikan dulu kawasan sekeliling sebelum unlock keta n sebelum keluar keta.

Bila nak masuk keta pun sama..
Kalo dah masuk keta tu, cepat2 lock keta dari dalam ok..

Ingat .. ur safety is ur high importance at the moment! dont risk urself ...

P/S : Sharing is caring. Thank you guys for ur concern n for ur love. May Allah bless we all. Ameen. 

Wednesday, 5 December 2012

The Day We Find Love

Isn't the first time won't be the last time
Don't you worry, I don't mean to make you sadMy tears will soon be overWith your conscience clear for a new life aheadDon't be sorry, I really need to hear the truththe only thing I'm asking, cause I need you toRemember me as the only one who sets you freeMaybe time alone will make you seeHow deep our love could beNo, it's never to late
Cause I know this isn't the first timeWon't be the last timeI surrender my soul cause you're alwayskeeping me waitingAnticipating the day we find love once again
I won't give up while there's a glimmer of a chanceA dream that's never endingInviting love and a perfect romanceA burning passion, oh, baby, you're my destinyBut the message I'm receiving is you're through with meBut I'll be there even though you tell me you don't care, no,noHow could you forget the times we sharedDon't throw our love awayYou know it's never too late
Cause I know this isn't the first timeWon't be the last timeI surrender my soul cause you're alwayskeeping me waitingAnticipating the day we find love once again
Ooh, remember me as the only one who sets you freeMaybe time alone will make you see how deep our love could beNo, it's never too late, no, no, no, no
Cause I know this isn't the first timeWon't be the last timeI surrender my soul cause you're alwayskeeping me waitingAnticipating the day we find love once again
P/S : This song is always my favourite song.. ever! *mode : layan lagu nyayian 911 ini.. 'lalala*

Tuesday, 4 December 2012

Owh horror.. horror!

Tadi petang aku masuk ke parking itu...
So aku pilih untuk park di petak yg aku perlu undur belakang...
Tengah2 aku dok reverse masuk parking tu, ada satu kancil putih tengah menanti aku masuk parking

Bila aku dah berjaya park keta aku, kancil putih tu lalu depan keta aku..
Ada 3 lelaki pelik dalam kancil itu
Tiga2 pandang aku sambil gelak2...
*masa ni hati aku rasa tak sedap, macam lain macam jer mamat 3 ketul tu..*

Tiba2 kancil itu pegi masuk petak parking depan aku... err, 3 petak jaraknya dari keta aku
Pastu, yang aku pelik.. apesal mamat 3 ketul tu macam dok skodeng2 aku..
Macam dok tunggu aku keluar jer..
Owh dengg.... omaigod..omaigod...!! Adekah mereka itu akan terkam aku???
*masa ni hati aku dah lain macam ... tambah cuak!!! huh*
So.. aku ambik keputusan dok diam dalam keta... owh dengg!!

Lagi cuak.. setelah tunggu agak lama,
 tiba2 jer sorang mamat tu kuar dari kancil itu n datang kat keta aku..
Owh.. ini takleh jadi. Cepat2 aku lock keta aku...
Bila mamat tu datang dekat keta aku, dia suh aku kuar n turunkan cermin keta..
Hey.. aku masih waras ok... carik nahas namanya..

Dia tunjuk kad yg tergantung kt leher dia.. tp, masa tu aku ignore jer.. huh
Pastu dia tanya aku kuat2 "nak kuar keta tak??"
Sah2 laa aku jawab tak nak kuar... Hampeh betol, dah sah2 dorang nampak aku baru masuk parking itu kan?? Bila aku cakap macam tu, baru mamat tu cakap "it's ok!"
Owh, apekah motip mamat 3 ketul itu??? Horror okeh...

Kemudian, mamat yg bertanya tu masuk balik dalam kancil dorang tu..
Pastu, dorang kuar dari parking n keluar dari situ..
Hisshh.. lagi lah aku tak paham. Motipp???

Bila aku pasti dorang dah takdek... Baru laa aku cepat2 keluar dari keta.
Hishh... horror okeh!!

So.. ladies out there.. please be carefull... take care of urself.. ur safety!

P/S : Zaman sekarang ni tak macam zaman dulu. Makin maju, makin pelik pulak orang2 nya. Kannn???

Bila bilik tido dah bau orang sakit...

Balik dari out station hari Ahad itu.. aku rasa tak sedap badan...
Tekak rasa sakit sangat...
Kepala berdenyut2..
N badan dah panas2 manja..

Isnin kat ofis... aku memang takleh watpe..
Menderita sakit kepala n rasa seram sejuk yang teramat..
Adoih... sah... aku dilanda demam...
Kali ni demam gara2 banyak sangat out station
Aku kira kali ni sebab banyak sangat drive di kala cuaca kejap panas terik, kejap hujan lebat.. huhu

Semalam petang, kul 5.05 petang.. aku cabut balik
Drive semalam rasa macam dunia ku berputar2 ... rasa mcm orang mabuk pun ada...

Sampai umah, hujan.... Sejuk
Tapi, badanku panas sungguh....sungguh panas...
Walaupun badan panas...tp...huh, sejukkk sangattt! kalah rasa sejuk masa dalam umah salji itu..uhmm
Mcm mana sejuk pun, harus lawan. Terus pegi mandi air sejuk... LOL!

Lepas maghrib... aku pakai seluar panjang.. pakai baju lengan panjang.. terus masuk selimut yg tebal..
Hasilnya... beberapa kali terjaga di tengah malam... panassss owh!
N dalam sejarah.. aku rasa aku tido dalam basah.. huhuhu.. *tak pernah macam ni tauuu!*
Tapi yg magiknya.... badan macam kebah dari demam. Wah, badan tidak panas lagi! Alhamdulillah!

Bila pagi ni bangun gi keje... haih.. bilik tido ku dah bau orang sakit...
Humm.. tak bestnya bau orang sakit ni... kannn!

Maka... haruslah buat operasi mencuci cadar n selimut itu.... humm.

P/S : Sakit itu penghapus dosa. Insya allah.


Monday, 3 December 2012

Gaza : Masih boikot produk Israel?

Sebenarnya entri ni dah lama aku nak post...
Tapi.. asyik tertangguh2 sebab out station situ sana sini... kann
*btw, kes serangan Gaza tu pun aku tak tau sangat, sebab tak baca paper n tak tengok berita.. Hari ke-6 tu baru la aku tau... uhukk!*

Pada satu malam tu, tiba2 jer Tantie ajak aku masuk McD... sebab kebetulan kitorang lalu kat situ
Bukan nak makan sangat pun, just beli shake fries tu n makan sundae.. humm *n dia belanja aku... hehehe*

Dah siap beli tu, n nak duduk n makan.. baru aku teringat pasal boikot produk Israel macam list yang aku baca kat wall Facebook itu... *yer, ramai orang sebarkan pasal tu kan..*

Aku : Weh, tantie. Kita ni tak concern tau. Makan McD ni kita macam tambah dana kat Israel serang Palestin. Kan skang ni orang tengah boikot sana sini.

Tantie : *mode sentap* A'ah laa kan. Alamak, aku lupa laa wey. Aku rasa bersalah ni. Takpe, ni last kita datang. Sib baik kita makan fries n sundae ajer kan. 

Aku : Humm, itu lah. Last. No more McD pasni ya. 

Huhu. Itulah azam kitorang. Walaupun aku ni suka sangat ngan bubur ayam McD n set breakfastnya tu. Tapi.. kena laa sokong sesama Muslim.

Bila aku browse lagi apekah produk2 Israel dan company yg support zionis entity tu... Alamak, banyak ropanya produk2 yang aku guna dalam kehidupan aku seharian. Owh.. mampukah aku bertukar...??? Harusss bertukar....

Antara produk kesayangan aku yang dikenalpasti termasuk dalam list itu :
1. REVLON - ya, ini produk kosmetik yg aku guna. So.. skang, kena abeskan ajerlah. *aci tak macam ni?? huhu*
2. L'OREAL PARIS - ini produk rambut aku..dari syampu, conditioner, hairmask, tonic n serum. Owh, ini pun banyak lagi...gunakan sampai abes. *mahal ni beli, semua produk salon kan.. Huh, patutlah mahal.... dengggg!*
3. GIORGIO AMANI perfumes - owh,, perfume nya sangat best! apekah??
4. LANCOME PARIS - uhuk,,,ini pun perfumes kesayangan aku.
5. RALPH LAUREN - humm, ini pun perfumes yg best... *owh, ila.. byknya support company2 tu ek??*
6. NESTLE - yer, aku suka semua produk susu itu, dari fresh milk sampai laa ke yogurt!

Yang lain2 yg aku suka gak kadang2 tu :
1. STARBUCKS - kopi dia sedap kan ... sib baik aku takdek laa penggemar tegar kopi itu.
2. MARKS & SPENSER - owh.... cookies nya sedap banget!!! sib baik makan sekali setahun pn payah. Haha
3.... err, nanti aku wat research lagi ek..

Ini diri aku... korang macam mana lak??
Sejauh mana korang menyahut usaha memboikot company2 yang salurkan dana kepada Israel???
Sejauh mana usaha korang??
Adakah berhenti separuh jalan??

Fikir2 kan..

P/S : Sedang buat research produk ape yang sesuai untukku. Kulit ku nan manja ini.. apekah? 

Amboii..sonoknya, jalan saja!

"Amboi ila, bestnya. Jalan saja! Best la takyah dok ofis...!"

Ok.. itu adalah ayat yang biasa aku dapat daripada kengkawan aku.
Itu ayat respon daripada dorang bila baca status aku yang sibuk out station sana sini..
Takpun bila aku post gambar aku kat mana2... especially tempat yang kelihatan menarik
Ahah..memang itu laa respon yang aku dapat.
Humm...

Well, itu persepsi dorang... apa pulak komen aku tuan empunya badan?? Apekah?

Respon aku ialah "ohoo, orang nampak syok n best kan. Hakikatnya, ai penat laa uols..huhu!"
Iya.. memang penat ya.

Penat otak tak sama dengan penat badan tau..
Biasanya kalo aku gi out station tu..banyak melibatkan penggunaan otak dari pagi sampai malam
Otak digunakan untuk berfikir...berfikir dengan kritis ...
Bila otak berfikir dengan kritis ... huh, memang mempengaruhi anggota badan .. tauuu!

So..bila dapat jer balik umah,.
Dalam fikiran aku satu jer.. TIDO!! hahaha
Yer.. penat otak ni memerlukan badan untuk dapat rehat serehatnya... baru laa dapat recover..

Tarik beg, tukar beg.. hoh... memang letih...

Tapi kan ada laa 'pro n kon' nya laa bila outstation situ sana sini tu...
Yg sonoknya :
1. Dapat berjalan kat tempat orang, lagi best kalo tempat tu mmg very d famous gitu
2. Dapat laa merasa n buat rating hotel / resort yang kita pegi tu.. best tau! Lenkali leh laa pegi atas urusan personal pulak. Kannn!
3. Dapat buat edisi Jalan2 Cari Makan sendiri kat tempat2 menarek atau kat hotel / resort tu. Ahah, aktiviti ni paling ai suka sangat! *leh laa dapat idea nak masak ape plak kan.. hee*

Yg tak sonoknya? Ada jugak tau, haha :
1. Bila pegi hotel / resort yang takdek iron dalam bilik. Arrghhh, tensennya bila kena iron baju dekat khalayak ramai! Biasa hotel2 mcm ni dia akan sediakan 'ironing area' pastu siap ada warning, 'jangan angkut iron masuk bilik'.Ada jugak pengalaman aku dapat hotel yang siap warning, 'no iron allowed in d room'. Apacer kan? Tensi jer rasa.. humm
2. Rutin harian kat umah akan berubah kalo dah lama sangat outstation. Humm, ini biasanya merujuk kepada my skincare routine (ada hari2 perlu scrub, pakai mask dll lagi). Ya laa, takkan nak angkut segalanya pegi out station kan? *Leceh tu!*
3. Waktu tido yang akan terganggu. Humm, ini banyak laa faktornya.

Ok.. cukup itu sajer dulu kali ni... nak tido dulu.
Tadi petang baru balik outstation selepas seminggu uols..
Esok plak dah Isnin, dah keje oitttt!
*malasnya nak masuk ofis... huhu*

P/S : Eh, ada citer Korea baru yang klakar la. Ohoo.. harus laa tak lepaskan peluang tengok ni. Bulan Disember ialah bulan housekeeping. Owh, sonoknya dah takyah gi out station. Horrayyy!

Friday, 30 November 2012

Itu anak awak???

Situasi :
Aku membuka pintu kaca masuk ke lobi menuju ke lif, kemudian ...sorang budak pompuan yang comel tiba2 je muncul di tepi aku. Aku pun buka n tahanlah pintu kaca itu supaya budak kecik comel persis patung itu masuk.

Budak comel yang periang tu dok berlari2 n blegar2 di sekeliling aku. Pada masa yang sama, ada sorang staf  pompuan pun sedang menungggu lif  dan dia memandang je aku n budak comel itu.

Bila pintu lif dah bukak, aku pun masuklah. Tapi, masuk tanpa budak kecik itu. Budak kecik itu pada masa tu dah pun berlari2 di sisi seorang lelaki (bapak dia laa tu.. humm)

Staf pompuan :  Lahai, ingat tadi budak kecik tu anak awak.
Aku : (terus tergelak)... Comel kan?? Tapi... dia bukan anak saya. (n aku terus tergelak lagi.. kahkahkah)

Staf pompuan : Saya ingat betul2 anak tadi. Heee
Aku : Nampak macam anak saya kan. Tapi... dia bukan anak saya. Dia anak orang la. *hahahaha*

Sekian, sebuah entri di pagi jumaat ini.
Arios.

P/S : I wish i had beautiful kids... hee. 

Thursday, 29 November 2012

Back to back outstation.. ohoooo


Haluuuu..
Halo..halo.halo..

Ini dia penangan back to back kena outstation... hoh... tahniah ila, tahniah!!
Skang ai berada dalam workshop ini.. dah 3 hari dah berkampung ni....
Kan best kalo skang ni tengah vacation.. sbb tempat ni mmg kool n santai untuk unwind otak..
Tapi.. keje tetap keje,.. ahah..
Seperti biasa, sesi ribut otak a.k.a brainstorming laaa agenda utamanya...

N jap lagi.. tarik beg kat sini...
Balik umah tarik beg lain la pulak..

Nantikan.. ahah..!

Monday, 26 November 2012

Once Upon A Time : One Two Buckle My Shoe ...



"One, Two - Buckle my Shoe
Three, Four - Knock on the Door
Five, Six - Pick up Sticks
Seven Eight - Lay them straight
Nine Ten - A Big Fat Hen
Eleven Twelve - Dig and Delve
Thirteen Fourteen - Maids are Courting
Fifteen Sixteen - Maids in the Kitchen 
Seventeen Eighteen - Maids are waiting
Nineteen Twenty - My plate is Empty
!"


Tiba2 tadi teringat kat lagu ni... hahaha
Teringat zaman kecik2 dulu,,

Lagu One Two Buckle My Shoe ni lagu yg aku n kengkawan satu group bawak masa satu pertandingan lagu2 omputeh masa kitorang darjah 4..

So sweet to remember... hee..
I miss uols guys... I miss those memories..

Semangat sungguh laa kitorg 1 grup ni praktis lagu ni utk buat the best
Siap reka macam2 gaya tepuk, lukis setiap subject..
Yang paling penting.. semangat setiakawan... team's spirit.. teammembers tu sangat tinggi!
So sweet kan...!

Kalo laa semangat macam tu boleh dikekalkan sampai skang kan bagus..

Apapun..
Once upon a time.. kan??

P/S : Zaman kecik2 dulu ai kategori terer melukis tau. Humm.. ke manakah hilangnya skills melukis aku tu skang?? hahahaha ;P

Sunday, 25 November 2012

Weekend's cooking : Bright yellow theme.... holla!

*mode : sambil2 tengok bola Malaysia VS Singapore*

Hello frens!!! Happy weekend!!
Mesti skang ni uols semua tengah tengok bola kan??
Skang ni kedudukan Malaysia-0 n Singapore-2... hohoho
Ape jadik ni??
*Apek tak fokus tu.. sibuk fikir nak kawen kan.. hehehe ;P *

Setelah beberapa weekends aku takdek kat umah.. sbb out station.. or sbb byk outing
Hari ni Ahad, aku berpeluang spend masa kat umah..
Hoh.. nikmatnya leh dok umah... yesss.. i'm homely type... n i'm desperately want my time at home!

Seperti biasa, bila dok umah .. mestilah tak lepaskan peluang untuk weekend's homemade cooking
Ok.. untuk hari Ahad ni.. tema menu aku ialah segalanya bright yellow.. walla!

Jom tengok...!

Menu 1 : Nasi Kerabu Kuning
Ahah, tiba2 jer malam tadi dok teringin nak makan ni..
Kombinasi nasi kuning yg dimasak bersama kunyit, daun limau purut n serai;
Lauk pauk ie ikan goreng tepung, telur masin, daging bakar n keropok ikan; dan
Ulam2an... daun selom, ulam raja, kacang panjang, daun kesom...
++ sambal tumis n kelapa ...
Humm.. bestnya, bila dapat makan..! *Kenyang sampai ke petang owh....fuh!*

Menu 2 : My hot crunchy fried bananas..
Walla.. best sangat makan panas2..
Ini menu khas untuk tengok Malaysia VS Singapore ni..
Geram2 jer kat pemain.. ngap seketul..
Ini baru dikatakan kenyang tengok bola!
hahaha..
Serius, pisang ni memang sedap laa...
 *nak lagi, tak cukup plak sesikat tadi!*

Last but not least ; chocolate sundae yummylicious..
Humm.. makan sundae yg sejuk diselangi pisang goreng panas yg rangup
Memang walla! Nikmat sangat!
Alhamdulillah kenyang sungguh malam ni..
 
 
So... itu jer laa kot entri malam ni..
 
Jumpa lagi next entry..
Nak sambung layan bola la..
*walaupun dah nampak gaya.. memang kalah ni..huhu.. dah 3-0 oitt!*
 
 
P/S : Humm.. best n nikmatnya dapat bersantai kat umah. Ila.. just get ready for ur next out station.. n this time for a whole week. Congrats...'lalalala

Thursday, 22 November 2012

The Twilight Saga : Breaking Dawn Part 2

Hello frens!!
Who are the die hard fans of Twilight?? Raise ur hand please.....!! Haha

Our tickets... at the premiere hall! *walla!*
In this movie, i really luv Bella's hair... uhumm..
 
Hey...guess what???
Last nite.. I was among d lucky person to watch the premiere show.. yeah!! Hahaha
Dont be mad... but that movie for sure was awesome!!
I like it.. i like it.. LIKE. LIKE. LIKE

* only Rocky knew how i was screaming at d office when i've got that ticket! hahaha... owh, shame on u ila..please behave next time ya..! kekeke ;P *

What i love bout this movie???
1. Of cos becos this is d ending of twilight saga... yess, i wanna know...i wanna know!
2. The cinematography was so amazing... so beautiful.. !
3. Jacob. Jacob. Jacob. *ahah*
4. N for sure i like everybody in this movie... beautiful Renesmee, Alice ... *n..n.. Dakota Fanning*

So,.. what are u waiting for guys...?
C'mon...Get ur tickets now!
A must watch ending of twilight saga... hohoho

Till here.. Daaaa

P/S : yeah.. i know this is not the rite time to talk bout this movie *becos of d gaza issue* but......

Wednesday, 21 November 2012

Lawak petang..hahaha



Yer...khas untuk semua, terutamanya yang nak balik kerja tu.
Ingat ya. Patuhi lampu isyarat tu. Hihi.

P/S: Daku biasanya terover tekan minyak...huhu. Insaf bila kena bayar saman speeding yg siap ada gambar ketaku itu. Hee.


Aku mau tido ... n tido.... n tido

2-3 hari sebelum ke JB, dah xcukup tido... mcm2 persiapan katanya.. humm
espcially study n siapkan those slides... *huh, pening otak!*
memang rasa otak dah weng owh gara2 xcukup tido itu... tp masih bertahan

Ostn di JB dr Ahad-Selasa itu jgk, ku masih kurang tido...ohoo, keje sampai larut malam uolss
Sungguh komited kan???
*owh, otak dh macam jammed gara2 ngantok! n serius, otak penat*

Pagi2 buta Selasa (semalam)...kul 5.30 pagi aku dah bangun bersiap *sib baik terjaga, huhu*
Guess what? Bangun 5.30 pagi itu sbb perlu shoot ke Melaka utk 1 meeting lain laa pulak!!
Hohoho...mmg mantap kan?? *owh, terasa diriku ini mcm gile keje pn ada..huu*

Finally, lepas speeding 2 jam..alhamdulillah, sampai jugak aku ke Seri Negeri, Melaka
Hee..akhirnya, merasa gak bermeeting dalam blok Bendahara, Seri Negeri Melaka tu.. uhmm
Serius, skit2 aku mcm nak tertido..huu

Abes jer meeting.. terus aku larik..larik.. n larikk..
Sanggup skip provided lunch itu, sbb nak cepat2 balik umah mencari tido yg hilang..haha

Bila aku dah penat n kemaruk nak tido..n tido.. n tido :

1. Sanggup tak makan, sbb rela tido lagi
2. Sanggup drive laju2, kalo tak mau aku terlelap di jalanan
3. Sanggup tak hiraukan henpon *err, actually...otomatik telinga aku dh tak dengar sebarang bunyi*
4. Bangun sekejap utk yg wajib sajer..pastu...tido balik
5. Sanggup merelakan diri tido dlm keta selama 20 minit selepas selamat parking kt umah *dengg, slalu tertido dlm keta...pastu baru bangun kuarkan bagasi..huhu*

Ok..itu la aku kalo dh tak ingat apa selain TIDO..
So.. those yg sms, whatsapp, call aku smlm.. mintak maaf.. really out of control.. huhu
Sorry sangat ok... !

Zzzzzz.... sesuai tema entri aku ini
Btw, cantek kan?? Ini sebenarnya set toiletries di Zon Regency Hotel, JB
Yer..inilah tempat penginapan aku di JB utk ostn itu..humm
*hotel yg buatkan aku bertambah pening..uhhh*

Yang mahal kat Zon Regency hotel ni, of cos la view by the sea itu
Nampak kan, antara Johor n Singapore
Sejarah tu, Singapore yg dulu Malaysia..kini menjadi negara yg maju..
*gambar ni, aku snap dari tingkap bilik aku*


Btw, congrats to my darling CT DJ, for ur new job!
Slamat balik kg.... huhu, hilang sudah gengku nak jalan2 kt Shah Alam... *jom, kita celebrate!*

Till here.. sekian catatan aku selepas bangun dari lena yg panjang..

Daaa..

P/S : My mind always control my body. When d body really needs a long hibernate...then, d mind will take charge. Kakaka

0613 hrs, Wed..21112012

Monday, 19 November 2012

Supap dan Thai Massage ...

Naik jer cuti itu hari... hooh, sungguh laa kesibukan melanda
Penat otak jadinya...
N guess what..hari Jumaat itu, aku bekerja sungguh non-stop...pagi sampai malam owh..
N malam itu pulak,,,sangat laa komited...siap 'burnt d midnite oil',,uhukss
Dan.... dan lagi penting...hari Sabtu itu ...masuk ofis la plak...
*huh...menanges komited kannn!*

Kuar jer ofis petang Sabtu tu..tiba2 jer rasa aku perlu mendapat urutan..
Urutan untuk kasi otak n badan lega dari stress...huh
Apelagik... terus roger 'mak ekan'.... n horray...dia rela nak bawak aku ke satu port..ohoo

Bila Supap sentuh jer badan aku...hoh, katanya bahagian lengan, bahu, tulang kipas tu..memang urat2 situ tegang...tanda banyak sangat bekerja mengadap komputer..
Menaip menggunakan komputer, tambah pulak postur badan tak betul.. memang effect tau!
Stress itu akan naik ke tengkuk n kepala..humm

Nak abeskan 2 jam sesi Oil Massage tu.. hoh, ampun sakit owh.. tahan ajerlah..huhu
Supap pulak, betol2 ambik kesempatan tomoi aku ngn siku, kepala lutut, jari.. hee
Serius sakit owh... tapi...sakit, sakit pun rasa sedap gak bila kena part sedap tu.. sempat tertidoooo, hee

Abes jer 2 jam... hadoih... hazab owh.... sakit abes belakang badan aku ni, huhu
*sampai skang sakit owh... mandi pagi siap melompat..hahaha*
Agaknya badan manja sangat.. tak bape nak tahan..huhuhu

Btw, Supap itu ialah seorang tukang urut yg membahsekan dirinya 'kak' n aku 'adik',,hee
Supap ni memang very original dari Thailand.. sudahnya, cakap ngn aku macam dah jadik bahse 'itik n ayam' .... kehkehkeh

So, korang ada nak suggest mana lagi Thai Massage yang sedap???

P/S : Owh, rasa macam nk gi Bangkok lagi..sana punya Thai Massage memang sedap, mild n layannn.. hoho. N paling penting...langsung tak rasa sakit owh!

Monday, 12 November 2012

Happy Diwali ... happy holiday..hoho




Mode : Cuti sakan.. *penat otak n badan nyer pasal...hoho*

Hello semua...
Kepada yang sedang bekerja.. no monday blues okeh! ahaha
Yang sedang bercuti tu; sama ada sambut Diwali atau saje cuti rehat...enjoy! *ai ler tu, haha*

Apa2 hal pun, kepada my Hindu frens.. happy diwali to all of u..  d best celebration for u guys!

Oleh kerana mood kat TV semua rata2 Diwali haey....
Maka, aku pun tak terlepas laa.. hee

Jom layan lagu Hindustan yang paling aku suka; You Are My Soniya
Lagu dari filem paling hebat, Khabi Khushi Kabhi Gham lakonan Hrithik Roshan n Karena Kapoor
Lagu ni memang aku suka sangat..
Lagu yang ceria n hepi n..n..n. SEKSIS sangat! hahaha

Yang paling penting, aku ennjoy sangat tarian dalam klip lagu ni. hehe
*menari ni mesti best...kannn!*

P/S : Menari time kat umah boleh lah, itu pun dalam bilik sorang2.. hahahaha ;P

Weekend's cooking : Rojak tauhu, popia ketam yang menjadi kenyataan

Sebelum citer kisah weekend's cooking tu, nak gak citer..
Sabtu petang tu, aku sampai umah lebih kurang jam 6.00 petang.......
Penat uruskan golf n annual games punya pasal... terus langsung tertido lepas mandi tu..huhu
N sejarah tercipta lagi... aku tido 12 jam oit!!
Huhu...exausted mind n body nyer pasal, memang out of control nyer tido..humm

So, pagi Ahad ni.. 6.30 pagi baru aku terjaga..langsung terus tak tido..hoho

Rindu nak masak kat dapur... dah lama rasanya tak masak time weekend
Yer laa, sebab weekend dok ostesen kan... humm

Best bila weekend gini dapat spend masa kat umah.. yesss, i'm homely type okeh!
Takdek tempat yg paling best melainkan kat umah..kannn!

Weekend ni, teringat laa kat my my wishlists cooking tu, mcm dalam entri ini.

Homemade weekend's cooking for breakfast :
Bangun pagi jer lapar banget..
Terus buat bihun goreng daging, all time favourite cucur bilis
n teh o panas
nyummeh!.. nikmatnya makan di rumah beramai2..humm

My wishlist cooking untuk minum petang :
Popia ketam goreng
Humm, akhirnya... dapat gak buat
Tapi, sekali sekala bolehlaa
Popia kan serap minyak yg amat..! hoho

Next my wishlist cooking : Rojak tauhu
Owh..finally i made it
Best..best..best.. tapi pedass, huhu
Tak tahan pedas..kena laa legakan dengan aiskrim vanilla coklat itu
Humm.. so yummy...sundae-licious
 
So.. ada 3 lagi menu yang aku teringin buat..
Nanti nak buat la...hehe.
 
Ok laa.. next entry for weekend's cooking
 
P/S : Makan ramai2 kat umah sonok. Hehe.
 


Sunday, 11 November 2012

Am I too independent??

Aku selalu cakap aku ni sorang yang independent
Yess.. aku memang independent...
N aku memang payah skit bab nak bukak mulut nak mintak tolong orang...
Pendek kata banyak benda dalam hidup aku ni, aku uruskan sendiri
Yer laa, aku malas laa nak menyusahkan orang
N paling penting, malas nak terhutang budi ngan orang
Huhu

Tapi, people can depend on me..
My family, my siblings, my friends...
If u want my help.. i'll be there for u...!
You can count on me...ahah

Tapi kan.. 2-3 menjak ni, sejak macam2 insiden yang jadi
Hummm, aku rasa tak rugi jugak untuk aku kurangkan skit rasa too independent tu
Kadang rasa cam independent aku tu sebenarnya mengandungi ciri2 ego...ego tak nak mengakui bahawasanya aku ni pun memerlukan orang lain dalam hidup...

Disayangi oleh mereka, diambil berat oleh mereka... humm, memang mengharukan..hee
Being loved by others is a gift
Being cared by others is a gift

I always appreciate n luv u guyss...
Thank you for ur concern, luv, understanding .... etc (panjang sangat nak listkan..hoho)
What ever it is.. thank u for being there for me!! Appreciated that so much..!
Especially all the unwind session... humm, release tension i okeh..! hee

P/S : "Being deeply loved by someone gives you strength, while loving someone deeply gives you courage."

Saturday, 10 November 2012

Fikiran terganggu dek kerana golf ini!!! grrr

Mode : Fikiran terganggu!
(okeh.. ini terma ayat untuk hari ni)

Dimaklumkan jam skang 11.10 pagi... n aku terpacak dekat golf course ni
Haih.. kerana golf ni.. jam 5.30 pagi aku dah bangun mandi oitt..
Sanggup skipped breakfast.. n tunggu di lobi hotel jam 6.25 pagi..
Ya, sepatutnya.. shoot dr hotel ke golf course ni tepat jam 6.30 pagi..

Tunggu,..punya tunggu.. punya tunggu
Bayang driver pun tak nampak..apetah lagi ketanya tu
Owh... memang hot!! C'mon laaa, ni event VIP okeh... masaklah aku!
Call tak dapat, handphone off..
Owh denggggg!! Mode jiwa kacau n fikiran terganggu dah muncul.... *panas je rasa*

Akhirnya, ambik alternatif lain... naik keta lain yg boleh disumbat orang lagi
Jam 7.00 pagi baru gerak.... Tengah2 jalan, dapat laa panggilan hanget... ah,,bingit telinga aku okeh!

Geram betul laa aku...tau!
Tido tak lena tau... sekali at the end.. semua spoiled sebab ko sorang!!!
Haih...

What to do......  ??


P/S : Arrangement tip top.. tp last minit ada slack... Hoh, hancur semuanya!!! Denggg

Friday, 9 November 2012

Owh jenifer lopez ....

Tau tak, sape artis barat yg aku kagum sangat bab kecantikan / kejelitaannya.

Ya, pada aku.. Jennifer Lopez ni la artis barat yg paling cantek. Dengan rupa sejuta wajah n body yang mantap...memang i adore her.

Tapi... Bila baca biter ni semalam. Tiba2 rasa,..ek enaa dia ni.. Itu pun nak kecoh!! Takkan la mintak autograf pun siap kena buang keje? Sian makcik cleaner tu kan. Ntah2 pengurus dia yang over... JLO tak pun. Tapi, entahlah.

Cuma pada aku, kepada artis2 di luar sana.. Takyah laa berlagak DIVA sangat..uols glams pun sebab adanya peminat. Kann!

P/S : Aku tak minat artis. N mmg tak fanatik langsung.


Thursday, 8 November 2012

Bila mode jiwa kacau ...

Kalo diri dalam mode jiwa kacau...
Antara option yang ada ialah seperti berikut :

1. Kuar menghiburkan diri / berpeleseran dengan niat kekacauan jiwa itu boleh hilang; atau
2. Mendekatkan diri kepada Allah; solat, doa, baca Quran..supaya diberi ketenangan jiwa; atau
3. Terperap n berkurung dalam bilik kat umah tak kuar2, dgn harapan boleh layan blues sorang2 tanpa gangguan orang lain

So....apa pilihan korang???
Atau apa kaedah lain yang biasa korang buat? Hoho

Ok.. itu sahaja tengah malam / pagi buta ini..

Kbye..

P/S : Syok owh leh layan lagu2 feveret sepanjang zaman, hoooo especially with d cool one. Kan!

-0235 hrs -

Wednesday, 7 November 2012

I Knew I Loved You ..




Maybe it's intuition
But some things you just don't question
Like in your eyes
I see my future in an instant
And there it goes
I think I've found my best friend
I know that it might sound more than a little crazy
But I believe

I knew I loved you before I met you
I think I dreamed you into life
I knew I loved you before I met you
I have been waiting all my life

There's just no rhyme or reason
Only this sense of completion
And in your eyes
I see the missing pieces
I'm searching for
I think I've found my way home

I know that it might sound more than a little crazy
But I believe

I knew I loved you before I met you
I think I dreamed you into life
I knew I loved you before I met you
I have been waiting all my life
(and the whos here)

A thousand angels dance around you
(and the whos here)
I am complete now that I've found you
(and the whos here)

I knew I loved you before I met you
I think I dreamed you into life
I knew I loved you before I met you
I have been waiting all my life
(and the whos here)

P/S : This is my current song! what a lovely n beautiful song for me..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation