Monday, 9 January 2012

Feels like I hate FB n my henpon ............

(Mode : Baru lepas minum 1 mug besar susu segar sblm tido. Sambil2 buat penilaian kt budak2 via hrmis ni..)

Pernah tak korang rasa benci amat or buhsan amat kt korang nye gadgets...henpon.. n those applications eg FB, emails, twitter  etc tu??

Lately ni itu laa yg sy rasa... sometimes I wish d technologies is not so fast like today.
Humm..ada pro n kontra.but yg saya nak highlight ialah bila kita rasa cam kita hidup mcm no life except work. Keje..keje..keje. Humm, tensen okeh bila waktu free kita, waktu sosial kita,waktu malam kita,..tiba2 diganggu ngan urusan keje kan?? Kalo very d urgent, ai boleh accept la kan. Kerana kecanggihan IT ini jugaklah, makanya kadang2 terpaksa laa kita bkerja dr rumah cthnya mcm skang ni, wat hrmis kt umah..huh.

N satu lagi keadaan ialah.. bila teknologi yg ada ni tak digunakan sebaik2nya oleh org2 yg berkenaan.
Well, masa tu laa rasa cam nak campak jer henpon tu...*hee, acah jer. mana leh campak2..jentik pn tak pernah ok,,sayang owh..hihihi*

Kalo sebelum ni saya rasa cam tak boleh hidup tanpa henpon, tanpa gadgets..tanpa FB..tanpa online..
Tp.. sejarah okeh.. weekend ini, saya buat semua tu.

Tau ape saya buat??? Saya tidak bukak fesbuk.. n saya tidak membawa henpon ke mana2. Henpon itu saya tidaklah OFF tetapi just masukkan di dalam drawer. Malam ini baru saya sentuh my lappy n my henpon. Pelik kan??? Tp, rasanya mcm hidup tak terjejas pn dgn ketiadaan semua tu. *huh,, agaknya diri sendiri memujuk hati sendiri???? mencik!!! *

So..kalo sblm ni sibuk buang masa depan lappy n henpon. Weekend ini, apa yg saya buat??

1. Sibuk kt dapur.. buat ape?? hoh, akhirnya berjaya mencuci peti sejukku itu dan membasuh bajunya. N mengilatkan luarannya n mencuci semua fridge magnet itu. Yeay, akhirnya sudah tiada habuk2 yg menyakitkan mata. Yg penting, yg putih sudah nampak putih.. huhu. Ape lagi aktiviti?? Humm, aktiviti membuang segala2 menda kt dapur yg dah dikategorikan expired.. tamat tarikh luput. Berjaya akhirnya membersihkan ruang.... hee.

2. Masak memasak laa, ini satu kemestian. Well, memasak ni mmg satu terapi laa utk saya. Bila sibuk ngan urusan masak memasak tuh, leh buatkan otak release. Leh buatkan saya lupa masalah, n leh buatkan saya lupa emosi2 semua tu. Cooking always makes me feel good n cool....

Spesel hidangan hari sabtu..Sotong Celup Tepung!!! Humm,, best. Teringin nak makan.. Nampak tak gambar tu ada edisi sotong warna kuning keperangan yg cantek n satu lagi perang kecoklatan yg tak bape cantek?? Ahaha, warna yg ton gelap itu terjadi gara2 chef ila ni sebuk dok menjemur kain di jemuran..wakaka. Tapi,,, sib baik tak hangus. Ahaha :D. Crunchy okeh..best dimakan sambil2 tengok TV di kala petang itu. (moral of d story : jgn sesekali meninggalkan kuali di dapur jika tengah menggoreng..ahah)

3. Memanjakan diri di salon rambut. Yeay.. thanx to Kim yang telah berjaya membuatkan ai rasa cantek. Ahahahaha. Humm..treatment rambut mmg membuatkan diri rasa best owh. I like. Sejarah lagi (7 Jan 2012 - rambut ku telah dipotong..huhu)!!! Kul 11 malam baru laa balik dari salon itu....... balik ape lagi, terus pengsan Zzzzz....

4. Membasuh pakaian, cadar, semua kain pengesat kaki, pengesat tangan, pengesat dapur n segala2 yg boleh dimasukkan dalam mesin basuh tu. Huh, terbaek rasanya weekend ni. Dah basuh, aktiviti melipat segala-galanya laa di depan tv sambil2 layan katun di pagi ahad......

5. Membersihkan semua cermin yg ada kt dalam umah ni. Sembur2 pencuci cermin..kemudian, laplah ia. Berkilat okeh. Humm, time ni laa rasa tak nak makan kt meja makanku itu.. Hee

Humm, dah abes mengarang panjang berjela mcm ni.. tiba2 terfikir. Motif?? Ape motif entri saya kali ni hah??? Ohooo, pengarang menyoal diri sendiri.. belum lagi orang lain yg baca entri ni. Hahaha :D. Mintak maap yer kengkawan sume. Inilah entri yang dinamakan entri melayan perasaan sendiri. Konon2 cool.. padahal dalam hati sendiri juga yg tau *huhuhuhu...*

P/S : Tadi sempat layan citer lakonan Liyana Jasmay, citer Si Selendang Tweet. (Err, betul ke tajuk citer kt TV9 tu ek..yer laa kot??). Hehehe, memang kelakar laa citer tu...walaupun endingnya sedikit tah hape2. Tapi, takpe. citer itu telah berjaya buatkan saya ketawa malam ni. Makanya citer nih akan saya LIKE banyak kali kalo dia ada bukak Fanpage kat FB. hahaha :D (humm, kata tak nak men FB lagi??). Btw, saya majuk skejap aje pn ngn FB n henpon sy tu. Dah baik sok.. saya akan muncul kembali memeriahkan suasana. Hee.

Thursday, 5 January 2012

Akibat tertido bila balik keje... hoho

Holla....
Humm..jam masa ni tunjuk waktu 12.48 tengah malam.. (waoh masih berjaga okeh..)

Hari ni saya mengepalai team bee pee es em wat terjah fail meja kat semua tingkat di building dekat G43 tu
Emmm, balik umah siang tadi... sebelum maghrib dah tertido dgn jayanya..
lepas maghrib leh plak tertido lagi.. Celik2 mata. hoho..dah kul 9.30 malam..
Bangun terus mandi manda segarkan badan yg lesu nih..

Lepas mandi n cergas banget tuh.. terus rasa laparrrr yg teramat owh..
Otak terus bagi signal nak makan kuew teow kungfu.. humm, teringin sangat lah ni..

Terus masuk dapur.. n terus terfikir nak bancuh dulu bahan2 utk Kiwi Muffin..
Wah,,, tonite i was baking d kiwi muffin ya... sambil2 tunggu tu muffin siap.. masaklah kuew teow kungfu idaman perut ni...

Akibat tertido bila balik keje.. camnihlah... terlebih rajin jadinya bila kat dapur.. ahahah


Tadaaa, inilah dia Kiwi Muffin yang telah siap. Comel tak??

Kiwi Muffin in d baking... hummm...

Okeh.. ini dia hidangan larut malam saya... jam 11.30 baru siap okeh. Makan sambil tengok citer Prestige.. nyummeh.. sepinggan dah cukup.. kenyang owh.. *adik gue nih pegi mana laa tak balik2 lagi, time ai masak spesel ni.. takdek kt umah laa plak.. jgn nyesal okeh.. hihi*

Okeh kengkawan sume.. itu sahaja kisah kerajinan saya yg melampau pda malam ini..

Sehingga jumpa lagi... daaa

Monday, 2 January 2012

Roti Jala di hari ke-2 tahun 2012

Selamat hari ke-2 tahun 2012 kepada semua!!!
(errr, selamat tahun baru 2012 pn tak wish pn lagikk kn.. hee)

Di hari ke2 tahun 2012 ni, pagi2 bangun dengan mood yg baguss..
Mood hepi, n mood rindu kpd semua yg saya sayang.... hee
Rasa rindu pd my mom, my siblings espc Ct DJ (janji nak dtg, tp xdtg pn umah ai, huhu) n adik kecikku yg dah 'besar' hehe.....  ++ rasa rindu kpd arwah nenek yg telah pergi pada tanggal 8 Nov yg lalu (huhuhu ...)

Humm..masuk dapur pagi ni terus pasang lagu2 chenta feveret saya ..hee (hoh, mood jiwang okeh..haha). Then, tiba2 jer teringin nak makan roti jala.... teringat, arwah nenek suka sangat makan roti jala yg saya buat. N teringat yg dia bangga sangat bila saya buat roti jala n kari ayam di kala hari raya puasa dulu..abes dijajanya citer kisah saya yg bangun 3 pagi semata2 nak buat roti jala tuh.. heee. Humm,,, raya tahun depan saya dah takdek nenek..huuuu :(

Mari lihat roti jala yg ditebar dengan jayanya pagi ini.. hihi.
(mode sentimental : lagu rindu setengah mati n i wanna be with u..)

Tadaaa, inilah dia roti jala saya... humm, banyak ni kalo beli 5 hengget la kot?? hee

Nyum, nyum... sedap makan roti jala cecah kari ayam n pekena teh o panas, perrgh!
Humm, makan 6 ketul pn dah kenyang...

In d making of roti jala : Jala ditebar di atas kuali leper.
Tips supaya tebaran smooth, pastikan adunan uols tu ditapis dulu..kalo tak nanti acuan roti jala tu leh tersumbat dengan adunan yg tidak larut sepenuhnya tuh.. uhumm. Sonok leh buat menda2 berseni camni tau... ai like!


Humm...itulah dia aktiviti pagi saya hari ni...
Humm, dah kenyang,...rasa muncul mood nak layan citer chenta feveret saya...err, citer korea itu..hee.
Tapiii...tak bleh...keje banyak nak kena disiapkanlah... huhu
(kerana keje yg tak habis2 inilah, makanya cuti tahun baru 2012 ini saya gunakan sepenuhnya untuk rehatkan otak n badan...hummm)

Till then...jumpa lagi in d next entry.

p/s : nak taruk ke tidak ek resepi roti jala saya ni??? humm, ...mudah ajer pn nak membuatnya wahai kengkawan...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation