Wednesday, 28 March 2012

GPS Tracker yg cool...

Ingat tak kisah henpon saya yang rosak pada hari Jumaat - Ahad lepas??
Owh.. baru tau susahnya bila takdek henpon.. huhu
Sebelum ni mcm eksen.. kunun ok kalo takdek henpon..hoho

Sume data, mesej2 n gmbar2 saya yang ada dalam tu corrupt, takleh dibuka langsung. Huhuhuhu...
Sedey..sedey.. Humm, dah takleh laa nak tengok koleksi mesej2 chenta kesygn saya tu.. frust2..

Agaknya terkejut dgn sume tu... tiba2 malam jumaat n sabtu tu , badan rasa macam nak demam.
Dalam fikiran taknak makan pape yang lain selain Domino's Pizza.. huhu
Dari malam Jumaat bawak ke Sabtu petang.. akhirnya, Sabtu malam tu nekad nak makan pizza
Nak pizza..nak pizza..nak pizza domino gak!!!

Nak kuar malas, nak call takleh.. nak pinjam tepon pun takleh.. huh.. haru sungguh rasanya
Akhirnya, teringin nyer pasal.. untuk pertama kalinya, saya order pizza via online okeh... ahah
*tiba2 idea tu datang tatkala otak tengah kusut psl henpon tu..*

Guna online order ni memang cool owh... saya sangat suka keefisenannya
Rasanya, selepas Maybank2u.. saya rasa saya kagum amat ngn servis Domino's Pizza ni
Bila saya siap order Rite Now... GPS (great pizza service) Tracker dia terus set..memang cool!!! I like!


Inilah dia GPS Tracker tu, cool kan??
Dengan GPS Tracker ni, uols boleh trace ape status pizza yang uols order tu..ahah.
Seronok bila tengok progress pizza tu tau, tracking dia gerak dari Order Place - Preparing - Baking - Boxing - Packing - Ready For Delivery - Delivering - Order Complete.

Suka sangat... sukaaaaa!
Elok 30 minit, pintu umah dah ada yang ketuk..
Bukak2, heyyy.. Domino's Pizza at my door...waka waka..
Ambik pizza, bayar,, n setel.
Akhirnya, dapatlah makan pizza Domino's ngan hepinya malam itu.
Makan dengan sangat puas hati ++kagum abes ngan servis Domino's.

P/S : Harusslah REPEAT!!! hahaha :D. Sib baik laaa ada lappy n internet kt umah. Untongglah.. hee

Tuesday, 27 March 2012

Humm..tabiat camni pn ada??

Skang ni bila nak pegi keje atau nak kuar outing, rasa boring sungguh laa tengok baju2 yang ada dalam almari tu..

Serius.. rasa buhsan dengan style tudung yg pada satu ketika sy sangat suka.. n buhsan sgt ngn baju2 ofis tu smpai saya mengambil tindakan memakai baju2 yg saya hanya pakai utk event2 tertentu saje itu utk ke ofis. Itu pasal laa dalam 2 minggu ni, baju keje hanya digosok pada pagi sebelum gi keje. Itu pn lepas lama termenung depan almari cari baju.

Oleh kerana selalu sangat termenung depan baju2 tu sume.. baru perasan, beberapa blaus, tudung yg agak latest n kesukaan saya dah tiada dalam simpanan. Huhuhu. N yg lebih sadis, baru saya perasan, baju / tudung tu hilang begitu sahaja... sebabnya, setiap kali saya pegi out station kat mana2 hotel / resort, mesti tertinggal baju / tudung / face towel itu di sana. Yg malangnya, kehilangan tu biasanya disedari setelah seminggu atau 2 minggu lepas balik dari sana. Huhuhu

Tapi..ada gak beberapa kali... house keeping hotel tu yg suka2 hati dia jer rembat face towel saya. Padahal face towel dorang takde provide pn kt hotel itu. Ceh. *biasalah, kalo ke mana2, saya akan bawak face towel sendiri*. Kejadian face towel dirembat ni termasuklah kejadian di hotel di Bangkok dulu.. suka2 hati dia jer. Huh

Korang ada tabiat tertinggal baju / pakaian kt hotel jugak ke??

P/S : Latest kejadian,...saya tertinggal blazer yg paling baru dibeli kat New York Hotel JB pada 3 minggu lepas. Untuk pertama kalinya, saya call housekeeping n mintak dorang pos lajukan ia kembali kepada saya. Hohoho. Sib baik, n saya dh pun terima parcel yg dorang hantar tu. Humm,hotel ni mmg bagus lah. I like. Hospitaliti dorang bagus. Keep it up!

Saturday, 24 March 2012

Hajat yang terpaksa dilupakan.... huhuhu

 Bulan ni hajat di hati ....actually sgt berkobar2 nak beli menda2 berikut :
1. Blaus n skirt baru
2. Kasut / higheels baru
3. Langsir baru utk dapurku yg comel
4. Rak sisi untuk ruang tamu (dh lama aim,tak beli2 smpai skang)
6. Vakum baru utk membersihkan umahku ini..
5. n paling diingini ialah, kamera baru Compact DSLR (nak bawak ke pesta konvo itu..)

Tapi..
Nampaknya sume menda dlm list di atas mcm terpaksa dilupakan
Kena tangguh dulu laa pembelian,..huhu

Sebabnya??

1. Nak kena beli henpon baru
- Baru malam tadi henpon sedia ada dah sangat rosak n tak boleh diselamatkan lagi

2. Nak kena bawak my baby WTD..a.k.a keta kesayanganku itu masuk bengkel
- Tadi bawak gi inspection, nak kena bawak gi centre laa plak.. prob, oil seal linking.
- N my baby WTD tu dah kena tukar dua2 tayar depannya yg dh 'abes'... ayaya

Hummm... tinggal kenangan ajerlah my wishlist tuh..
Kena utamakan dulu keperluan mendesak ni.. huhu

P/S : Bila dilanda isu financial gini, baru dpt trace mana sebahagian duit sy dulu. Humm, mcm mana nak mintak balik ni ya???

Huhuhu... Henpon rosak, gas abes

Malam ini, 23 Mac 2012 (Jumaat) ... maka boleh dikatakan tamatlah sudah riwayat henpon canggih kesayanganku itu.. Aino U10i ni.
Huhuhu ... hilanglah sudah henpon yg merangkap kamera canggihku  8.1 megapixel itu.

Tensi betul rasanya bila henpon itu tiba2 takleh berfungsi.
Elok jer sampai parking umah lebih kurang jam 6.40 petang, ada sms masuk.. bila slide jer henpon tu.. tiba2, skrinnya terus blank.. takleh baca pape lagi dah.
Apelagik, terus off kn henpon dgn harapan ianya akan kembali pulih.

Bila malam, dekat kul 10.30 mlm.. baru perasan henpon itu masih belum ON
Bila ON, ianya hanya menyala pd keyboard..skrin tetap gitu laa.
Aduhai tensen....camne ni???
Kunun2 nak selamatkan keadaan n wat backup, terus cucuk henpon itu ke lappy ini..
Godek punya godek.. jadik makin tensen bila sume data hilang, aiyoyo......
Zaman skang ni mana ada org hafal no tepon / henpon.. sume nyer main tekan henpon jer

Aduyaiii... lepas ON n OFF n cabut n cucuk balik USB tu, n tengok back up
Alhamdulillah, sume data contacts, gambar, msg masih selamat... yeay!!!
Akhirnya boleh laa daku melelapkan mata.

Now.. 3.03 am.... time to sleep!!! *ngantuk*

P/S : Time2 darurat ni, time tu laa pulak gas memasak abes laaa pulak. Huhuhu.

Tuesday, 20 March 2012

Banana Milk Shake... euwh, I luv it !

Kalo pegi mana2 restoren yg best2 tuh.. saya suka order Banana Milk Shake..
Memang suka sangat... yer laa, ia kan sejenis minuman yg penuh berkhasiat gitu
Seingat saya, saya mula suka banana milk shake ni sejak tengok satu program kesihatan kat TV tu

Seperti biasa, sume menu2 feveret saya kat mana2 restoren tu mesti saya akan cuba buat sendiri
Bukan ape, senang skit kalo dh pndai buat sendiri kat umah..
Kalo restoren tu tutup ke, time tengah2 malam buat ke tiba2 teringin.. boleh laa buat sendiri, hehe

Ok, kali ni saya nak share macam mana buat Banana Milk Shake feveret saya tu..
Jommm, jomm

Bahan :
1 biji pisang (errr, harus 2 bijik jika ianya pisang jenis pendek)
2 cawan susu segar
1 ST esen vanilla / 1 scoop aiskrim vanilla
Sedikit ketulan ais
1 ST madu

Kaedah membuatnya, lagi laa sangat mudah, uhum.


1) Potong pisang tu macam ni laa lebih kurang nya...


2) Masukkan pisang ke dalam blender, n tambahkan susu segar, esen vanilla / 1 scoop aiskrim vanilla, ketulan ais n madu (errr, saya tak masukkan pn madu.. sebab pisag yg saya guna ni jenis yg sedia asal manis.. uhumm). Blend kesemua bahan hingga creamy.. n of cos looks nyummeh :D

3) Tuangkan dalam gelas tinggi... n siap. Sedia untuk diminum.
(Resepi ni akan hasilkan 2 gelas Banana Milk Shake... its so fresh n so good)


Amacam?? Senang kan. Minuman nih mmg bagus untuk kesihatan. For those yg ada ulser perut, katanya ianya bagus.

Pssstt,, tau tak, hari ni baru saya perasan sudah 4 hari saya tidak makan nasik. Waoh, kagum kan?? So, oleh sebab dah perasan, lunch tadi baru laa saya makan nasi. Ini bukan sebab saya diet tau. Tapi,..inilah hasilnya bila saya amalkan minum Banana Milk Shake once a day, either in d morning or for dinner. Perut jadi sentiasa kenyang, humm.  See, bagus kan???

P/S : Buah-buahan yang wajib ada di dapur saya ialah; 1. Pisang (boleh buat kek, cekodok, pisang goreng dll) 2.Mempelam (sangat best dimakan tatkala sejuk...)

hurray... cakoi ku menjadi

Hurray.. seronok rasanya malam ni..
Ahah.. ape taknya.. percubaan pertama membuat kueh cakoi menjadi.. hahaha :D
Humm.. sungguh tak sangka akhirnya saya berjaya membuat sendiri kuih cakoi feveret saya nih..

Walaupun ianya tidak perfect seperti yang dijual oleh pakcik n makcik kedai tuh..
Tapi... eee, sukanya saya..
Bila makan panas2.... cakoi itu sangat lembut n nyumm nyummm

Oleh itu.. resepi itu haruslah saya letak dekat belog yg terchenta ni..
Senang nak rujuk nanti.... makin lama, makin cepat jadi pelupa.. hohoho


Bahan2 nak buat kueh cakoi (errr, saya rujuk belog koleksi resespi dari internet ya..just share kt sini balik) :

400 gm tepung gandum
1 biji telur kuning (tp....sy masukkan sebijik terus.. hihi)
1/2 ST serbuk penaik
2 ST serbuk yis segera
1 SB marjerin (dicairkan)
sedikit garam
3 SB gula (saya letak skit jer.. hee)
1 SB susu pekat manis
1 cawan air

Kaedah membuat doh :
1. Bancuh semua bahan kecuali tepung , bagi sebati
2. Kemudian, masukkan tepung sedikt demi sedikit... uli sampailah ianya menjadi doh n tidak lagi melekat di tangan
3. Tutup doh dengan plastik sehingga setengah jam
4. Canai tepung ikut saiz yg dikehendaki.. cantumkan 2 bhgn yg telah dipotong tu biar jadik mcm dekat kedai tu.. hehehe
5. Goreng dalam minyak yg banyak hingga warna keemasan
6. Siap..angkat dan toskan.

Macam mana uuols?? Senang kan??
Malam ni saya hanya makan kueh Cakoi nih dengan secawan kopi susu kaw Aik Cheong..
Hummm.. mmg kaw.. owh sayugianya..
*kalo time nih hujan, perrghh.. lagi laa sedap owh!! ,,,, sungguh sayugia. hihi*

P/S : Lately ni, saya sebenarnya rasa tak boleh sangat makan berminyak. Bau minyak pun dah leh buat saya pening.. huhu. Tapi, gara2 kemaruk ngan cakoi ni... malam ni kira sanggup melanggar kepantangan laa.. hehe.

Sunday, 11 March 2012

Forest Gump... tetap kelakar



Sebenarnya mata saya dah mengantuk..
Tiba-tiba rasa nak belek2 TV.. belek punya belek, tertekan channel no 16 n  ianya adalah TV2
Bukak2 jer citer Forrest Gump baru start.. hahhaha
Tengok2 jer terus tergelak.. haha, memang klakar laa citer nih

Sebenarnya citer nih dah lama, tapi tetap kelakar sampai sekarang........
Citer nih kelakar sbb kisah budak lurus bendul yg akhirnya berjaya..
ada mesej laa nk disampaikan walaupun kisahnya asyik wat lawak jer..hehe

Tapi kan.. seriously, citer2 arahan Steven Spielberg memang best lah.. layannnn!

P/S :  Nak tau tak, skang ni saya kat New York.. uhumm.. err, actually New York Hotel JB.. hahaha (huhu, out station lagikk.....)


Thursday, 1 March 2012

Yeay...wang besar, wang besar

Yeah.. masyuk.masyuk..
Itu yg seronok bila masuk bertanding n menang...
Dah dapat medal juara... dapat pulak hadiah wang tunai..
yippie.. hip hip horey..
Berbaloi-baloi main...

Hah, sebenarnya malam tadi saya main bowling lagik
Kali ni tournament Kelab Alam kt opis sy plak.. ohoo...

saya n my partner of d nite ITM, dgn medal kejuaraan dan hadiah wang tunai uolsss, haha

Hummm.. best kan bila boleh hepi2 macam ni...
Release otak kejap dr hal ehwal keje...
Dah laa hepi.. dpt hadiah lagi.. hahahaha

P/S : Sesungguhnya bowling adalah game yg serasi dgn saya... untongg laaa

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation