Thursday, 31 May 2012

Syok gak ropanya ... ohooo



Bila nampak jer Big Bike, hooh...rasa best owh
Syok owh tengok d riders ngan big bike dorang tu
Deruan enjin yang smooth n power tu memang bestlah
Kalo nampak mana2 rider ngn big bike atau konvoi big bike, huuh..memang kagum lah

Dolu2,..masa zaman kecik slalu sangat terpana n kagum ngan big bike sorang tokey bisnes kat kejiranan umah saya tu.
Bila malam2 time dia bawak big bike dia tu jalan2... huh, deruan enjin n cahaya lampu big bike dia tu memang menggempakkan!! Memang terpana laa kitorang... syok owh!!
Lagi best bila tengok dia ngan fullface helmetnya yg cool n jaket kulit n dress up dia yang smart, cayalah! *tiba2 rasa, i want a big bike tooo!*

Tapi kan, sebenarnya kan.. saya ini seorang yang tidak pandai naik motor, hahaha
Lesen yang ada pun hanya lesen keta... hehehe
Pendek kata, saya ni memang fobia laa kenderaan yang ada 2 tayar ni,.. kalo jatuh, memang tergolek dog lah org kata. Cuma these lately ni jer, ntah nape saya sangat kemaruk dengan big bike, owh bestnya kalo ada sebijik... leh laa wat gi jalan2 n rasa angin kencang tu,,,,

Kalo nak tau, hari ni saya dah belajar naik motor. Wah, syok upanya owh!! Best, best, best
Best bila dah reti tukar gear, hahaha *owh sunguh inosennya saya pasal donia motor ni, haha*
Pastu kagum, start enjin motor dah takyah pakai pedal.... pakai suis kat tangan jer.
Tahniah ila, tahniah! Sebab dah pandai teori motor... hehehe

 
P/S : Sebenarnya kan, saya kagum sebab Mama saya baru belikan motor baru yang sangat cool untuk adik perempuan bongsu saya itu. Uhumm, untonglah kakak!! Mama beli motor baru yang cun untuk kakak. Humm, nanti bleh laa kaklong tumpang naik yer.. hihihi ;P

Tuesday, 29 May 2012

Berat macam batu.... hoho


Ok...gambar di atas adalah gambar seketul henbeg
Ya, henbeg itu henbeg saya..
Henbeg ini saya guna hanya untuk ke ofis...

Hari2 lain memang saya tak bawak henbeg ofis ni
Kalo outing,...ada henbeg outing plak, ahah

Pagi tadi, bila angkat henbeg ni nak pegi ofis...amboiiii, berat sungguh henbeg itu. Pelik sebab beratnya tu macam bawak batu jer. Hahahaha

Tak puas hati dengan keberatan itu, saya bukak n check.
Seperti biasa hanya ada wallet, henpon, hand sanitizer n hand lotion. Bila dah kuarkan sume tu...baru tau ape yg berat cam batu tu.

Hahaha...nak tau ape yang berat tu?

Ropanya henbeg saya tu dh jadik tabung bergerak! Dalam henbeg tu, ada dekat 2 genggam duit syiling!!! Aiyooo, patutlah berat banget...hahaha ;D

Akhirnya saya kuarkan sume syiling tu n masuk tabung kat umah. Hee

P/S : Saya ialah seorang yang tak suka guna n bawak duit syiling. Bagus jugak, sbb dah banyak tabung yg penuh tu. Hummm, i smell d money...money.money.money

Quotes About Life


TQ n credit to Tengku Yuzaimie Idham.... i like this very much!
So, i copy from urs n just paste it here..
Sharing is caring ... rite??? ;D
Life is an opportunity, benefit from it.

Life is beauty, admire it.

Life is a dream, realize it.

Life is a challenge, meet it.

Life is a duty, complete it.

... Life is a game, play it.

Life is a promise, fulfill it.

Life is sorrow, overcome it.

Life is a song, sing it.

Life is a struggle, accept it.

Life is an adventure, dare it.

Life is luck, make it.

Life is too precious, do not destroy it.

LIFE is LIFE, fight for it...

P/S : Just enjoy the moment of your life!! Aja..aja fighting!!!

Monday, 28 May 2012

Teriyaki Chicken ... humm, bestnya!

Malam ni tengah2 borak ngan adik teruna saya tu,  sambil2 layan Mentor TV3 tu...
Tiba2..boleh pulak otak saya ni teringat kat Teriyaki Chicken, owh sedapnya!! (last makan kat The Gardens itu last month tu, humm).



Sambil2 teringat Teriyaki Chicken yang lazat tu, teringat jugak rosted chicken yg semua my fav chef tu buat , hoho (jamie oliver d naked chef, chef kamarul - ala carte NTV7, chef shers - 5 rencah 5 rasa, chef Claire Robinson - 5 Ingredients Fix). Bestnya, harus buat malam ni jugak ...*tiba2 rasa lapar, hoho*

Kalo nak tau, skang ni saya tengah cuba untuk kempen tiada minyak masak di dapur, hahaha :D. Kunun2 untuk sihat, elakkan makanan berminyak n bergoreng. Kempen di rumah sendiri ni dah dekat sebulan kot?? hehehe. Yang ada kat rumah hanya butter, planta, corn oil. Bagus jugak takdek minyak ni, menggalakkan saya untuk tidak memasak menu goreng2 especially those deep fry menu.

Teringin nak makan Teriyaki / Rosted Chicken.. humm, terus pegi dapur,...bukak peti n ambik ayam.
Yesss, nasib baik terniat di hati tinggalkan dada n peha ayam jer dalam peti tu. Then, guess what?? Teruslaa saya cuci ayam n start marinate ayam tu. Akhirnya, saya pilih Roated Chicken ala jamie oliver n chef kamarul ajar tu... buat pun sambil otak2 dok flash back resepi itu *malas nak bukak / cari resepi sebenarnya..hehe*

Jom buat rosted chicken tu , senang sajer uolss. Mari lihat camne saya buat, my style combinewith ajaran chef zam n jamie oliver.. hehe ;D

1. Dada n peha ayam tu saya hiris bagi nipis skit, supaya cepat skit proses masaknya nanti, ahah. Kemudian, kelar isi ayam tu supaya senang meresap bahan marinate tu nanti.
2. Taburkan sedikit flavoured white pepper, black pepper (ori), flavoured black pepper n garam ke atas ayam tu n gaulkan. Tadi, saya perap lebih kurang 30 minit. (lagi lama lagi sedap, tapi,. kalo nak ekpress 15-20 minit pun dah ok)
3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali leper (kalo ada olive oil lagi sedap, tapi vegetable oil pn ok, saya guna corn oil sajer, hoho). Pastu 'bakar'lah ayam tu side by side hingga nampak kuning keemasan. *kena rajin balik2 kan kepingan ayam tu supaya masak rata dagingnya tu*
4.  Hiris nipis sedikit bawang merah n halia, kemudian taburkan atas ayam kat atas pan tu, kemudian tutup dengan tutup kuali tu. Biarkan seketika... *wah, masa ni bau ayam tu sangat harum..nyummmeh!! tak sabar nak makan tau..*
5. Kemudian agak2 sebelah ayam tu dah masak garing, belek on other side plak. Tutup lagi pan tu untuk seketika. Bila sebelah tu pun dah masak garing...n bawang+halia pun dah layu... bolehlah angkat! *fuh, takleh tahan aroma lazat ayam tu tau...*
6. Sedia untuk dimakan begitu sahaja atau makan dengan nasik, nyumm.nyumm. *ingat nak buat mash potato, tengok stok..ada keledek aje, so..tak dapatlah nak buat malam ni*

Camne? Senang kan uols...! Cubalah buat kat umah, senang sangat...dah laa sedap, perrghh. N haruss diingat, bagus roasted chicken camni. (kalo malas sangat, uols leh masukkan jer dalam oven n bakar...mudah, cepat, bersih..!)

Yang kelakar tu, bila dah makan kenyang... baru tangan ni rajin nak search resepi Teriyaki Chicken kat internet. Akhirnya jumpa uols. Wah, pasnih saya nak buat lah...ropanya senang sangat nak buat! Jom kita sama-sama try yer kengkawan.

Resepi 1 : Credit to http://japanesefood.about.com for the nyummeh recipe

Chicken is pan-fried after being marinated in soy sauce based sweet sauce.

Ingredients:

  • 3/4 lb chicken breasts or thighs
  • 2 Tbsp sake
  • 4 Tbsp soy sauce
  • 4 Tbsp mirin
  • 2 Tbsp sugar
  • grated ginger

Preparation:

Poke chicken using a fork. Mix other ingredients in a bowl. Marinate the chicken in the mixture for 15 minutes in the refrigerator. Heat some vegetable oil in a frying pan. First, fry the skin side of the chicken on medium heat until the skin is browned. Turn the chicken over to fry the other side on low heat. Pour the sauce used to marinate chicken in the pan. Cover the pan and steam cook the chicken on low heat until done. Remove the lid and simmer until the sauce becomes thick. Stop the heat. Slice the chicken and serve on a plate. Pour thickened sauce over the teriyaki chicken. Garnish with grated ginger if you would like.


Resepi 2 : Credit to http://allrecipes.com for d very easy to make Teriyaki Chicken

Ingredients
  • 1 (3 pound) whole chicken, cut in half
  • 3/4 cup granulated sugar
  • 3/4 cup soy sauce
  • 1 tablespoon grated fresh ginger
  • 2 cloves garlic, minced

Directions

  1. Rinse chicken halves, and pat dry with paper towels. Place chicken cut side down in a 9x13 inch baking dish.
  2. In a medium mixing bowl, combine sugar, soy sauce, grated ginger and garlic. Mix well, and pour mixture over chicken. Cover and refrigerate for at least 3 hours.
  3. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).
  4. Bake chicken uncovered in the preheated oven for 1 hour, basting frequently. Test for doneness, making sure there is no pink left in the meat. Let cool slightly, then cut into smaller pieces to serve.               

Haa...amacam uols?? Mudah kan dua2 resepi yang saya tepek kat sini. Cumanya, bab sake n mirin tu...takyah laa masukkan, boleh ganti ngan perisa yang halal. Dua2 resepi ni saya tepek kat sini untuk rujukan kepada saya sendiri sebenarnya, hehe. Yerlah, pasnih malas nak Google lagik cari resepi...ahah.

P/S : Malam ni makan heavy jam 10.30 malam... Itu pasal laa, tiba2 kuar entri larut malam ni. Perut kenyang takleh tido owh...!!! Kena laa buat pape yang patut, hoho. Oppss, lagi satu pesanan ikhlas saya... bila nak masak resepi ni, api make sure kecik jer tau!! *elakkan hangus sebelum masanya.. heheh*

Saturday, 26 May 2012

Hyun Bin selamanya.............. uhumm

Dekat 8TV skang ni tengah tayang citer Secret Garden
Citer ni dah lama sebenarnya, tahun 2010 lagi...tapi, baru skang tayang kat 8TV
Macam mana pun, saya tetap layan citer ni sebab citer ni kan kelakar
Tapi...paling penting, sebab pelakon utama nya ialah Hyun Bin..harusslah layannn!
Hyun Bin kan d only one pelakon korea yg saya suka, hehehe


Citer Secret Garden ni skali lagi Hyun Bin jadik anak orang kaya yang arrogant. Citer ni kelakar sebab 2 orang ni asyik tertukar roh jer. Ahahaha, cannot imagine kalo tiba2 dapat badan yang lain jantina kan??? Hihihi. Tapi dalam citer ni, tak suka tengok rambut dia yang menutup mata tu. Hyun Bin lagi sesuai n smart kalo nampak kening n dahinya. Hee *just my opinion*

Walau macam mana pun, saya tetap suka citer yang telah menggalamerkan Hyun Bin..apalagi kalo bukan My Lovely Samsoon yang ditayang tahun 2005 itu, hee. Inilah citer yg menduduki ranking no. 1 my all time feveret korean drama. Citer ni memang sangat kelakar, sedey pn ada...n comell sangat. I like..like..like! Rambut Hyun Bin dalam citer ni laa yang paling saya suka, smart! Sampai bila2 pun saya tetap suka citer ni yang memang dekat di hati saya. Citer ni kiranya sinonim ngn kisah chenta pertama saya di kala itu la, hee. Kerancakan citer ni sama rancak ngn donia chenta saya ketika itu. Kenangan indah selalu dikenang orang kata, tak gitu?? *kalo tengok citer ni, mesti hati penuh dengan taman......jiwang owh! keke*

 Comel kan Hyun Bin ni.... luv u. luv u *hihihi, kemaruk*
Haih, dia ni betul2 mengingatkan saya pada my Hyun Bin itu. D memories will remain forever, rite? n he always remain my only Hyun Bin..huhu. Luckily we still frens n remain frens forever. (nanti kita jadik besan yer, hahaha...terpikat kat anak korea yg semakin membesar itu, comellss sangat)

Apa yang paling saya suka tentang Hyun Bin ni??? Ahah, mestilah kerana senyumannya itu. Hahaha :D. Tapi, sebenarnya...sape2 pun kalo senyum, memang nampak manis kan? So, senyum2 lah selalu.... awet muda tu  n lagi satu leh ilangkan stress. Hehe


Okeh, sekian dulu entri malam ni. Adohai, nape laa malam ni topik artis plak yg ai bukak kan??? Humm... Tapi, ni sambil menaip sambil layan American Idol, sambil teringat kisah my Hyun Bin tu pn ada gak, hehe.


P/S : Chenta zaman student ialah chenta monyet atau omputeh kata puppy love, just ikut2an trend remaja...tapi, takleh fokus laa.. bz study katakan, ahah. Macam manapun, 1st love ialah chenta yang akan dikenang sampai bila2...true love org kata, hee. It's just a beautiful feeling when both of us have d reciprocate feeling, hummm :) .

Friday, 25 May 2012

Tensen di pagi buta


Salam hari Jumaat ... N morning uolsss!

Pagi ni dengan penuh semangat wajanya saya bangun sesudah subuh. Memang awal banget laa siap. Beberapa detik kul 7 pagi, saya dah kuar gi ofis. Haa, kagum kan?

Jalan pagi2 buta ni aman damai, sejuk sebab hujan n masih kosong. Sekali bila sampai traffic lite dekat ofis saya....tiba2 suasana sangat sesak n kelam kelibut. Arrghh, tensennya!!! Saya memang tak suka jemmm camni...kusut otak rasanya. *sigh*

Ropanya ape tau? Sume keta tu adalah keta asing di putrajaya ni. Konvoi Alza jutaan belia ropanya wat hal pagi2 buta ni. Bayangkan, dorang suka hati parking kiri kanan jalan...pastu kitorang yang datang nak keje ni terpaksa laa menyempitkan keta masing2 untuk masuk parking. Ya ampun, punyalah hazab nak masuk parking kat ofis sendiri. *geram.geram.geram*

But, for record.... i managed to reach my 'lovely' office @7.10 am. Hahahaah :D *just please believe this, hihi*

P/S : Patutnya konvoi ni parking laa kat mana2 padang kosong, bukannya depan ofis camni!!! Haih... *kusut*

Wednesday, 23 May 2012

Lamborghini n big bike : Super bising !!


Nampak apa dalam gambar di atas?
Haaa...itulah deretan lamborghini idaman sume org n d big bike idaman saya..hoho.
Gambar tu saya snap dari ofis saya.

Seperti tahun lepas, Himpunan Jutaan Belia kali ni dimulakn dengan sesi tayang lamborghini n keta2 mewah yg lain n big bike...lepas tayang, org ambik gambar sume ...dorang strart pulak sesi press minyak. Huhu, bingit tau.....!!! Kacau jiwa mcm ni...huhu. Tensen takleh wat keje ngan gangguan bunyi ni tau.

Dah abes bising dorang press minyak... Dorang start konvoi beramai2 pusing putrajaya n of cos pusing bangunan wisma ini, di mana saya berada skang ni. Serius, menggangu betul!!!!

Hummm, itulah dugaan berada di ofis yg menjadi lokasi utama event ini. Tapiii, rasanya tahun ni much better than last year yg hiruk pikuk.

Sekian, laporan segar dari ladang lokasi kejadian Himpunan Jutaan Belia.

P/S : Telinga manusia ni hanya boleh menahan bunyi pada high pitching yang tertentu sajer. Macam kat ofis saya ni, sape2 yg rasa suara dia over d limit pitching...harusslah bersuara di luar ofis.
*btw, wahai nazran bulk a.k.a pakcik Lan....tahun ni ko tak buat liputan maya360 kat area ofis aku sempena jutaan belia ni? Baru ingat nak ajak ko lepak kat ofis aku..leh masukkan aku skali dalam maya360 itu. Tul tak bro? Hee*

Your Job : What u like n hate d most??

Petang tadi balik dari ofis, rasa agak kusut bila sangkut dalam jammed n que yg panjang di traffic lite.
Tensen....what a waste of time! *sigh*
Daripada kusut2 camtu, seperti biasa saya layan my fav radio channel Red.fm ..with Dj Azura & Teng (?)... n topik dorang petang tadi mmg best; What u like n hate d most about your job???
Topik tu menarek, n agak ramai laaa caller thru .. doctor ada, lawyer ada, n mcm2 jawatan laa. Hee

So.... what do u do for your living???
Nak jugak penulis belog ni bercerita... hee *sah2 laa kalo call DJ tu, ntah dpt masuk line ke idak kan?*

Pertamanya, alhamdulillah syukur kepada Allah kerana saya tidak pernah merasa pengalaman tanam anggur *read : menganggur*. Lepas habis study dulu *read : abes exam final*, saya bagi masa kpd diri sendiri 3 bulan sajer utk lepak kat umah n horey2 vacation all over mesia. Haa, 3 bulan tu mmg pulun enjoy n treat myself... syok owh!

Nak tau ape jadik lepas 3 bulan tu??? Apa pekerjaan saya ?


1. Pekerjaan pertama : Tutor (lecturer to be, ahah!)
Inilah pekerjaan pertama saya lepas abes final exam degree, to be exact.. saya jadik tutor di UKM ku yg terchenta...haha. Masa jadik tutor tu, dok fikir my next careerpath is to be a lecturer, hehe. Thanx Prof Dr Kadderi atas kepercayaan yg diberi n tak lupa Dekan FST kerana lantikan itu, yeay! Sebenarnya, masa saya di tahun kepujian itu..saya dah pun berkhidmat sebagai demonstrator sambilan (hanya selected student sajer yg dapat offer itu... n of cos laa i terus setuju!)

Apa yg saya suka sgt jadik tutor / lecturer ?
Jawapan : Sebab saya suka mengajar org2 dewasa ni n masa tu ai mmg glams di kalangan student uols! Hihi, best sangat rasanya bila pakai kad matriks tulisan merah yg tulis Pensyarah.. wuhooo! Semua student  masa tu respect abes kat saya.. humm, yer laa muda2 lagi dah jadi Lecturer! Wah...terasa mantap kan?? Lagi2 laa rasa best bila pakai kad itu masuk library UKM yg tersohor itu ie Tun Sri Lanang (TSL)...students pandang jer, hihihi ;P *best bila ingat perasaan itu*

Apa yg saya tak suka sangat jadik tutor / lecturer ?
Yang pertamanya, sebab saya kena behave all d time depan students... uik, harus lah tunjuk contoh teladan yg baik espcially the way u dress up! Pegi kelas harus laa pakai baju yg cun n professional, jgn tertukar dgn student plak, hehehe. Sekali kantoi dgn student dekat luar, masa tu saya pakai seluar jeans koyak....huhu (yerlaa ai kan rock!!!)
Yg kedua tak suka ialah.... to be a real fulltime lecturer, huh..long way to go. Saya kena ambik master,.. n mcm2 studying la. Masa tu, jiwa ni malas nak belajar lagi. Huhuhu.
Btw, many thanx to my all time fav lecturer, Prof Dr. Juhari cos offer saya projek masters yg sangat bagus n ada geran (masyukkk)...tapi, malas belajar nyer psl.. saya tangguh dulu hasrat wat masters itu. Hoho


2. Pekerjaan ke-2 : Engineering Geologist (Geoscientist wannabe!)
Selepas majlis konvokesyen  n semasa masih berkhidmat sebagai Tutor di UKM..saya dapat offer sebagai Engineering Geologist dekat satu private company. Masa tu sayang sangat ngan kerjaya sebagai tutor walaupun saya sedar long way to go to be a lecturer. Lepas discuss n dapatkan nasihat n pandangan Dr. Kadderi, dia suggest saya terima jer jawatan sebagai Engineering Geologist tu since bidang saya semasa degree ialah Geology. Dia siap ckp, kalo rasa cannot go as a geologist, anytime saya boleh balik semula ke UKM as tutor. Ahaha, terharu ai tau.. Many thanx to him for d good advice, huhu.

Kalo nak tau, zaman degree dulu ntah camne saya pilih bidang ni sebagai pilihan pertama, semuanya gara2 minat kat Remote Sensing n satelit. Dah dapat, haa..baru tau susah payahnya. Hee. Masa belajar tu, pengkhususan saya ialah Petroleum...so, my careerpath of cos laa in oil & gas... ie to be a Geoscientist kat Petronas ke, Shell ke kan? Tapi, dapat jadik Engineering Geologist tu pun kira hepi sangat..leh laa experience in civil engineering etc construction work! Mencabar abess..

Apa yg saya suka sebagai Engineering Geologist?
Suka sebab leh keje ngan client yang best2 n ada nama besar dalam construction world ni. Saya pernah bekerjasama dengan Petronas, IKRAM, Gamuda Land (?) n byk lagi yg saya pun dah lupa nama. Paling best bila dapat projek besar Double Line Track tu yg sayangnya akhirnya projek mega tu tiba2 kerajaan pada masa tu batalkan. huhu. (Itulah projek terakhir saya sebelum berhijrah ke keje lain)

Apa yg saya tak suka sebagai Engineering Geologist?
1. Bila kena wat site visit kat project site. Yer laa, berhujan berpanas tau...pastu, kalo kat site tu, saya laa d only one perempuan. Supervisor, client n budak2 site sume nya lelaki. Dorang suka laa bila saya turun site..bunga nan sekuntum org kata, wakaka. Sedey bila ingat dok  makan nasik bungkus kat site, huhu.... Saya ni seorang yg pentingkan penampilan n nampak comel selalu,..so mmg sgt tak suka bila kena gi site tau.
2. Bila time kena wat project report...aiyooo, banyak menda nak kena buat. Daripada hasil borelog sampailaa ujian kimia kat lab tu. Huhu. Takdek project report, takdek laa dapat payment. Huh, besar tanggungjawab tu. Lagi satu, malas betul laa nak baca agreement contract n endorse macam2.

P/S : I miss all my geologist gengs yang kini mostly penuh dekat Petronas tu. I'm proud with u guys but at d same time jealous ngn gaji n bonus korang yg berkepuk2 tu.. haha. *Jomm gathering guys!*


3. Pekerjaan ke-3 yg juga merupakan pekerjaan sekarang : pee tee deey (Gomen org kata)
Saya keje sbg Geologist tu dekat  2 tahun, saya dapat keje saya skang. Kalo nak tau, inilah cita-cita saya yang sebenar n saya aim sejak dari Tahun Pertama Degree. Yer laa, masa tu saya sangat shock dengan dunia geology...hampir2 je ai tukar course tau. Sib baik laa boipren saya pada masa itu amat memahami jiwa saya, dia kata takyah tukar cos...continue jer sampai dapat degree. Dengan degree tu nanti apply laa jadik pee tee deey, nanti leh jadik Diplomat...ahaha. Terpikat dengan kata2 beliau itu, saya terus search segala info pasal pee tee dey ni. Hee :D. Alhamdulillah, skang saya dah dapat apa yg saya impikan.

Apa yg saya suka sebagai Pee Tee Dey?
Suka sangat sebab kena dengan jiwa saya. Jiwa yg suka pada  big social networking macam ni. Hee. Lagi pun, kejenya versatile....macam2 boleh buat. Freedom n creativity ada kat situ. Pendek kata, saya suka..suka..suka.

Apa yg saya tak suka sebagai Pee Tee Dey?
Yg pertamanya, saya tak suka kena gi o/stn. Huhu. Bila pegi o/stn.. rutin hidup saya pasti akan berubah..huhu. Paling utama, putaran masa tido yang berubah. Lagi??? Humm, rasanya tak suka handle protokol mokol bagai tu.. hahaha. Leceh n rimas laa benda2 tu sume. Donia semata2 tu.. haha :D

Haa.. itu sajerlah kisah apa yg suka n tak suka ttg keje saya.
Uoolss lak camne?? Mesti ada suka n tak suka jugak kan?? Ahaha... Share ler..

Till then, jumpa di next entri. Daaa.............

Tuesday, 22 May 2012

Sakit owh...


Hummm, tadi belek2 gambar dalam album...terjumpa laa plak gambar masuk paintball 2 minggu lepas tu. Baru teringat lupa nak wat entri psl kisah di eagle ranch tu.

Sape pernah main paintball angkat tangan. Best tak?
Saya plak dah kali ke-3 main menda alah ni. Hummm, kesimpulannya memang saya taknak main lagi.
Perit owh....sakit plak lagi bila kena tembak. Lebam di bahu kiri saya ni sampai skang masih sakit n kesan lebam tu masih ada, huhu. Memang ramai laa yang jadi mangsa peluru getah cat tu. *tiba-tiba terfikir, camne laa org yg kena peluru hidup tu..mesti lagi amat sakit kan?*

Tapi kan, bila ingat2 balik...zaman kecik2 dulu saya ada laa ikut geng2 lelaki saya tu main perang2. Almaklumlah zaman kanak2 riang dulu, saya ni agak tomboy...hee. Geng pun budak laki...lasak katakan. Hehe. Macam mana pun geng , saya tak minat laaa main perang2 ni....citer perang pun tak minat. Jiwa saya ni takleh tengok laa bab perang2 ni...memang tak suka. Bab kata Wahid senario tu "PEACE NO WAR!!" haahaha :D. I hate violence...n anything bout violence termasuk kes tumbuk, terajang n whatso ever tu!

Kesimpulannya, paintball is not my game. My game is only bowling....bowling selamanya, ahah!

P/S : Hidup kita ni bukan macam drama kat tv atau novel2 kat pasaran. Semua tu hanya cerita semata2...imaginasi mereka. So, please la... tak perlu nak ikut drama, filem or novel tu. N stop acting like u're in drama swasta....c'mon la. *tiba2 laa kuar falsampah ini...ahaha, maapkanlah penulis ini ya uoolss!*

Monday, 21 May 2012

Jiwa kacau kerana Jutaan Belia...hoho


Rasanya semua dah tau sempena sambutan hari belia ni, ada penganjuran Himpunan Jutaan Belia.
Lokasinya tidak lain dan tidak bukan, mestilah di wilayah yang super cantek, tenteram, aman dn damai ni ie. Putrajaya....

Kalo dulu penganjurannya hanya mengambil masa 3 hari, dari Jumaat sampai Ahad...haa, kali ni lagi gempak; 5 hari tau uols!!! Tahun ni acara start dari 23 hingga 27 Mei. Fuuh, dasyat kan....semuanya kerana nak mencapai matlamat menghimpun jutaan belia di Putrajaya ni.

Kalo tahun lepas, saya berjaya melarikan diri dari kesesakan itu dengan pegi vacation kat Tasik Kenyir, Terangganu...kali ni, tak boleh elak. Harus berada di ofis...huhu.
Kalo uolss nak tau, hanya mereka yang keje atau bermastautin kat Putrajaya jer tau betapa hazabnya idup kalo ada event besar camni..huhu. *termasuklah penulis belog ini yg ofisnya nun megah tersergam di presint itu*

Walaupun event itu hanya bemula hari rabu ni (lagi 2 hari),..tapi jiwa dah jadi kacau owh sebab jalan sume dah tutup. Tensen bila nak masuk parking ofis pun kena tawaf satu dunia. Huhu. Bila dah masuk ofis plak, kena kuarantin...lepas 5.30 baru jalan bukak.

Sekian,...luahan rasa di pagi isnin yang sesak. Uhuk..uhuk

P/s : Actually, saya tak bape suka nak membelog sesuatu yang negatif camni...tapi, kena jugak wat ekspresi diriku ni. Hummm, btw...next week ai cuti panjang. Yippie :D

Sunday, 20 May 2012

Ayam Penyet in da house ... !!!

Haluuuu kengkawan...especially my officemates tuuu...
Kalo kat ofis tu, geng2 tu sume memang peminat Ayam Penyet Wong Solo
Kalo lama tak pekena, memang resah laaa... harus pegi pekena, hahaha :D. Tul tak???
Bab kata Fizry...kitorg ni adalah penyumbang keuntungan kepada Pakcik Wong tu, hee

Saya plak cam biasalah, kalo dah suuukaaaa sangat kat satu2 makanan tu....
Haruss laaa saya carik resepi n mesti laaa nak try buat sendiri.
Haaa, bukan ape ... kalo laaa tiba2 teringin nak makan time tengah malam ke, takpun tiba2 kedai tu tutup ke... boleh laa buat sndiri kan... heee ;P
Paling utama, kalo dah pandai buat tu... leh laa jamu famili n kengkawan kat umah, ahah!

So, tadi luncheon....saya dah selamat buat Ayam Penyet... hooo
Actually, saya dah banyak kali buat ayam penyet tu kat umah
Cuma kali ni, saya nak tunaikan janji kat kengkawan.... share which recipe of ayam penyet that i used, hee espcially d nyummy sambal!! Sharing is caring rite.

Sebelum saya share resipi tu, jom tengok hasil Ayam Penyet in da house itu.... :)

Sebelum makan,... mari menghidang dulu...... *nak jugak deko2 yg comel...hee*

Close up ropa ayam penyet...nampak kriuk2 yg rangup tu?? Lagi sedap kalo dapat ayam dara macam kat kedai jual tu kan, baru laa dagingnya lembut n manis..


Close up terung sambal... terung ialah sayuran feveret saya espcially terung sambal bilis tu, nyummeh
 Ini yang paling mahal dalam set ayam penyet...apelagikk, sambal itu lah. Kalo sambal sedap, maka sedaplah hidangan ayam penyet tu. Humm, bila buat sendiri... baru tau nape sambal tu sedap n cantek warnanya. Kalo nak tau, penggunaan gula merah dalam resepi sambal ni menimbulkan satu rasa yg sedap n warna yang cantek. Try laa buat kengkawan, mesti uols suka! Homemade sambal, finally is yours....tul tak?

Last but not least, masukkan dalam pinggan. Sebelum ngap, harussslah ambik gambar lagik. Hee

Perut memang kenyang sangat bila dah makan sepinggan nasi ayam penyet ni. Hoho

Dan seperti dijanjikan dalam ruangan Jom Masak saya sebelum ni..
Saya nak share kat sini resepi Ayam Penyet yang saya rasa paling similar tu ayam penyet wong solo itu *just my opinion la! sebab, agak lama jugak laa saya search resepi terbaek utk buat ayam penyet ni... heee*

P/S : Harap2 uols yg rajin masak tu suka resepi ni... haiittt! Credit to www.resepi4u.com for d best recipe!


Resepi Ayam Penyet

Untuk Ayam-
1 ekor ayam - potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan
(simpan air rebusan ayam untuk buat sup)

Bahan2 utk dikisar:
½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
1 sudu besar Serbuk Kunyit
½ sudu besar Serbuk Lada Putih
3 ulas Bawang putih
1cm Halia
Sedikit Air
1 sudu kecil Garam
Minyak masak untuk menggoreng.

Cara masak :
Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.
(Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)
Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
Panaskan minyak dan goreng hingga garing.


Untuk sambal-

Sedikit minyak masak
20 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
10 biji Cili padi
10 biji Bawang kecil, hiris
3 biji Bawang putih, hiris
5 biji Tomato, potong 4
5 cm Belacan
2 sudu Ikan Bilis
3 sudu gula merah/secukup rasa

Cara Masak :
Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.

Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu.
Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
Masukkan ke dalam periuk dan panaskan.
Masukkan gula merah dan gaul rata.
Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.

* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.


Untuk Sup-
Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.
Panaskan sebelum dihidangkan.
Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.

Untuk Tempe dan Tahu Goreng-
2 keping tahu – potong dadu
1 paket tempe – potong nipis
Sedikit tepung beras.
Minyak masak untuk menggoreng.

Golek-golekkan tahu dan tempe atas tepung beras dan pada lebihan bahan lumuran ayam.
Goreng hingga garing.


Cara hidangan-
Hidangkan ayam penyet,tahu, tempe, sambal dan sup bersama ulam seperti daun salad, tomato dan timun dengan nasi putih.
*Boleh juga perahkan sedikit asam limau pada sambal jika suka masam.

Selamat mencuba.

Saturday, 19 May 2012

Weekend's cooking y'all

Hari ini hari Sabtu.... n saya telah pun memulakan pagi ini dengan sesuatu yg saya suka
My passion, ahah! D cooking in da house.... i luv d smells of fresh n good food in d morning.
Akhirnya saya dpt kembali kepada rutin asal saya bila kat my home sweet home
Yer laa, dah hampir 2 bulan rasanya... hidup saya ni tiada weekend kat umah
Dah banyak kali weekend...diabeskn dgn mcm2 urusan...espcially o/stn *huuu*

Sonok rasanya bila dapat masak2 kat umah
N then bersama-sama nikmatinya bersama family....
Yer laa, dah lama rasanya tak sempat makan bersama..walaupun nama jer dok serumah
Kesian abe mat ku itu,... sejak saya busy sangat o/stn n slalu sangat stayback kt ofis, mmg saya jarang masak kat umah. N dia pun asyik kelaparan nasik laa, yer laa dia jenis yg makan nasik kat umah.
Dalam 2 bulan ni, saya memang sangat jarang masuk dapur... n dia pun jarang2 laa balik awal kat umah...maka lepaking kat luar ajelah dia itu, hoho.

Makanya pagi ni, saya bangun pagi... masak breakfast kat umah.
So, wht's my cooking for breakfast today???

Tadaa, inilah dia menu utama hari ini... mee goreng ayam. Nyumm, nyumm..
N sebagai menyahut Jamie Oliver's Food Revolution 19 Mei 2012, saya dah pun post gambar mee goreng saya ni ke #realfood. Happy to see my cooking pic is there, together with thousands of nyummy delicous food in the world! Ahah..

Makan mee goreng saje, buhsan laa kan. Makanya, inilah dia pelengkap hidangan... keropok ikan fresh from Terengganu. Suka, suka... keropok Terengganu mmg terbaek laa!

Kenikmatan sarapan itu lagi ummph dengan secawan teh panas. Fuuh, sayugia rasanya.

Inilah dia hidangan untuk kitorang berdua pagi ini, simple but kenyang owh. Saya tau, kesedapan aroma masakan pagi ni berjaya membangunkan abe matku itu lagi awal pagi ni. Hehe. We both love n enjoy home cooking... (pic ni saya ambik tatkala menunggu abe mat ku itu datang makan, aiyooo..lama benar menunggu beliau itu, sibuk dok minum teh panas sambil fesbuking...ape daa!)

Dah lepas makan, mana boleh lepak sajer. Terus ler kemas umah. Hey, that's the way to exercise on weekend...heee. Hari Sabtu ialah hari kemas umah sedunia, paling utama...bersihkan dapur kesayangan, cuci my bedroom, toilet n paling penting, buang segala habuk kat living room n all those mak nenek perhiasan tu. Tak dilupakan ialah memberi nafas baru kepada hidupan di dalam umah saya ni, pokok2 tu sume haruslah ditukar ganti airnya...daun2 pun dh nampak kuning n kering akibat tak kena matahari, camne nak fotosintesis kan. Kesian... *Huu, cukuplah dengan kejadian ikan2 kesayanganku yang mati akibat tuannya sibuk o/stn.. huhu*

P/S : I'm thinking of hosting a hi-tea party with my geng. Dah banyak kali gak geng2 gue mengutarakan hasrat utk lepaking at my home sweet home, kununnya luv d ambience of my home... ceh! Ahaha...btw, tq for d compliment frens! Insya allah, nanti kita set n save d date ya.

Friday, 18 May 2012

Food Fight : Jamie Oliver's Food Revolution

Selain Martha Stewart n Rachael Ray.... saya memang peminat Jamie Oliver d Naked chef itu, ahah.
I really love their show...their passion on food n cooking just like me, yeah!


Hum.. malam ni saya berpeluang tengok Jamie Oliver's Food Revolution kat 8TV
Tengok pun dah hujung, dah nak abes dah pun.... tp ok laa dpd selama ni tgk dia nya iklan jer.

Well, akhirnya saya paham Jamie Oliver's show kali ni
That's the food fight for all of us. Bring food education back! Better food, better life
N of cos, saya mesti sokong!!!

Dalam show ni, Jamie Oliver menjelajah US berkempen untuk food revolution
Tinggalkan fastfood...amalkan diet sihat.
Tapi...mesej paling penting dalam show Jamie Oliver kali ni ialah supaya semua orang belajar memasak makanan sehat sendiri kat umah. N cara dia ajar dorang2 sume tuh berjaya ubah persepsi dorang pasal memasak. Cooking is just easy n fun. Paling penting, makanan yg sehat dimasak sendiri untuk diri sendiri n keluarga.


For Oliver, who sums up his food philosophy as “Better food, better life,” has made it his life’s mission “to get people to eat real food, made from scratch. I believe — and research has shown — that by eating a diet of real food (meats and vegetables, carbohydrates and the occasional treat) that you cook for yourself and your family will make you a healthier person. When I look around the world at the rising rates of obesity and diet-related disease, I am saddened and angered because this is entirely preventable. People just need food education and a few cooking skills.”
 So, kengkawan sume. Mari kita sama-sama mengedukatedkan diri kita dengan food education.
I do believe, makanan paling best n paling sihat n paling nikmat ialah makan yang dimasak sendiri di rumah. Home cooking is the best!

P/S : Dah lama tak wat sesi makan-makan kat umah ai ni. Nanti laa, ada masa free leh jer jadi host lagikk. Ahah. * hoho... i miss baking so much! *

Thursday, 17 May 2012

Seindah Sakura - Citer feveret ai di kala 7 petang



Nota kaki :
To my exercise buddies Pali n Tantie +- Azri , hey uolsss...camne ni????
Aku sudah terjebak dengan ini citer laa di kala petang balik opis..
Btw, citer ni mmg best.... so, aku sanggup untuk tidak pegi joging ngn uolss di kala petang sore haha
Hummm..nampak gaya aku hanya leh jog sama uolss petang jumaat or weekend sajerlah, hee
Tapi....swimming tetap berjalan mcm biasa...heee. So dun worry okeh
Enjin motobot harus kena start..tak gitu Tantie?? heee

Kengkawan sume, nota kaki di atas hanya ditujukan kepada mereka bertiga, jadi abaikan sajer okeh
Kalo nak tau, saya ni jenis jarang nak layan TV time kt umah, apetah lagi di kala jam 7 ptg nak maghrib....
Tapi... 2 hari lepas, camne tah bleh terbukak TV itu... n tertengok plak citer ni
Huhu...citer ni mmg sedey laaa.. so touching! Pandai Fasha Sandha berlakon jadi org susah
*mesti fans FS akan ckp, we love FS*
Petang tadi tengok, baru ler tau citer ni arahan pelakon Zul Huzaimy tu n adaptasi dpd novel Seindah Sakura ropanya. Tak sabar plak nak tunggu ending citer ni...
Hummm, tiba2 rasa nak cari novel tu walaupun dah tau hakikatnya ai ni bukannye jenis pembaca novel !!!

Yang paling best psl citer ni ialah sume OSTnya best2 owh...
Walaupun OST utamanya ialah lagu Buatku Di Sana nyanyian Mafa ft Ronnie... tapikan, saya suka lagi lagu Harapan nyanyian Hyper Act, mmg best! *Hyper Act tu sape??? ntah laa, tak pernah dengar tapi...layannn*

P/S : Bila dah tak o/stn ni, baru sedar hakikatnya bila kat ofis, ropanya my geng ramai dah takdek kat wisma itu...huhu. To my olskool geng; CK, Mr K, Pak Ikram, Zam bukan abg kandung Fasha Sandha, Miji, Ustad Zaki, Chubby, Shuk-riah, Wan Poji .... huhu, i miss u guys!! very much tau!!! Marilah kita wat lepaking session after ofis ya......sgt lama tidak get together, hooo. Jeng, jeng, jeng... ai ada announcement to be made... tunggguuuu ;P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation