Friday, 29 June 2012

Wangi-wangi selalu ...hummm

Holla frens!!! (mode : kenyang banget!!!  hoho)

Kalo uols ingat.. dalam entry sebelum, sebelum ni... mesti ingat, i'm a perfume addicted..hoho
Saya suka sangat wangi2, orang yg wangi, rumah yg wangi n apa2 shj yg wangi... uhmmm
Kalo lepas mandi, haruslah sembur perfume... best sgt!
Sblm tido pn haruss laa pakai perfume,syok tido..lena sungguh dibuatnya... nyaman okeh, hee

Bila refresh entri pasal my perfume, baru perasan... my 3 latest perfume tak pernah direkodkan pun dalam belog ai ni...
Saya suka perfume...sangat2.... Kalo jumpa org yg wangi pn, hoh..takleh tahan dibuatnya, mesti nak tau perfume apekah..haha.

Jom tengok my latest perfumes collection yang hari2 saya guna skang ni...

Tadaaa.. inilah koleksi perfume kesayangan saya...

 Dari kanan itu, perfume yg warna purple itu ialah VERSACE Bright Crystal...
bau nya soft n sweet.

Yang botol ada tutup cam bar tu ialah CALVIN KLEIN Beauty....best sangat, suka.suka.suka.
(ini perfume yang saya selalu angkut time out station)

N yang warna gold tu, paling latest saya beli last year..
apelagi kalo bukan PACO ROBANNE Lady Million... best, wangiiii.. n i smell good n fresh, hihi
(biasa kalo pakai, mesti org tanya perfume apekah???)

Yang botol warna merah tu, BURBERRY Tender Touch..ini pun kesayangan saya, sbb dipilih khas oleh my Hyun Bin dulu... humm, kenangan ni (ini adalah perfume yg saya hanya akan pakai bila dok umah atau pun kuar gi joging pagi2 dulu.. hahaha). Ini lah perfume yg tak abes2 lagi saya guna sejak tahun 2007 / 2008..hee. Lama kan???

Yg satu lagi, warna merah tu...oppss, termasuk plak dalam gambar, haha. Itu bukan perfume, but SHU UEMURA emulsion... haa, yg ni jarang2 sangat nak pakai...haha. Slalu terus pakai sunblock jer, hee.

Semua perfume tu saya beli dalam saiz paling besar, 80 ml / 90 ml. N kalo beli tu, mesti akan mintak lebih2 ngan promoter tu, hehe. Set miniature harus ada, beg pun harusss ada. Lagi best, kotak2 perfume ni cantekk sangat, leh simpan wat letak aksesori plak. Comel. 

Biasanya perfume pilihan saya mestilah pakej; ie mesti wangi, botol cantek n haruss ada miniature. Hee. Kalo set perfume yg dalam kotak siap ada lotion n bathgel, memang saya simpan wat koleksi sahaja. Perfume pilihan saya biasanya mestilah Eau De Parfum (EDP)...sbb long lasting than EDT itu. Perfume feveret saya biasanya mestilah dari France... romantis gitu perfumenya, hee.

Dah bape banyak perfume kamu ni wahai ila??
Owh.. dah banyak sangat.. botol2 tu dah banyak sangat, terpaksa masuk kotak jer la. Kena jimatkan space kat umah ni, hee. Tapi... suka sangat bila susun2 balik... leh recall setiap kenangan dalam perfume tu. Hee.

Tempat pilihan beli perfume??
Humm, seharussnya mestilah saya suka beli kat airport. Kalo pegi airport, memang tak sah kalo tak beli perfume. Ini yg balik Sarawak jer pandai control diri, hehe. Tahniah kpd diri sendiri, humm.
Dekat airport, perfumenya mmg banyak sangat yang latest.. n paling penting ianya Free Duty. Hee.

Tapi kan,... saya pun suka perfume lelaki. Bau yang maskulin tu mmg best laa..
Cuma, saya ni tidak separah sorang kawan saya yg suka beli perfume lelaki. Hee.

Bila pakai perfume yang wangi kan atau terbau wangi seseorang, hooh... memang terus rasa mood nak tido jer. Lena owh tido dalam keadaan wangi.. hihihi. Korang lak camne?? Suka perfume jugak??

Till then, sekian kisah perfume saya malam ini. Chow dulu n babaiiiii.

P/S : Dulu time zaman student, pun suka pakai perfume sebelum study. Almaklum laa dulu suka ikut tips macam mana nak mudah otak ingat ape yg kita study tu...antaranya wangi2an untuk merangsang otak supaya lebih cergas.. Hee.

Haruss la tengok kalau ...

*Mode : Layan feveret korean n japanese songs... sambil repeat episod Desperate Housewives  lepas ++ tunggu untuk sidai kain tengah2 malam buta ni, hoho

Holla frens... (rasanya mesti ramai yg dah dibuai mimpi indah n mimpi ngeri..hee)
Humm, malam ni just nak citer pasal drama / filem Melayu kat Malaysia ni

Sebenarnya saya ni jenis yang takkan tengok filem Melayu kat wayang...
Last filem Melayu yg saya tengok kat pawagam ialah citer Ombak Rindu, tengok plak kat Kota Kinabalu masa tu, haha. Tengok tu pun sebab si dia itu yang beria suh saya tengok citer tu, lepas dia feeling abes bila tengok citer tu. Humm .. oklaa, Maya Karin berlakon mmg layan la..
Hoh, baru sy perasan...sy tgk malay movie kt pawagam hanya yg dilakonkan oleh Maya Karin laa
Malay Movie lain saya tengok ialah Pontianak Harum Sundal Malam, beria gi tengok bersama my geng2 Petronas kat TGV KLCC sana di kala midnite show..

Selain itu?? Hum.. memang saya tak tengok movie Melayu laa.
Novel??? Jiwang karat tu sume?? Humm, lagi laa tak layan... jadik ubat tido laa jawabnya, huhu
*Zaman baca novel sudah lama berlalu ie hanya di peringkat zaman umur 15 tahun ke bawah, huhu

Kalo drama bersiri Melayu camne plak?? Lagi2 yg TV3 selalu tayang jam 7.00 malam tu..
Saya memang jarang nak layan drama bersiri Melayu ni.. sbb meleret2 n jarang minat ngn jalan citer

Tapiii kan, skang ni kan.......
Saya haruss dan akan tengok citer drama Melayu kalo pelakonnya ialah :

(1) Fasha Sandha

Sebabnya, suka sangat tengok Fasha Sandha ni. Dia pandai berlakon. Dimaklumkan ai hanya minat lakonan dia, bukan dia personally ya. Hee. Suara dia memang comel. Citer terbaru yang saya suka mestilah Seindah Sakura itu. Pandai dia bawa watak budak kampung yang miskin lagi susah. N part jelita tu, ai memang vote for Fasha Sandha. She's always gorgeous!

(2) Aqasha

Ahah, Aqasha ni memang saya sangat minat dari mula2 dia jadi artis sampai skang ni. Zaman sekolah dulu, suka sangat Aqasha ngan lagunya Cahaya Di Hati...suaranya sedap owh. Hishh, sape2 yg suara sedap mmg leh buat jatuh hati laa, ahaha. Sejak dia jadik pelakon, lagi la saya minat sangat. Sebab, lakonannya bersahaja n menjadi. Bila dia berlakon, alamak...dia ni pandai laa jadi romantis. Real sangat n rasa dia ni memang in real life pun mesti romantis kan?? Dah laa dia mempunyai suara yg merdu, chinese looked plak tu..Hee.
Citer yang saya baru nak layan skang ni ialah Dejavu Di Kinabalu...tapi, baru 2 kali sempat tengok...huhu. (citer kul 7.00 malam ni, mmg susah skit nak tengok, hee)

Haaa, itulah 2 orang pelakon drama yg boleh jadi pemangkin untuk saya layan drama Melayu
Kalo tak, memang susah skit nak layan la.
Biasalah, TV kat umah saya ni wujud n dipasang hanya untuk memeriahkan suasana.
Teman waktu blogging, teman waktu buat keje, teman waktu makan, teman waktu kemas umah, teman waktu lipat baju dari ampaian, teman waktu baca magazine....n byk lagi laa

Ngantuk laa plak uolss..
Nanti sambung citer lain la plak yer.
Nak gi jemur baju laa dulu sebelum tido.

Till then, chow dulu my frens. Daa

P/S : As for me, tengok TV semata2 adalah satu kerugian. Tengok TV haruss laa disekalikan dengan aktiviti2 lain...baru laa tak rasa macam buang masa. Hoho. Tapi, kalo tengok anime / katun yang saya suka.. memang haruslah melopong fokus tengok itu jer...sanggup tak makan tu, haha.

Saturday, 23 June 2012

Dulu SME, skang Transformation Troopers.. hooo

Holla frens..

Petang ni saya nak citer pasal my work..uhmm..
Dalam karier, semua orang ada aim masing-masing. What they want to achieve in their career...rite??
So.. same as well as me.

Kalo sebelum ni i've been choosen n recognised as d Subject Matter Expert (SME),
n now guess what?
Ahah, i've been appointed as one of d Transformation Troopers (TT) by our Key Ess yuuu. Hoho..what a bombastic name rite??? Hohoho *Otak dok pikir, ape kebendanya tu ha??*
Actually, it is always an honour to us if we are being recognised n being seen by d top management.
I like it!! Heee. Feel like we're been appreciated rite???

Mula2 dapat call sbb dipilih sebagai Transformation Troopers, pastu dapat surat rasmi. Hum, this is something new for us, d TT. What an idea from d brilliant kayy ess yu. Satu penghargaan tu untuk kitorg yg sebelum ni adalah d grup of Subject Matter Expert (SME) yg merupakan pemikir2 utama dalam mewujudkan Strategic Plan itu.. Bukan senang tau.. N of cos i'm proud of d existence of that Strategic Plan. *kadang otak pn leh jemm dok jadi pemikir ni, huhuhu*

Intro with d Expert form d Prof. What d Transformation Troopers n Transformation Plan is all about??? Penerangan yg sungguh , sungguh panjang... huu. Sempat jugak laa mata ni Zzzzzz, hohoho. Besar tu tanggungjawab d Transformastion Troopers untuk mentransformasikan our ministry...uhumm. *Transformers... i'm d Bumblebee..hee ;P *  

Muka serius laa kununnya.. hahaha. Actually, sedang coba menghilangkan mata mengantuk. Hampeh, Tan Sri Ida siap gelakkan ai yg tersengguk, huhu. Humm, as a TT..pasnih kena get ready laa untuk o/stn yg sangat banyak... bengkel sana sini...n do the study n research,  huhu. 

Humm, dalam kerja ni memang banyak perlukan komitmen yg ikhlas lagi tulus dan mulus dan puluss..
Being choosen as a strategic thinker is always an honour. Satu penghargaan tu bila jadi orang kepercayaan. Besar tanggungjawab tu. Go ila Go! You can do it!! N lagi satu, being recognised is a bonus n credit for u...hee.

P/S : I hate those people who try to sabotage others career. C'mon la, be professional! If u act stupid, people will only see as d one without brain. To my fren CK, be strong! What just happended is only a small unimportant problem....be smart always! Whatever it is, please respect others...

Friday, 22 June 2012

Late nite cooking : Rojak Tauhu

Holla frens..

Those yang geng fesbuk saya, mesti dah tau hasrat saya sejak hari isnin lepas..
Nak buat Rojak Tauhu.. nyumm ..nyumm
Tapi,... dari hari Isnin sampai Rabu... banyak sangat agenda makan2 yg lain...
Sampai tertunda hasrat nak buat Rojak Tauhu yang diidamkan itu.. hummm

Akhirnya malam tadi, pada jam 10.30 malam.. akhirnya i made it!! Yeay...
Dah tengah malam buta baru ler teringat nak buat, leh makan sambil tengok TV n surfing d net..
Humm, sekejap aje nak buatnya pun.. very simple to prepare... but, asa usual it's yummy!

Inilah dia my homemade Rojak Tauhu.. simply delicious!! Rojak ni kombinasi tauhu goreng, keropok ikan goreng, taugeh, timun n kuahnya yg nyummeh..

Actually, saya buat menu ni ikut Resepi dari Rubiah Suparman, alaa.. pelakon dolu2 tu..
Menarek sangat bila tengok dia buat kat Restoren Puteri miliknya itu... dalam rancangan Nona last week.hoho..

Tapi, untuk entri ni saya just nak share resepi yang saya ambik dari http://maklangzainab.blogspot.com. Humm, resepi ni mcm best. 


Bahan-bahannya :
8 keping tahu, digoreng
1 biji timun, dihiris
250 gram tauge, bersihkan

Bahan untuk kuah :
300 gram kacang tanah, digoreng ]
10 biji cili padi ] ditumbuk halus
3 ulas bawang putih }
¼ cawan gula merah
2 sudu besar gula pasir
2 sudu teh kicap
3 sudu besar petis
½ cawan air Asam jawa sebesar
Sedikit garam secukup rasa

Cara Membuatnya :
  1. Gaulkan bahan-bahan yg ditumbuk halus dengan gula merah, gula pasir, kicap dan petis hingga rata. Masukkan air asam dan rasakan.
  2. Tahu dipotong nipis, timus dihiris. Susun cantik dengan tauge dan hanya tuang kuah bila mahu dimakan.


Uols pun leh try, simple sangat...

P/S : Teringat rojak feveret saya zaman kecik2 dulu, dia ada mee kuning, ada ayam, ada cucur udang, ada keropok... hoh, best sangat!! *Teringin laa plak*

Thursday, 21 June 2012

Jalan-jalan Makan-makan : Red Wok Restaurant

Holla frens...

Hah,, kali ni ruangan Jom Jalan bersama saya muncul lagi... haha

Malam tadi, saya selaku d organizer bersama geng2 ofisku seramai 11 orang dah slamat terjah n makan-makan dekat satu restoren baru ie Red Wok Restaurant!!! Wah.. kitorg sume sungguh kagum dgn restoren ni so excited nak pegi.. *best owh ai berjaya kumpul ramai geng untuk sesi kali ini.. wallawey.. baru gempak n happening..hee*

Kali ni kitorg pegi utk meraikan selebriti Peee Ess Emm bulan ini.. sape lagi kalo bukan Sue n Jue.. haha

Jom tengok gambar terus laa yer uolsss....

Ok.. inilah dia Red Wok itu.. dari jauh dah leh nampak tau.. merah membara gituu uhumm

Tu dia... ketibaan geng2.. err.. itu adalah sebuah keta baru Kia Forte milik pasangan NH itu.. hoho *bau kedai owh*

Antara normal steamboat n sizzling steamboat, kitorg pilih sizzling laaa!.. N untuk perisa kitorg pilih perisa Tomyam instead of perisa ayam.. hee. *masa ni tak sabar tunggu benda alah ni panas*

Dan inilah dia, benda alah ini sudah panas.. n meh kita tabur n bakar.. nyumm.nyumm
Feeling citer korea okeh bila makan macam niih.. hahahaha ;P


Our adds-on menu pilihan selebriti Sue .. inilah dia Marmite Chicken.
Dia pilih menu ni sebab dok teringin n terliur sangat kat Ayam Bawang Putih saya tu, hahaha.
Rasa ayam ni?? humm.. not bad.. sedappppp!!

Tadaaaa.. mesti nak jugak ada muka..hee.. Bersama fizry d money changers... ahaha

Ini pulak ladies of d nite.. huh, kenyang betul... terpaksa wat xtvt posing memposing plak. haha

Ini lah NH family itu... merangkap tukang ambik gmbar si NH mummy,, NH daddy plak sibuk ngn NH junior. Haha.. so cute 3 of them. Comel Nufail.. nanti main dengan auntie Ila lagi ek... luv.luv.luv

N akhir sekali.. ini lah dia d Damage malam tadi!! Hahahahah..
Not bad laa kan?? RM33 sorang utk bufet sizzling steamboat. Makan sampai kenyang, makan sampai tutup kedai uolsss!! Sangat berbaloi.. Recommended !!



Ahah.. penat ni menaip..
So ape kata uols??? Jomm laa try.. best owh.
Lokasi nya ialah dekat umah lama saya... mana lagi kalo bukan di Seksyen 7, Bandar Baru Bangi..

Till then, jumpa lagi uolss. Chow..

P/S : Sonok gathering ni kan??? Lupa plak nak cakap tadi, kat REd Wok ni uols boleh pilih sama ada nak makan steamboat or ala-carte menu. Semuanya sedappppp!!! harus try okeh..

Tuesday, 19 June 2012

KSN baru perkhidmatan awam

Petang tadi sekali lagi saya miting ngan my esyubi... humm, agak lama discussion itu. Dekat jam 5.30 petang baru abes...

Balik jer kat my place.. tangan ni tiba2 rasa nak bukak berita harian.
Wawah, ada satu berita yang menggemparkan. Mesti esyubi saya pun terkejut.
Humm, perkhidmatan awam dapat berita yang menggemparkan!

Apelagi, pengumuman pelantikan Ketua Setiausaha Negara (KSN) yang baru.
Apapun tahniah kepada beliau di atas lantikan sebagai KSN tersebut.
Semoga perkhidmatan awam lebih cemerlang di masa akan datang di bawah pimpinan beliau.

My fren, Karimah itu... mesti bangga sebab ex-KP beliau di UKAS kini menerajui perkhidmatan awam. Kan??

Jom baca berita hangat itu....

Dr Ali Hamsa dilantik KSN baru

Datuk Seri Dr Ali Hamsa

KUALA LUMPUR: Ketua Pengarah, Unit Kerjasama Awam Swasta, Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ali Hamsa, 57, hari ini diumumkan sebagai Ketua Setiausaha Negara yang baru berkuat kuasa mulai 24 Jun 2012.

Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan hari ini berkata, beliau menggantikan Tan Sri Mohd Sidek Hassan yang akan tamat kontrak perkhidmatannya pada 23 Jun ini.
Kenyataan itu berkata, Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong memperkenankan pelantikan Ali.
Dr Ali yang dilahirkan di Kluang, Johor pada 29 Ogos 1955, berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (Kepujian) dari Universiti Malaya dan Ijazah Sarjana Ekonomi serta Ijazah Doktor Falsafah dalam bidang Environmental Science & Economics dari Oklahoma State University, Amerika Syarikat.

Beliau mula berkhidmat sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 5 Jan 1981 sebagai Penolong Setiausaha di Kementerian Perdagangan dan Perindustrian.

Beliau mempunyai pengalaman kerja luas di Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri dari 16 Disember 1997 hingga 21 April 2009.

Di jabatan itu, beliau pernah berkhidmat sebagai Pengarah Seksyen Pembahagian dan Timbalan Ketua Pengarah, Program National Transformation & Advancement sebelum menjawat tugas sebagai Ketua Pengarah, UKAS, JPM pada 22 April 2009.
"Kerajaan merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada YBhg Tan Sri Mohd Sidek Hassan di atas segala khidmat bakti beliau di sepanjang tempoh memegang jawatan Ketua Setiausaha Negara khususnya dalam usaha mengukuhkan sistem penyampaian Perkhidmatan Awam dengan memperkenalkan pelbagai pembaharuan demi memastikan agenda pembangunan negara yang dirancang dilaksanakan dengan jayanya," kata kenyataan itu. - BERNAMA

Mesti semua bosses2 dalam perkhidmatan awam kini mula bercakap sesama mereka kan pasal pelantikan ni?? Even saya n geng2 pun dah start buat forum kat Fesbuk.

Kalo dulu 'Just Do IT'... kini, kita nantikan apekah motto KSN baru itu.

P/S : Service saya bermula di bawah pentadbiran KSN  sebelum yang sekarang, maknanya KSN yang baru ni adalah yang ketiga la sepanjang service saya setakat ni. Seperti biasa, harap ada banyak pembaharuan yang bagus untuk semua penjawat awam dan perkhidmatan awam khususnya. Apa pun, saya tetap suka Tan Sri Sam!!!

Ikan Kerapu Aneka Sos

Holla frens... amacam hari isnin?? Ada rasa monday blues tak??
Humm...saya plak tak sempat sangat nak monday blues sbb miting pagi n petang.. hoho

Balik dari ofis.. terus pegi beli bahan2 nak buat Rojak Tauhu..
Sekali bila balik umah.. Rojak Tauhu yang sedap itu tak terbuat laa plak.
Sebabnya ialah???

Hummm, tiba2 adik teruna saya itu kata nak makan Ikan Kerapu yang dia bawak balik malam tadi
Malam tadi, adik saya balik dari percutian atas bot a.k.a memancing kat Pulau Jarak, dekat ngan Pangkor katanya.. sampai umah jer, penuh dengan hasil tangkapannya itu..ada ikan merah, ikan kerapu, ikan tenggiri.. haloooo, banyak betul!!!!

Adik saya nak suh saya masak macam dekat kedai.. katanyalah.
Pastu saya cakap kat dia, nak suh masak boleh..anytime.. tapi, ikan2 tu haruslah beliau yang siang sendiri.. hee. So, semangat abes beliau malam tadi tu, siang ikan berkilo2.. haha

Saya plak??? Adohai..ikan2 tu memang sedap.. tapi, banyak sangat!! Sape nak makan??? Huhu
*humm, kalo beli kat kedai mau dah ratus2 tu... err, ya ke??? hee*

So, malam ni rasanya inilah saya masak lauk dinner yang paling lama..
Sejam baru siap masakan saya malam ni, Ikan Kerapu Aneka Sos ..

Jom tengok gambar dulu..

Ikan kerapu tu kalo tak nak belah dua, kelar2kan ia supaya perapan merata. Lumurkan ikan dengan garam dan white pepper. Lepas tu, lumurkan tepung jagung. Lepas perap lebih kurang 15 minit, goreng secara deep fry hingga garing. Angkat dan toskan.


Untuk sos, kisarkan 1 ulas bawang besar, 3 ulas bawang putih, 3 biji cili merah, 5 biji cili padi, 1 inchi halia, 1 batang serai. Kemudian, tumiskan sehingga naik bau bahan kisar tu. Lepas tu masukkan 2 sudu besar sos tiram, sos plum, sedikit air asam limau, garam n gula. Akhir sekali masukkan 1 sudu besar susu cair. Masukkan sedikit air supaya tidak terlaku pekat. Bila dah mendidih, angkat dan tuangkan atas ikan yang telah digoreng. Humm.. siap! (kalo masuk sos ikan pn sedap..nyumm.nyum)


Ikan kerapu vs ikan siakap??
Saya lagi suka ikan siakap. Siakap masak 3 rasa memang sedap!! Lagi nyummeh.

Apapun, best dapat makan ikan sekali sekala ni. Best lagi bila ratah begitu sahaja. Ikan yang baru naik dari laut memang sedap isinya. Manis original gitu. Fresh gitu.... !
Memang kenyang banget laa makan malam ni.  Huuh...

P/S : Saya suka ikan laut. Ikan sungai cannot go la, sbb hanyir dia tu lain macam. Lagi susah nak masak, nak kena rendam air beras la... air asam jawa laa. Ikan laut kalo dapat bakar, perghh..memang lazat.. manisnya terasa. *huh, tempting* (err, teringat plak offer petang tadi --> ila nak pegi bhgn dasar tak??? Me ??? Dalam hati : wah, international tu..ok gak tu! hee)

Sunday, 17 June 2012

Weekend's cooking : Nasi Arab Berempah

Holla frens... happy sunday!! What a luvly sunday today.... i like!

Macam biasa, bila weekend... mesti tahap kerajinan yang tinggi nak masak somethin yang jarang2 makan tu...
Kalo semalam saya pilih menu Baba & Nyonya Melaka
Hah, hari ni plak.. menu lain laa plak untuk special lunch.. uhumm
Lunch hari ni, saya pilih menu masakan Arab plak...

Kalo nak tau, Nasi Arab Berempah ni adalah menu wajib yang saya akan buat khas bila my family datang bertandang kat umah ku nan terchenta ni. Kadang2 tu, bila adik2 saya rindu ngan nasi arab tu..mesti dorang datang kat umah saya *kunun nak bermanja laa tu kan??? i knew i am a good n loving sister rite?? hee*

Sebelum share resepi, seperti biasa.. mari tengok hasil masakan saya lunch tadi.

Ahah, inilah dia rupa Nasi Arab Berempah tu. Humm, hari ni saya guna ayam. Biasanya, saya akan guna tulang rusuk lembu.. lagi best n nyummeh. Tapi, kalo guna ayam...lagi cepat siap dimasak.


Jom kita tengok resepi pulak... Credit to www.myresepi.com for d delicious recipe. I like! (Saya mula guna resepi ni sejak setahun lepas....sebab, rasanya resipi ini yang paling best!)

Bahan-bahan ( 3 orang )
  • 6 ketul ayam
  • 4 ulas bwg merah
  • 3 ulas bwg putih
  • 1 inci halia
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 1 kiub ayam
  • 1/2 sdk jintan manis
  • 1/2 sdb lada hitam
  • 1/2 sdk jintan putih
  • 3 cwn beras basmathi
  • 5 cawan air
  • 2 sdb minyak sapi
  • 1/2 biji bwg besar - di mayang
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 2 sdb rempah kurma
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Bwg merah,bwg putih, halia ditumbuk kasar.Masukan ayam, jintan manis, jintan putih, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis, lada hitam, kiub ayam, rempah kurma,air dan bhn yang ditumbuk tadi kedlm periuk. Masukan garam dan gula. Masak sehingga sup mendidih dan ayam masak.
  2. Beras basmathi dibasuh dan direndam selama 20 minit. Selepas itu toskan beras.
  3. Apabila sup ayam telah siap, asingkan sup dan ayam. Bahan2 rempah kasar dan bwg yg terdapat dlm sup tadi dikisar secara halus. Masukkan 1 cwn cawan sup bg menggantikan air semasa mengisar.
  4. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Masukan bawang besar dan masak sehingga sedikit layu. Kemudian masukan bahan yg dikisar td.Tumis sebentar dan masukan 3 cawan sup dan tomato sos. Masukkan sedikit garam dan gula. Apabila hampir mendidih tutupkan api.
  5. Masukan beras ke dlm periuk nasi dan diselang selikan dgn ayam. Kemudian masukkan (no.4) tadi. Tunggu sehingga nasi masak. Bleh tabur dgn sedikit bwg goreng, daun sup dan daun bwg.Nasi ini sedap dimakan dengan acar timun.

Humm,...amacam?? Tengok resepi pun dah tau senang n sedap kan??
Saya suka buat Nasi Arab Berempah ni.. sebab time buat tu rasa kurang menggunakan macam2 bahan. So, takdek laa banyak masa yang digunakan untuk prepare bahan2. N lagi satu, dapur pun kemas jer. hehehe

So my frens.. jomm cuba resepi ini. Percayalah... ianya senang dibuat n sedap dimakan. Nyummeh...

P/S : Kena harus rajin memasak, sebab kadang2 takut lupa plak resepi2 tu semua n lagi satu yang merisaukan, takut ilang skill memasak ai tu, hee. Kerana sayangkan jari2ku yang paling penting dalam memasak, ai sanggup stop main gitar biru kesayanganku itu. Music VS Cooking?? For sure I choosed cooking! uhumm

Weekend's cooking : Ayam Bawang Putih

Holla my frens... happy weekend!!
My weekend's cooking entry kembali lagi... humm

Untuk dinner malam ni, haaa..saya pilih masakan Baba dan Nyonya Melaka
Menu nih saya sangat suka... best sangat.. Like.like.like! I luv tis recipe so much!
Sblm ni citer psl masakan melayu, jawa, western... humm, kali ni totally different.!
Resepi ni mmg dah jadi feveret saya n adik2 saya... sekali kena mesti nak lagi..nyumm

So... to uols yg nak try makan masakan Baba n Nyonya, leh laa try buat resepi ni
Sangat senang uols!! Resepi ni sangat mudah dibuat.. kejap aje dah siap.. 15 minit leh siap tau
Nama resepi ni Ayam Bawang Putih ... humm, sedap sangat tau

Nak tau camne nak buat?? Jomm...

Tadaa, inilah rupa Ayam Bawang Putih yang saya masak untuk dinner hari ni.. nyummeh!


Bahan-bahan :
1. 5 ketul bahagian ayam kesukaan (FYI resepi asal Baba & Nyonya tu guna 5 ketul kepak ayam. Tapi...ada artikel kata, tak bagus makan kepak ayam kan??)
2.  1 sudu besar sos tiram, sedikit garam n 1 sudu tepung jagung : untuk perap ayam
3.  1sudu besar marjerin, 10 ulas bawang putih (dimayang nipis), 1 sudu kecil gula, 1 sudu sos tiram, sedikit air : untuk sos

Cara masak :
1. Gaulkan ayam dengan bahan perapan ayam.
2. Goreng ayam dalam minyak masak sehingga garing n warna keemasan. Angkat dan ketepikan.
3. Panaskan marjerin dalam kuali n tumiskan bawang putih hingga warna keemasan. Kemudian, masukkan sedikit air, sos tiram n gula. Kacau bagi sebati n likat.
4. Akhir sekali, masukkan ayam n kacau rata. Angkat dan sedia untuk dihidang.

Amacam kengkawan?? Senang kan??
Ini kalo Fizry n Hawa nak masak.. memang boleh sangat... 
Try laa kengkawan.. resepi ni Sedap. Senang. Mudah.
Makan dengan nasik best! Makan ratah begitu sahaja pun lagiii best tau... cubalah.
Tis is one of my favourite chicken recipe ever! Nyummeh!

Dinner tadi, lepas makan... lagi best bila dapat minum ni.

Carrot susu la minuman itu. Owh, bestnya.... ini pn minuman feveret!! Hoho..terasa nyaman jer tekak ni.


Humm... itu lah my weekend's cooking kali ini.
Jumpa lagi in d next entry... Daaa


P/S : Masakan Baba & Nyonya memang best. Humm.. lepas ni nak try buat masakan bangsa lain plak. Mesti ada banyak lagi masakan yang best in d world! 

Saturday, 16 June 2012

Setelah 3 bulan....

Akhirnya...!!
Setelah 3 bulan... akhirnya my baby WTD telah berjaya dimandi, disyampoo, digilap, dipolish..hahaha
Humm..akhirnya my baby kembali kelihatan seperti baru.. yeay!
Best tengok my baby kembali bersinar .. silau okeh.. waoh...
My baby kini clean inside out!! ohooo...

Saya malas nak bawak pegi cuci kedai2 biasa.. sebab rasa wasted my time jer dok menunggu
So.. seperti biasa, bawaklah ia untuk dimanjai di shopping complex ..
Pegi hantar untuk dicuci.. n then, diri sendiri leh layan shopping... baru syok!! Baru tak rasa buang masa..hee.

Tokey kata cuci leh siap 30 minit sajer. Humm, bagus..bagus.. pantas!
Sementara menunggu my baby siap dicuci... leh laa ai cuci2 mata... horeyy..

Tau tak.. apekah hasilnya???
Tadaa...

Pegi mana2 shopping complex, mesti nak singgah kedai kasut n try2.
Bila dah try...ha, camnih lah.. slamat laa 2 pasang kasut baru ku.. hehe
Lagi pun, dah lama tak shoping kasut.. hee


Kalo tak kerana nak beli skincare product yg dah abes... pegi bank.. beli magazines
Malas jugak saya sebenarnya nak bawak my baby tu ke sana..
Humm.. ini dinamakan serampang 5 mata.. ahah
Dalam tempoh 1 jam, saya dah selamat cuci my baby, beli kasut, beli skincare, pegi bank n beli groceries... humm. Tapi, akhirnya terlupa jugak nak beli produk rambut saya itu.. huhu (kena pegi next time laa plak.. hoo)

 P/S : Masa dok kat KL dulu... hobi utama mestilah gi window shoping lepas balik keje. Pastu paling suka beli handbag n kasut. Hohoho. Skang ni, nape rasa macam tak cukup waktu jer nak buat xtvt cam dulu kan?? Nak lepaking bersama geng pn dah tak sempat, uhmm.

Thursday, 14 June 2012

Kisah dia n ayam masak merah ku... hahaha

*Entri ini patutnya dipost malam tadi, tp... saya telah tertido dgn jayanya di depan my lappy, di depan TV, di atas karpet gebu di ruang tamu ku itu.. hoho*

Petang semalam saya balik dari ofis agak lambat, 5 minit kul 7 petang... baru saya bukak pintu umah saya
Bila sampai depan pintu, pelik tengok ada kasut dia..a.k.a Abe Mat ku itu (humm, awal balik???)
Bila masuk jer umah terus dengar dia bersuara "cepatlah skit... lapar ni!!"
Aikk?? Apesal plak sayup jer dengar suaranya...
Saya intai dalam bilik takdek, intai kat dapur pun takdek..
Sekali dia cakap " Kat sini laa.... !!"
Saya dengar suara itu dari bilik air ke-2 umah saya.. n tombol pintu bilik air itu dah takdek.. yg ada hanya lubang ... n saya nampak satu mata tengah mengintai dari lubang itu... hahahahah :D
Sekali dia cakap "orang dah terkunci dalam bilik air ni dari pagi laa,, cepatlah skit tolong!!"

Reaksi saya bila nampak dia terkunci dalam bilik air yg sudah tiada tombol itu???
hahahaha... saya bantai gelak.. sampai sakit perut owh.. Hahahah :D.. lawak sungguh!!
Kesian dia sbb dah terkurung dalam bilik air dari pagi sampai 7 petang..
Dah abes gelak, baru saya pegi tolong dia kejekan pintu tu... dia mintak screw driver saya bagi, dia mintak tukul saya bagi... tapi... tetap tak berjaya, huhu.
Akhir sekali ape dia mintak tau??? "Tolong bagi cokelat dalam peti ais tu... dah kebulur ni,!!!"
Hahaha.. Abe Mat oh Abe Mat.. dah boleh posa dah kamu tu, elok maghrib dia makan cokelat ferero roche n choc bar dalam toilet itu..

Kesian gak dia.. akhirnya, saya pegi mendapatkan pertolongan dari krew mentenance..
Alhamdulillah sib baik dorang ada.... n akhirnya jam 7.50 malam... dia berjaya 'diselamatkan' dari kurungan itu... Muka dia dah pucat owh!!! n tangan dia pn ada luka2 sbb kejekan tombol pintu tu.. kesian!
Yang best, saya n budak mentenance tu sama2 gelakkan dia.. hahaha ;D
Inilah kisah lawak yang sadis.. sebuah kisah benar seorang Abe Mat... hihihi

Dan saya,... pada malam tadi, masaklah spesel skit untuk dia yang kelaparan
Masak nasi banyak skit..  lauk utamanya ialah jeng..jeng jeng..

Ini lah dia Ayam Masak Merah saya... hohoho

Kesian Abe Mat ku itu... kelaparan. Sonok tengok dia makan dengan lajunya malam tadi tu. Humm, see... baik kan kakak kamu ni. Hah, tau takpe. Sib baik laa ai balik kul 7 petang, kalo ai balik kul 10 malam??? Humm...

P/S : Adakah perlu kita membawa henpon ke bilik air?? Manalah tau berlaku EMERGENCY macam ni ??? Hummm ??

Wednesday, 13 June 2012

Kerang bakar at home...

*mode ngantuk! tapi... nak jugak blogging malam ni*

Tau tak, kenapa saya suka pasar malam??
1. Sebab pasar itu waktu malam, tak panas. Saya suka...
2. Sebab saya boleh pilih bahan mentah yang fresh...semuanya fresh. Untuk masakan yang best, harusslah pilih bahan mentah yg fresh especially daging, ayam n segala macam seafood itu. Saya tak suka beli bahan basah kat pasaraya, saya tak suka ayam sejuk beku itu n tak suka daging beku import itu. Saya juga tak suka sayur2an kat pasaraya itu. Tak fresh.... dah laa harga 2 kali ganda.
3. Sebab ada banyak pilihan bahan mentah untuk masakan. I like! Nak tema apa?? Humm, semua ada.

Biasa saya singgah pasar malam hanya untuk beli bahan basah untuk masakan saya jer. Uhummm...

N hari ni, saya teruja sangat sebab ada banyak sangat kerang, lala, siput sedut, pepahat!! Hooh.. bestnya.. Saya suka!!! Akhirnya, slamat la sekilo kerang itu saya beli.

Apa jadik ngn kerang itu malam ni??
Tadaaa...
Kerang bakar in d house!!! Hehe.... teringin sangat secara tiba2... Lama tak makan memang best, ohoo


Humm, kerang masih ada separuh tu, esok leh la buat mi kari feveret ku itu... nyumm..nyumm!

P/S : Kejadian lawak hari ini ialah, kejadian salah tengok jam. Pelik bila rasa nape lama sangat jam gerak dari kul 3 ptg ke 4 ptg??? Ropanya salah tengok jam....huhu. Jam yang sebenar dah pun kul 5.00 petang!! Huhuhu, mencik..mencik..arghhhh! Mencik kerana salah tengok jam, kul 5.15 petang saya dah cabut dari ofiss, hahaha.

Tuesday, 12 June 2012

Buatku Di Sana - OST Seindah Sakura


Citer Seindah Sakura dah sampai minggu last...
Tapi....dekat 2 minggu saya tak sempat tengok citer ni... huhu
Citer jam 7 petang ni mmg macam ni... tak sempat nak tengok di kala waktu itu

Apapun, malam ni saya nak tepek lirik lagu Buatku Di Sana nyanyian Mafa  n Ronnie
OST Seindah Sakura ni memang best sangat... lirik dia pun best!!
Layan...

Sering harungi sendiri kekurangan diri
Hanya tuhan mengerti
Tak mengharap sang cinta mahupun dicinta
Umpama tiada rahsia

Kau sinar hati ini
Biarpun hanya sesaat di sisi
Pelita kala hati berduka
Kau hulurkan oh tanganmu kala hilang arah

Masihkan hadir jua menepis gelora
Tak kala aku merasa kecewa
Duniaku berubah kelam tak bermakna
Namun semangatmu ada dijiwa

Harapan kau beri cintamu bersemi
Air mataku tak bisa menitis
Kau nafas akhirku
Kau yang dihati

Usah menangis sendiri sayang ku kan pergi
Senyumlah usah meratapi
Kala ada masa kita ditakdir yang Esa
Cukuplah buatku disana


Ohhh

Aku bagai bintang menghiasi alam maya
Meninggalkan kilau tanpa sinar yang bercahya
Detik percintaan persis satu anugerah
Aku pinta hanya bercinta

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/

Monday, 11 June 2012

Owh...bajuku membesar!!!

Holla frens...!

Entri ni saya taip dari pagi tadi, tapi tak sempat nak abes... sbb hari ni sebuk sangat ngn SSR tu sume

Nak tanya satu soklan, pernah tak korang berhadapan dengan keadaan baju2 korang semakin membesar?
Hah.. magik kan?? Tau takpe, itu lah yg saya hadapi skang ni... especially baju2 ofis ku itu.. huhu
Hadoih.. tak suka betul pakai baju yg membesar tu. Rasa macam menggelebeh semacam.
Rasa macam baju pinjam pn ada.. haha

Dulu, saya pakai baju saiz S
Skang lak saya pakai baju saiz double S atao SS
Masalahnya skang ni baju yg saiz SS tu pn dah makin membesar...huhu

Tau nape??? Hah..sebenarnya kan... saya skang ni dah semakin kurus.. hoho
Skang ni saya bukan stakat kembali kurus, tapi dah kembali ke tahap slim melim macam dulu... ahah
Syok gak bila dah selim melim langsing ni.. hehe
Perut dh flat okeh... n i got my shape back. Cuma yg sedikit tak best bila dia affect kpd aset2 penting ;(

Apapun, yeay!! Ai suka okeh... i got my shape back!! Suka.  Suka. Suka :D

Bila dah kembali selim melim ni, haruss lah saya kembali memakai my feveret kebaya ala pramugari itu.. uhumm




Hari ni saya pakai kebaya itu pegi ofis.. hoho (biasa pakai utk conference time o/stn jek)
Kebaya ni ialah benchmark saya sudah selim okeh.. haha
Biasa kalo pakai kebaya ni, orang mesti tanya tempah kat mana..?
Kebaya ni memang kesayangan saya sbb fabrik dia mmg sgt best...japanese linen katanya.
Kalo pakai, org cakap macam pramugari owh... hihi


N hari ni, half day jer dah dihabiskan dalam opening conference SSR itu
Petang pulak, dalam war room SSR itu.
Sudahnya, budak2 ofis cakap hari ni saya pakai baju khas SSR... hahaha *fizry laa ni...hihi*

Owh, ngantuknya... esok kena bersiap siaga lagi di war room itu.. hoho

Till then, chow dulu my frens.... daa

P/S : Saya sayang kebaya saya itu, banyak kenangannya tu. Terutamanya kenangan itu.... uhummm. Sweet to remember!!! 

Sunday, 10 June 2012

How to use blackhead remover



Last saya pegi facial hari ahad lepas.... memang best n syok bila wajah dibelai2 ngn urutan2 tu
Tapi, sebenarnya lately ni rasa macam tak puas hati skit ngan facial tu sume bila tgk muka..huhu
Kulit muka jenis manja n sensitif ni mmg takleh tahan skit kena picit2 masa buat facial buang white/blackhead tu... mesti akan tinggal bekas, n lama nak leh hilang kesan lebam tu..huhu

Saya ni plak jenis suka belek2 muka.. humm, tak suka bila tengok pores mcm dah tak halus macam dulu
Pastu pores yg tersumbat dgn white/blackhead yg sepatutnya dibuang tu tak dibuang sepenuhnya
Huh, mencik!!! *agaknya, dorang tak berani sangat kot nak buang semuanya...humm*

Tapi kan, skang ni saya dah pandai guna blackhead remover... ahah!
Humm, senang jer rupanya.. n lagi selamat bila buat facial kt umah sendiri..
Yang lagi penting, tiada lagi kesakitan sewaktu blackhead dibuang tu..

Btw.. entri ni saya just nak share pasal blackhead remover. artikel ni saya ambik dari ezinearticles.com
Tapi mcm mana pun, kalo kita ada masalah... lebih baik jumpa mereka yang pakar..pasti puas hati

Jom baca artikel tu..
When ever you go to a beautician, dermatologist, cosmetologist, Always prefer to take your own tools with you to prevent yourself from blood born infections like Hepatitis B, Hepatitis C, HIV.

How To remove Blackhead.

It is highly advised that you should also consult your dermatologist for proper use of these quality tools. However, here we can give you simple technique to use comedone extractor. Pesky blackhead is a mixture of dead skin cells, oil and bacteria that builds up inside our skin's pores. Use the same tools as professional aesthetician or dermatologist use to extract blackheads, pimples & clogged pores. They can be exterminated by using a quality professional comedone extractor.

First, lay a warm, wet wash cloth on your face for a few minutes. After a shower is an ideal time to extract. Steaming the face or using a hot water compress is strongly recommended to help soften comedones. This will make them much easier to remove. When you're ready to begin the extraction process lay the looped side on top of the blackhead - basically encircling this area with the loop. Apply slow and even pressure lightly until the trapped sebum is forced out of the follicle. The blackhead -- oil and all -- will ooze up and out of the pore. Do not continue to attempt the extraction if the trapped sebum is not released easily. Applying too much force can cause infection and scarring.

When piercing a whitehead with lancet (Pointed end), wait until the whitehead breaks open, then gently roll the tool over the whitehead. Be sure to disinfect the area when finished and clean your tool off with alcohol or hot water. A deep, cystic pimple should not be opened with the lancet. When dealing with deep acne, it's best to visit a dermatologist. A doctor may use a sterile needle, but only after a pustule has formed. Additional treatments depend on the severity of the acne.

Remember Never use fingers or suction guns for removing blackheads, that may aggravate skin infections.

Some women buy suction guns for blackheads. Suction Gun is made up of plastic, so can't be sterilized. Suction gun toys never clean the pores completely and deeply, result is that you will get acne and pimples again. Suction Gun may cause broken capillary conditions and is also not very effective. Only the very superficial dead cells and dirt may be sucked away, leaving the condition with no evident improvement.

Always use Professional quality tools for your skin rather than buying cheap and lower quality implements.

Article Source: http://EzineArticles.com/165698

Weekend's cooking : Nasi goreng udang

Weekend ni tema masakan saya ialah segalanya udang...
Almaklum tiba2 teringin nak makan udang... pegi laa beli udang yg fresh itu
Humm, udang ni my feveret !! tapi takleh makan selalu..
Ini dah lama tak makan... barulah carik udang n seafood lain

Biasanya kalo saya beli udang, saya akan beli bersama ketam n sotong
Nanti boleh laa buat tomyam seafood... nyumm nyumm
Dulu, hari2 saya praktis buat tomyam seafood yg best2... sbb masa tu tiba2 addicted sgt makan tomyam
Almaklum laa feveret bersama.... humm

Ok, pagi ni mulanya nak buat cucur udang..
Sekali bila dah masuk dapur... ubah fikiran sbb dah lapar
Humm, kali ni saya pilih untuk masak Nasi Goreng Udang.... walla!



Kejap aje nak masak nasi goreng ni
Ting tong ting tong... dalam 20 minit dah siap... (ingat nak layan Voltron sambil makan)
Pelengkap nasi goreng ni ialah keropok ... humm, baru lagi berselera makan sambil minum secawan teh panas. Alhamdulillah, kenyang!
(adik teruna ku itu, sampai skang masih tido...humm, itulah penangan demam bola Euro!! biorkan dia..)

Ok, sekian entri Weekend's cooking kali ini... daaa

P/S : Seronok pagi ni bila tengok TV3, dia pasang kartun Voltron. Wah... Voltron ni citer feveret saya masa kecik2 dulu. Ropanya Voltron ni ganti citer Transformers. Hooo, terimbas plak kenangan zaman kanak2 riang dulu. Best sangat zaman kanak2 itu....

Saturday, 9 June 2012

Sedapnya udang itu... nyummeh

Hari ni rasa tak lalu sangat nak makan
Almaklumlaa org kurang sehat,.. huhu
Breakfast pun jadi malas,... minum susu jer, huhu

Lunch time plak...kemalasan nak bangun dari katil tetap tinggi
Bila exausted n tak larat camni, rasa nak baring tido jer...
Pastu bangun masak nasik jer.. sbb still tak tahu nak makan ape lunch ni

Nasik dah masak, masih dok baring2 lagi...
Tiba2 jer otak ni dok teringat udang yang pengantin makan masa makan beradab tu
Hahaha.. tah hape2  kan...
Uhmm, sedap tu makan udang tu... dah tengahari ni kemaruk nak makan udang tu, haha

Humm, bangun jer dari katil terus ke dapur nak masak udang pengantin, hahaha

Tadaaa.. inilah dia hasil masakan udang itu.. mudah ajer pn nk buatnya
tinggal tak cucuk kat lidi n wat gubahan jer.. haha


Amacam?? Tempting tak?? Tghr td, post kt FB..sume pakat dok berkenan..haha ;P


Kalo udang kat meja pengantin tu, cantek betul digubahnya.. lagi tempting!! (thats y ai suka rembat)

Haa, nak buat udang ni senang jer pun

1. Bersihkan udang (tips : belah belakang udang n buang strip kotoran warna hitam tu, tak bagus utk kesihatan tau..). *udang digalakkan bersaiz sederhana besar, yg penting fresh!!*
2. Taburkan white pepper, sedikit serbuk kunyit n garam. Gaul bagi sebati. Pastu gaulkan sedikit tepung jagung (supaya udang tu lagi rangup...nyumm)
3. Kemudian, goreng sajer udang sehingga warna perang keemasan (note : udang tak perlu goreng lama, sekejap pun dia dah masak..n elakkan udang yg besar tu mengecik)

So, kpd Hawa... lepas ni bleh laa buat sendiri. Saya dah tepek resepi ni. Hehe

P/S : Tengah2 goreng udang pengantin tu... teringin la plak nak buat sotong n udang celup tepung n butter prawn n cucur udang. Owh bestnya!!! Nak buat laa esok...! Leh makan sambil buat FM. Humm, sedapnya makan lunch hari ni..walaupun just udang itu n ulam...kena selera org tak sihat, hee.

Seminggu yang meletihkan..... e.x.a.u.s.t.e.d!!


Holla frens... Salam Hari Sabtu ... happy weekend
Nampaknya weekend yg aman ni leh laa saya spend masa untuk blogging kejap..
Rasa cam dah bersawang belog saya ni walaupun baru seminggu terbiar, huhu

Sebenarnya, seminggu yg lepas saya sangat bz... tersangat bz menguruskan event itu
To make everything in order is harder than to plan it.. hoho
Terlampau fokus dengan event itu, saya betul2 exausted... rasanya out of energy sungguh
Dengan makan pun tak menentu rasanya....

N skang kat ofis plak sibuk ngn Star Rating itu
Letih jugak bila jadik penyelaras cum d champion tu.. huhu
Next week Star Rating tu dibuat, 11 - 14 Jun 2012... hoh, bz tu... nak kena standby lagikk..arghhh!
N lepas minggu Star Rating ni, minggu APC plak...pastu nak kena terbang ke Sarawak plak...arghh!
Pastu dlm masa yg sama nak kena handle event kat Kedah n  Johor plak.. ayoyo mama,...letihnya..
Just get ready laa utk o/stn yg berderet2 itu wahai ila... huhu

Malam semalam n hari ni, saya betul2 flat ni... *dah laa kat ofis asyik dok terlelap depan PC je, huhu*
Betul2 exausted ni... exausted yg membawa ke demam yang tiba2 ni.. huhu
Can't believe it, saya demam ni...*tapi, gagah jugak blogging tu, hihi*
Humm, weekend ni saya kena guna sepenuhnya utk recharge my body... rehat serehatnya.. hoh
*rindu kt mama ku, kalo mama ada kat sini..mesti rasa ditatang mcm minyak yg penuh, huhu*

Ok, sekian entri yg memenatkn ni.. nk gi makan laa jap *lapor sgt2...huhu*

P/S : TQ mama for giving me the beautiful lord of d ring, i luv it very much!! TQ mama for ur luv n very hardwork for me. tQ siblings...i miss u guys!! looking forward to be gather again in my home sweet home!! To Kay, next time kita jumpa lagi... skejap sangat jumpa itu hari di kala kesebukan ku itu..hoho

Saturday, 2 June 2012

Simcard henpon kena block....owh tidak!


Pagi ni, pagi2 buta...tiba2 adik bongsu saya itu kejut saya bangun sambil bagi henpon saya
N henpon itu tengah bising...bunyi alarm suh bangun subuh....... so, dia suh matikan
Pelik plak, pesal beliau tidak matikan sendiri...huhu

2-3 hari ni, henpon saya itu most of d time berada ngan adik kecik saya tu...
Dia laa yang dok pegang dari pagi sampai malam, n sampai bawak tido
Itulah dia penangan bila dah jumpa smartfon ni...
Dia pulun dok main game..online..pastu dok donlod game lain plak...
Bangun tido, celik mata...terus melekat ngan henpon saya itu...
Sampai tido pun, dia usung henpon saya bawak masuk bilik dia , siap bawak charger sekali
Ahaha, sanggup tak tido adikku sayang tu..... hummm

Tapi bila pagi ni, dia bagi henpon di kala pagi2 buta ni pelik laa, pehal???
Saya dengan mamai nya, ambik laa henpon itu... Bila nak masuk screen, tiba2 ada password
Saya dengan mamainya masukkan laa password cam biasa.. sekali reject!!
Bila kena reject, baru ler mata terbukak luas... halamakkk,,,bukan henpon tu nak password simcard
Tapii.......kali ni nak PUK password!!!

Alahai...ape pulak PUKpassword tu?? Nape ai tak tau pun?? Huhuhu *mencik + cuak = bising*
Dah tak pasal2 pagi2 buta subuh itu, 'makcik ila' wat bebelan.....*diri sendiri pun bingit, haha*
N adik ai....dok diam2 kat dalam bilik tu... haa, mesti rasa bersalah laa tu
Humm..kesian plak kat adikku sayang tu.... saya tau dia mesti tak sengaja tertekan tah hape2 function
Rilek ila, rilex... kena cool.... walaupun terbebel selama 1.5 minit... just let it go!!

Saya pun bangun solat subuh...
Lepas tu, terus dapat ilham... why not try jer masuk website maxis tu....ai kan ada online account
Why not try generate PUK code tu dpd my online account
N just now, i just got my PUK code....hahahaha :D. Tahniah ila, tahniah!! See...kena COOL always
N now, my henpon is function normally... yeay !

Tapi kan, serius... saya memang tak pernah tau pasal PUK code tu...
Kalo tak kerana kejadian ni...sampai bila2 tak tau... ohooo...

Sekian...kisah ila yang cuak selama 1.5 minit di pagi buta sesudah subuh yang sejuk... hooo
*hummm, laparlah.... haruss gi masak breakfast ni....owh nasik goreng!! *


P/S : Moralnya, kita ni kena sentiasa COOL. Jangan biarkan emosi menguasai diri...bila emosi menguasai diri, pendek akal jadinya. So, stay COOL my frens. Lagi satu moral of the story, bagusnya bila ada internet bersama....senang, maklumat di hujung jari sahaja. U can find ur PUK code just via d online account, ahah!

Friday, 1 June 2012

Mari berhimpun bersama...

Holla.... salam hari jumaat semua!

Ini karangan saya yang ke-2 pagi ini untuk entri ini
Penat mengarang pagi tadi, sekali internet lost connection plak, huhu *mode dah malas ni..*
So,,baik saya wat karangan ringkas jer untuk entri ni
Kalo zaman sekolah, karangan pendek ni panggil Rumusan hehe..

So entri ni saya just nak merumuskan mengenai aktiviti saya 9 Mei 2012 yang lalu..
Apekah??? Ahah, sebenarnya kisah saya yang buat pertama kalinya takleh mengelat dari menyertai Sambutan Hari Pekerja 2012 dekat MAEPS, Serdang tu (1st time sampai sini, baru tau ini tapak MAHA)

Jom layan gambar jer laa yer... *sekali lagi mode malas, tp nak jugak wat entri ni sbb tak pernah pegi mana2 perhimpunan Hari Pekerja kan...uhumm*

Ini dia orang paling happening n excited; amoi eunice laa, hehe...(she's cute rite??) ... also d cool rock kapak; fiza.. hee

Ini dia kami, wajah di barisan hadapan kontinjen ofis kami... hee. Ok, kali ni kontinjen kami just bawak belon utk kami2 ni wat bising in d crowd, wakaka. Pastu bape kali wat bising, dah takleh pakai sebab belon masing2 dah bocor n kuar angin, ahaha.

See d crowd??? Haaa...tau takpe,punyalah ramai umat manusia dalam dewan MAEPS tu. Tapi best owh, serius. Sebab it was so happening in there... best.best.best. Waktu ni, suasana masih happening...sume kontinjen dok hip hip horey dgn gaya masing2sementara menunggu majlis rasmi start ie tunggu PM datang.. Masing2 nak rebut gelaran kontinjen terbaik. Dorang punya peralatan mmg gempak lah, siap ada lampu, laser, koreografer kontinjen...memang happening lah!

Waktu ni saya suka sangat, sebab ada show dari band TDRM...dorang nyanyi memang best lah.. N geng penari pun best! I suka tengok... hee ;D. *Tapi, mesti mereka2 yg dalam kategori usia dah lama tu rasa tah pape kan?? Lara jer..haha. Donia..donia.*

Ahah, inilah gambar yang paling saya suka masa kat dalam dewan ni. Comel kan cara gambar ni diambil, hehe. Many thanx n credit too amoi Eunice sebab suh kitorg wat kepala teleng ni.. haha. Kitorang punya pelik pehal plak kan... sekali, wauh...hasilnya cun owh.  I like! :D


Haa, cukup lah 4 keping gambar kan. Tak larat nak haplod laa,..hee.
Apa lagi nak citer ya??
Haaa, lagi yang gempak ialah bila lagu Faizal Tahir berkumandang, kitorg rasa best semacam. Sekali, Faizal Tahir laa yang datang... nyanyi live ropanya. Serius, suara dia memang power lah! Best laa Faizal...hooo.

Lagi satu nak citer, yang best kat sini ialah ropanya ada geng2 blogger saya laa. Dorang pun datang...hoo, thanx anyway.......cuma next time kena heboh2 kat belog dulu sebelum pegi.. leh kita set sesi lepak2 blogger kan...hee

Ok laaa..cukuplah entri saya kali ni. Got to go..... jumpa kat lain entri ya. Till then, chow...

P/S : Teringat plak masa pegi Konsert 3Diva (Kris Dayanti, TT DJ n Ruth Sahanya) kat Stadium Bukit Jalil dulu. Syok owh!!....bertambah syok sebab dok seat VIP hihi. Selang bape row dari seat saya ialah tetamu VVIP Tun Dr. M n isteri. Best pegi konsert yang camtu...sebab dia all in order...(almaklumlah konsert mahal yg berbayar...). To Sanisah n husbandnya Aidil d musician ...kalo ada konsert besar2 n best camtu...jangan lupa bagi tiket VIP itu kat  aku lagi...hahaha, i like! 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation