Sunday, 30 September 2012

Selalu makan kedai...no.no.no

Lately ni, aku perasan... aku selalu makan kedai
Jarang sangat makan kat umah..
So... bila dah selalu makan kat kedai... mesti rindu nak masak2 kat umah
Kes makan kedai tu pun jadik sebab banyak dok o/stesen
N kadang sebab balik lewat skit dari ofis.
N kadang sebab nak lepak bersama geng2..apelagikk sesi unwind laa..

Tapi kan.. makan kedai selalu pun tak bagus...
Tak bagus untuk diet yang sehat.. hee
Yer la, aku ni.. kalo dok makan lepak2 kat kedai... sah2 laa akan tidak patuh akan segala kaedah pemakanan yang sehat..

1. Kalo makan kedai, mesti akan order minuman berais.. mestilah. Kesannya, tekak sakit... n batuk2 aje...
2. Kalo makan kt kedai, lepas makan jer terus minum air.. takpun makan bersulam air.. sosial time kan. Hee. Kalo kat umah, 30 minit lepas makan..baru ler minum air. Hehe
3. Lagi??? Kalo makan kedai kan, dok melepak berejam2.. owh, itu pun tidak bagus. Hee.

Hari ni hari Ahad.. akhirnya aku masak2 kat umah.. yeay.
Akhirnya dapurku berasap... huu, rindu bau tumis2 tu semua.. sedap owh..

Hari ni, makan simple sajer.. humm

Menu hari ni; tomyam seafood, sayur campur, ayam goreng kunyit n telur dadar tomato.
Humm.. puas hati dapat makan kat umah
Hasilnya.. kenyang sampai skang, hehe..
 
 
Ok laa, kena stop dulu..
Ada panggilan penting..
 
Daaa.
 
 
P/S : Entri untuk menilai resolusi harus dilaksanakan,  malam ni la. Hee


Thursday, 27 September 2012

10 cara menjawab telefon agen yang tidak disukai

Kita sering menerima panggilan daripada agen2 yang menawarkan pelbagai produk dan perkhidmatan yang kita tak perlukan pun dalam hidup kita! Malahan ada juga yang cuba menipu dengan memberitahu bahawa kita mendapat hadiah kemenangan kerana menyertai aktivit/pertandingan tertentu. Saya sendiri sudah berkali-kali menerima panggilan sebegini sehinggakan saya malas sekali menyambut panggilan yang bermula dengan no 03-xxxxxxxxx! Hari saya share tip berikut...kalau berani amalkanlah...xoxoxo...(^,~)v

10 CARA MENJAWAB PANGGILAN TELEFON YANG PALING KURANG AJAR!

Pertama :
Selamat pagi, boleh bercakap dengan en. xyz?
Maaf, orang yang anda cari masih tidur! sila jangan telefon lagi sampai bila-bila! Sekian, terima kasih. (buat suara ala-ala operator telco).

Kedua :
Hello, saya dari syarikat xxxxx....
Ada aku kesah??? (terus letak telefon!)

Ketiga :
Hi en. xyz...maaf kalau menganggu...
Memang mengganggu pun bukan lagi "kalau"!

Keempat :
Hello, adakah saya sedang bercakap dengan en. xyz?
Tak, anda sedang bercakap dengan mangkuk tandas!

Kelima :
Selamat petang, boleh saya bercakap dengan pemilik no 016-xxxxxxx?
Sila telefon digi center...

Keenam :
Hello...
Hello!! Hello!! tak dengar la...telefon semula tahun depan yer!

Ketujuh :
Hello...saya dari syarikat xxx ingin memaklumkan yang no telefon en berjaya memenangi wang tunai bernilai RM10,000. Tahniah ya!
Apsal tahniah dekat saya plak? tahniah la dekat no telefon saya tu! bukan saya yang menang!

Kelapan :
Hello en xyz...saya miss xxx...
Hello sayang...baru semalam kita jumpa, dah rindu abg semula? (Kaedah nie hanya sesuai jika isteri anda ada berhampiran....kompom x sampai sesaat ganggang bertukar tangan! Risiko tanggung sendiri aaaaa...hahahah!!)

Kesembilan :
.........
Sorry wrong number! (Jangan bagi kesempatan untuk bercakap walau satu huruf!)

Kesepuluh :
Hello, saya xxx dari bank yyy ye. Saya nak ucapkan tahniah sebab en terpilih untuk menerima tawaran kami. Tawaran nie tidak semua orang dapat en, yang terpilih sahaja...bla..bla...bla...
(Tak perlu cakap apa-apa...on loudspeaker and letak hp di atas meja dan teruskan kerja seperti biasa...anggap saja itu music background.....Nie admin pernah buat..padan muka! bayarlah bil tu!)

~Tamat~



P/S : Ahahaha, tips ini aku dapat daripada fesbuk member aku... so.. aku nak share ngan korang. Sila amalkan jika perlu. hahaha. Lain2 tips leh dapat di page FB ini `Senyumlah jangan bersedih lagi~. Saje nak gelak petang2 di kala mengantuk ni.. hehe

Wednesday, 26 September 2012

Wow... dia memang maskulin

Petang semalam, semasa menghabeskan masa dekat Airport Sultan Abdul Halim, Aloq Setar tu
Pegi laa kat satu kedai buku tu..
Terus mata aku ni terpandang kat si dia itu...
Owh... dia itu sungguh macho lagi maskulin owh..
Ini tak bleh jadi.. terus aku tak lepas peluang sambar peluang keemasan itu..
Apekah??
Sapekah??

Ya.. tak lain tak bukan si Aqasha itulah..
Humm.. sungguh nampak maskulin beliau itu di cover depan majalah Maskulin itu
Ape lagikk. terus laa beli... hahaha

See... macho n maskulin kan beliau??
Oohoho.. ai ini sangat suka Aqasha itu
Sejak kemunculan dia sebagai penyanyi dolu2 tu
Suara dia pun macho laa.. memang pakej..keke
 
Aku bukanlah peminat fanatik Aqasha ni..
Yer laa.. aku ni bukannya suka nak buang masa nak minat2 artis ni..
Cuma aku suka tengok si Aqasha ni.. so stylish.. i like! Suka gaya dia... cool jer. hehe
N dia memang ada aura.. uhumm!
 
Psstt.. sebenarnya kan.. aku ni suka beli majalah Maskulin ni sejak dulu
N for me.. its cool to know bout guys via this magazine...hee
 
Errr....
Alamak..lapar laa plak owh..
Jam skang 11.40 malam... n muka ku masih penuh ngn masker berwarna putih ini.. hoho
Adohhh...malasnya nak makan melayan rasa lapar ni...
 
Till here... better me stop 1st...xoxo
 
Chow...
 
P/S : Ok... nak sambung baca Maskulin. Banyak info menarek laa uolsss.. Jomm baca!


Popular... anda suka??

*Mode : Mulut mengunyah burger mesia... sedap meh. Makan sebab takut lapar jam 3 petang karang. Padahal pagi tadi dah makan sebungkus nasi lemak kerang yang nyummeh.. humm *

Actually, tajuk entri aku ni tiba2 terlintas dalam kepala otak aku dari malam tadi.. humm
Tapi.. malam tadi kan masih dalam mode letih..baru pulang dari Aloq Staq katanya... kan!
So.. luncheon time ni ler aku ambik kesempatan nak menambah entri belog aku..
Mana boleh dibiarkan sepi.. ahah

Popular??
Sape suka jadi popular??? Sape tak suka jadi popular atau femes ni...???
Orang popular ni ada macam2 sebab kan.. ada sebab orang itu menarek dari segi penampilan eg ensem, cantek, cute, lawa etc
Ada popular sebab otak yang bijak, smart, brilliant etc
Ada jugak orang popular sebab bad behaviours such as bad temper, kaki bodek, kaki kipas ... Err, tp yg jenis ni mmg popular utk jadi bahan kutukan laa kan??

Aku popular kah??
Humm?? Aku rasa aku tak suka nak jadi popular
Tapi... aku pelik plak bla aku ni jadi perhatian.. apekah??
Kalo aku popular sebab otak bijak, otak smart, pandai.. ahah, yg ni aku suka..
Tapi... kalo tiba2 popular sebab sebab2 lain such as penampilan menarek atau sebab wajah..humm, rasanya tak kool la! Atau pun popular sebab kisah2 yang tak bape nak dibanggakan.. itu pun tak kool! Kann??

Bukan ape, malam tadi tiba2 aku terserempak dengan kawan lama.. n he's not so closed to me
Yg peliknya, bila beliau itu sempat meninggalkan aku dengan satu tanda tanya '?'
Macam mana beliau itu begitu alert dengan perkembangan hidup aku??? Pelik..

Yeah.. so pelik...
Sebab aku tidak popular...!!
So... tak perlu laa ambik tau kisah2 aku... kan???

I'm watching u ... 'eye' to 'eye' ....

P/S : Popular di zaman student dulu memang sangat best.. masa sekolah menengah n masa zaman Universiti. Kool jugak jadik orang fofular ni, hahaha ;P. 

Monday, 24 September 2012

Bila wanita gelisah ... hooho

*mode : tengah tengok finale result America's Got Talent..*

Wawawah... tajuk pasal wanita tu. Apekah???

Biasa aku takdek laa nak citer bab kewanitaan dalam belog aku ni..
Err..kecuali bab masak n baking itu.. uhumm...

Tapi malam ni nak citer bila wanita gelisah... Apekah???
Ahah, apekah itu??

Sebenarnya resah gelisah owh, setiap kali cuba buat perubahan dengan produk selfcare. Tapi aku hanya concern pasal 2 produk selfcare ni.. i.e skincare n haircare.

1. Bila tukar produk skincare yang baru espc bab muka; risau n gelisah bila muka tiba2 naik jerawat...hohoho. N lagi satu bila wajah tiba2 menggelupas. Adohai, masa tu jugak rasa kenapalah suka nak cuba2 tukar produk kan!

2. Bila tukar produk haircare yang baru; risau n gelisah bila belek2 rambut... n nampak itu. Oooo emmm geee, kepala tiba2 ada kelumumur! n lagi satu rambut mula start gugur. Huhuhuhu. Saat itu jugak rasa; alaaaa...nape lah itu hari tukar produk. Nak nak kalo produk itu mahal, kann?

Itu laa rasa gelisah aku sbg seorang wanita. Bukan ape uolss, rambut kan mahkota wanita. Sama jugak ngan kulit kita. Perlu laa sangat concern ya. Humm..

Btw, aku kini sekali lagi away from home n office... again for 3D2N... huhuhu

When d flight delayed... terus mode posing tu datang, ahaha
Me with amoi eunice yg cute ni... *ini amoi mmg manyak comel loh*
Actually baru lepas ilangkan penat..
Tawaf KLIA dari hujung ke hujung..
gara2 tiba2 jer, pintu berlepas ditukar last minute
dari hujung dunia, ke hujung dunia sana..
Penattt owh!
 
Owh, amoi eunice bukan bersama ai sajer
Tu dia mereka2 yang lain..
Yang hampir melecet kaki mengejar pintu flight itu..
Penat laa mengejar sebab dah time boarding
Sekali sampai pintu berlepas, flight delayed
Tak ke haru? Ahahaha ;P

Ke mana aku n mereka dibawa terbang kali ni??
Ahah.. kali ni aku n d geng ofis berada nun di Kedah sana...
Keje..keje..keje..

Kalo ada kisah menarek kat sini, nanti aku share ya..
Till here, chaowwww...

P/S : Hari ni hari Ahad, orang Kedah keje. Maka aku n d geng fis pun kena laa bekerja jua demi bangsa dan negara..cheewah!

Friday, 21 September 2012

Kurus.... sampai tinggal tulang!

Tadi, tiba2 jer dapat satu ulasan yang sangat sentap!
"ila, kenapa ko kurus sangat? dah tinggal tulang!"

Oooo emmm geee....
Aku sangat sentap dengar komen itu okeh! huhu...
Jawapan aku sambil gelak kahkahkah ;
" kejam sungguh stetmen itu,tinggal tulang! btw... sup tulang sedap owh! ahahaha"

Hari tu, masa aku naik pentas ambik APC itu pun sama
Sambil dorang ucap tahniah, sambil tu laa dorang komen nape aku makin kurus?
Huhuhu..

Soklan2 n komen2 mereka itu telah buatkan aku berfikir..
Kurus sangatkah aku ini?? Aiyoyoyo..
N ape sebenarnya penyebab aku kurus???

Hummm???

Yg logik dek akal :
1. Setiap pagi aku akan naik tangga dari Besmen 2 ke Aras G : banyak owh anak tangga tu, 4 pusingan tau
2. Setiap minggu, 2 kali aku akan swimming. Humm.. Good!
3. Aku jarang makan nasik malam. Makan benda2 lain yg sedap itu; mee, bihun etc. Kot???

Okeh.. nanti aku pikir lagi.
Nape aku kurus...

Till then, chiowwwww

P/S : Aku tidak sakit uolsss. Dun worry! Tapi.. terharu ngn keprihatinan uols terhadap diri ini. Hikhikhi. Lebiu uolss!

Thursday, 20 September 2012

Lawak Fesbuk.. ahaha

Lunch hari ni, aku dok tergelak depan PC bila aku dah start bukak Fesbuk

Mari gelak bersama aku..
Sila hayati gambar di bawah :


Ahaha.. TQ laa @tantie sebab share menda lawak penuh simbolik ini dekat wall ko
Sesungguhnya aku suka..
Lagi suka ngan ayat ko yg terasa dgn pesanan atok yg bijaksana ini.

So... uolsss lak camne?? Terasa gak ke??
Itu la, kalo lapar.. masuk dapur.. masaklah.. takpun carilah menda2 yg boleh makan. Kann??

Ok.. makasih.. itu sahaja entri luncheon ini.
Daaa

P/S : Sib baik laaa aku tak post kisah aku lapar kat FB. Hahaha. Ingat, jgn tergolong dlm orang2 yang bodoh ya! hihihi ;P

Take thing / somebody for granted .. do you?

Slalu kita dengar orang sebut ' take thing for granted ' kan???
Takpun ' take somebody for granted' ...
 
Humm.. apekah???
 
Banyak keadaan yg kita ni sebenarnya always take things / someone for granted.
 
Mari kita lihat contoh2 yang paling mudah :
 
1. Mentang2 umah dekat dengan ofis, selalu laaa kuar umah lambat...kunun, confirm leh sampai ofis on time. Tapi, sebenarnya kita silap... sikap take things for granted tu lah, kita punya puncd card pun merah. hohoho
 
2. Mentang2 bos kita baik, kita take him / her for granted. Wat keje tak serius, tak sepenuh jiwa, tak peka... yelah, kita harap sume bos kita yang akan betulkan semua tu. Humm. *humm, i hate those silly mistakes!!*
 
3. Mentang2 kita ada orang yang sayang kita, kita take him / her / them for granted. Kita leh wat tak reti, tak sensitif, tak hirau perasaan dia... sebab kita ingat orang tu akan kekal begitu. N kadang kita sanggup ambik kesempatan atas kebaikan dia / mereka. Kann?
 
4. Mentang2 kita ada teman yang boleh kita tumpang susah, kita take him / her for granted. Bila susah, kita cari dia. Bila senang, humm.. usahkn nak jumpa, call or sms pun jauh sekali. Kann??? Kalo orang dah pinjam sesuatu tu, kita pulak wat tak reti jer nak pulangkan. Hey...kalo pinjam PTPTN pun kena bayar balik tau!!! kecuali dapat 1st class laa kan!
 
5. Mentang2 mak bapak / famili kita kool, kita take them for granted. Contoh? ah, korang bagilah sendiri. Kan????
 
6, 7, 8 .....10. Korang listkan lah sendiri.
 
 
Sape kita yang aku maksudkan dalam statement di atas. Humm, ianya mungkin aku, ko, korang atau mereka. Fikir2 kan..
 
Apa pun, sebenarnya aku cuba untuk membuang segala sifat atau kehendak yang ke arah 'take things for granted' itu.
 
Okeh.. saya akan kembali datang seawal mungkin ke pejabat ya. No more pelesit pagi2 buta, hahaha. No more punch card merah.
 
Sekian,...entri malam ini sudah lengkap.
 
Till then, chiowww...
 
P/S : I wish that somebody not take me for granted!

Wednesday, 19 September 2012

10 Signs You Are Truly Happy

*mode : baru lepas makan nasik ayam ... mereka2 itu buat potluck untuk lunch hari ni. makan jangan ditolak, keke*


Hello frens..
Today, i luv to share with u guys bout d signs that you are truly happy

So... are u happy ???
Sharing is caring..... 


P/S : Mantain happy-go-lucky, i wish! btw, itu incik ada cakap saya ini 'jovial' person. keke. i like! :D

Berenang-renang ke tepian... syok!

Malam ni sungguh syok owh dapat swimming dengan aman tenteram.. humm
Macam ni laa baru kool!
Dah lama tak feeling good camni.. hee

Biasa orang ramai sangat kat pool tu
Tapi...tidak malam ni...hohoho
Agaknya sebab lepas cuti panjang.... orang pun lengang..
Humm, baguslah camni..

Biasa, kalo swimming time ramai manusia perenang tu..
Mesti half half jer laa aku dapat berenang..

Malam ni... hummm, agaknya dalam 10-15 laps aku swim ... cayalah..
Barulah syok nak swimming ngan macam2 teknik... dari hujung ke hujung kolam itu
free style... breast stroke .. back stroke...
tapi..tidak lah kuak kupu2 itu.. heee

Ok...selepas aktiviti memasak di dapur.. berenang juga adalah my therapy..
Terapi air bagus owh...

Tengok air tu.. best owh... terus rasa nak dok berendam dalam air
Tak kuar pun takpe.. hehehe
*kalo jumpa air, sah tak ingat yang lain..hihi*


Nampak gaya, dah agak ramai orang yang aku dah berjaya pengaruhi supaya berenang..hehe
Well uols, swimming is d best exercise ever...!

Jommm laa kita semua berenang.. baguss utk kesihatan n membina body yang mantap, kekeh

Till then, chowwww...

P/S : Harusss menten berenang 2 kali seminggu ila, harussss!

Tuesday, 18 September 2012

Lawak maggi ... hahahaha

Sila klik gambar ini untuk pembacaan yang lebih jelas.. hahaha


Amacam??? Lawak kan???
hahahah.. aku dok bantai gelak lepas baca ni dekat fesbuk tadi.. kahkakah..
So.. haruslah dikongsi sama ngan geng bloggers... kehkehkeh

Yer.. menda2 lawak nih leh ilangkan stress n jammed kat otak ni.. hahaha

P/S : Baru syok kalo leh bergelak ketawa... kan??? Alamak, teringin laa plak kat maggi, huhu. *kat umah sah2 takdek stok megi..xoxo*

Kueh tradisional itu kan sedap...

*mode : baru balik lepak2 makan2 kat luar...hoho*

Hari ni hari aku bersantai kat umah..
Harus dimanfaatkan cuti hari Isnin ni... bermalas2an kat umah
Sambil bukak TV...terus mengusahakan update akaun personal badget... dari Julai hingga September
Sambil2 fesbuking.. sambil2 whatsapping...sambil2 tweet.tweet ... sambil2 surfing  d net

Akhirnya berjaya jugak aku update akaun tahun 2012 ni... kena laa track all d expenses.. hoho
Mana guna untuk enjoy, mana guna untuk pakaian, mana guna utk bil2, mana utk saving..

Tapi...aktiviti2 kat umah tu tetap takleh menahan keinginan aku nak masak2 something
Humm.. dah petang2 tu.. teringat2 plak kat cucur jagung.. huu sedapnya..

Ok...aku ini suka makanan tradisional ya...
Kalo boleh, sume kueh tradisional aku nak blajar buat...
Aku sangat bangga kalo berjaya buat kueh tradisional ya.. hummm..best sangat rasanya
Bukan ape, nak kekalkan tradisi untuk tahun2 akan datang.. gituu

Kudapan minum petang @myhome hari ni; CUCUR JAGUNG
Humm..aku suka sangat cucur jagung ni.. best owh
Mula jatuh chenta sejak dijamu makan oleh memberku dari Langkawi..
Terus belajar buat... n it's nyummeh!
Post kt fesbuk hari ni, byk plak dpt respon..hee
For me, this is #alltimefavfood ...  harusss!

Aku ni sebenarnya hometype person... yeah, aku suka lepak2 kat umah
Bila lepak kat umah...harusslah pakej minum pagi n minum petang kena ada...
Kan syok kalo geng2 ku berjiran denganku... leh laa lepak2 minum petang selalu
Ala2 neighbourhood kat Wisteria Lane tu kan?? Hee *berangan tak abes2!*

Ok laa, itu sahaja entri malam ni

Till then, chioowwww....

P/S : Rindu gak zaman kejiranan aku di waktu kecik2 dulu.. best bila jiran2 merangkap dhousewives a.k.a member mamaku datang berkumpul kat umah aku...ada sesi makan2 selalu. Syok owh di kala itu..

Sunday, 16 September 2012

Personal Life vs Professional Life

Professional life = kehidupan kamu semasa menjalani hidup sebagai seorang yang ada karier, cara kamu membawa diri secara profesional dalam melaksanakan tugas demi kerjaya kamu

Personal life = kehidupan kamu di luar waktu pejabat, gaya hidup n pembawaan diri untuk enjoy d life to the fullest, biasanya lebih kepada waktu sosial kamu

Ya.. itulah lebih kurang perbezaan antara personal life n professional life.
Pendek kata kita semasa bekerja harus sentiasa profesional, hal2 personal tak boleh dicampuraduk.
Yang personal tu, tinggal kan saje di rumah. Biasanya bos2 kita mesti akan cakap benda yang sama, perkara2 personal..jangan bawak ke ofis, kan??

Aku pun sama.
Seboleh mungkin, hal personal aku memang malas nak pening2 kat ofis.
So, harapnya orang lain pun macam tu.
Aku tak paham laa certain2 orang yang suka nak hentam peribadi orang bila ada dia tak puas hati ngan seseorang kat ofis. Paham tak apa aku cuba sampaikan?

As for me, dunia ofis n dunia personal adalah dua benda yang berbeza. Jangan nak cuba campur adukkan. Pusing n pening jadinya. Bak kata @tantie kpd anak buahnya "lantak u laa nak buat apa kat luar ofis, janji keja kat pejabat siap n berkualiti. N apa yang u buat kat luar sana tak ganggu prestasi keje u".. See, mudah kan?

My life is my life! I dont need anyone who like to judge people.
I dun care what people say, especially those who dun know d real story n d real me.
U only can judge, perception just stay as perception. Kan??

Pada aku, dalam kerjaya... as long as prinsip ko ialah integriti. Insya allah, ko adalah benar dalam kerja ko n memastikan 'kehalalan' gaji yang ko terima. Kebertanggungjawaban ko di ofis itu harus diutamakan. Bukannya sibuk nak politik ofis dengan nak membunuh periuk nasi orang lain.

Menjalani kehidupan peribadi di luar waktu pejabat, adalah milik kita semua. Cuma kena laa pandai jaga imej masing2. Hanya kita yang berhak menentukan bahagia hidup kita, bukan orang lain. N please dont judge people. Ko nak hidup berfamili beranak pinak, its up to u. Ko nak hidup bebas sebab ko memang single, itu pun up to u. Ko nak bersosial sana sini pun, up to u. Cuma harus diingat, apa saje yang kita buat...kita kena bertanngungjawab. U are responsible for u've done.

Ah, panjang dah ekspresi diriku malam ni.

Takyah laa aku nak ulas panjang lebar lagi... walaupun aku masih dalam mood tidak puas hati dengan statement itu. Tapi...apa aku pedulik! Ko bukannya ada waktu susah senang aku....bukan ko yg tolong bayarkan segala bil2 aku ni. Kann???

Waktu aku kat ofis, adalah masa untuk fokus pada kerja. Aku memang malas nak campur aduk dengan hal / masalah personal, my work is my priority ok.
U hate me for that....then, just leave me. Easy rite?

Till then, chiowwww....

P/S : Aku sentiasa cuba untuk singkirkan segala perasaan negatif dalam hati aku ni. Aku taknak ada sifat nak judge orang, taknak ada perasaan sakit hati kat orang, taknak ada perasaan benci kat orang. What i want is my happy life!
-ended @2.00 am-

Saturday, 15 September 2012

Good to be home..

Finally .. i'm home.. yeay! home sweet home...

After 3D2N away... to be at home is d most thing i want!
Eagerly okeh...

When i reached home, first thing that i did was.................. d SLEEPING BEAUTY moment! wowowo
Actually... it was out of control... for sure..
Sleep = p.e.a.c.e

When i stepped in my bedroom...hey, that's my cozy pillow n bed... yuhooo
When i touched my pillow...automaticallly, i started to Zzzzzzzzz...
Eventhou i dont have any intention to do so............... *pls believe me, hahaha*

Ok then, chiowww

*mode : just woke up from my sleep..... now, the bathtime session.....yuhuuuu*

Thursday, 6 September 2012

15 minit untuk pilihan..bersiap atau masak??

Tadi masa aku angkat kain di ampaian....fuh,terbau aroma megi sedang dimasak,.. sedapnya..
Alamak, terus aku berkeinginan nak makan megi..  n terus lapar beb..
Err, pada waktu itu jam menghampiri jam 10.00 malam..wawawah..
Tapi..kat umah aku ni, memang takdek stok megi..sebab aku tak suka ada makanan kurang berkhasiat dalam umahku ni.... *pecaya tak???*

Just nak tanya...
Kalo korang ada masa 15 minit.. korang nak pilih yang mana??
Guna 15 minit itu untuk bersiap2 depan cermin, tukar baju n start enjin keta?? then kuar beli kat mamak?
Atau;
Guna 15 minit tu untuk masak kat umah??
Hah, yang mana pilihan korang??

Aku mestilah pilih masak jer kat umah..
Ingat aku ni rajin sangat nak bersiap2, tukar baju, panaskan enjin keta..drive lagi..sampai kedai, order plak.. pastu tunggu order lagi.. Arghh, aku memang malasss!
Baik laa aku masak.. 15 minit dah siap...hahaha :D
Gumbira dengan masakan sendiri...yg sudah tentu kita tau apekah di dalamnya n bagaimana ianya dimasak..ahah!
Bak kata Aaron Ajis... "makanan yang sihat ialah makanan yang dimasak sendiri di rumah.."
Tak gitu wahai Aaronators??? *serius, ai masih coba mendigest nape pompuan fanatik banget sama pelakon yang mengaku namanya bukan Haron tu..ahahaha*

So tadi, dalam masa 15 minit aku dah slamat buat Mee Bandung Muar
Hohoho.. tak payah pegi Muar uolss..
Kat umah pun boleh buat.... nyummeh n terbaeekk!!

Gambar atas : the making of Mee Bandung Muar in da house
Gambar bawak : Mangkuk pertama yang berjaya diabeskan dengan rakusnya
N ya, aku mengaku siap makan 2 mangkuk okeh..
Best n sedap n nyummeh sangat
Terbaekk!!
 
Nak tau ape rahsia kesedapan Mee Bandung Muar ori ni??
Walaupun yang masak ni bukanlah orang Johor, orang Muar lagilah bukan..haha
Rahsianya ialah .... Perencah Mee Bandung Muar Adami!!
Ahah, perencah ni hadiah daripada SUK Johor kpd aku...
Walaupun aku ni bukan peminat perencah2 segera ni.. tapi, dah hadiah orang Johor.. rembat jerlah
Sungguh tak sangka, memang ori!! Sedap sangat!! Uhumm,..
 
Tapi....oleh kerana ia adalah masakan sedap hasil perencah siap..
Maka, aku takdek laa bangga sepenuhnya dengan mee bandung muar ni.
Yer laa, aku hanya berbangga ngan masakan hasil penat lelah aku menumbuk, mengisar, memotong n segalanya buat sendiri..
Baru betul air tangan sendiri..hehe
 
Oklah..
Nak tido dulu..
 
Till then... chow!!
 
P/S : Humm, 3 hari lepas ni.. aku pasti rindu sama belog aku ni. Alahai, nak kena pegi ke tempat yang takdek coverage ni betul2 buat aku lemah...


Tuesday, 4 September 2012

The happy me :D

Macam yang aku dah post dalam entri Hello September
Bermula September aku dah ada resolusi baru yang aku kena patuhi... haitttt!
So far, sepanjang 3 hari dalam bulan September ni.. aku dah berjaya... hohoho..
chaiyok ila chaiyokk!!

Selain patuh kat resolusi tu semua...
Aku pun nak menten sebagai aku yang dulu..
Aku yang orang suka... humm..
Haruss ingatkan diri sendiri nape orang suka aku...
So... aku leh kekal positif n ceria.....
Sampai skang aku ingat lagi komen Juen kat aku; "Cik ila ni gelak jer manjang...macam takdek masalah!"
Humm... aku suka bila dapat komen camtu...

 
10 komen positif tentang aku; yang aku kumpul sejak zaman sekolah sampai skang, hahaha
 
 
Harus menten ila...harussss!
Harus kembalikan ila yang sentiasa ceria n happy go lucky.
 
Dear all...stay positive...stay optimist!
 
P/S : Kalo kita ceria dari hati.... wajah pun automatik akan berseri-seri. Uhumm! Walau apepun, be yourself...! 

Sunday, 2 September 2012

Bila ketaku takleh start... part II

Lepas kejadian keta aku takleh start malam tadi tu kan.. tau ape aku buat??/
Hooo... aku study manual keta kesayangan aku tu... hahaha
Nampak sangat aku tak abes study pasal keta aku kan?? Hee...
Tapii...cam biasa, aku takdek lah cuak sangat... menten K.O.O.L... harusss
Mesti opitimis selalu..... fikir positif...chaiyok ila...chaiyok!
 
So, hari ni...mula2 tu pagi2 aku nak kuar setelkan my baby blue haze tu...
Sekali dh lepas lunch baru aku kuar setelkan... pada pendapat aku, maybe bateri keta aku kong!
 
Bila dilanda kejadian tak diingini ni, tiba2 otak aku teringat bila keta aku yang dulu ie my baby quicksilver yang turut dilanda masalah bateri kong :
 
Kejadian 1 : bateri keta aku memang kong selepas 2 tahun lebih pakai
- Masa tu Mijie @gegegegok yang datang hulurkan bantuan. yeay. tQ Mijie sbb jadik pahlawan pada masa tu... siap bawak pakciknya sekali tolong. hehehe. Masa tu siap pakai jumper n ada aksi tolak menolak my baby quicksilver tu. Akhirnya berjaya! Dah leh start..terus laa bawak keta itu pegi bengkel...baru percaya mmg bateri yang kong.
 
Kejadian 2 : bateri keta aku kong gara2 wayar brek aku tak betul, lampu brek nyala sampai kong bateri
- Kali ni Chubb @azizi plak yang hantar aku balik umah dari ofis. Dia laa datang tolong bukak bateri lama n ganti bateri baru. Masa ni aku terus ajak pegi beli bateri baru sebab yakin memang bateri kong.
 
Kejadian 3 : sekali lagi, wayar brek loose...bateri aku kong dibuatnya...arrgh
- Kali yang akhir ni, CK plak datang memberikan bantuan...huhu, terharu aku okeh. Sementara tunggu bengkel bukak, kitorang pekena sarapan yang lazat dulu. Hee. Pastu beli bateri kering yang baru n kitorang berniat nak pasang sendiri, almaklumlah kitorang kan sume ladiess...hee. Tengah2 bukak2 skru..wah, datang abang ensem menghulurkan bantuan. Hihihi. So, kejadian ke-3 itu.. abang ensem itulah hero aku...hihi. Dah dia nak tolong.. terima ajerlah.. kannn??? ;P
 
Tapi lepas tu, terus aku ke pusat servis suh doranng betulkan masalah brek keta aku tu.. bahaya. Plus mana larat nak bayar harga bateri kering banyak kali...humm. Lepas tu, my baby quicksilver okeh sajer sehinggalah bertukar pemilik. I always miss u my baby quicksilver, banyak jasa tu.
 
Itu kisah my baby quicksilver...
 
Kisah baby blue haze aku ni plak. humm.. kali ni aku ucapkan thank you very much to @markcairo for fetching me to d workshop. TQ jgk kepada brader pomen Penzoil yang import bateri kering itu dr cawangan lain walaupun aku pegi tu main terjah jer, keke.
TQ sekali lagik kepada @markcairo yang tulung pasangkan bateri ketaku itu... Akhirnya keta ku dah leh start!... yeay!!
 
So, memang sahih lagi nyata... my baby blue haze takleh start sebab bateri kong...
 
Sekian, terima kasih.
 
P/S : Serius, aku bersyukur sangat kejadian tak diingini ni berlaku kat umah aku. Kalo kat tempat lain, tak tau laa camne. Huhu.

Kalau dah ikut mulut mak tu kan.... humm

Dolu2 tu kan... sebelum aku start belajar kat negeri orang..
Pendek kata, citarasa aku terhadap makanan agak cerewet..
Macam2 benda yang tak makan, aku takleh makan, aku tak biasa makan
Semuanya kerana citarasa aku masa tu boleh dikatakan 'ikut mulut mak'
 
'Ikut mulut mak' tu bukanlah bermakna mulut aku macam mama aku..haha
Tapi... yang aku maksudkan ialah.. apa yang mama aku makan, haa .. yang tu laa aku makan
Apa yang mama aku tak makan, itulah jugak yang aku tak makan.. humm
Yerlah kan, dah dari kecik mak kita yang ajar kita makan kan..
Itu yang timbul pendapat, takdek makanan yang lebih sedap selain masakan mak... kan???
Tapi.. ada jugak makanan yang mama aku makan, tapi.. aku tak suka makan.. ada tauu..!
 
Dolu2 tu, memang banyak laa sangat pantang larang aku dalam makanan, yang paling ketara :
1. Aku tak makan spesies ikan bersaiz besar; ikan feveret aku masa dulu hanyalah ikan2 kecik macam ikan selar, ikan kembung, ikan sardin, ikan selar kuning
2. Aku tak makan ikan darat / sungai; so...bila abah aku bawak balik ikan sungai tu kat umah, abah aku sorang laa yang makan ikan tu
3. Aku tak makan belacan; kalo makan pun sbb nak buat rojak buah
4. Aku tak makan tempoyak; mama aku makan, abah aku lagi suka makan.. tapi, aku tak makan. Aku tak suka sangat makan durian..
5. Aku tak makan part2 pelik dalam lembu kecuali daging n hati lembu
 
Tapi...sejak aku dah berhijrah n hidup berdikari.. macam2 benda aku makan tau. Yer, tiba2 masa tu aku ubah prinsip idup aku... aku bertekad untuk nikmati segalanya dalam hidup. I challenge myself in most of my lifestyle. Humm, dari seorang budak remaja yang serahkan segalanya kpd makbapak kepada seorang yang very independent! Sampai mama aku heran, aku tak macam budak lain yang homesick bila kena masuk asrama.. hahaha :D
 
So, sejak berhijrah ni kan, macam2 makanan yang aku suka. Baru aku tau..rupanya makanan2 yang mama aku tak suka makan tu sedaappp! Sedap sangat... aku jatuh chenta ngan semua makanan2 tu sume. Bila balik kampung, mama aku heran bila aku start mintak makanan yang satu ketika dulu aku memang tak makan atau tak pandai makan. Hee. Tapi yang bestnya, mama aku sanggup cari n sediakan semua benda yang aku nak makan tu,...walaupun dia tak makan. Hee *me lebiu mama...lol*
 
Sejak berhijrah :
1. Aku suka sangat makan sambal belacan. Addicted ngan sambal belacan tu. *skang ni, aku stop makan...sebab muka aku dah alah ngan belacan. bila makan jer, muka aku naik jerawat. mencikk!*
2. Aku suka sangat makan sup urat keting, sup perut, rojak perut....nyummeh!
3. Aku sudah pandai makan ikan keli goreng cili tu. 1st time aku belajar makan ikan keli tu, waoh...baru aku tau, ikan keli tu rasa macam ayam! hahaha
4. Aku dah suka makan makananan berasakan tempoyak; aku suka sangat Patin Masak Tempoyak n tadi aku baru makan Tempoyak Goreng yang nyummmeh!
5. Aku dah pandai makan tempe. *dimaklumkan tempe takdek kat hometown aku tau. skang ni dah ada laa kot??*
6. Aku suka sangat makan seafood terutamanya spesies ikan yang besar2 tu; espcially ikan siakap 3 rasa, ikan terubuk bakar, ikan stim... n macam2 lagi spesies seafood yang lain termasuk laa pepahat yg sedap itu,.. uhumm..
 
Itu lah kisahnya.
 
So tadi masa pegi open house kat umah @fizry... hohoho, berialah aku citer kat dorang tu semua pasal betapa bestnya Tempoyak Goreng tu... hahaha :D. Sampai terliur dorang dibuatnya, hihi.
* OK.. nanti saya buatkan untuk korang semua ya. I promise u! tunggu ya @fiza n @fizry.... hee*
 
Moral of the storynya; banyak keindahan dalam dunia ni yang kita tak tau. Kita kena laa rasai semua itu..baru laa kaya pengalaman. Hehe.
 
Amacam?? Sweet tak kisah aku kali ni??? Hahahaha ;P
 
Till the next sweet story.... daaaa
 
P/S : Sebab tu aku suka masak. Sebab aku suka makan. Sebab aku nak nikmati macam2 then share dengan semua. Best kan?

Saturday, 1 September 2012

Bila ketaku takleh start... hukhuk

*Mode : Masih pakai baju outing n masih bercantek2an ... Kuciwa ni,,, huhu*

Hari ni aku dah plan, dah petang2 skit baru aku nak kuar...
Pagi tadi n tengahari n petang tadi aku dok lepak kat umah saje..
Yer... sebab aku dah plan baek punya.. kuar di kala mentari sudah tidak berbahang lagi..

Tapi....
Plan itu tidak jadik kenyataan.. huhuhu
Elok aku masuk keta kesayangan aku tu.. my baby blue haze itu... somethin wrong happened!
Bila aku aku dah unlocked stereng itu, dan bila kunci dah ke ACC... lampu panel sume padam..
Lampu panel tak menyala cam biasa.. huhu
Bila dah ON plak.. panel tak menyala cam biasa..
Bila START.. alamak, dia bounce balik...
Siap ketaku itu dah bising satu kejiranan.... macam emergency... adohai..

Bila aku post status sedey aku tu kat fesbuk... humm, ramai pulak yang respond..
TQ all my frens... huhu
N tak lupa my bestfren CK yang terus WhatApp aku...  ready nak hulurkan bantuan
Thanx my fren... aku terharu... that's what fren for.. rite!

Papepun, to all.... will update uols tomorrow!!!
Hopefully nothing bad happened to my baby blue haze....
Ini pertama kali tau kejadian ni jadik kat keta kesayangan aku tu... 1st time ever happened, on 1st Sept. 2012 (Saturday). Tapi aku syukur sangat sebab kejadian berlaku dekat umah aku, kalo la kat tempat lain.. haih, masaklah aku!!! *syukur*

Ok laa.. pehal esok berita terbaru menyusul..
Tungguuuuuuuu...

P/S : Harap2 esok kedai bukak la. Tolong. Tolong.

Taruk resepi dalam belog. Apekah??

Kalo dilihat pada label entri aku... akan dapat dilihat satu label bernama 'Jom Masak'
Ahah, kalo klik label itu.. akan dapat dilihat banyak gambar2 makanan...masakan..
Actually, that label focus on my homemade cooking.. n of cos d place for me to share d recipes..humm

Wah, ada label tu mcm aku ni dah terer tahap Chef Kamarul laa plak kan? hihi
Takdeklah bermaksud aku ni dah tahap master chef itu pun..
Tapi... for sure.. i luv cooking so much... Cooking is my passion..
N  i always like to spread my luv via my cooking.. humm... Cooking with luv katanya.. hee
N that's why they like n luv me... hee.
Most important,tiada istilah 'once in a blue moon' for my cooking...
Anytime u ask for it, i will do it! Ahah...
Tapi kebanyakan masa, keinginan aku sendiri yang nak masak macam2 n beragam...hahaha
Boring laa kan kalo asyik masak benda2 yang simple n rutin.... kenalah estravaganza selalu!


Ni antara my homemade cooking , ohoo...
I luv to cook, i luv to share d pictures n share d recipes
 
Tau tak ape sebab utama aku taruk resepi masakan aku dalam belog?
Padahal kalo diikutkan, boleh jer aku tengok resepi2 tu dalam buku resepi, takpun google jer kat internet.. hee
 
Sebab utama aku suka taruk resepi dalam belog :
 
1. Tempat rujukan resepi kepada diri sendiri
Sebenarnya resepi spesel  tu adalah rujukan kepada aku sendiri. Hahaha. Kadang2 bila aku sibuk sangat, o/station sana sini n bila dah lama tak masak yang spesel2 itu....aku jadik lupa nak masak menda2 tu sume. Hehehe. So, bila aku teringin nak masak spesel tu sekali sekala... kan senang bukak jer belog aku n tengok kaedah aku masak dulu2 itu. Hehe. Yer, itu lah hakikatnya.... contoh paling senang, resepi spesel untuk rumah terbuka Aidilfitri. Sah2 sekali setahun jer pun kita buat kan???
 
2. Berkongsi dengan kengkawan n famili n my blogger frens..
Selalu bila aku bawak hasil masakan aku ke ofis atau bila aku jamu makan kengkawan atau famili aku, dorang selalu tanya macam mana aku masak. N dorang selalu suh aku share resepi itu. Untuk tak hampakan dorang, aku taruk laa resepi itu dalam belog. Lepas tu aku suh laa dorang tengok jer dalam belog aku tu. Ahah. Kan senang tu.
 
Biasanya, untuk satu2 jenis masakan.. akan ada banyak resepi n kaedah memasaknya kalo kita rujuk dalam buku resepi atau kat internet. Kalo aku suka satu2 jenis masakan...aku akan cuba ikut multiple recipes...then buat perbandingan yang mana d best. Resepi masakan pilihan aku mestilah "easy to cook, but so delicious to eat.....nyummeh!" Hanya d best recipe jer yang aku akan taruk kat belog aku. Hee
 
3. Koleksi masakan sendiri sepanjang zaman... hehehe
Kan sonok bila dah tua2 sok.. aku belek2 balik belog aku ni. Boleh la nampak evolusi masakan aku. Hahaha. Humm, agaknya sampai bilakah belog aku ni bertahan ya??? Hee. I want it to be longlasting....for sure la kan. Yer aku bangga setiap kali aku berjaya masak masakan spesel yang aku suka makan kat restoren atau yang aku tengok kat TV itu. Lagi best bila ramai yang puji sedap, n ramai yang suka makan. Hee.
 
 
Ok.. itu laa sebab utama kenapa aku suka tepek respi dalam belog aku ni. Hehehe
Cooking is my passion, cooking is my therapy.....cooking is my interest...
I luv cooking n enjoy it so much... uhumm!
Pada aku, kalo nak hasilkan masakan yang sedap tu... dlm hati kena ikhlas...n full with luv, hehehe
 
Cukup tak alasan untuk aku tepek lagi resepi dalam belog??
Cukup laa kan?? Ahahahaha ;P
 
Till then, chowww.....
 
P/S : Untuk rasa lagi best masak, harusslah ada set memasak yang best n cool. Owh, aku berangan nak ada set pisau mahal tu yg macam chef2 tu ada....best owh potong memotong guna pisau yang tajam n best tu. Aku jugak berangan untuk ada set pinggan mangkuk, set grill, set oven n macam2 kelengkapan lain yang moden lagi best tu. Mesti hari2 aku semangat nak masak ala2 kat restoren tu.. hihi
 
 
 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation