Wednesday, 31 October 2012

Kegilaan kepada megi celop itu..... hoho

Bulan lepas aku memang banyak sangat out station...so agak lama lama laa tak turun ke kafe
Pada satu hari, bila aku turun ke kafe itu...wawah, tiba2aku tengok dah ada satu gerai baru
Gerai itu namanya gerai Mee Celop... humm, menarek kan..
Dorang cakap best owh mee celop tu..
 
Akhirnya, aku try laa bihun celop..pastu aku try kuetew celop
Huh...sedap tu...
Pastu kan... satu hari tu aku nampak dia ada jual megi.. owh, ropanya ada jugak megi celop..
Terus laa aku try... fuh sedap owh...
Walaupun pedas banget.. tapi sedap sangat!!
Suka. suka. suka.
Akhirnya aku rasa aku dah kegilaan megi celop itu.. siap promote kat geng..hehehe
 
Akibat kegilaan kepada megi celop itu.. setiap kali makan, mesti aku sakit perut .. huhu
Termasuk laa hari ni... Dah bape kali aku aku kuar masuk toilet sejak makan lunch tadi
Adoih.. serius, perut aku ni memang tak tahan laa makan pedass...huhu
 
Kejadian sakit perut akan sama jugak jadiknya kalo aku makan Ayam Penyet Wong Solo itu
Tapi... dek kerana udah kegilaan.. pedas pun pedas laa.. janji sedap!! hihi
 
Aku pernah baca fakta; cili itu adalah ejen yang boleh menguruskan
Humm..agaknya sebab itu kot orang boleh kurus??
Asal lepas makan pedas jer.. asyik nak kuar masuk toilet..hahaha ;P
 
Tapi... apesal aku jer yang dok sakit perut??? Hehehe
 
Ila owh ila... tak tahan pedas.. tapi suka gak nak makan pedas..
Janji lazat.. kan??? Kekkehkeh... :D
 
P/S : Ahah, akhirnya dah bape orang yang bersetuju dengan aku bahawasanya segalanya yang celop2 kat gerai brader n akak tu sedap. Nyummeh! Err, untuk makluman... mee celop2 itu macam sama dengan mee sup tapi tak serupa. Try lah uols!

My diet jurnal ... finally, i got it!

Skang ni aku rasa aku semakin suka n sayang smartphone aku.. haha
Sebabnya apa tau?
Sebabnya skang ni semua jurnal2 yang aku buat secara manual, semua menda2 yang aku rekod secara manual dah aku transfer ke hujung jari aku ni ya...
Touch the screen,.. n hey, i can write or update them all...
Best kan..

Yang paling terbaru ialah my daily diet jurnal..
Yess... i luv this app so much
So that, i can track my daily diet .. n of cos can set up the alarm for my dailies need. ahah.
Cool rite???

This is the interface of the app
So, here u can record ur meals, save alert, set up the inventory, 
update ur dailes need, track ur vitals, track ur exercise
The best part is u can generate ur daily jurnal n graphs for ur vitals
Cool rite?

N here is the example of my daily jurnal
N this is my yesterday record..
Best kan...kan??
Okeh.. harus diteruskan lagi jurnal ini..
Bagus ni..

Ok.. itu dulu untuk hari ni
Next.. aku akan share lagi kool app for d kool people like me... ;P

P/S : Once again... thanx to Android. Kool like me! yeah... lebiuuuuu

Monday, 29 October 2012

Sports Tracker for my workout....yeah

Akhirnya aku berjaya memilih application paling best utk support my workout
N of cos for my geng cergas sehat... *tantie n pali ler tuh..*

Sesungguhnya aku memang tak sabar nak set my work out yang pertama guna application ni
Yang bestnya, whatever our workout record will be sync to my daily diary..
Yess... i luv this app
Thanx to android for this cool gadjet!!! me luv it..

Here is the interface of my workouts app
Since i am the beginner... for sure no record yet..hoho
I wanna start my first workout...yeah
Jom laa tantie n pali... jommm!

 
What's ur activity??
Hah... kita boleh pilih apa sajer.. except swimming...ahaha
Lepas tu yang kool nya lagi ialah kita boleh tengok map track kita
owh.. so cool kan!

Yes..yes..yes
Tak sabar nyer i nak ada new daily diary.. workout diary ...
All on my hand... on my fingertips... hoho
So now.. selain jurnal my life via blog, i pun dah ada workout diary ...
Cuma my diet diary jer still guna kaedah manual... catat pakai buku..
Humm.. harus i cari new app to support my daily jurnal.. kann!

Till here my 'sharing is caring' session..
Jommm workout!

P/S : I luv technology! I luv cool apps! I luv my smartphone..thats for sure! How bout u guys??

Sunday, 28 October 2012

From India with luv... hehehe

Yeay... hari ni ada dapat surprised sempena raya haji di perantauan ni.. hihi
Me of cos la suka...suka..sukaaa sangat..

Apa taknya... dapat souvenirs yang terbang beribu-ribu-ribu kilometer...humm
Kali ni all items ialah trademark India.. uhumm..
Terharu pn ada okeh...
Tengkiu...tengkiu...tengkiu very very much!!!

Yang ai idamkan n pesanan khas ialah snowglobe itu...
Wah,..siap dapat tajmahal snowglobe...yeay..
Maka, bertambahlaa koleksi snowglobe ai.. bestnya! bila laa dapat kumpul 1 dunia?
N guess what, dapat 2 lagi souvenirs yg tak diminta..keke
Kain sari yang sangat cantek itu... humm, nak buat baju ape ek??
Takkan nak pakai sari kan??
N...n...n... hard rock cafe tshirt collection... from New Delhi
Ok... new collection to be...
 
 
Humm...best kan...
Bila orang pegi2 travel jauh2 n ingat kat kita..
Owh seronoknya! hehehe... ;P
 
 
P/S : Aku pulak kalo travel, snow globe wajib dicari. N benda lain..haruslah something yang rare. Ahaha... baru laa kool. kann

Friday, 19 October 2012

Harapan yang musnah...

Esok final Piala Malaysia yang dinanti..sekian lama.
Pertemuan yang ditunggu antara team TRM vs ATM.
Kali ni tengok laa pertemuan antara ex-TRM n player sedia ada. Owh, terbayang sudah Hai-O, Indera Petra, Khairul Fahmi. Hummm

Nak sangat tengok Piala Malaysia itu jadik milik TRM. Of cos laa ai sokong my team, The Red Warriors yang all stars tu. Hahaha.
Esok hari yang dinantikan... Yoooo.

Tapi....musnah harapanku. Nak tengok secara live pun tak dapat...nak tengok kat TV pun macam 50-50. Huhu.

Tau kenapa? Ya, sekali lagi daku ini akan masuk hutan selama 3 hari 2 malam bermula esok. Hukhuk. Keciwa ai noksss. Kat dalam hutan tu entah ada coverage ke tidak...huhu.

Papepun, all the best to THE RED WARRIORS!

P/S : India n Malaysia jauh kan??? Hummmm

Thursday, 18 October 2012

Sejuknya main salji.... hoho

Kalo ditengok2 belog aku ni, humm.. agak kurang hapdet kan..
Bukan ape, dua tiga menjak ni aku sibuk skit...
Sibuk ngan macam2 aktiviti hiburan... owh, gitu..

Antara yang aku sibukkan ialah... ahah... mencari kesejukan di sana
Apelagik... syok nak main salji owh..
Tapi kan... bila dah pegi sana.. dok kat situ... huh, tak tahan sejuk...
Paling tak tahan... sejuk sampai hidung cam beku rasanya.. hahaha

Jom tengok gambar ..

Ahah... ni bergambar dengan satu bot yang dah jadik ais
Yer laa sejuk sangat.. bot pun jadik ais owh..
*humm, suka baju sejuk purple ini... hee... feeling mcm dalam cite korea okeh!*

Muka macam dah naik biru...
Sejuk sangat okeh... huhu
Ini gambar aku masuk dalam iglu itu..
Huh, tak tahan... kejap jer udah laa... Brrrrr,, grrrr

Suasana malam pun cantek kat sana... uhmm
Ini view aku ambik dari puncak nan tertinggi.. ahah
Kool kan?? Hee...

Ahah, camne?
Cukup laa kan gambar2 aku kat sana tu.. yang lain2 tu koleksi peribadi penulis la.. hihihih ;P

Kalo ikut plan aku, pada waktu ini aku memang dah gi Jepun owh..
Dah lama berangan nak gi sana kan...

So gambar2 ni camne?? Nampak cam Jepun or Korea tak??
Hahaha,... :D

Sebenarnya.. aku kat Snowhouse kat I-City themepark kat Seksyen 7 tu pun jer hah,,,
Hahahaha... :D
Keciwa takleh gi Jepun, pegi sini pun jadilah... kehkehkeh.. *jangan marah noks... :P *

N last but not least, gambar aku di trademark I-City itu...
Haruss laa ada segala pokok2 lampu itu.. hhehehe

Sekeping gambar nak wat poskad ni.. ehehe ;P

Komen aku??
Humm.. I-City theme park ni biasa2 sajer...
Cuma cantek n mahal view kat sana dek pokok2 lampu tu.. cantek sangat!
Tapi.. bab nak Snowhouse tu.. better uols pegi Genting laa...
Nak lagi best.. meh kita pakat ramai2 gi Jepun or Korea.. Jommmm!

Till then, chiowww dulu..

P/S : Tunggu snowglobe dari India. Boleh kan??? Heee ;P

Wednesday, 17 October 2012

Bila kena interview... uhummm

Kat tempat keje aku ni, biasanya aku selalu gak jadik tukang interview orang
So, kalo aku yang jadi tukang interview... agak seronok jugak bila tengok macam2 ragam orang yang datang interview..

Lepas bertahun, bertahun n bertahun lamanya,..
Akhirnya aku pegi interview okeh!
Hahaha... dah lama tak kena interview
Rasa lain macam pulak bila kena gi interview.. ahahaha

Bila nak pegi interview :
1. Mesti la study cukup2, persiapan katanya... kan? Fokus kepada soalan2 ramalan.. uhumm
2. Tido mesti cukup!! Penting untuk elakkan letih n mata panda! hee
3. Dressing mesti tip top, pilih baju yang paling elegan n smart... mestilah yang boleh tonjolkan personaliti. *so, that day.. i choosed my elegant purple!! haruss*
4. Sarapan n minum air putih secukupnya
5. Doa n tawakkal. 

Bila aku masuk bilik interview tu, rasa macam lain macam la.. hahaha. *nervous owh! kunun*
Dah lama oitt tak kena interview... last rasanya masa masuk keje dulu laa.. ahaha 
(1. jadik tutor kt UKM, pass interviu 2. jadik geologist, pass interviu 3. current job - pass interviu)

So, yang ini lak camne??
Masa kat dalam bilik interview tu, dalam hati aku dok suh panel tanya lagi, dan lagi, dan lagi...
yer laa, apa taknya.. aku kena 2 soklan jer owh,.
Selebihnya, aku dok sengih ajer... hahahah :D

Hummm... next month dapatlah resultnya...
Insya allah.. ada rezeki.. ada lah. Amin!


P/S : thank u for being there for me :D. N thanx to my smartphone.. sangat berguna utk menggoogle di saat akhir! hooo. Teknologi sangat penting ya!

Saturday, 13 October 2012

The Red Warriors ke Final Piala Malaysia okeh!

Hahahaha....
Aku nak gelak besar ni,... hehe
Yeah... team favaourite aku dah layak ke Final Piala Malaysia 20 Oktober 2012 ni!

Sepatutnya malam tadi aku dah post pasal berita gembira ni..
Tapi.... hooh... tak nyempat2 nak tido .. hehe
Tapi... kat Fesbuk sah2 dah havoc yoooo! Kemenangan harusss diraikan.. Kannn!

Ape taknya, tengok semi final Piala Malaysia Kelate VS Selangor tu half game tengok kat umah, half game tengok kat layar di kedai...
Amacam?? Kool kan?? Ahahaha :D

2-0 ... woot!
Suka sangat bila masuk gol yang kedua tu.. hehehe

Sekarang... kita tunggu Final Piala Malaysia
Hoooo

P/S : Nak gi stadium ke nak tengok duduk seat VIP kat umah je?? Hehehehe

Thursday, 11 October 2012

ATM vs LIONS

Malam ni aku pasti semua rakyat Malaysia dok sibuk depan TV kan,,
apelagikk... ATM vs LIONS laa
a.k.a Malaysia vs Singapura... Kann???

Semi final Piala Malaysia kali ni ada pasukan Singapore oit..
Kalo LIONS yg menang penalti ni... Kelate / Selangor lawan LIONS laa kat FINAL nanti

Hoh.. sib baik laa ATM yang menang owh malam ni...
Malaysia menang ya!! ahahha
Walau pun aku n adik aku dok geram kat penjaga gol ATM tu, hehe
Sib baik laa player yg tendang bola penalti tu tak masuk gol... wooo

Aku suka ATM ni sebab ada Hai-O .. ahah, player terbaik tu.. suka beliau.. hee

Overall, game malam ni meleret2 laa.. macam2 drama..
Mencik betol aku bila game terpaksa sambung 30 minit lagi..

Tau sebab ape....???
Sebab, malam ni sepatutnya malam aku tengok citer feveret aku; Pretty Little Liars Season 2
Huu... nampaknya kena laa aku donwload kat internet...

Ok laa, demi pasukan Malaya... burn episod 1 pun ok laa..

Haitttt!

P/S : Esok.. tungguuu.. sape dapat gi Final Piala Malaysia 2012? Kelantan? Selangor??

Sunday, 7 October 2012

Tak reti atau buat2 tak reti???

Dinner tadi aku berjaya juga mempengaruhi mamaku untuk makan KFC
ya... tiba2 aku kepingin sangat akan KFC Zinger Double Down tu
Aku ingatkan aku jer yang teringin, rupanya mamaku pun dok teringin sama lepas tengok iklan kat TV itu..
Ahahaha.. mamaku ni, patutlah laju jer bila aku kata nak makan KFC ...
 
Entah macam mana, sambil2 menikmati Double Down yang segalanya ayam tu..
Tiba2, boleh pulak kitorang tercerita kisah mamaku yang jatuh dekat satu kedai mamak itu beberapa tahun lepas.
 
Meh aku citer skit kejadian tu :
 
Malam tu aku pegi hantar mamaku ke terminal bas untuk balik kampung
Tiba2 mama aku nak cakap nak pegi ke kedai mamat itu untuk satu hajat..
Aku dari jauh nampak laa kelibat mama aku dalam kedai tu, tapi...tiba2 mamaku hilang dari pandangan. Pelik pulak aku, pegi mana? Tengah2 mata aku melilau ... baru kembali nampak mamaku
Tak lama lepas tu mamaku datang kepadaku, dengan muka cemas n cuak sambil pegang tangan dia
Sambil mengaduh, mamaku cakap tadi dia jatuh kat kedai tu..
Lahai... terkejut laa aku, sebab mama aku tu macam sangat serius sakitnya
Dalam hati aku, patutla mama aku tiba2 tak nampak di mata, ropanya dia jatuh.....hayooo!!!
 
Mama aku cakap, pelik betul orang2 dekat sini terutamanya yang kat kedai tu
Bila mama aku menjerit sebab terjatuh dek lantai yang licin tu... boleh pulak orang2 kat kedai tu masing2 pandang n buat tak reti.. sorang pun takde yang datang tolong!!!
Mama aku cakap.. kalo hal yang sama jadik kat hometown aku.. sah2 laa akan ramai yang akan datang tolong angkat atau papah bangun.
 
Ok. Sekian kisah mama aku tu.
 
So, tadi...
Bila mama aku buat perbandingan tu, yer.. baru aku sedar akan hakikat tu.
Manusia sekarang ni memang macam tu ek bila tengok orang dalam kesusahan. ???
Tak reti atau memang buat2 tak reti nak respon kalo hal yang macam tu jadik??
Hey.. c'mon la... kalo menda kecik macam tu pun takleh nak tunjuk respon bagus.. agaknya jadik ke matlamat masyarakat 1Malaysia tu? *wah, tiba2 plak aku kaitkan ngan matlamat negara. Kan??*
 
Kesian mamaku, kerana insiden tu.. tulang tangan mamaku cracked... n sampai sekarang tangan mamaku akan rasa sakit kesan cracked tu. *am sorry mama, huhu*
 
Tapi.. betul laa. Aku rasa nilai kemanusiaan tu semakin lama semakin terhakis la. Kan??
Tepuk dada tanya selera.
Di mana kedudukan kita?
 
Till here,.... chow n jumpa lagi di lain entri
*nak sambung tengok citer best lakonan Nicholas Cage my fav actor ni, hee*

P/S : Bila mamaku ada di rumahku, humm...

Friday, 5 October 2012

Rasa Utara... now in Putrajaya

Holla.... rancangan Jom Jalan muncul lagi!!
Just nak bagitau
Cawangan rangkaian restoren bawah bumbung Berjaya kini muncul di Putrajaya uolsss
Restoren Rasa Utara kini boleh ditemui dengan jayanya di Galeria PJH
Hohoho..

Meh laa jalan2 n try makanan kat sini..
Sebab, ai dah berjaya pegi sana semalam... woot!!

Tadaaa.. itu dia menunya...
Ada macam2.. dr makanan tradisi utara...sampailah makanan western
Uhmm...pilih ajer

Menarik kan??
Ahah, inilah dia menu pilihan kami...
Humm.. kenyang owh...!
Nasi ayam masak merah + masak lemak pucuk paku, 
laksa utara, cendol
chicken n chips??? 
Sorry..lupa laa nama menu yg pelik tuh.. huhu

Tu dia ahli Jom Jalan kali ni...
Seperti biasa @fizry mesti ada... err, actually dia yg tukang ajak 
a.k.a promoter
N @fida, yg sebelum ini muncul sebagai pengomen tegar 
kat belog ai ni. Hehe...
Potret hitam putih Che Det tu antara hiasan kat restoren ni

Humm.. overall, food kat sini boleh tahan laa.
Satu lagi restoren yang menolong tambahkan lagi pilihan makanan kat Putrajaya ni..

So.. ape lagikk uolss,,
Sila laa cuba...
Mana tau kot2 kena selera kan...??

Till here, chowwww..

P/S : Suka kan kalo ada port2 lepak yang baru ni.. hehehe ;P

Thursday, 4 October 2012

Alamak..tulisan A.L.I.E.N la!




Ok. Di kala ini otak aku tengah pusing coba memahamkan apekah sebenarnya maksud yang cuba disampaikan oleh tulisan ALIEN ini.

Mana nak paham. Ropa cam cacing kerawit pun ada. Macam kena cakar dek ayam pun ada. Aiyohh...puas memikir dan coba memaham n coba mengingat intipatinya. Sadis kn? Huhu. Terus terbantut proses buat report ni.

Sebenarnya ....
OK, itu tulisan aku la. Hahhaha
Itu la tulisan yang muncul bila mata aku dah terpejam dek mengantuk yang amat. Hihihi. Out of control owh.

Ok..sekian dulu.
*sambung mengarang ila*

P/S : Sebab tu kalo aku gi mana2 conference, aku harus bawak netbook aku tu n terus taip segalanya kat situ. Hoho

Wednesday, 3 October 2012

Kisah satu tengahari itu,,

Kejadian berlaku tengahari semalam tatkala aku masuk lif
Bila sampai kat aras besmen 1 itu, tiba2 pintu lif terbukak
N masuklah seorang lelaki membawa satu plastik hitam dan sebatang penyapu + penyodok
Kelihatannya seperti mungkin baru keje hari itu *dia tidak pakai uniform ya*

Tiba2 jer dia pandang muka aku n wat sesi luahan perasaan

Budak cleaner : Hishh, letih la. Dari pagi sampai skang kena wat keje. Tak berhenti2 lagi ni! *budak itu merungut dengan suara yang tensen*

Aku? Alamak, ape aku nak respon kat budak ni ek.
Memang aku kesian dengar luahan perasaan dia tu. Tapi, aku tak tau nak cakap camne.
At last ...

Aku : Penat buat keje? Sapu sampah ke? 
Budak cleaner : A'aaa *jawabnya sambil pandang tepat kat muka aku, serius muka kesian*

Elok2 tu jugak pintu lif terbuka, n aku sampai ke destinasi.
Dalam hati aku, ... sib baik dah sampai.

Humm, bukan ape uolss..
Aku tak reti nak cakap ape kat budak tu.
Tapi, yang aku pasti.. mana ada orang rehat2  suka hati n wat keje time ikut suka hati . Kan?
Tak kisah la ape jawatan orang tu. Kan?

Kalo korang, ape korang nak respon ek??

P/S : Syukur dengan nikmat dariNya.

Tuesday, 2 October 2012

Harta dan pangkat itu bukan awak yang punya!

Aku pelik dengan sejenis orang
Iaitu sejenis orang yang dok bangga dengan harta n pangkat orang lain
Kenapa pulak orang jenis ini sebuk dok bangga dengan harta n pangkat orang lain itu?
Bangga tidak bersebab...
Apekah?

Lain laa kalo harta n pangkat itu orang itu sendiri yang punya
Atau harta n pangkat itu milik famili orang itu sendiri
Kan?

Kalo harta n pangkat itu sebuk diagung2kan dengan harapan akan dapat tempias sama..
C'mon laa, harus fikir.. semua itu takkan pernah dapat kat awak..
Kan??

Kalo harta n pangkat tu awak yg usaha n awak yg dapat... ahah, itu memang patut dibanggakan
Yer laa, usaha tangga kejayaan..
Tapi kalo nak menempek dengan harapan dapatla tempias skit2 tu.. rasanya tak perlu kot?

Semua tu duniawi.. duniawi okeh!

P/S : Hanya kita yang boleh majukan diri kita sampai ke tahap mana yang kita nak. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation