Friday, 25 October 2013

Mexican chicken fajitas in tortilla wrap .. Nyummeh!

Malam tadi teringin sangat nak buat chicken wrap... Anything bout chicken wrap. Yer, dah lama sebenarnya teringin nak buat sendiri tortilla wrap ni.

Bila bukak buku resepi kesayangan aku tu..humm, resepi yang ada agak complicated bahan-bahannya. Kalo nak buat, kena kuar beli kat kedai. Huu...ingat i ni rajin ke nak kuar? Malas owh...

Prinsip memasak aku ialah kena kreatif guna bahan yg dah ada kat dapur...kekeke.

Akhirnya..ku bukak youtube. Tengok resepi chicken wrap. Akhirnya..tekak teringin nak makan mexican style punya. Konsep memasak aku ialah ianya mesti simple but so delicious to eat. Hummm

Dan..inilah dia hasilnya...




Memang sangat sedap yo!
Nak buat pun sangat senang.

Bahan-bahan :
Tortilla wrap | kali ni i guna onion n chive wrap (biasa original flavour)
Isi dada ayam | potong nipis /dadu
Capsicum |i guna warna merah n hijau
3 ulas bawang putih |mayang
1 biji bawang merah besar |mayang
Mix herbs | i just guna oregano n parsley
Fajitas seasoning powder atau boleh guna pepper / chili flakes | i guna hot chili n red pepper flakes
Tomato ketchup | tapi i guna cili sos sebab suka pedas
Serbuk jintan putih
Olive oil untuk menumis
Yogurt / sour creme | i guna mayonis sajer
Aksesori : any salad kalo suka n i guna butterhead lettuce yang crunchy

Cara masak :
1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih sampai perang.
2. Masukkan bawang merah n tumiskan lagi sehingga layu.
3. Masukkan ayam n gaul rata. Biarkan seketika.
4. Masukkan mix herbs, jintan putih, fajitas powder, sos tomato, garam, gula. Gaul rata n tunggu sehingga ayam masak.
5. Akhir sekali, baru masukkan capsicum supaya ianya kekal crunchy. Gaul rata n biarkan layu seketika.
6. Masukkan sedikit jus lemon n gaul seketika. Bolehlah diangkat. Yer...chicken fajita dah siap!
7. Tortilla wrap yang dah dipanaskan disapu sedikit yogurt / sour creme..letakkan salad pilihan...dan masukkan chicken fajita tadi tu. Lipat n gulungkan n potong dua. Siap!

Memang sedap n crunchy.
Best sangat makan di kala malam.
Ahah...sape kata takleh makan makanan mexico kat rumah?
U can do it at home .... Cubalah!

P/S : menu ni memang sangat mengenyangkan...boleh jadi pengganti nasi. btw...wrap perisa onion n chive ni memang sedaplah. humm...best lagi dpd original flavour.

posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment

Ada nak komen?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation