Tuesday, 26 November 2013

Cili Padi ...sebuah cyber cafe



Bila pergi ke Bandar Baru Bangi, memang otak aku akan mengimbas macam-macam kenangan lama. Pendek kata, Bangi ialah tempat aku membesar dan menjadi dewasa. Dari zaman aku matrikulasi kat UKM sampai laa aku kerja sekarang ni.

Masa tahun kepujian aku kat UKM dulu...masa 1st semester tu aku dapat offer daripada fakulti itu untuk jadi demonstrator (tutor a.k.a pembantu pengajar kepada Prof) sambilan. Itulah pertama kali aku bekerja dalam sejarah hidup aku. Iya laa, abah aku mana pernah bagi aku kerja sebelum ni. Humm.

Bila habis 1st semester tu, rasa best sangat dapat duit sendiri daripada majikan pertama aku, UKM...hihi. Masa tu jugalah aku pertama kali ada KWSP. Syok owh...lumayan gitu! Masa tu laa aku dapat merasa gaji pertama yang nilainya beribu ringgit...best owh!

Bila 2nd semester pulak, subjek yang aku ambil tak banyak. Hummm, dalam fikiran aku..boleh laa aku kerja part time kat mana-mana. Dengan niat, nak cari duit poket sendiri..keke.

Bila aku ke Seksyen 1, BBB yang glamer dengan pasar malam n port makan tu...aku nampak satu papan tanda besar "Cili Padi Cyber Cafe". Mula-mula aku macam tergelak, cili padi? Pastu selamba jer aku naik tangga Cili Padi..n tanya macam mana nak kerja part time kat situ. Terus aku diberi borang, isi n hantar.

Beberapa hari lepas tu, aku dipanggil interview. Majikan aku tu nama Andrew, seorang Chinese guy yang ensem n smart. Keke. Kerja aku pun rileks jer, 3 hari seminggu jer pun. Bayangkan aku yang tak pernah masuk cyber cafe..tiba-tiba boleh pulak kerja part time. Humm...good good.

Aku yang paling junior, kerja sama 4 orang yang senior di situ; Yus si gadis ayu yang kerja sepenuh masa, Tajul si perasan handsome yg part time malam saja dari fakulti pendidikan UKM, Lan Bulp si mamat rock dari UiTM shah alam yang juga part time malam saja dan terakhir aku lupa nama, mamat dari fakulti teknologi maklumat (kot?) UKM yang aku sempat kenal 2 bulan sebelum dia hilang lesap berserta duit cili padi.

Cili Padi ni memang glamor sangat masa tu di BBB. Memang sentiasa penuh....dari budak kecik sekolah menengah sampai la orang tua. Humm.

Kalau sebelum ni aku macam tertanya-tanya..apa laa yang dorang dok lama-lama sangat kat CC tu. So, bila aku part time kat Cili Padi tu...baru la aku boleh kategorikan manusia yang masuk lepak kat CC ni.

Apekah?

1. Budak-budak sekolah yang pegi CC guna duit saku mak bapak bagi untuk main game. Alahai... *masa dulu game FIFA World Cup sangat glamer*

2. Budak-budak universiti / kolej yang terdesak nak print assignment dan cari bahan kat internet. Cili Padi ni bestnya sebab pakai printer laserjet punya. Uhumm..

3. Lelaki-lelaki desperate yang masuk CC sebab nak layan website porno. Dorang ni senang saja aku nak cam, masuk cili padi terus pilih PC kat dalam bilik dan kunun tersorok. Padahal dia tak tau, aku boleh nampak aktiviti dorang melalui pantulan cermin kat pintu bilik tu. Ciss! Satu lagi bila dorang terprint gambar porno tu...pastu tak mengaku print, walhal aku tau siapa yang print. Dengg!

4. Golongan remaja, dewasa dan lelaki-lelaki tua yang pergi CC sebab nak layan chatting berjam-jam via MIRC atau forum yang memang tengah top masa tu. Ya, aku masih ingat seorang pakcik tua rambut beruban yang setiap hari masuk CC sebab nak chat. Ahaha...apa-apa ajerlah.

Itulah 4 kategori manusia yang masuk CC sepanjang pemerhatian aku selaku sales coordinator kat Cili Padi tu.

Pernah aku komplen dekat management Cili Padi tu pasal aku tabiat pelanggan yang layan porno tu...aku cakap sekat laa website tu. Pastu bos aku cakap, memang tak boleh buat apa...sebab takde perisian khusus nak sekat. Humm. Iyalah sangat tu! Padahal aku tau, kalau dia sekat..sah-sahlah tak ramai customer datang malam-malam. Kann!

Itulah pengalaman aku jumpa macam-macam orang sepanjang aku part time dekat Cili Padi tu. Tak silap aku...sempatlah aku kerja selama 4 bulan kat situ sebelum semester kepujian terakhir aku tamat. Tamat jer semester, aku balik kampung untuk berehat n enjoy selama 3 bulan sebelum aku ditawarkan kerja sebagai tutor pulak dekat UKM tu. Hee. Lepas tu aku konvo...menggenggam segulung ijazah katanya..hehe.

Sekarang ni, aku rasa dah takde kot Cili Padi tu. Bangunan lot kedai tu masih ada...sama seperti zaman aku student dulu. Hehe.

Cili padi ...ow cili padi...

P/S : seronok bila terkenang saat-saat dulu...saat belajar menjadi dewasa dan indipendent...
posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment

Ada nak komen?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation