Tuesday, 3 December 2013

Park n Ride Putrajaya.. satu pengalaman

Alhamdulillah...akhirnya aku kembali ke wilayah ini dengan flight malam. Walaupun aku jenis jarang nak ambik flight malam..tapi cuti-cuti kali ni aku sengaja ambik malam punya.



Hujan sepanjang petang membawa ke malam menyebabkan flight yang membawaku ke KLIA lewat daripada jadual asal. Nasib baik 15 minit jer..huh.

Percutian 4 hari 3 malam kali ini telah memberanikan aku untuk guna perkhidmatan PARK N RIDE Putrajaya untuk pertama kalinya dalam sejarah hidup aku sejak berhijrah kerja di Putrajaya di hujung 2005 / awal 2006.

Entah apa yang merasuk aku, petang jumaat itu aku kerja sehingga hampir 5.30 petang. Walhal flight aku jam 6.25 petang. Tak ke haru tu? Ku fikir..kalau nak drive ke KLIA, macam dah tak sempat. Makanya, aku nekad membawa my baby bluehaze masuk Park n Ride di Putrajaya Sentral.

Sampai jer, terus melompat keluar dari kereta...ambik bagasi, n terus lari ke ERL. Adoii...rasa sangat la tidak reti ngan sistem masuk ke ERL itu. Nasib baik ERL transit ke KLIA jam 5.32 petang. Sempatlah naik tren itu. Huhu.

5 minit sebelum jam 6.00 petang, tren sampai ke KLIA. Sekali lagi, terus lari sepanjang jalan menuju ke terminal A2. Sekali bila sampai A2, pintu semua dah tutup. Kuketuk-ketuk cermin kaca mintak masuk ngan pramugari tu. Sekali dia geleng-geleng kepala. Huu, sedihnya. Kupanggil dia lagi...baru dia datang dekat cermin tu siap tulis BANGKOK! Loh, pintu A2 tu nak gi ke Bangkok ke? Hoh..penatnya. Bila check dekat flight schedule tu...aiyooo, my flight dah tukar ke pintu B9! Huu...jauh tu!

Sekali lagi, terus lari heret bagasi aku ke B9. Fuh..berpeluh! Sib baik semua masih tengah beratur. Lega..lega. Akhirnya, dapat la naik flight itu dan sampai dengan jayanya.

Dan hari ni, sekali lagi ulangan naik ERL...kali ni dari KLIA ke Putrajaya plak. Tren gerak dari KLIA jam 9.52 malam, sampai kat Putrajaya jam 10.05 malam. Hoho..super pantas kan? Suka, ya saya suka sangat! Lagi pantas dari naik kereta ya. Hoorayh!

Lepas tu, hati yang berdebar-debar dok fikir apa khabar la my baby bluehaze dekat parking Park n Ride tu? Jalan laju-laju pergi ke parking di besmen itu...dari jauh nampak my babybluehaze. Alhamdulillah, kesayanganku itu sama macam seperti asal...SELAMAT n sihat sejahtera! *Dalam hati rasa kagum!*



Gambar di atas nak tunjuk tiket ERL dan kad parking di Park n Ride di Putrajaya Sentral itu. Humm..kagum ya.



Dan lagi kagum seperti bukti dalam gambar di atas. Parking selama 3 hari 4 jam dan 44 minit hanya dikenakan bayaran sebanyak RM14.00 sahaja!! Fuyooh...memang kagum tau! Kalau parking dekat KLIA mau kena RM144 untuk 4 hari. Dan fakta yang lagi menarik ialah, kadar bayaran ni lagi murah daripada parking dekat KLCC atau SOGO ya. Bagusss.....!

Kesimpulannya, bagusnya ada kemudahan PARK N RIDE di Putrajaya Sentral ni. Kadar bayaran murah dan yang paling penting...kereta kita terjaga. In sha allah selamat.

Humm..lepas ni boleh la guna kemudahan ni lagi. Jom kita sama-sama manfaatkan.

P/S : sib baik sempat sampai on time malam ni, kalau tak melepas cerita favourite malam ni..hoho. anyway, still counting days for my year end vacation! 'lalalala

posted from Bloggeroid

1 comment:

  1. Gelenggang KLIA Transit House menyediakan Penginapan & Parking Transit pada harga yang berpatutan. Harga Transit Parking hanyalah RM20.00 sehari termasuk hantar/ambik di Airport. T&C Apply.

    Kalau rumah jauh sangat boleh la bermalam di Homestay kami dulu esok kami hantar. Buat masa sekarang parking terhad 10 biji kereta dan boleh booking online. Sila layari www.gelenggang.com untuk keterangan lanjut atau whats apps kami 012 303 6203.

    ReplyDelete

Ada nak komen?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation