Thursday, 28 February 2013

Terlupa ke cuai???

Hari ni saja nak citer pasal kereta...
Humm.. kalo aku, of cos laa pasal aku dan my baby bluehaze itu...

Tiba2 teringat beberapa kejadian melibatkan my baby bluehaze itu....
Terlupa pun ya jugak..
Cuai (careless) pun ya jugak!!

1. Bila masuk shopping complex, turunkan cermin kereta untuk ambik tiket. Pastu, nonong jer pegi parking. Pastu, horay2 lepak.. shopping berejam2. Bila kembali ke kereta... ahah, pelik bila cermin kereta itu terbukak dengan jayanya. Hoh, aku lupa nak naikkan cermin kereta sebelah driver lah! Aiyooo.. Tapi, alhamdulillah.. 2-3 kali kejadian... my baby bluehaze itu tak pernah diceroboh. Huh, sib baik laa kereta aku ada auto streering lock! Kalo tak..... dot dot dot *sendiri jawab*

2.  Selepas berjam2 kereta itu kat parking... by the time nak masuk, sentuh jer body kereta.. kereta itu boleh bergerak2... Hohoho. Lupa nak angkat hand break ropanya. Adoii, sib baik kawasan rata.. kalo kawasan bukit.. memang alamat! So far, kejadian lupa angkat handbreak ni berlaku sekali umur hidup aku.

3. My baby bluehaze itu pintunya akan autolock kalo lupa nak lock sendiri. Tapi, beberapa kejadian .. bila aku unlock kereta kesayangan aku tu... lahai, baru sedar kereta aku tu memang tak kunci pun sepanjang malam. Haiyoooo...! Sib baik laa kereta aku tu ada auto steering lock. N sib baik jugak, kereta aku tu tak pernah diceroboh. Huh..kuss semangat! Now ilass, please bear in mind... ur baby bluehaze just only will be auto locked if you and the key still nearby ... n the sensor still can detect the key. 

Humm..  korang lak camne??
Pernah mengalami kejadian2 kelupaan melibatkan kereta kesayangan??

So, far itu laa kelupaan a.k.a my worst careless yang aku buat kat kereta kesayangan aku tu. huhu.
Kalo kat ofis, ramai pulak yang mengenali baby bluehaze itu adalah kepunyaan aku especially pilot2 tu semua. Bagus jugak, leh dorang tengok2 kan kereta aku tu. heee.
*Humm, pelik jugak camne dorang leh cam ek?? Padahal, aku ni kalo bab2 menda personal.. memang tak akan disclose kat orang2 lain.*

Cuma peringatan kepada diri sendiri........... no more careless!

P/S : Tiba2 teringat gelaran mereka kat aku kalo melibatkan driving ni. Pelesit! Ahahaha... ;P. Tapi.. skang aku dah jarang nak merempit owh.. zaman pelesit dulu hanya dengan my baby quick silver jer ya.. hihihi

Wednesday, 27 February 2013

Cool restaurant review : Al Dente ~ Malaysian & Italian Cuisine

Petang semalam, hari gelap sangat... n hujan pun turun dengan lebatnya
Humm.. macam mana nak balik???
Mesti tak nampak jalan kan??
Dah laa kul 8.00 malam, aku ada bowling tournament!

Kebetulan pulak, mak ekan pun tak nak balik awal.. tak berani menempuh jalan yang jauh itu katanya...
So... dia terus laa roger aku via comm2 itu... ajak lepak...
Humm.. nice!
So... apelagik.. terus aku ajak lepak kat Al Dente , restoren Malaysian & Italian Cuisine tu
Yer laa, jam 8.00 malam aku kena berada kat bowling lane... perut lak lapar ..
Maka.. isi tangki laa dulu kan.. buat bekalan tenaga nak main bowling ... kaedahnya gitu!

Sementara tunggu main course sampai,
semua pelanggan akan diberi set complimentary ini...
Appetizer katanya kan...
Set roti ala roti pitta ni... cecah dengan olive, cheese n sambal
Set ni memang sedap n dah pun mengenyangkan, humm

Chicken Supreme
Ini menu pilihan aku.. lapar nya pasal aku pilih set from the grill
Bila order ni, kita ada option .. nak wedges atau nak mashed potato
So.. inilah pilhan aku..
Menu ni memang sedap.. dengan daun thymes penambah aroma Italian
Italiano laa sangat kan...!

Prawn Risotto
Ini pun set menu dari Italiano... pilihan mak ekan
Humm, rupanya memang menarek..
Tapi.. for me, menu ni kureng skit
So.. uols dinasihatkan jangan ambik menu  ni..
Kecuali uols yang suka makan nasik lembik dah kalah bubur tu..
eh, mana tau korang suka kan??

Ahah.. tempat ke-3 bowling beregu wanita!
Humm, not bad laa.. lepas dah berkurun aku tak sentuh bola bowling aku tu
At least sentuhan masih berbisa.. kahkahkah
Tempat ke3 pun jadilah
Yang penting.. balik modal .. siap untung lagi.. kah kah kah

Haaa... jangan ingat makan banyak leh melemahkan semangat sebab membawa perut penuh tangki
Menang jugak .. yeay!
Tak sia2 lepak kat Al Dente untuk memenuhkan tangki perut yang kosong.. kehkehkeh

Uols nak try makan kat Al Dente ni??
Humm..lokasinya di Galeria Putrajaya.. Presint 4
Cubalah... mana tau tekak nak makan Italiano pulak kan...

Komen aku?
Humm.. restaurant ni ambience dia sangat cool!
Tapi... pilihan menu tak banyak...

Ok.. tu saja review aku kali ni..

Till here..
Daaa..

P/S : Harus kembali bermain bowling setiap minggu.. kalo tak, mau bersawang set bola bowling aku tu. Harus ila...harusss! *mode : nak kembali join bowling tournament... especially yang hadiahnya lumayan gitu!*


Tuesday, 26 February 2013

Homemade dinner : Lemonade sardines

Semalam, dari waktu tengahari tu...
Otak dok teringat-ingat kat sardin..
Humm, dah lama tak makan sardin..
Stok sardin kat umah hanya guna untuk buat sandwic..

Sekali terfikir, best jugak ni buat sardin n cecah dgn cucur..
Takpun buat cucur sardin lagi..
Humm.. pasti sedap..
Huh, memang dah tahap kemaruk nak makan sardin..

Balik petang semalam..
Cepat-cepat mandi...
Dah mandi.. apelagik terus masuk dapur..

Akhirnya otak terfikir nak buat lemonade sardines...
Humm.. bestnya... dah lama tak makan sardin buat lauk makan ngan nasik...
Owh.. sayugianya..


My lemonade sardines..
Aroma lemon memang menaikkan selera,,,,
Nikmatnya rasa makan sardin, lepas berkurun tak makan sardin camni
Makan lawan plak dengan kailan ikan masin..
Perrgh... terbaek!

Itu lah, kalo dah tahap kemaruk tu,,
Kena buat ... harus dilampiaskan rasa kemaruk itu...
Nyum..nyum..
Apelagik.. terus masuk dalam koleksi My Coffeee Table Book 2013.

P/S : Humm... dah lama tak buat tartlet. Rasa teringin laa plak bila makan itu last week. Owh, my blueberry tartlet!.

Monday, 25 February 2013

Cool restaurant review : Wadihana Islamic Steakhouse

Mode : Baru lepas layan midnite movie, Beautiful Creature. Humm, not bad 2 hours movie. Ini pun filem yang diadaptasi daripada novel. *yeah, trend pembuat filem skang ni...novel!*

Di kala mood lazy sunday...
Tiba2 mendapat satu ajakan untuk jalan2 cari makan ... for our dinner!
So, apelagi.. destinasi dituju kali ni ialah Wadihana Islamic Steakhouse...

Setelah dah banyak kali lalu depan kedai itu.. akhirnya petang ahad nan hujan sepoi2 itu.. sampai jugak ke kedai ini..tatkala tekak teringin nak makan steak... hee.
Kedai ni namanya jer Islamic.. waiter semua rock jer.. takdelaa pak ustaz atau mak ustazah kat dalam tu... teori aku ialah; supaya orang yang lalu lalang tu tau.. ini steakhouse halal punya! kan!
Waiters masing2 pakai topi Bruno Mars okeh..
N lagu2 yang dipasang pun cool!
So.. untuk ambience, aku kira not bad... menyenangkan.

Jom tengok ape aku makan untuk dinner hari ahad yang malas itu.

Honey pepper beef ribs steak
Humm, tulang rusuk lembu yang kaya dengan cheese... sedap dap dap
Pada harga yang sama, ada 2 lagi menu pilihan untuk beef ribs ni
Ada BBQ n pepper biasa..
 
Blackcurrent jelly for my dessert
Ah, kalo order jer jelly ni..
Jangan terkejut bila datang, siap dihiasi dengan 2 scoops ice cream perisa strawberry n vanilla
Pastu tambah comel sebab ada ceri merah  n whipping cream..
Cantek kan??
 
 
Yang takde gambar, air minuman pilihan aku. Apekah???
Ya, aku pilih pineapple juice for my drinks.. Humm, sedap!
Kalo nak tau, bab air minuman ni mmg special skit..
Sebab ape? Sebab, semua air itu sama jer harganya untuk juice n leomonade.. Cool laa kan?
Lagi gambar yang aku lupa nak snap ialah Lamb Steak..
 
Ada banyak lagi menu2 best kat Wadihana ni uols..
Humm, kena buat 2-3 trip lagi ke sini. So, dapatlah makan menu lain plak.
Baru laa boleh rate steakhouse ni.
 
Kalo uols berminat nak try menu2 dekat Wadihana ni, apelagik...
Terus jer ke Seksyen 9, Bandar Baru Bangi.
 
Till here,,,
Daa..
 
P/S : Jalan jalan cari makan memang sonok. Bab makan lagi laa sonok. Tapi, harus ingat..... makan makan jugak, exercise jangan lupa ila oiit! heee

Sunday, 24 February 2013

Weekend's cooking on lazy sunday...

Weekend's cooking on this lazy sunday???

Humm... minggu ni rasa malas sangat!
Kurang rajin skit berbanding weekend2 sebelum ni
Rasa nak dok menempet depan PC jer.. nak online jer.. buat menda2 yang aku suka secara online ni
Itu yang hari Sabtu semalam, keje aku dok menyetelkan my project book tu.. hee

Hari ni bangun berkobar2 rasa nak buat 2 jenis masakan yang dah lama dok teringin nak buat.
Teringin nak buat sejak2 suka makan n sejak2 berjaya beli buku Mince Magic aku tu.. hee

Jom tengok apekah?

Chili Beef Tortilla
Humm.. sedap ni..
Haa, ini sebenarnya Mexican recipe... lazat banget!

Chicken Roule
Haa.. ini pulak so simple dish to prepare
Rolled chicken with a creamy garlic cheese n minced beef as a filling
Walla.. enak ni!
 
 
Sekali bila bukak peti, stok daging dah tinggal skit...
Checken breast dah tinggal hujung2..
Paling penting.. humm, cheese pun dah abes!
Nak buat tortilla tu pun kena guna wheat tortillas... itu tortillas semua masih ada kat kedai, ahaha
N.. aku plak, dah malas nak kuar gi beli menda2 tu sume..
*kalo aku rajin, sah2 pagi2 buta tadi aku dah kuar joging tau..ini joging pun malas, apetah lagi nak kuar idupkan enjin keta semata2 nak gi beli 2-3 barang tu je.. huh*
 
Akhirnya, jam 12.30 tengahari..aku masuk dapur n start masak
Tepat jam 1.00 tengahari... yer, makan tengahari sudah siap terhidang atas meja.
Tinggal nak ngap jer.!
*hoh, bestnya dapat makan tengahari on time jam 1.00 tengahari*
 
Tapi... menu yang ada atas meja dah tukar laa.. hasil resipi campak2 aku yang normal...hee


Sup sayur isi ketam n bebola ikan
Nyummm.... best ni
Dah lama tak makan sayur feveret aku ni..
Makanan bersup memang cepat kenyang.

Daging goreng kicap ilass
Humm, akhirnya daging yang tak jadi nak dihancurkan itu,
dipotong2 saja menghasilkan menu ini
Makan daging pedas2 manis ni dengan nasi panas memang menyelerakan
 
 
Korang lak camne??
Makan kat umah ke kat kedai??
Time weekend ni, makan jer rasa aman.. rasa betul2 dapat kunyah 40 kali n rasa betul2 makan nasik.
Kalo hari keje, terkejar2 aje rasanya.. kan?
 
 
Till here..
Daa
 
 
P/S : Lepas makan, takleh dok lepak lama2.. nanti makin tebal belly fat yang ditakuti itu. Makanya, house chores harus dibuat.... buang habuk, vakum umah n mop umah! humm, wangiii.. *ini ler exercise paling senang kalo dok umah!*

Setel sudah my 1st project book.. yeay!

Hip..hip..horrey!!
Akhirnya projek utama aku hari ni dah setel!
Sukanya hati... hoorayh!

Berjaya jugak aku setelkan sebelum kempen itu berakhir..hoho
Siap jugak 1st project book aku tahun 2013 ni..
Project coffee table book 2013 aku tu sah2 hujung tahun laa baru leh proses

Demi nak setelkan project book aku ni...memang aku dah tak terambik tau keja lain
Sanggup tak makan owh... huhu
Lunch sanggup makan keropok lekor tganu, nugget ayam n ayam goreng jer..
Malam plak sanggup tahan lapar selagi tak hantar printing project aku tu..
N guess what, pukul 1 pagi buta tadi.. baru ler aku masak daging halia kicap aku tu *hah, tau pun lapar..kehkehkeh!*...dah macam nak masak sahur pun ada, hahahaha.
Baju yang dibasuh oleh mesin itu pun baru jap tadi sidai... hadoih, penangan betul!

Owh sukanya.... my printed book order is now on its way to me.. hihihi
Sabar ila sabar.. bulan 3 nanti sampailah... syoknya!

P/S : Humm...tiba2 teringat pasal teguran itu. am i sexy? but i dont know it! huhu....

Friday, 22 February 2013

Pembesar dan pembantu yang dihargai..

Di kala ini, para pembantu kepada pembesar menanti-nanti apekah hasil kerja keras mereka setahun nan panjang yang telah berlalu itu...
Adakah berita baik yang bakal menambahkan manis dan seri di wajah
Atau; adakah sedikit berita yang mungkin akan meninggalkan kesan di hati?

Humm.. mungkin sudah ada di kalangan pembantu pembesar2 itu telah pun mengetahuinya
Sesungguhnya, pembesar yang menghargai peranan pembantu2nya selama ini pasti akan memberikan ulasan yang terbaik...
Dan para pembantu yang telah menyaksikan ulasan itu tersenyum lebar..
Bertambah membara semangat untuk menjadi lagi baik, lagi bermutu, lagi ikhlas......

Pembantu nan satu juga makin bertambah2 taat setianya.. tambah semangat ... tambah ceria sudah pastinya
Ahah, hati riang sentiasa..
Lebih2 lagi bila semakin mendapat kepercayaan para pembesar nan berkuasa..

Senyumlah... dan hargailah

P/S : suka. suka. suka. terima kasih.

Wednesday, 20 February 2013

Sindrom PHD

Mode : Baru selesai melicinkan semangkuk mee sup yang sedap! alhamdulillah. *kenyang,,,,err, buat masa ini..hee*

Boleh dikatakan kat mana2 ada jer sindrom PHD ni..
Tul tak?
Kalo PHD yang bermaksud pengajian doktor falsafah takpe laa ... itu digalakkan...
Ini PHD yang bersamaan dengan Perasaan Hasad Dengki....!

Pelik dengan manusia yang ada sindrom PHD ni..
Lagi2 di era millenium lagi serba canggih skang ni...
Di era sosial media adalah satu kegilaan ni..
Maka bertambah memuncak2 la sindrom PHD ni..

Yang tak boleh blah... nak berPHD, PHD dalam hati jer la..
Tak perlu nak membabitkan periuk nasik orang...
Err.. tapi biasanya PHD menjelma pun sebab hal ehwal periuk nasi orang... kan?
Jagalah periuk nasi sendiri.. daripada sibuk nak tabur pasir dalam periuk nasik orang
Sebab ape??
Sebab, takut nanti periuk nasi sendiri pun dah bocor..
Takpun dah takleh guna nak masak nasik... takut nasik sendiri pulak hangit!

Ok.. sekian...

Till here ..
Daa

P/S : Bila laa aku ni nak sambung belajar sampai dapat Doktor Falsafah yer?? Humm... *insya allah!*

Sunday, 17 February 2013

Bila sudah kemaruk pada PDC ... humm

*mode : is watching MOBBEB for d 1st time. yesss... i love this show! yayaya, i dont know why i'm so in love with music...dancing ... n of course singing.. hee*

Dua tiga menjak ni rasa aku dah betul2 kemaruk..
Dok teringat2 kat PDC.. arrgghh.. ini memang takleh jadi
Boleh dikatakan perasaan kerinduan yg memuncak.. wah.. gitu sekali.. ohoo

Harusss dilepaskan perasaan ni.. harussss....
Tapi.. jauh laa pulak nak dituju... semata2 PDC itu.. humm

Nak tau ape PDC tu??

Yer.. inilah dia PDC yang dimaksudkan itu..
Humm.. dah rindu tahap gaban dah ni.. hukhuk
PDC atau nama panjangnya Pure Double Chocolate Ice Blended..walla!
Biasa mestilah aku suka sangat kalo taruk cream banyak2...
Owh.. sungguh ohsemmm n nyummeh!
Huuu.. sedapnya... nak. nak. nak!!
 
 
Ok.. ini sebenarnya minuman feveret aku tatkala lepak di port kesukaan aku itu..
Humm... di mana boleh dapat menu PDC ni?
Port lepak kesukaan aku semestinya laa di The Coffee Bean & Tea Leaf itu..
Hoh,... aku kalo dapat lepak kat The Coffee Bean tu memang rasa tak nak balik..
Aku boleh lepak situ seharian owh...
 
Yayaya, i love the ambience... so cool.. n of course for their service.
Menikmati Pure Double Choc Ice Blended sambil menikmati makanan lain yg nyummeh..
Paling penting....best dok lepak, bercerita, sedut PDC..sambil layan muzik yg cool! Love. love. love
 
Humm.. bila laa nk gi lepak lagi ni?
Coffee bean ni nak gi lepak skit punya jauh owh... paling dekat pun KLCC... takpun LCCT, heee
Wahai Coffee Bean... marilah bukak cawangan dekat2 sini,...
Sure aku akan jadi pengunjung setia... hohoho..
 
Ok.. dah kemaruk sangat kt PDC ni..
makanya, nak gi masuk dapur laa jap...
nak buat  triple choc ice blended n taruk whipping cream banyak2.... humm
 
till here... chiowww
daaa
 
P/S : Mak ekan... jomm kita gi lepak menikmati coffee bean itu. Dah lama tak lepak buat macam umah sendiri kat Coffee Bean tu. ahahha.

Cek Mek Molek in da house... !

*Mode : Layan anime di pagi ahad... owh.. ini adalah kesukaan. hee*

Pagi ni bangun jer pagi2 terus rasa teringin nak makan Cek Mek Molek..
Humm, teringin sangat..
Teringat kesedapannya dimakan tatkala panas2 n manisannya yang cair di mulut.. walla!

Terus masuk dapur, rebus keledek nan oren yg comel kesukaan aku tu..

Jom tengok hasilnya...

Okeh, inilah dia my Feb 17 projek 'coffe table book 2013'
cek mek molek nan sedap n cair di mulut.. heee
 
Senang aje nak buat uols. Ramuan kueh ni ala2 nak buat kuih keria tu. Besanya ialah, kuih keria di buat bentuk macam donut n disira dengan gula di bahagian luarnya. Kuih cekmek molek ni pulak, dibentuk bujur dan di dalamnya berisi manisan gula. Nyumm..
 
Macama mana nak buat?
 
1. Lenyekkan keledek oren tadi tu sampai ketulan keledek dah kurang. *note : sebab tu kena pastikan keledek dah betul2 empuk*
2. Masukkan tepung gandum n sedikit garam.
3. Uli sampai lembut n adunan tidak melekat kat tangan. *note : kalo terlebih tepung, potensi cek mek molek itu menjadi keras amatlah tinggi..hahahah*
4. Bentukkan bebola, buat lubang di tengah n masukkan sedikit gula.
5. Cantumkan kembali lubang tu n bentukkan menjadi bentuk bujur macam dalam gambar di atas.
6. Siap n boleh goreng dalam minyak yang panas hingga berwarna keemasan.
 
Cek mek molek ni sedap dimakan panas2... tapi, awas!! Awas sebab cairan manisan yang panas n cair di mulut itu boleh melecurkan lidah anda. hihihihi.
 
Okeh, sekian edisi Jom Masak aku kali ni.
 
P/S : Dah beberapa orang member2 aku yg dok request ngan aku rahsia / resepi pisang goreng aku. Humm, nanti aku upload kisah nak buat pisang goreng lak ya kawan2. Pisang goreng yang hot n crunchy. Sedap dimakan panas2 tatkala hujan n sejuk. Walla!

Saturday, 16 February 2013

I love BB Cream

*Mode : Sedang layan citer Korea 'Queen and I'.... humm, citer yang menarek, walaupun aku tak kenal sape pelakonnya tu... sebuah citer yang harus ditonton, keke*

Petang ni tiba2 rasa nak share pasal BB cream. Apa itu BB cream. Dolu2, aku ingat BB cream ni just for young teenagers. Tapi, lepas sorang beautician itu promote dekat aku.. humm, tidak sia2 cobaan aku membeli BB cream tu. Memang best sangat!

So, aku dah pakai BB cream ni sejak setahun yang lalu.
Since then, aku dah tak perlukan apa2 foundation lagi.
Best sangat. Yang penting, bila pakai.. rasa ringan aje kat muka. Rasa nipis aje,..tak macam pakai foundation sebelum ni. Cool.

So, kat sini aku tepek satu artikel pasal asal usul BB cream ni.
Jom baca..


BB cream stands for blemish balmblemish basebeauty balm or beblesh balm (apparently because of a trademark in Korea on the word "blemish"), and in Western markets, beauty balm. It is a cosmetic item sold mainly in East and Southeast Asia, although larger beauty brands are increasingly introducing BB creams to Western markets.
BB cream is promoted as an all-in-one facial cosmetic product to replace serum, moisturizer, primer, foundation, and sunblock. It can be worn alone as a tinted moisturizer, over serum and moisturizer as a regular foundation, and under powder, depending on the desired amount of coverage.

History

What became BB cream was originally formulated in the 1960s in Germany by dermatologist Dr. Christine Schrammek to protect her patients' skin after surgery. Introduced to South Korea and Japan in 1985 – where healthy-looking, porcelain skin is heavily prized – the cream was hailed as "the secret of Korean actresses," and was heavily endorsed by Korean celebrities.

Formulations

BB creams come in a variety of different formulations. Because Korean companies focused initially on the Korean and East Asian markets, they are offered in a limited number of hues. Instead of offering multiple shades for different skin tones, most formulas are designed to oxidize to match the user's skin tone. The skin-whitening properties of the cream, as sold in the Asian market, are an important element in its popularity.
The cream is promoted as a multi-tasker, an all-in-one treatment, but Korean women mostly use it as an alternative to foundation, especially Western foundations that tend to be too heavy for their taste. The coverage is often mineral-based, and is intended to both cover and treat blemishes such as acne, sun spots and age spots. It also has anti-wrinkle, anti-inflammatory and soothing effects. Several contain hyaluronic acid and Vitamin C. The Huffington Post reports that some companies say BB creams have skin-regenerating properties, though one dermatologist – Dr. Jason Rivers of the University of British Columbia's Department of Dermatology and Skin Science – expressed skepticism that a product that is not retinoid based could do this.
 
Credit to Wikipedia for this info.
 
Ahah, amacam? Cool kan?
Haa, kalo nak tau.. BB cream ni mmg diglamorkan oleh pelakon2 korea tau.
Sape actress korea yang mengglamorkan BB Cream ni? Sape lagi kalo bukan heroin Full House yang comel tu...cute kan? Suka tengok dia nya mekap yg simple n natural tu.
 
BB cream ni jugak ialah satu solution untuk orang yang nak cepat n malas nak abeskan masa berejam depan cermin nak mekap..macam aku ni. Hee. BB cream ni betul2 multi action make up base. Lepas pakai BB cream, it's optional to you; whether to wear powder or not. Kalo aku, aku suka pakai bedak lepas tu. Hee.
 
Nak pakai BB cream ni pun senang.
1. Picitkan 2 titik krim ke hujung jari.
2. Pastu ratakan di keseluruhan jari.
3. Tepuk2 kat seluruh muka. Siap. *hanya tepuk saje, cepat merata*
 
Best. So, skang ni.. aku dah tak perlukan lagi foundation atau apa2 cream kecantikan. Humm.
BB cream ni pun dah banyak jenamanya. Asalnya produk BB cream ni banyak dari Korea contohnya Skin Food tu. Mulai tahun 2012, jenama2 Barat pun dah start keluarkan BB cream dorang macam Revlon, Maybelline, Estee Lauder, Dior, Clinique n lain2 lagi.
 
Aku paling suka BB cream ni sebab dah tak rasa sesuatu yang tebal kat muka ni. Hee.
So, uols pun cubalah! Mana tau suka.. hee
 
P/S : Skincare VS Make up products ? Skang aku pentingkan skincare....rather than make up products.

Friday, 15 February 2013

Movie review : A good day to die hard

*mode : tengah breakfast dengan blueberry low fat yogurt...hummm, nyummm*

Cuti CNY itu hari, aku sempat layan citer lakonan Bruce Willis ni..
Humm.. Die Hard n Bruce Willis memang tak dapat dipisahkan... kann..
Sape suka citer Die Hard sebelum ni, mesti nak kena layan sekuel terbaru ni.. harusss!
Bruce Willis kalo berlakon biasalah, harus lah best!

Itu hari layan citer ni kat Cineplax... saje ubah angin.*yer, aku ni peminat GSC....*
Walaupun dalam keadaan masih kurang tido.. layan jugak laa Die Hard ni dgn kaedah paksa bukak mata
Terlelap kejap di awal cerita..

Lepas tu... humm, citer ni memang akan menaikkan tahap adrenalin kita ya!
Citer penuh aksi... memang sangat penuh aksi...
Sape suka action movie pasti akan suka..

Cuma ... pada aku, rasa penat pun ada.. sebab terlampau memuncak2 sangat aksinya.. haha
ganas..ganas... kill..kill.. die.. die..

Overall, citer ini tidak mengecewakan..

P/S : Wah.. tak sabar nak layan lagi banyak movie yg best2 akan datang ni. Helo..helo.. my geng wayang.. get ready uolsss!!! movie marathon yuk....!

Wednesday, 13 February 2013

Paranoid personality disorder

*Mode : Just finished my PLL series marathon for season 2. Yeah, finally... they've got 'A'. It was Mona..!! Mona with personality disorder...huhu*

So, just let me share what i've learnt from this hot thriller series...n also from the series of the  Criminal Minds... humm

Just wanna share what is Paranoid Personality Disorder is all about?
Here we go......


Paranoid personality disorder is a mental disorder characterized by paranoia and a pervasive, long-standing suspiciousness and generalized mistrust of others. Individuals with this personality disorder may be hypersensitive, easily feel slighted, and habitually relate to the world by vigilant scanning of the environment for clues or suggestions that may validate their fears or biases. Paranoid individuals are eager observers. They think they are in danger and look for signs and threats of that danger, potentially not appreciating other evidence.
They tend to be guarded and suspicious and have quite constricted emotional lives. Their reduced capacity for meaningful emotional involvement and the general pattern of isolated withdrawal often lend a quality of schizoid isolation to their life experience. People with this particular disorder may or may not have a tendency to bear grudges, suspiciousness, tendency to interpret others' actions as hostile, persistent tendency to self-reference, or a tenacious sense of personal right.

Causes

A genetic contribution to paranoid traits and a possible genetic link between this personality disorder and schizophrenia exist. Psychosocial theories implicate projection of negative internal feelings and parental modeling.
 


The World Health Organization's lists paranoid personality disorder as  Paranoid personality disorder.
It is characterized by at least three of the following:
  1. excessive sensitivity to setbacks and rebuffs;
  2. tendency to bear grudges persistently, i.e. refusal to forgive insults and injuries or slights;
  3. suspiciousness and a pervasive tendency to distort experience by misconstruing the neutral or friendly actions of others as hostile or contemptuous;
  4. a combative and tenacious sense of personal rights out of keeping with the actual situation;
  5. recurrent suspicions, without justification, regarding sexual fidelity of spouse or sexual partner;
  6. tendency to experience excessive self-importance, manifest in a persistent self-referential attitude;
  7. preoccupation with unsubstantiated "conspiratorial" explanations of events both immediate to the patient and in the world at large.
  8.  
    Includes:
-expansive paranoid, fanatic, querulant and sensitive paranoid personality (disorder).


credit to wikepedia for this info.


P/S : Humm, A's thing just not over yet. Mona just one of A's victim. Huhu... can't wait to watch the PLL Season 3...perhaps next weekend? i hope so. btw, is it possible that there are  also people with this disorder among us???

Tuesday, 12 February 2013

Cool restaurant review : Bubba gump shrimp co.

Hola!
Edisi jom jalan kembali lagi... ahaha
Kali ni, aku masukkan entri ni bawah label baru entri aku; cool restaurant review...uhumm

Sape suka movie Forrest Gump?? angkat tangan, please.. hee
Yer, aku tetap suka citer forrest gump ni.. sampai bila2.. walaupun ntah bape kali aku dah aku dok ulang tengok dvd tu. n yeah, aku suka lakonan tom hanks. movie yang dia berlakon haruslah kena tengok! ohooo..

Yer, restoren yang aku pegi malam tadi ialah Bubba Gump Shrimp Co.
Restoren sempena forrest n kawannya, bubba... hee...
Kat sini, lots of shrimp... shrimps everwhere...... ala, macam dalam movie tu..hehe

Run forrest run! (blue signage)
Stop forrest stop! (red signage)
Hee, the ambience in this restaurant just so cool!!
All about the forrest gump movie.
Pictures, deco ... n the best part is, you can eat while watching to the movie..hoho

Tadaaa... ini dia menu pilihan kitorg malam tadi..
Shrimp itu adalah wajib..heee
Menu pilihan n wajib ambik : Bubba's after the storm "bucket of boat trash"
humm, memang sedap.. rempah dia sangat lazat..nyumm
Menu lain : beef burger n pasta...
Lenkali datang, harus lupakan pasta..
harus makan udang banyak2..  n lobster yg nyummeh
 
Ok, ini plak yg sempat aku snap malam tadi
Kiri : apa yg ada atas meja kitorang
Kanan atas : snapshot of the menu; ini page bubba's shrimp specials
Kanan bawah : antara hiasan dinding
 
Hummmm... lenkali leh lepak lagi...
Try menu lain plak..
Walaupun fokus utama restoren ni ialah kisah Bubba n Forrest..
Tapi.. aku rasa, konsep dia lebih kurag Chili's restaurant la.. humm..
Bila abes jer makan, terus rasa nak balik tengok citer Forrest Gump! hohoho
 
Ok laa... nak kosentret teengok PLL ni... bertambah suspend laa plak.. arghhh!
 

So.... better me stop first...!
Daaa

P/S :  humm... harus buat review kt geng pasal the best port lepak aku lak pasnih ... best, best, best!

Monday, 11 February 2013

Review Hantu Kak Limah 2 : Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit

*Mode : Ngantuk tahap gaban, baru balik dari movie marathon. sebelum tido, update belog dulu..*

Ok, aku baru lepas tengok citer Hantu Kak Limah 2 : Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit.
Saje tengok, sebab nak tau kesinambungan dari Hantu Kak Limah 1 tu.
*Yer, aku ialah spesiess orang yang tak layan citer melayu kat pawagam..*

Mula2 citer.. aku dah gelak..
Kemudian gelak..gelak..gelak..

1 per 2 citer, aku masih gelak lagi
3 per 4 citer... humm... aku dah berhenti gelak... sambil dlm hati cakap "ape ni?"
kemudian...
kemudian..
kemudian... aku dah tak gelak..
hingga ke akhir citer... humm, aku hanya rasa menyampah jer..

tiba2 aku rasa, malam ni macam buang masa tunggu kesudahan citer ni. huhu


moral of the story : ini last aku tengok citer melayu kat pawagam. malas lah. lain kali tunggu kuar kat TV time raya, baru tengok.

Thursday, 7 February 2013

Terasa C.O.O.L hari ni...

* Mode : Tengah layan Apartmen 23 Season 1. Ahahaha.. serius, citer ni memang kelakar banget! One more hillarious siries to watch on wicked wednesday night. i luv it. i luv it! *
 
Hari ni first aku rasa cool bila masuk hotel..
Walaupun kejadian hari ni banyak yg lebih kelakar.. humm..
 
1. aku confident, program start jam 3 petang ini hari. so, dengan selambanya aku gi jimba2 lunch date huray2 menikmati keenakan grilled teriyaki chicken chop at the so cool english style ambience. tapi, rupa2nya program start jam 2 pm, arrgh! *aku rasa bersalah, sungguh!*...bila mereka roger aku di mana.. hum, aku tengah bersesak2 dalam heavy traffic jammed. uh!
 
2. bila aku sampai hotel, aku boleh sesat barat mencari that crystal ballroom, tetap tak jumpa..yang aku jumpa, port happy hours! akhirnya lepas beramah mesra ngan staf hotel, baru tau...ada 2 tower. n guess what, aku masuk join program itu almost 4 pm. mula2 masuk dengan penuh rasa segan, sekali tengok semua dok hulala... alahai, ala2 leisure jer rupanya sesi ini. n, dorang plak jeles ngan aku yg better datang waktu itu... bukan wat menda pun. kehkehkeh, terasa cool sangat! yeah..
 
3. btw, sebelum aku masuk kat tempat program, aku gi check in dulu. humm, ok.. receptionist yg cool jugak dok entertain d guest. good. good. bila aku tarik my bagasi masuk bilik, tiba2 aku nampak ada love letter bawah pintu, wawah.. apekah itu??? the envelope so private & confidential..betul2 macam surat bank hantar password akaun tu. bila bukak, ada msg "pls collect ur IC at the counter!*. LOL! ahahhaa, aku tertingggal IC ropanya, haih. kemudian, terasa lagi cool bila pegi collect, wawah.. my IC itu dorang dah siap seal private & confidential lagi. good. good. level security tahap tertinggi. yeah, i'm impressed! cool kan!
 
4. bila abes program, baru ler dapat masuk  bilik. bilik itu kategori bilik suite. yeyeh. cool lagik! suka. suka. suka. lagi cool, bilik itu mmg sejuk tahap gaban! i yg suka sejuk ni pun surrender. tengah2 excited dgn bilik hotell nan cantek, nampak laa the phone keep on bling2 oren. apekah? ohoo, rupanya ada voice messages waiting for me. bila sambung ke messages centre, owh.. mesej itu sekali lagi reminder pasal my IC itu. owh, mmg cool! i suka hotel ini. sebab ianya ialah sistematik! cool...
 
5. biasa kalo dinner, aku akan turun lambat skit, spend masa 15-20 minit saje utk makan. tapi, ini hari turun pada jam 7.45 pm. owh, tidak sia2! sebab ape? yeah, becos.. i felt like i was in the foodheaven area. semuanya nyummeh! suka. suka. i enjoy all the food.,,,varieties of food for`sure. malayfood, japanese food, javanese food, western food. owh, foodie.. foodie. yang ini memang super duper cool!
yang tak bape cool, so excited dgn makanan.. lupa plak nak snap gambar. tapi, sempat laa skit..

jom tengok gambar!

Ini antara hidangan yang sempat aku snap gambar;
1. sate daging n kuah yg lazat, tauhu sumbat yg nyummeh, n sejenis makanan yg 1st time aku makan (not sure apekah..tapi, sedap..dap, dap! ingredient pn aku takleh nak agak apa, huhu). yg hijau tu, dessert yg sgt sedap...dah laa comel
2. my appetizer; cream asparagus soup, cecah dgn garlic bread kesukaan aku ( yer, garlic bread always my fav...n of cos lagi best kalo cecah dgn cream mushroom soup..fuh!)
3. buah pembuka hidangan; tembikai, betik, nenas & dragon fruit. yg cool, buah2 kat sini dipotong dengan sungguh stail n seni.. belum makan pun dah rasa best! hehe
 
 
Ok... semua ini adalah cerita untuk bagitau bahawasanya kali ini, err.. once again, i'm away from my homesweet home. yayaya, i'm on my working trip!
 
nampaknya lepas raya CNY, baru ler dapat jumpa ofis ku semula... kekeke.
cool! i like!  ;P
 
 
till here, ... daaa
 
 
P/S : nothing can affect my joy of life!

Monday, 4 February 2013

Kalau sudah suka pada yang itu... humm

*mode : baru pulang dari airport..... syok pulak dapat drive di tengah malam buta sambil layan blues!*

Tiba2 teringat plak kenangan masa bermastautin kat KL beberapa tahun lepas.
Aktiviti aku bila balik jer ofis, mesti gi lepak KLCC, takpun pegi Ampang Park, takpun pegi KL Sentral... takpun pegi Sogo, takpun pegi Masjid India... lagi rajin pegi Wangsa Maju.
Kat KL senang, malas drive takpe.. ada jer Putra LRT, ERL...
Selain lepak ngan geng2... keje aku masa tu tak lain tak bukan, skit2 nak beli handbag paling baru, pastu beli high heels yg baru... pendek kata, kalo pegi keje,...mesti hari2 tukar handbag n kasut.
Masa dok KL dulu, memang aku ni hantu mekap... mesti nak pakai mekap  especially time kat ofis tu.
Pendek kata, kalo pegi ofis...menayang koleksi baru ada kesukaan. Kekeke.

Sekarang?
Humm...yang aku rajin beli, ialah blaus baru... itu pun sebab fikir nak pakai time out station.
Sama jugak dengan kasut... beli kasut pastu simpan jer kat rak... beli pun sebab nampak ianya comel
Pakainya tidak....
Kalo baju kurung, kebaya, kurung moden...yang cun2 aku beli sebab memikir untuk function.

Kat ofis sekarang?
Aku suka pakai baju yang  aku kategorikan sebagai kelompok baju keje... biasa kalo dah suka pakai yang tu, yang tu laa aku dok ulang tayang pakai.
Handbag plak, dah malas aku nak menceceh bawak... yang penting, aku haruss bawak beg dokumen aku tu...leh masuk macam2! Senang..masuk external harddisk, notes, planner, wallet, beg mekap.
Kasut?? Haa, kasut pulak dok ulang tayang pakai yg ada dalam keta jer...sampai lebam. Keke.
Tapi... bila otak dah buntu n bosan nak pakai ape, baru laa start downgrade baju function, baju out station, n koleksi kasut jadi pakaian kerja. Ohoho.
So, bila nampak cam aku pakai new outfit kat ofis tu, sama ada ianya adalah betul2 baru atau just downgrade menjadi officewear.

For now, i'm not that so drooling for those handbags, shoes, heels, wallet.... not my interest anymore.
I'm now just excited for my homedeco, for my next travelling, for my entertainment (again...!)... n for my unwind sessions! Zaman my obsession for those matching handbag n heels sudah berlalu. Yeah!

Yang penting...officewear itu nampak profesional n bukan macam pegi kenduri kawen. Prinsip officewear ialah, less is more. N lagi satu, pada aku..biarlah pemakainya nampak smart.

Owh.. sudah larut pagi ni.. ngantuk laa..

Till here... daaa.

P/S : Suka tengok rancangan pasal fashion designer ni, dorang bukanlah taksub kepada fesyen semasa. Tapi dorang adalah pencipta fesyen terkini...something yg fresh. Kool kan? Tapi harus ingat, kita tak perlu jadi mangsa fesyen!

Sunday, 3 February 2013

Mambang oh mambang...

Humm...
Akhirnya...
Mambang yang sentiasa mengekori dan menghantui aku sudah tiada lagi..
Akhirnya, aku tidak dibayangi lagi.. tiada lagi ia yang selalu mengintai aku....
Aku puas.. ya, aku lega!

Agak pelik bila ada mambang yang suka untuk mengekori aku,.membayangi aku..
Akhirnya ada juga tangkal yang boleh menghalang mambang itu daripada terus menghantui aku..
Ya,, aku gembira.. akhirnya aku bebas..

Tapi...
Bila mambang itu kembali menjelma dalam bentuk yg lain... aku menjadi semakin keliru
Namun, aku berjaya menepis jelmaannya itu..
Walau engkau cuba mengubah jelmaan.. tapi, aku tahu engkau tetap mambang yang sama

Ah.. sudah..
Pergilah kau jauh2 wahai mambang..
Kenapa masih mahu menghantui aku..?
Apekah sebenarnya engkau menyukai aku?
Apekah engkau mahu menjelma menyerupai aku??

Mambang oh mambang.... !!!

Sekian,
sebuah epilog khas ceritera mambang..

-02:00, 3 Feb. 2013-

Saturday, 2 February 2013

Sabtu yang panas terik..hooh

*Mode : tengah layan Pretty Little Liars... am on Pretty Little Liars marathon, season 2 till season 3. yeahh!! owh, i love this weekend...unwind at homesweet home!*

Holla frens!
Humm.. nampaknya hari ni baru ler hilang rasa penat minggu lepas..
Yer, penat berjimba2 sepanjang my 1st 2013 vacation trip ...
Vacation minggu lepas itu walaupun sangat hoorey...tapi, serius... aku penat n kurang tido, keke
Itu laa akan jadik kalo berjimba2 tak hingat donia....hohoho

Oleh kerana pagi tadi just minum susu sajer, makanya jam 11 pagi aku masuk dapur kunun2 nak masak something untuk my coffee break (cheewah, coffee break ala2 dok kat hotel kan.. hee).
At last bukak jer pintu peti ais, adohaiiii rasanya peti ais ni pun nak kena rearrange balik semuanya.
Semak mata bila susah nak cari barangan sejuk itu.. hee..
Akhirnya, sejam kemudian.. baru laa siap.
Buang segala yang tak perlu di dalam peti ais itu.
Sejuk mata memandang bila peti ais ku tu dah tak semak, comel pulak rasanya bila dah kurang penuh n nampak bercahaya jer.. hee.

Bila tengok pintu peti ais ku, haih.. terus rasa nak gi travel lagi.. vacation tempat lain plak.


 
Ahah, inilah dia koleksi fridge magnet kat pintu paling atas
Nak pegi lagi banyak tempat, so.. cepat laa skit penuh hehe..
Yang paling aku suka, mestilah koleksi aku dari Bangkok, Thailand,
Tangkuban Parahu, Bandung, Indonesia..
Guangzhou, China... Universal studio, Singapore
Dari Arab Saudi n Dubai tu, orang yang bagi kat aku..
Fridge magnet n snowglobe adalah souvenir wajib yg aku mintak ngan mereka, hihihi
Koleksi katanya.. kannn!!
 
Ini plak ialah my homemade lunch untuk hari ni, 2 Feb. 2013
Kata nak buat projek 2013 coffee table book kan!
Haruslaa kena kekalkan momentum snap gambar masakan aku
12 tengahari start masak, jam 1 ptg dh siap...
1. Kari ayam 2.Ayam goreng rangup 3.
 Kobis goreng with telur 4. Sambal penyedap rasa
Hoh, nikmatnya dapat makan nasik..makanan melayu ni
2 minggu lepas, keje aku dok pulun makan western food sajer
Yayaya, i always miss n live malayfood..
Almaklumla, orang melayu sejati.. heee
 
 
Ok.. itu sajer entri di kala tengok Pretty Little Liars ni..
Nak kena fokus ni.. citer makin suspen n thriller makin menjadi2..
I love to see PLL girls... love their look, their dressing, their hair... n their makeup.
 
 
Till here..
Daaa..
 
P/S : Adohai.. bila nak sembuh bengkak tanganku ku ni.. gara dihempap pintu kereta last week.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation