Thursday, 31 October 2013

Hospital / Klinik Kerajaan VS Swasta (private)

Semalam aku cipta sejarah
Untuk pertama kali dalam hidup aku, akhirnya aku menjejakkan kaki ke sebuah klinik kesihatan kerajaan. Ohoho.
Tahniah ilass...tahniah!

Selama ni aku hanya akan pergi ke klinik swasta.
Kalo demam teruk or sakit perut teruk, memang ku terus pegi ke klinik swasta nan satu tu.
Nak buat medical check up pun, ku akan pergi klinik swasta.
Check gigi 2 kali setahun, pun aku pergi ke klinik gigi swasta.

Seingat aku, last aku pergi hospital kerajaan ialah masa buat medical check up nak masuk universiti dulu. Itu laa last. Lepas tu pegi hospital kerajaan sebab melawat orang sakit. Hummm.

Bukan apa...aku ni spesies tak kuasa nak tunggu lama. Dah laa tunggu lama, pastu layanan plak endah tak endah. Macam bagus sangat pun ada, macam dia sorang yang penat pun ada n macam dia sorang jer yang sibuk pun ada.

Paling utama aku mengelak gi hospital / klinik kerajaan ialah sebab memang tak sanggup tunggu lama. Huhu .

Tapi semalam, pengalaman dekat klinik tu dah berjaya ubah persepsi aku terhadap klinik kerajaan pun sama dengan hospital kerajaan.

Petugas yang mesra alam n polite.
Proses yang cepat n sistematik.

Well...tahniah kepada semua petugas di klinik itu. Maybe lepas ni kalo ada apa-apa hal...aku akan pergi lagi?

Humm...bila nak buat medical check up diri sendiri ek? Kalo kereta kita boleh selalu check kesihatan enjinnya...enjin kita pun nak kena check jugak. Body nak pakai lama kan! Ehehe

P/S: tunggu lama sangat boleh sebabkan jiwa jadi stress....huh.

posted from Bloggeroid

Sunday, 27 October 2013

Hair beauty....

Hummm.. Ku dah tak ingat bila last pegi wat treatment rambut kat salon. Ntah dah bape bulan tak pegi jumpa mereka yang pakar. Agaknya dah 5 bulan kot?

Busy satu hal jugak. Tapi..rasanya sebab my favourite hairstylist tu dah gone. Yer... Sammy no longer at the salon...huhu. Talkative Sammy with superb skills. Miss u girl!

Dulu Maria...lepas tu Kim...lepas tu Sammy plak yang hilang. Aku ni plak spesies susah nak rasa serasi ngan orang lain. Sammy berehat panjang dari dunia hair beauty ni...katanya nak pegi round the world.

Girls n ladies out there mesti laa sayang sama rambut kan....orang kata aset berharga gitu.

Just nak share tips daripada Sammy yang ku dah apply sejak-sejak kenal dia. Apa tipsnya??

4 inchi !! Yer itu yang harus diingat. Kenapa 4 inchi?? Ok, ianya jarak dari kulit kepala. Kalo nak apply conditioner, masker atau apa-apa krim rambut...make sure sapukan pada rambut jaraknya lebih kurang 4 inchi dari kulit kepala. Pendek kata...selain syampu n tonik, jauhkan produk rambut yang lain daripada kulit kepala. Penting untuk kesihatan rambut n kulit kepala.

Hehe, tiba-tiba jer kan bukak topik hair beauty plak malam ni. Ahaha. Bukan apa, sekarang ni almost everyday i do my workout. So, bila dah workout tu...sah-sah laa berpeluh dari hujung rambut sampai hujung kaki. N harusslah rambut pun dicuci setiap kali lepas workout or swim.




Ahah, ini salah satu produk rambut yang wajib pakai bila lepas cuci rambut. Good for your hair beauty...nourish your hair. Thanx Sammy...u always know the best!!!




Hari ni pagi-pagi lepas subuh ku dah turun berjoging. Yeah...harus workout setiap hari untuk kekal cergas n cerdas. Paling penting..untuk rasa sentiasa bersemangat. Ahaha. Err, hari ni bakar 120 kcal jer hasil joging + briswalk..hihi. Tak puas hati, balik umah..sambung dengan house chores plak ..keke. Haiit!!! Semangat ilass...semangat!

Ok...sekian tips untuk malam ni. Harap berguna. Hee.

P/S : bila nak pegi salon ya...haruss pegi wat treatment n trimm rambut ni.... Uhhh

posted from Bloggeroid

Friday, 25 October 2013

Mexican chicken fajitas in tortilla wrap .. Nyummeh!

Malam tadi teringin sangat nak buat chicken wrap... Anything bout chicken wrap. Yer, dah lama sebenarnya teringin nak buat sendiri tortilla wrap ni.

Bila bukak buku resepi kesayangan aku tu..humm, resepi yang ada agak complicated bahan-bahannya. Kalo nak buat, kena kuar beli kat kedai. Huu...ingat i ni rajin ke nak kuar? Malas owh...

Prinsip memasak aku ialah kena kreatif guna bahan yg dah ada kat dapur...kekeke.

Akhirnya..ku bukak youtube. Tengok resepi chicken wrap. Akhirnya..tekak teringin nak makan mexican style punya. Konsep memasak aku ialah ianya mesti simple but so delicious to eat. Hummm

Dan..inilah dia hasilnya...




Memang sangat sedap yo!
Nak buat pun sangat senang.

Bahan-bahan :
Tortilla wrap | kali ni i guna onion n chive wrap (biasa original flavour)
Isi dada ayam | potong nipis /dadu
Capsicum |i guna warna merah n hijau
3 ulas bawang putih |mayang
1 biji bawang merah besar |mayang
Mix herbs | i just guna oregano n parsley
Fajitas seasoning powder atau boleh guna pepper / chili flakes | i guna hot chili n red pepper flakes
Tomato ketchup | tapi i guna cili sos sebab suka pedas
Serbuk jintan putih
Olive oil untuk menumis
Yogurt / sour creme | i guna mayonis sajer
Aksesori : any salad kalo suka n i guna butterhead lettuce yang crunchy

Cara masak :
1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih sampai perang.
2. Masukkan bawang merah n tumiskan lagi sehingga layu.
3. Masukkan ayam n gaul rata. Biarkan seketika.
4. Masukkan mix herbs, jintan putih, fajitas powder, sos tomato, garam, gula. Gaul rata n tunggu sehingga ayam masak.
5. Akhir sekali, baru masukkan capsicum supaya ianya kekal crunchy. Gaul rata n biarkan layu seketika.
6. Masukkan sedikit jus lemon n gaul seketika. Bolehlah diangkat. Yer...chicken fajita dah siap!
7. Tortilla wrap yang dah dipanaskan disapu sedikit yogurt / sour creme..letakkan salad pilihan...dan masukkan chicken fajita tadi tu. Lipat n gulungkan n potong dua. Siap!

Memang sedap n crunchy.
Best sangat makan di kala malam.
Ahah...sape kata takleh makan makanan mexico kat rumah?
U can do it at home .... Cubalah!

P/S : menu ni memang sangat mengenyangkan...boleh jadi pengganti nasi. btw...wrap perisa onion n chive ni memang sedaplah. humm...best lagi dpd original flavour.

posted from Bloggeroid

Thursday, 24 October 2013

Anda pelanggan, anda ada hak!

Hari itu...aku travel jauh. Jauh sangat. Penat. Kena pulak jammed bagai.

Akhirnya malam itu sampai juga ke daerah itu. Penat, letih n lapar.

Sebelum terus balik umah ku ajak CT singgah makan dulu kat satu restoren ni.

Aku order bihun sup sebab jam dah pun kul 11.00 malam. CT plak order menu lain.

Lama tunggu, akhirnya sampai jugak bihun sup tu.

Bila ku makan...ya ampun, serius...giler masam oh!! Adoih..tensi tau. Dah laa kita penat travel jauh...order lambat sampai...dah sampai camni plak ropanya.

Akhirnya kupanggil budak waiter tu. Kucakap kat dia, ku order bihun sup...bukan bihun tomyam or bihun masam. Kemudian, ku mintak waiter tu buat bihun sup yang lain. Si waiter tu pun ambik laa mangkuk bihun sup tu bawak ke dapur. Ya la, siapa yang nak telan kalo dah itu rupa n rasanya.

Iyalah...kalo meniaga buat laa cara meniaga. Jangan ambik senang n caca merba jer. Jangan ingat pelanggan akan terima bulat-bulat apa yang service dia bagi.

Setelah lama menunggu kali kedua...akhirnya datang jua bihun sup tu. Bila ku rasa, humm rasa masam tu ada kurang skit la.

Akhirnya ku makan skit jer sebab mood pun dah lari gara-gara bihun sup masam tu.

Moral of the story, kita berhak komen n komplen service yang kita dapat hasil apa yang kita bayar. Iyalah, kalo service bagus...sure lah kita mesti puji punya.

Apapun, ku salute semua owner / pengurus / pelayan restoren yang profesional.

P/S : teringat citer ni tatkala lepak kat restoren itu kelmarin....bila 'mak ekan' terkena situasi yang hampir sama.

posted from Bloggeroid

Tuesday, 22 October 2013

Goyang

.....

Kalo tiada angin...
Masakan pokok kan bergoyang..

Ahaha...

Tapi banyak juga pokok goyang
Walaupun tiada angin

Sebab apa??

Iya...

Sebab kat bawah tu ada orang yang goncang..

Mana tak goyang kan?

Ahaha

P/S : tanya sama pokok...ape sebab goyang??

posted from Bloggeroid

Monday, 21 October 2013

Weekend's cooking : Kerutuk Daging

20 Oktober 2013 (ahad)

Penat travel jauh tak hilang lagi..
Tambah plak dengan penat baru semalam..apelagi kalo main boling itu.

Petang tadi lepas bangun dari ketidoran depan tv...terus laju jer tangan ambik majalah resipi kesukaan aku..100 menu berempah tradisional n moden. Segar terus mata tengok banyak menu makanan nan lazat. Arrghhh...so tempting meh!!

Tiba-tiba..mata dok berkenan kat resepi kerutuk daging..huu, sedapnya! Teringat laa plak makan kerutuk daging kat kenduri dulu-dulu. Aduh...takleh jadi ni. Haruss buat untuk dinner.

Rempah kerutuk kat umah dah ada...hasil balik kampung itu hari. Terus beli sebab teringin sangat nak buat sendiri. Daging pun dah ada. Yesss...boleh buat dengan lancarnya hari ni.



Tadaa...dipersembahkan Kerutuk Daging untuk dinner malam ni. Sukanya rasa hati bila berjaya buat sendiri. Best..best...menjadi! Lepas jugak rasa teringin nak makan ni. Hummm..not bad for first trial at my home sweet home.

Nak buat senang aje uols.

Bahan-bahan :
500g daging |potong kiub
500g santan pekat
4sb rempah kerutuk
2sb cili kisar
2sb kerisik
2sb kicap pekat
1sb gula melaka
6 ulas bawang merah |kisar halus
Minyak untuk menumis

Bahan tumis:
1 biji bawang besar |mayang nipis
2 ulas bawang putih |mayang nipis
2sm halia |mayang
1 btg kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih

Cara masak :
1. Campur bawang kisar n rempah kerutuk
2. Panaskan minyak n tumis bahan tumis
3. Masukkan cili kisar n campuran rempah kerutuk. Kacau hingga pecah minyak
4. Masukkan daging n santan, biar hingga daging empuk
5. Masukkan kicap, kerisik, garam n gula melaka. Gaul sebati
6. Biarkan masak n angkat.

See...mudah kan?
Hanya 6 steps...then, kita boleh makan hingga menjilat jari. Nyumm nyumm!

Alhamdulillah...dapat jugak lepas gian nak makan n nak masak sendiri. Kalau tak..humm, ntah bila lagi dapat makan.

So..u guys pun boleh try buat. Slamat mencuba!

P/S : mamaku bawak beli rempah ratus dengan seorang nenek. Yang bestnya...nenek tu dah pun perturunkan ilmu memasak best turun temurunnya. Yeay..terima kasih nenek sebab turunkan ilmu n rahsia itu kat saya. Memang walla!

posted from Bloggeroid

Friday, 18 October 2013

Addicted to merempit di tengah malam

Sape sini minat manga / anime Initial D? Alaa...citer racing kete jepun tu.
Sape layan boleh laa geng ngan aku sebab aku memang suka anime ni.



Ahah, ini watak hero Initial D. Sekali keluar plak movie hong kong Initial D lakonan Jay Chou tu. Haruss laa layan kan. Tengok macam mana dia bawak tofu turun naik bukit sampil merempit di tengah malam tanpa sikit pun kemusnahan kepada tofu tu. Perrgh!

Ya..aku suka sangat citer kereta racing ni. Ya...aku kagum ngan skills driving n drift dorang yang hebat! Aku rasa game yang aku suka layan pun game racing kereta. Syok owh! Hahaha.

Sekarang ni serius, ku rasa ku dah addicted nak merempit di kala malam di jalan berbukit n selekoh mencabar tu. Rasa syok tu lain macam bila dapat challenge driving skills daripada tahap biasa. Huh...memang satu kepuasan.

Ini semua gara-gara dah start terjebak merempit balik kampung di tengah malam buta mulai 2 tahun lepas. Wakaka. Kadang ku rasa ku saja carik pasal n alasan untuk gerak malam.

Arrghh...camne ni??

P/S : pernah dulu hampir isi borang masuk contest jadi pelumba kereta wanita. leh masuk majalah kereta tu..hehe ;P

posted from Bloggeroid

Friday, 11 October 2013

2 n 3 piece suit pants ... Yeay!

Hari ni dah keluar pekeliling baru khas untuk pekerja gomen wanita..
Yeyeyeyeayy...
Aku yg tgh bercuti rasa melompat keriangan menyambut berita gembira ni... Yahuuu!





Yeay..pasnih leh laa pakai koleksi suit pants daku...

Baru laa pegawai wanita nampak profesional kat ofis..
N from now on no more baju kurung is seragam for gov officer!



Last but not least..bukti bergambar daku tengah bercuti!!! Makan-makan adalah acara wajib!!

Selamat bercuti semua.
Enjoy your weeend!

P/S: demam ni membuatkan hati kepingin makan macam-macam. hee

posted from Bloggeroid

Thursday, 10 October 2013

Jomm minum air!



Jomm kita minum air
8 gelas sehari ya...
Lagi banyak lagi bagus!!

Tapi ingat, air masak ya...bukan air manis.

Kalo kita demam....lagi banyak kena minum air masak.

*mode dilanda demam selesema..huhu*

P/S : bila dilanda demam...badan jadi panas. tapi...rasa sejuk tu ya ampun sampai ke tulang rasanya...huhu

posted from Bloggeroid

Tabung duit n jewellery box baru

Ada tak orang yang suka beli sesuatu barang sebab nak dapatkan bekasnya sahaja?

Masa kecik dulu pernah tiba-tiba abah aku bawak balik 2 bekas besar berisi mee segera Vit's perisa ayam. Aitt...pelik pulak rasanya sebab kalo diikutkan mana laa abah aku bagi anak-anak dia makan megi atau apa-apa mee segera ni. Ropanya kali ni dia beli semata-mata nakkan bekas nan besar n cantek tu. Tak pasal-pasal umah kitorang ada stok mee segera Vit's. *tapi..abah/mama aku takkan guna perencah dlm mee segera tu..banyak ajinomoto katanya. So..perencah akan tumis lain...*

Kali ni aku plak dah ada tabung baru untuk coins aku yang banyak tu. Iya, aku ini spesies tak suka bawak coins dalam wallet..dapat jer terus simpan kat umah. Bersepah coins kat ceruk umah sebab tabungnya takde..ahaha.

Jewellery box pun dah dapat yang baru. Comel plak tu. Takde lah main letak atas meja solek tu jer. Keke.




Inilah dia yang dimaksudkan. Comel kan tabung coins yang baru. Dahlaa cookies n shortbread ni semua ni sedap sangat walaupun makannya tak seberapa. Oleh kerana nak guna bekas dengan cepat...maka bawaklah ke ofis untuk dikongsi makan dengan kengkawan. Baru cepat abes.

Hummm... Pasnih nak beli ape plak ek? Apa lagi nak lengkapkan keperluan kat umah tu?? Kena window shopping ni...hee.

P/S : teringat masa sekolah dulu ... Semua sibuk nak tayang pencil case / box sape yang paling cun n kreatif...ahaha

posted from Bloggeroid

Wednesday, 9 October 2013

2 minutes workout!



Bak kata Kevinzahri :

" kalau yang ini pun anda tiada masa, i pun dah tau nak cakap apa lagi.."

Ahaha...

Jomm workout!
If u can't make it for 30 minutes a day..
Just do it for 2 minutes!!

**P/S : Eda said "beauty is pain" when i told her that i swim n jog to keep up my fitness n slimness. Hehe. Hey girls.. Jom join zumba! It's fun!

posted from Bloggeroid

Tuesday, 8 October 2013

My baby bluehaze dah tak risau lagi..

7 Okt. 2013 (Isnin)

Hari ni aku kena duty dekat ICU
Humm..biasalah, bila ada big event .. adalah pakej protokol mokolnya,,,,
Pagi-pagi dah masuk ofis dulu..sebab baru teringat ada benda penting nak dibuat. Urgent!

Apekah??

Ya..baru aku teringat ... roadtax my baby bluehaze dah nak expired
Tarikh expired tahun ni elok laa plak nak raya haji .. huhuhu
Hujung minggu ni dah nak travel jauh sana sini..
Nak tak nak, pagi ni kena jugak setelkan.

Terus call my agent... kira i ni loyal customer beliau setiap tahun..
Call...mintak quotation insurans n roadtax. Setuju n bayar.
Katanya dalam masa sehari, roadtax ku akan sampai kat ofis.. ahah!

Huh...akhirnya...dah leh pegi ICU dengan senang hatinya....'lalalala

8 Okt. 2013 (Selasa)

Hari ni lebih kurang jam 11.00 pagi..
Tiba-tiba sesorang datang hantar postage..
Yeay... dah tiba!

Yeay...my roadtax dah sampai
Senang saja kan.. semudah 1-2-3
Now my baby bluehaze dah leh jenjalan jauh...
Sib baik tuan baby bluehaze teringat..kalo tak...sendiri mau ingat

Senang kan?
So..korang lak macam mana?
Prefer buat sendiri dekat myEG?? atau serahkan semuanya dekat agen insurans??
As for me, call jer agen insurans....in one step...semua setel!

P/S : My baby bluehaze skang warnanya dah jarang nak nampak dark purple metalic sejak-sejak suh si teruna tuh tolong hantar basuh. Skang ni warnya dah nampak dark grey metalic aje. Hohoho. *humm..keta pun nak purple..keke*

Piut ???

Sape pernah dengar perkataan piut?
Ok... Aku baru dengar perkataan ni hari ahad lepas masa tengok berita.
Berita tu pasal jemaah haji tertua dalam rombongan tabung haji.
Dalam berita tu kata makcik tua tu ada berapa orang anak, cucu, cicit dan piut.

Piut???

Ahaha...serius, ni kali pertama aku dengar. Baru kutau lepas cicit..panggilannya piut! Ohoho.

Ok..cuba kita susun reverse plak.

Anak
Emak
Nenek
Moyang
(.....??)

Err...lepas moyang kita panggil apa pulak ek???

P/S : agak failed dalam panggilan keluarga ni....huhu

posted from Bloggeroid

Monday, 7 October 2013

Weekend dan apronku...

Weekend ni akhirnya kembali berasapdapur manisku itu..hoho
Humm...terobat laaa rasa rindu mau masak-masak di rumah manisku...
Akhirnya....dapurku dah mengeluarkan aroma nan sedap n wangi masakan...hehe


Kembali menyarung apron nan biru ni di dapur manisku
Dah lama sangat rasanya tak rasa lepak santai di rumah sendiri 
tatkala hujung minggu macam ni 
Hoh...dapat dok rehat kat umah adalah heaven!

Sabtu....5 Oktober 2013

Spaghetti carbonara with shimeji mushroom
Ini menu utama di hari Sabtu yang damai..
Bila bukak peti ais, humm..tengok ada cendawan nan sedap ni
Otak apelagi, mula cari idea nak buat apa!
Terus kuarkan spaghetti, masak sampai 'al dente' n toskan
Potong cendawan..buat kuah carbonara
Curahkan kuah itu atas spaghetti  ...
N then...mamma mia, enaknya makan spaghetti di rumah 

Ahad .. 6 Oktober 2013 
Hari ni pagi-pagi dah bangun...
Humm..bestnya dapat golek-golek lama skit kat katil sendiri
Huh...rasa lama sungguh tak menikmati tido macam malam tadi...
Syok owh!

Masih rasa nak masak bukan-bukan..nak masak beragam
Ambik koleksi buku resepiku... ambik idea nak masak apa..
Humm..belek punya belek... malas plak
Akhirnya sendiri tanya hati nak makan apa...
Apelagi...terus ambik kunci keta n jomm shopping kat pasar!
Untong jugak hari ni pegi pasar pakai jersi merah Manchester United..
Nape untong?? Ahah..sebab dapat diskaun sebab penjual sayur tu pun fan MU.. ahaha... GGMU!
*betul laa orang kata, kenalan / geng baru mudah dapat kerana minat yang sama...kan??*

 Sweet n spicy grilled beef ribs
This is my own recipe... my special menu for our luncheon
Actually, i've got the idea to make this recipe after had that yummyliciuos dish during my vacation last year..hohoho
N yeah...i've managed to cook this menu several times... n hey, they love this!

Kailan Ikan Masin
Humm..this gonna be my all time favourite sayur!
That's why i already bought one big long tenggiri this year
Only to make this sayur ..
n for my Nasi Goreng Ikan Masin !
Green vege is a must on the table... we need vitamin yah!

Pisang goreng yang so rangup
Ini makanan yang teringin nak makan
Ini malam, makan sambil tengok citer korea..
Sebenarnya, malam ni percubaan buat pisang goreng ni pakai resepi taruk kapur
Yah...tak sedap lah! Kapur itu menukarkan warna bancuhan
Okeh..next time, haruss menten dengan resepi macam biasa..

Best dapat bau harum wangi makanan dalam umah sendiri...
Bau harum wangi masakan jiran pun dah leh buat kita syok..
Bau masakan sendiri.. kat umah sendiri..lagi lah syok kan!

Next agenda... kena menten makanan berkhasiat lagi seimbang..
Kurangkan oily food...!

P/S : kengkawan yang lately ni tegur aku yang dah lama tak tunjuk gambar masakan...harap puas hati dengan menu minggu ini ya. kekeke. memasak kan obat stress ai...so, mesti akan ada punyalah! hahaha

Friday, 4 October 2013

IQ test di pagi jumaat...



Agak-agak korang....
Berapa ya nombor petak parking tu?

Jawab jangan tak jawab.

posted from Bloggeroid

Thursday, 3 October 2013

Simple way to be a good leader..

1. Be a good listener !

2. Less talk, more substances.


simple tips from our smart milady....

posted from Bloggeroid

Fitrah 5 deria manusia...




1. Mata - nak tengok yang cantek...yang indah...yang lawa.

2. Telinga - nak dengar yang baik-baik.

3. Hidung - nak bau yang harum...yang wangi.

4. Mulut - nak makan sedap...yang lazat...yang enak.

5. Tangan - nak sentuh..pegang yang baik-baik....yang elok.

P/S : begitulah manusia....kita kena akui. sebab tu setiap orang ada favourable sendiri

posted from Bloggeroid

Panasss.....

Global : KISAH US SHUTDOWN


US shutdown yang dah masuk hari kedua ni.
800K US civil servants are now jobless....diarahkan bercuti tanpa gaji.
Penangan kewangan US memang akan memberi impak besar kepada negara-negara lain dunia.
Kes Obamacare saje dah mampu bagi krisis kat negara besar ni.
Hummm... Apa akan jadi kalo laa ini terjadi kata negara kita ya??

Dalam negara: LAPORAN AUDIT NEGARA 2012





Hummm...memang panas laa ramai orang bila keluar laporan audit ni. Dah hari ke3 ni...rasanya makin ramai yang bengang dengan laporan bab 'perbelanjaan berhemah' ni.
Well, bersedia untuk menjawab ajelah kepada semua yang terlibat.

Tapi kan...laporan pun kena tunjuk Wow factor yang dah dibuat oleh Kerajaan instead of teguran semata-mata. Pembuktian baik pun harus ditunjukkan kepada rakyat.

P/S : mintak dijauhkan daripada terjebak dengan benda-benda lagho donia ni.....huhu

posted from Bloggeroid

Wednesday, 2 October 2013

Owh dapur manisku.....!

Hummm...
Bila diingat-ingat balik, lepas raya puasa itu hari...memang kesibukan melanda yang amat.

Niat nak gathering raya kat umah pun tak kesampaian.

Huh, baru perasan...dah lama aku tak betul-betul gunakan dapur manisku tu.

Huhu....rindunya rasa nak masak beragam macam-macam.
Dah lama la jugak tak pegi pasar basah. Last sayur yang kubeli masa pegi Cameron Highlands itu hari kot??

Label Jom Masak dalam blog ni pun dah lama takde entri baru. Ini tak boleh jadi ni.

Humm...harus kurangkan lepak makan kat kedai ni. Bahaya..bahaya...nanti habis skills memasak aku kalo dibiarkan.

Miss the smells of those good cooking...the baking....nyumm..nyummm

P/S: skang ni hanya sempat minum madu aje kat umah....diet madu katanya...hee

posted from Bloggeroid

Tuesday, 1 October 2013

Salah ke kalau lelaki pun sibuk ber'selfie' ???

Pagi tadi bila aku bergegas ke parking basement....aku ternampak seorang lelaki di sisi kereta putihnya.

Nampak dia macam terkejut dengan kehadiran aku yang tiba-tiba. Owh, baru aku perasan...tangan dia tengah pegang henpon sambil beraksi gaya macho.

Lahai...tengah ambik gambar sendiri sorang-sorang ke? Ahahah....

Aku saja buat selamba kunun tak nampak ler apa dia buat. Mak oii...ropanya banyak snap plak dia dok ber'selfie' tu.

Kalo perempuan...tu perkara normal la. Kalo lelaki...jarang nak jumpa suka ambik gambar sendiri... Tul tak??

So...u guys yang lelaki rasa camne? Apa korang rasa bila tengok ada lelaki yang dok sibuk ber'selfie' sama ni??

P/S : tak salah..tapi bila benda jarang dibuat rasa macam pelik n kelakar. hihi. peace no war!!

posted from Bloggeroid

Obat bila kena kerja hari minggu...

Kerja sekarang bukan macam kerja dolu-dolu
Bila ada kerja yang penting yang perlu disegerakan ... jawabnya hari minggu laa yang kena dikorbankan
Humm.. begitulah..

Sabtu sampai Isnin semalam, aku memang out station lagi..
Humm.. kali ni aku pulak sebagai penyelaras.. nak buat camne.. memang kena setelkan tugasan ni dalam tempoh 3 minggu... Findings memang perlu disegerakan.

Well.. memang semua orang akan jiwa stress bila kena korbankan hari minggu... termasuklah penyelaras
Oleh itu kena ready dengan obat duka lara kepada diri sendiri dan kepada semua yang kena hadir
Oleh kerana kita yang buat kerja itu, bukan kerja itu yang buat kita.. maka, pandai2 lah kita survive..hoho

Apekah obat itu??

Obatnya ialah ini dia, haruslah pilih penginapan yang ada makan nan sedap
Obat kepada perut ialah obat kepada stress jiwa kacau.. keke
Gambar ni gambar hari terakhir kejadian..
Bread butter puding nan sedap... penutup luncheon semalam
Lain-lain menu...biarlah perut sendiri yang merakam kenangan
Ahahaha... :D
*yang penting, gue selaku penyelaras gumbira bila semua peserta gumbira!

Tiap malam bila habis jer sesi penuh stress... takde ape yang lebih penting kat otak
Dapat jumpa katil... ya ampun, rasa seronoknya!
Kelemahan aku bila pegi out station ialah; inilah dia
Sentuh bantal,,sentuh tilam.. terus lentok tak sedar ape... sampai ke pagi
Akhirnya lupa nak cuci muka sebelum tido
*stress pulak, balik out station...kulit muka dah ada akne..huhuhu

Eleh... sebenarnya entri ni just nak rakam yang aku sebenarnya kena pegi out station lagi!
Sekarang ni, tiap benda mesti nak rekod dalam belog.. kui kui kui

Humm,.. nak pegi meeting plak jap lagi ni...
*meeting lepas lunch memang sengsara...sengsara pada kelopak mata nan berat ni..hihi

P/S : Pegi mana-mana hotel, bilik tido tuh simple pun dah tak kisah.. janji makan sedap. Itu memang kriteria paling utama.. obat..obat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation