Tuesday, 24 December 2013

Penunggu ofis

Hari kedua minggu terakhir disember tahun 2013 ni dapat tengok jalan lengang...parking kosong....dan kat ofis pulak, boleh bilang berapa kerat jer yang ada.

Aku pun sama.

Hari ni hari kedua masih setia di ofis tatkala orang lain bercuti.
Takpe..takpe, bagi peluang kat dorang dulu.

Bila jadi penunggu ofis ni ada pro n kontra jugak.
Yang bagusnya ialah tenang.
Yang tak bagusnya ...alahai, keje berlambak dan keje ada yang stuck sebab mereka yg seronok bercuti sakan tu. Huhu.

Hummm..penunggu pun penunggu la.

Btw...bila nak cerita trip ke borneo itu hari kat belog ni? Kesibukan melanda ni...nak blogging pun tak sempat. Hoho.

posted from Bloggeroid

Friday, 20 December 2013

20

Apa ada dengan angka 20?

Pada korang aku tak tau.
Tapi pada aku, angka 20 ialah jumlah hari cuti yang tak guna tahun ni.
Banyak tu. Huhu.

Biasa tahun-tahun sebelum ni, angka aku bercuti yang lagi banyak daripada baki cuti. Tahun ni terbalik la pulak.

Tahun 2013 ni banyak berjalan ke sana ke mari....tapi, banyak yang jalan-jalan kerana kerja. Cuti-cuti sendiri pulak banyak pergi masa weekend.

Hasrat nak bercuti tu ada tapi dah takde ruang nak selit dalam kalendar yang memang padat tu.

Makanya 20 hari itu simpan ajerlah untuk tahun depan dan masa depan. Hehe.

Humm...mode bercuti next week sudah datang... Horayh!!

P/S : hadoih..keje masih menimbun! dan, ada lagi yang menambah timbunan...huh!

posted from Bloggeroid

Wednesday, 18 December 2013

Kucing pun ikut naik flight...ohoho

Aku bukanlah seorang yang gemar pada kucing.

Kat rumah aku mana pernah ada kucing..dan aku pun tak reti nak layan kucing-kucing yang nak bermanja-manja ngan aku.

Tapi..balik dari Kuching, Sarawak ni jangan terkejut kalau ku kata ada kucing yang ikut aku naik flight merentas laut china selatan tu. Bukan seekor, tapi tiga ekor tau.



Hah, dalam gambar di atas ... Itulah dia 3 ekor kucing itu. Comel kan? Ini baru namanya kucing import yang tak payah nak jaga. Ahahaha!

Yeah..all of them just new addition to my my homedeco collection! Kekeke. Dah lama nak bawak balik..tapi asyik lupa jer. Humm, trip kali ni mana boleh lupa.

Will update more story of my trip at Kuching, Sarawak. More new stories to share yah...

To be continue...

P/S : i just miss my blog ....

posted from Bloggeroid

Tuesday, 10 December 2013

Bertingkat-tingkat...

Memikir nak kena outstation jauh..
Lepas tu pulak nak vacation yang lagiiii jauh dan lama....
Haih...dah macam tak cukup waktu ni.


Tambah rasa tak cukup waktu dan menggugat ketenangan bila tengok tugasan penulisan kreatif aku ni dan deadline masing-masing.

Aiyohh....memang tak cukup masa pejabat aku dari 8.00 pagi hingga 5.00 petang ni. Hari-hari memang dah balik lewat tu....idea nan kreatif, jangan jual mahal padaku yah!

Kajian oh kajian..!!! Begitulah resamnya...hummm

Apapun...caiyok ilass caiyok!
Haruss setelkan semuanya sebelum pergi berjimba-jimba di hujung tahun. Haruss!

Mode counting days for year end vacation still on!! Hooorayh...!

P/S : serius..lagu aku paling benci n pening dengar di kala ini ialah botingket ..... huh
posted from Bloggeroid

Monday, 9 December 2013

Big bad wolf 2013 ..

7 disember 2013 (sabtu)

Sabtu ni aku dah set baik punya untuk pergi memanjakan diri...nak buat hair treatment dan facial treatment.

Lokasi memanjakan diri kali ni dekat the mines. Sekali, ku lupa skang ni minggu serangan Big Bad Wolf 2013.. Humm.

Dah alang-alang terjebak secara tak sengaja..maka, layan ajer laa serigala jahat itu.

Lepas selamat buat my new hairdo n hair treatment sambil manicure n pedicure + leg scrub...maka jalan-jalan usha buku serigala jahat itu.


Hasil pra-tuaian buku di BBW2013 itu, tak banyak....2 plastik besar saja. Oklah tu, ada jugak hasil lepas bertapa dari 8.30 malam sampai 11.30 malam. Hari kedua, orang tak berapa ramai sangat. Untung jugak aku, masuk parking dekat MIEC tu..terus dapat parking depan lif utama / lobi.


BBW kali ni berlangsung dari 6-15 disember 2013. Masih banyak masa lagi kepada sesiapa yang berniat nak mengurangkan bayar cukai pendapatan 2013 ni kan. Belilah buku banyak-banyak.


Penanda buku BBW tahun ni agak comel la. Daku memang kumpul penanda buku BBW ni.


Buku untuk pelengkap hobi aku.


Buku ala ilmiah.


Dan akhir sekali, buku cerita n manga untuk koleksi. Entah bila akan baca tak tau, tapi...manga tu memang yang pertama aku layan. Hehe.

Apa komen aku mengenai BBW kali ni?

Humm..pada aku, buku-bukunya lebih kurang sama dengan tahun lepas. Pada aku, BBW ni tak best sangat sebab buku-buku yang aku nak memang takde. Tapi..untuk parents nak beli buku kanak-kanak, memang bagus. Iyalah, buku-bukunya memang sangat murah. Apa yang aku nampak, novel-novel sangat banyak...tapi, aku tak minat novel..keke.

Untuk pra-tuaian di BBW ni, aku berjaya beli buku paling mahal berharga RM20 dan buku paling murah berharga RM1 sahaja. Best kan?

Kepada yang minat membeli buku..boleh la pergi...selamat bershoping.

P/S : kat BBW tu, banyak juga aku snap gambar..bila balik rumah, tengok-tengok takde pun? Humm
posted from Bloggeroid

Friday, 6 December 2013

Lawak pagi jumaat!

Hari ni hari Jumaat

Elok bersiap segala.. terus pergi kerja
Keluar dari kereta..terus jalan menuju ke lif nak naik ofis.

Masuk dalam lif sama budak-budak ofis seramai 4 orang..aku terus rapat ke tepi dinding
Tiba-tiba salah seorang tegur " Cik Ilass...zip baju tu tak tutup!!"

Reaksi aku :


Huhu... malunya..
Adohai.. nasib baik jumpa korang..
Kalau tak, buat free show laa saya hari ni.. huhu

Pastu gelak beramai-ramai..!!
Nasib baik jugak aku selalu kepit beg sebelah rusuk kiri,.
Takde laa nampak zip baju rusuk kiri ku yang tak tutup tu.. huhuhu


Moralnya.. nak keluar rumah, jangan tengok dari kaki ke atas saja..
Tengok jugak zip di mana-mana

Err..hari ni lupa plak aku pakai baju yang zipnya kat rusuk kiri..

Budak-budak yang tegur dah bantai gelak sama-sama aku.. keke
"takpe cik ilass.. putih..putih!!"

Hoii..korang!!! 'grrrrr

P/S : pernah jugak lupa nak zip jeans.. sib baik pakai baju labuh.. 'lalala

Thursday, 5 December 2013

Godaan semasa tekun bekerja...urghhh!

Bermula suku tahun keempat tahun ni hinggalah sekarang, Disember 2013... 
Boleh dikatakan hidup aku kat ofis sangat laa sibuk dan serabut..
Dengan banyak benda nak kejar disebabkan satu; aku dikejar orang dan dua; aku mengejar orang!
Dengan semakin banyak penulisan kreatif yang aku kena kerjakan...
Huh... mengeluh pun ada jugak aku ni.. hihi

Bila kena tekun bekerja ni.. ada saja godaan dan dugaan tau..
Godaan paling utama yang membahayakan tahap ketekunan dan kerajinan aku bekerja ialah satu saja
Tau apa?

Jawapannya; HANDPHONE!

handphone sekarang yang dah bertaraf smartphone..
semua benda ada di situ.. one touch jer!

yang paling menggangu perasaan dan sering menggoda aku ialah apalagi kalau bukan grup-grup wassap aku tu.. huhu
grup wassap bukan 1 bukan 2...
sepanjang masa dok bunyi ajer mesej masuk.. berdentam dentum

aku tak boleh tahan.. kulayan .. kuhanyut..
arrgghh.. ini tidak boleh jadi..

aku harus kembali kepada aku yang dulu.
handphone bukan faktor atau godaan kat aku..

makanya..
mula-mula aku silent mode ajer notification untuk grup wassap aku..
kemudian..
drastik lagi.. terus masuk drawer dari pagi sampai petang... hohoho

tenang ....

P/S : aku rasa kalau aku dah tak kerja kat sini, mesti aku boleh jadi seorang penerbit atau pengarang buku yang berjaya lepas ni. hehe. 

Tuesday, 3 December 2013

Park n Ride Putrajaya.. satu pengalaman

Alhamdulillah...akhirnya aku kembali ke wilayah ini dengan flight malam. Walaupun aku jenis jarang nak ambik flight malam..tapi cuti-cuti kali ni aku sengaja ambik malam punya.



Hujan sepanjang petang membawa ke malam menyebabkan flight yang membawaku ke KLIA lewat daripada jadual asal. Nasib baik 15 minit jer..huh.

Percutian 4 hari 3 malam kali ini telah memberanikan aku untuk guna perkhidmatan PARK N RIDE Putrajaya untuk pertama kalinya dalam sejarah hidup aku sejak berhijrah kerja di Putrajaya di hujung 2005 / awal 2006.

Entah apa yang merasuk aku, petang jumaat itu aku kerja sehingga hampir 5.30 petang. Walhal flight aku jam 6.25 petang. Tak ke haru tu? Ku fikir..kalau nak drive ke KLIA, macam dah tak sempat. Makanya, aku nekad membawa my baby bluehaze masuk Park n Ride di Putrajaya Sentral.

Sampai jer, terus melompat keluar dari kereta...ambik bagasi, n terus lari ke ERL. Adoii...rasa sangat la tidak reti ngan sistem masuk ke ERL itu. Nasib baik ERL transit ke KLIA jam 5.32 petang. Sempatlah naik tren itu. Huhu.

5 minit sebelum jam 6.00 petang, tren sampai ke KLIA. Sekali lagi, terus lari sepanjang jalan menuju ke terminal A2. Sekali bila sampai A2, pintu semua dah tutup. Kuketuk-ketuk cermin kaca mintak masuk ngan pramugari tu. Sekali dia geleng-geleng kepala. Huu, sedihnya. Kupanggil dia lagi...baru dia datang dekat cermin tu siap tulis BANGKOK! Loh, pintu A2 tu nak gi ke Bangkok ke? Hoh..penatnya. Bila check dekat flight schedule tu...aiyooo, my flight dah tukar ke pintu B9! Huu...jauh tu!

Sekali lagi, terus lari heret bagasi aku ke B9. Fuh..berpeluh! Sib baik semua masih tengah beratur. Lega..lega. Akhirnya, dapat la naik flight itu dan sampai dengan jayanya.

Dan hari ni, sekali lagi ulangan naik ERL...kali ni dari KLIA ke Putrajaya plak. Tren gerak dari KLIA jam 9.52 malam, sampai kat Putrajaya jam 10.05 malam. Hoho..super pantas kan? Suka, ya saya suka sangat! Lagi pantas dari naik kereta ya. Hoorayh!

Lepas tu, hati yang berdebar-debar dok fikir apa khabar la my baby bluehaze dekat parking Park n Ride tu? Jalan laju-laju pergi ke parking di besmen itu...dari jauh nampak my babybluehaze. Alhamdulillah, kesayanganku itu sama macam seperti asal...SELAMAT n sihat sejahtera! *Dalam hati rasa kagum!*



Gambar di atas nak tunjuk tiket ERL dan kad parking di Park n Ride di Putrajaya Sentral itu. Humm..kagum ya.



Dan lagi kagum seperti bukti dalam gambar di atas. Parking selama 3 hari 4 jam dan 44 minit hanya dikenakan bayaran sebanyak RM14.00 sahaja!! Fuyooh...memang kagum tau! Kalau parking dekat KLIA mau kena RM144 untuk 4 hari. Dan fakta yang lagi menarik ialah, kadar bayaran ni lagi murah daripada parking dekat KLCC atau SOGO ya. Bagusss.....!

Kesimpulannya, bagusnya ada kemudahan PARK N RIDE di Putrajaya Sentral ni. Kadar bayaran murah dan yang paling penting...kereta kita terjaga. In sha allah selamat.

Humm..lepas ni boleh la guna kemudahan ni lagi. Jom kita sama-sama manfaatkan.

P/S : sib baik sempat sampai on time malam ni, kalau tak melepas cerita favourite malam ni..hoho. anyway, still counting days for my year end vacation! 'lalalala

posted from Bloggeroid

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation