Wednesday, 31 December 2014

Siaran tertunda

Alamak...hari ni dah pun 31 Disember 2014
Hari terakhir tahun 2014
Tengok belog....aduyaiii...banyaknya draf entri
Draf yang tak sempat nak publish dalam bulan Disember ni....

Siaran tertunda 2014 ..yang dah ala-ala suam kuku menanti sejuk....
Lagi parah....dah basi...keke...
Sabar ajelah! 

Kisah banjir kat tanah tumpah darahku pulak, air dah surut...stage pasca banjirlah pulak skang ni...

Sebenarnya jari menggigil-gigil nak siapkan entri khas untuk ma familia.....penting!

Err...taruk teaser dululah! Hahaha...
Errr...seperti gambarajah di bawah....uhumm

|
|
|
V

Teaser picture kununnya...kekeke
Snap dr skrin sebuah kamera...
Kejadian kununnya candid a.k.a gambar curi daripada photographer...tapi, objek di hadapannya tiba-tiba terperasan ..lalu terus objek itu bagi sign "peace yoww!" ... Hehe

To be continue .... 

P/S : semoga trip sukarelawan banjir dari ofisku selamat tiba ke lokasi dan dapat melaksanakan misi sebagaimana dirancang. semoga kalian semua dalam rahmatNya. Amin! 

Sunday, 28 December 2014

PRAY FOR PANTAI TIMUR


Nampaknya inilah peristiwa terbaru dalam bulan Disember ni....
Bukan lagi peristiwa tapi tragedi banjir terburuk dalam sejarah negara kita Malaysia...
Ya Allah...memang sedih sangat dengan apa yang berlaku di negeri tanah tumpah darahku terutamanya daerah tempat aku membesar, Kuala Krai.

Sebetulnya dari 24 Disember 2014 aku dah tak tengok berita dan tak layan semua media sosial terutamanya Facebook! Sebab apa? Iya, sebab aku letih nak tengok berita-berita tak betul dan keyboard warriors yang tau salahkan orang, lebih-lebih lagi yang masih gila berpolitik. Tak habis-habis ke kisah politik? Sampai rakyat yang menderita,...kesejukan sehelai sepinggang tiada baju kering mahupun selimut, kelaparan tiada bekalan makanan, kegelapan tanpa elektrik, kehausan tiada sumber air bersih. 

Allahurrabi...besar sungguh ujianMu! Sedih bila dapat berita live dari rakan-rakan dan saudara mara. Resah gelisah juga bila adik n abahku tak dapat dihubungi selepas 2 hari sebab handphone dah habis bateri. Kitorang adik beradik punyalah risau. Kesian sungguh adikku, kedainya Edie Tailor n Design di Bandar Kuala Krai musnah tenggelam banjir. Mesin jahit, peralatan jahit n kain-kain semua tenggelam! Sabar n bertabahlah adikku, nanti kita tengok macam mana nak recover balik semua total lost tu. Rumah tempatku membesar dahulu pun tenggelam tinggal bumbung jer. 

Huh, memang dahsyat banjir ni dalam tempoh 43 tahun di Bandar Kuala Krai. Bayangkan Hospital Kuala Krai yang letaknya di atas bukit dan tertinggi di Bandar Kuala Krai pun boleh banjir! Apapun salute pada semua petugas perubatan di Hospital Kuala Krai yang tetap gigih melaksanakan tugas dalam keadaan tiada elektrik dan mengharungi air. Hanya mampu bersimpati dengan Kuala Krai yang 90% musnah dan keadaannya kini ibarat Acheh dilanda tsunami. Huhu.

Apapun, syukur alhamdulillah....rumahku di Pasir Mas masih selamat dari air banjir. Walaupun hujan turun mencurah-curah tidak henti-henti. Seluruh keluargaku tetap juga berjaga-jaga walaupun kawasan rumah kitorang belum pernah dilanda banjir. Cuma kesian mengenangkan orang tuaku yang kini bergelap di kala malam dan ketiadaan bekalan air bersih. Syukur juga adik-adikku semua ada bersama aku sekarang ni termasuk Edie yang berjaya dipindahkan dari Kuala Krai semalam. To my mama, be strong! Tengah tunggu masa nak bawa datang ke sini. Sehingga itu, bertabahlah. Sama-sama kita doa, rumah kita tak kena air. Insha Allah.

To my adik ipar dan mereka yang sewaktu dengannya di Wakaf Che Yeh....harap bertabah jua, dengan ucapan main air berpada-pada dik! 

#prayforpantaitimur
#prayforkelantan
#prayforkualakrai

P/S : daripada penat bertekak jadi keyboard warriors atau juara kedai kopi....baiklah sujud di sejadah berdoa agar Malaysia kita tidak lagi diuji dengan tragedi dan bencana. aku memang tak boleh bayangkan macam mana kalau aku dalam situasi banjir tu, dengar kisah benar rakan-rakan dan adikku Edie pun dah tak sanggup n sedih.


Tuesday, 23 December 2014

Disember 2014

Waoh.... Hari ni dah pun 23 Disember
Sungguh cepat masa berlalu..
Sepantas hari-hari Disember yang berlalu pergi ...
Lagi seminggu dah tahun baru 2015

Sebenarnya bukan apa...entri hari ni just sebab rasa dah wendu sama belog
Selepas Kijal...ya ampun, busy nan teramat...
Banyak sangat peristiwa yang jadi Disember ni...

Takpe...cerita satu-satu
Tapi...lepas entri ni lah kot? Kekeke

Green on the hot travelling day! 
Details later yah...keke

Till here.....daaa

P/S : am now still in the office eventhou the clock shows 10 minutes to 8.00 pm.

Thursday, 11 December 2014

Kijal

Kijal ialah satu tempat di Kemaman, Terengganu.
Kijal ialah lokasi terakhir episod out station daku untuk tahun 2014 ni.
Kijal yang meninggalkan memori yang menggembirakan walaupun ada satu tragedi yang berlaku macam dalam entri belog daku sebelum ni.

Bila kena out station yang melibatkan sesi perahan otak yang kritis dan strategik, kehadiran member-member dan peserta yang gila-gila remaja sangatlah diperlukan dan dihargai. Setuju kan! Ahaha
Retreat transformasi kali ni banyak kenangan manisnya terutama kehadiran top management yang super cool n sporting habis. Hahaha. 

Petang hari kedua tu, masing-masing punyalah happy akhirnya dapat jugak jejak ke pantai di belakang Resort World (dulu dikenali sebagai Awana Kijal). Dah dapat peluang tu, masing-masing kemain berlari ke pantai lepas event dengan YBM. Hahaha.

Gaya melompat keriangan haruss lah ada kan.. Hahaha
Nasib lah ada orang yang rajin melayan tolong ambik gambar ni...hihihi

Hey supergirl...wait for us!
Hahaha... Inilah gambar favourite daku untuk retreat kali ni...muahaha
Gambar yang tengok berjuta kali pun tetap ketawa terbahak-bahak....sebab memang kelakar amat! 
Masa kejadian pun lagi kelakar..sampai orang sekeliling pun gelak tengok kitorang
Iya...kanak-kanak ribena lah sangat kan! Hihihi


1-2-3.... Say cheese! Hihihi...

Dan ini gambar semasa dinner...dengan hidangan eksotik bernama megi ketam! Muahaha
Wajah nan happy sebelum tragedi Camelia itu berlaku..huhuh

Itu saja gambar-gambar favourite yang haruss diabadikan dalam belog ini. Hihihi.
Seronok bila dapat gila-gila remaja time stress melanda ni.
Walau di mana berada, unwind session harus ada! 
Baru lah ceria sentiasa...ahah!

P/S : hooreah....cant wait for 2014 year end vacation! Yabedabedooo...




Tuesday, 9 December 2014

Al fatihah

Kami bersama dalam satu kumpulan
Beliau duduk di sebelahku
Masih ingat petang itu beliau ambil gambar kami satu kumpulan
Beliau tidak puas hati dengan gambar itu, beliau mintak daku pulak yang snap

Ya..it was an honour to be in one group with him, sat next to him, talked to him.
The most sweet moment was, we won the strategic aspirations challenge during our retreat.
We were enjoying every moments together as one big family from day 1 till day 2..
I could see him clearly during our closing dinner on day 2 ... He was really happy...
Until suddenly i saw him collapsed at the round table...next to KSU n PUU
Huuu...what a shocked! 
In second, the ballroom turned to be so chaos inside, everybody still in pulse...still shocked
YBM n KSU, together with a small group immediately sent him to Kemaman Hospital...thanks Allah, we managed to take quick action! Huuu...

Me myself together with them at the hospital from 12 am midnite waiting for a good news...
Alhamdulillah his condition could be stabilize and he will be sent to Kuantan at 2.30 am, 8 Dec 2014. 
What a relief....then went back home from Kemaman.

1.30 am, 8 Dec 2014 (Monday)...i got a message, spreading that he was no longer with us!
huhuhu.. Al-Fatihah! This Monday just a mourn day for all of us. 

That was him in red circle, so ccommitted during our session at this retreat

This was the moment on stage, we won the aspirations challenge
Look, how happy he was!

Some of his siblings, families and relatives..

Al- Fatihah, Datuk Fuad Tan Sri Hassan
Director General of JASA
Semoga rohnya ditempatkan di kalangan mereka yang soleh dan dikasihiNYA...Amin

P/S : anytime...anywhere...will be our turn. what's our preparation to face the day?

Tuesday, 2 December 2014

Gigi

Selain rawatan muka dan rambut....iya, rawatan gigi pun amat penting untuk daku.
Pendek kata, gigi haruslah dijaga.
Senyuman yang menawan bermula dari gigi yang sihat...tak gitu ? 


Akhirnya semalam pada 1 Disember 2014 (Isnin), berjaya juga daku jumpa doktor gigiku itu.
Appointment yang sepatutnya pada minggu lepas ditukar sebab tiba-tiba doktor itu ada hal emergency.
Akhirnya berjaya juga buat check up gigiku untuk tahun ni. Horeah! 

Selaku seorang belas pelajar yang terpilih oleh doktor gigi untuk Pertandingan Gigi Cantik masa sekolah dulu, ada yang tak kena pada gigi harusslah rasa tak senang duduk dibuatnya. Hehehe.
Bila gigiku tergigit serpihan tulang masa makan sup nan sedap tu, terus gigiku jadi sensitif sangat...mungkin sebab gigiku itu juga turut terserpih sama.

Apapun, lepas jumpa doktor gigi yang very the gentleman itu...terus hilang semua masalah. Ahaha.
Doktor hanya tampal tempat serpihan itu...yang lain-lain, gigi i in very good condition katanya. Wallah!
Doctor will see me again in our next appointment ....to be exact, 6 months after ...yeah, to see the tooth. 

So...uols semua camne, dah check up gigi? 

Oral care is a must for me. Of course, i love my teeth. 

P/ S : GIGI ialah satu band indonesia yang menjadi favourite aku. Semua lagunya aku suka especially lagu "11 Januari" yang jadi lagu wajib aku berkaroks.... Hee

Monday, 1 December 2014

The Loaf

Minggu lepas daku sempat la berlepakan di kala lepas hadir satu majlis di Cyberjaya
Waoh...'berlepakan' tu yang tak boleh tahan..ahaha

Dah alang-alang datang Cyberjaya ni...ku roger la my gff untuk lunch bersama
Sebab apa? Ahah..semuanya kerana ada satu mall baru buka...
Maka...harusslah try kan...


Taraaa....inilah dia port lepak baru kitorang...
The Loaf! 
Ya...The Loaf yang salah seorang co-owner ialah Tun M kan...

Sekarang ni dah payah pergi jauh-jauh ke KL sana kalau nak lepak makan-makan dekat The Loaf
Macam biasa....ramai orang suka lepak sini....makanan memang varieties nan best
From original utara punya masakan sehinggalah barat punya menu...dan tidak dilupakan haruslah roti nan best.

Sekarang ni The Loaf Cyberjaya tengah dalam rangka promosi lagi..
Silalah berkunjung ke sana..dan jangan lupa order air paling mahal...hahaha
Sebab apa? Ahah...ini kerana air semua free kalau uolsss dine in di situ ya....

Have fun !

Till here... Daaaaa

P/S : seronok sebab di ruang lingkup kediamanku kini banyak tempat best nak lepak makan-makan. hooreah....! Unwind session mode now is on all the time! 

Friday, 28 November 2014

Kelakar

Tiba-tiba malam ni aku banyak gelak sebab kengkawan yang kelakar
Tiba-tiba juga buatkan aku teringat...dah agak lama aku tak bergelak ketawa macam ni
Tiba-tiba juga aku teringat aku yang satu ketika dulu yang memang kelakar n sempoi n nakal
Tiba-tiba teringatkan aku yang satu ketika dulu suka ketawa sampai dah jadi trademark

Dan tiba-tiba buatkan aku tertanya ....mana perginya sifat aku yang kelakar itu?
Mana perginya skills aku yang suka wat lawak selamba?
Mana perginya aku yang dulu disukai ramai kerana ceria sentiasa?

Mana ilass yang dulu....mana?

Adakah aku yang kini terlampau bertegas?
Hummm...hidup ini untuk dinikmati dengan riang bukan?

[dot] [dot] [dot]


P/S : ilasutawa = ilass yg suka ketawa. ya, tiba2 aku teringat gelaran ini. *puff*

Wednesday, 26 November 2014

The Hunger Games : Mockingjay Part 1

Akhirnya Katniss sebagai simbolik the Mockingjay muncul!!!
Horeah...
Setelah sekian lama menunggu, akhirnya Mockingjay Part 1 kembali ke pawagam...


Mockingjay Part 1 ni boleh dikatakan semua scenes adalah mendebarkan
Takde ruang untuk daku rasa boring atau mengantuk...sebaliknya rasa, hey...what's next?
Tengok wajah-wajah yang muncul bersamanya as the Mockingjay memang sangat mengharukan...uhumm

I always love The Hunger Games
Everything in this movie just so perfect!

Actually sebelum daku layan movie ni...seperti biasa aku sempat tengok 'the making of' nya...
Yang paling best n membuatkan aku teruja ialah....waoh....semua lagu soundtracknya sangat best!
Lagu utama the Mockingjay ini memang sangat superb...lagu yang genius, walaupun aku tak kenal penyanyi itu

Overall....the Mockingjay Part 1 sangat best! Worth it!
Tak sabar tunggu Part 2.,,

P/S : nak baca novel the hunger games? uhmmm....macam lambat skit...hahaha

Friday, 21 November 2014

Trend

Aku seorang yang suka mengikuti perkembangan trend semasa
Especially trend dalam fesyen ni

Tudung, jubah ....dan sequins (labuci nan bergemerlapan)
Ini ialah trend semasa dalam fesyen pakaian wanita sekarang ni..

Berapa ramai yang masing-masing nak jadi founder kunun jenama masing-masing
Tapi, hakikatnya semuanya ialah trend yang ala follower gitu....
Kalau tengok instagram, facebook atau blog...berapa banyak munculnya founder2 ni..

Kalau founder yang lain daripada yang lain, daku memang salute
Tapi, sekarang nampak gaya macam takde modal sangat kecuali beberapa elemen penambahbaikan antara satu sama lain.

Buhsan!

Tudung atau selendang yang macam sama walau jenama yang berbeza
Jubah atau long dress yang juga ala-ala sama, sekali lagi jenama jer yang berbeza
Dan muncul laa trend sequins pulak yang ada ditempek dekat mana-mana baju atau tudung

Aku memang fashion follower dekat IG, FB, blog n majalah-majalah
Tapi,... aku tak suka jadi pengikut memakai trend yang sama...

Persoalannya, founder sangatkah kalau hampir sama jer semuanya?
We want something fresh!

Apapun, tahniah kepada Wardina dan Azura Abdul Karim (pembaca TV3 pertama yang on-air dengan memakai tudung) yang mengglamorkan fesyen berhijab ni.


P/S : Sama senario bila time aku balik kampung time raya terutamanya, bila jumpa satu gerai lemang pertama,..dalam 10 meter lepas tu akan jumpa gerai lemang jugak... dan akan kelihatanlah lagi berderet-deret gerai lemang juga selang 10 meter. Ahaha, kenapa dorang tak jual benda yang berlainan ek? 

Sunday, 9 November 2014

Girls Talk : Clean or Toss

Hi girls ....
Now i'm back with this girls talk label

As i said before, i love to share those basic things in our daily life

Here we go ... Basic routine to maintaining our beauty tools! 

Thanks and credit to makeup.com for the tips.
So now, have u identified which one to toss...?

P/S : basic things will lead u to something bigger. 

Saturday, 8 November 2014

Body kit

Hari ni daku keluar dengan riangnya...sebab nak keluar tengok wayang
Akhirnya, setelah berkurun lamanya tak tengok wayang...hari ni set time dengan geng..

Bila pergi ke kereta kesayanganku si baby bluehaze itu...
Aku rasa sesuatu yang pelik...
Actually dalam beberapa hari ni daku macam pelik...

1. kenapa kereta daku tu nampak pelik bahagian depan, selain platboard yang senget...nampak macam togel
2. kenapa bahagian depan kereta daku tu nampak kotor semacm?

Busy punya pasal asyik berkejaran pasal kerja...tak sempat daku nak belek kereta
Akhirnya tadi, baru daku tengok betul-betul sambil usap-usap my baby bluehaze itu

Kusentuh garisan memanjang yang kotor itu....ya kesan plaster...
Bila kupusing perhati seluruh kereta...loh, baru perasan apa yang kurang

Owh demmmm....front skirt kereta aku dah hilang!!!
Kesan plaster tu semua kesan ianya dicabut...
Tak mungkin ianya terjatuh sebab kat mana-mana, stail aku parking ialah reverse parking

Masa daku beli my baby bluehaze tu dulu, memang dah siap suh pasang set bodykit...
Now..setelah sekian lama, ada pulak yang berkenan. Hoiih!!
Dah cacat la skit ropa my babyhaze itu..
Dah satu hal nak kena gi polish...

Bila ku suh adikku si teruna check...memang dia pun kata itu kesan dicabut...bukan tercabut.
Bengang betul aku!!! Spoil mood tau. 

Mode : masih bengang. lagi bengang sebab aku takleh recall bila dan di mana kejadian ni berlaku. grrr!

Tuesday, 4 November 2014

Girls Talk : Makeup shelf life

Hi girls !!!
Now i'm back with Girls Talk entry
Today i just want to share bout our makeup shelf life....

Now let's check our makeup bag...ahaha

credit to http://www.bathandunwind.com  for this 'spring clean your makeup bag' chart
click on this pic to zoom ....


So...which one u need to toss away...?
Hope this entry will help u girls!

Till then... Daaa

P/S : under this label, lots of things i love to share with u my girls! especially those basic things..check it out soon.

Monday, 3 November 2014

Projek terakhir 2014

Alhamdulillah..
Akhirnya selesai jua projek terakhir tahun 2014 ni
Semua projek luar pejabat yang daku n team perlu selesaikan dah berjaya dicapai...hoyeah!
Lepas ni tinggal join program / projek anjuran team lain lah pulak.. Ahah!

Khamis - Sabtu yang baru berlalu ialah workshop yang perlu daku kendalikan khas untuk Zon Timur
Ke mana?
Ahah..top management pilih negeri kelahiranku lah pulak!
Layan....

Terbang ke awan biru lagi kali ni
Back to back program bulan ni saja memang memenatkan..huhuhu

Kiri kanan seat kosong
Bila tiket diberi lewat petang rabu itu, katanya dah siap check in semua
Bertuah betul my subordinate....dibaginya daku ini seat no 28D
Adoiii....layan ajerlah, maafkanlah beliau yang inosen sangat!

View from seat no 28D!
Ahah...yeah, this aircraft was half empty yoww!
And i was all alone at the back...and ended up sleeping beauty all the way

Touch down jer jam dah hampir 1 tengahari
Masing-masing kelaparan
Maka, ku bawak aje anak-anak buahku di semua makan di sini
Nasi ulam yang paling glamor di negeriku ini
Cekgu nasi ulam di Kampung Kraftangan di hadapan istana
This is Kota Bharu!

Akhirnya.....jam 2.30 petang, kami semua tiba di hotel ini
First time organised workshop kat hotel ni
Yang surprised nya....Wak Doyok pun checked in kat sini lepas kitorang
Ahaha....glamor la nampaknya hotel ni kan,...

Program 3 hari 2 malam ni daku selaku ketua urus setia merangkap pengendali workshop ni datang bersama satu set my new teammembers. Cabaran juga bila semua baru. Tapi, alhamdulillah....semua berjalan lancar. As a reward, kasi can la dorang pergi jalan-jalan bershoping sakan kat Wakaf Che Yeh lepas program malam. Daku takdelah nak ikut, tidur dengan jayanya sebab otak n mata dah tak boleh tahan. Keke.

Gambar-gambar sepanjang workshop ni semu masih dalam kamera
Gambar ni bukti kerja keras my team pack semua barang di hari terakhir
Akhirnya selesai jua program zon timur ni
Seronok sebab program sukses....dan yang paling penting dah berjaya wujudkan networking
This is pantai timur yoww!

Bila out station kat my hometown ni, semua tanya tak balik rumah ke?
Ahaha...jadual yang agak pack, mana sempat nak balik lepak kat rumah...
Macam biasa, harusslah ajak familiku datang lepak hotel...hihi.

Trademark kota bharu...Pasar Siti Khadijah
Ahah...lokasi terakhir yang daku bawak dorang jalan-jalan
Masing-masing excited nak datang sini...layankan ajer...hehe
Sempatlah daku beli macam-macam kuih tradisional trademark kelate...saja beli suh dorang semua rasa
Dah datang PSK ni tak sah kalau tak pergi ke Bazaar Buluh Kubu
Amboih masing-masing, sakan shopping...!

Itulah sedikit sebanyak projek terakhir yang perlu daku kendalikan tahun ni
Tinggal lagi lepas ni out station program anjuran central agencies, ministry n lain-lain cawangan
Uhummm, itu pun berderet sampai bulan disember nanti...
Hohoho....bertabahlah!

P/S : Aduh....macam mana ngan projek year end holiday daku ni? Argghh...kacau....!

Tuesday, 28 October 2014

Pukul 3 pagi

Pukul 3 pagi....
Dah macam tajuk lagu P.Ramlee kan...hehehe
Tapi..bukanlah nak cerita pasal lagu tu ya.

Manic monday with Criminal Minds ...hohoho

Malam tadi ialah malam pertama rasanya daku boleh lepak baring-baring dengan aman depan TV
Sebab apa? Yer, sebab gembira bila kerja yang diusahakan berminggu-minggu, sanggup skip makan, balik lambat n pergi awal ke ofis...akhirnya berjaya buatkan d top management happy. Alhamdulillah.
Dah lama tak bersantai-santai kat rumah dengan tenang macam ni ya..huhuhu
Dah abes cerita...terus masuk tidur

Belum apa-apa...dah terlelap..
Tido malam tadi ialah tido yang paling syok dalam tempoh 3 bulan ni....uhmmm

Tiba-tiba mataku terbuka....terjaga tiba-tiba jer ni
Dalam samar-samar cahaya lampu...kerling jam di dinding...humm, jarum jam tunjuk hampir kul 3.00 pagi
Terus tertanya sendiri, daku dah cuci muka belum? Dah solat ke belum?
Lepas tu sendiri jawab, sudah. Makanya mata tutup balik untuk sambung tidur.

Dah lama layan tidur, terjaga lagi....tengok lagi jam dinding warna oren itu.
Owh...baru jam 3.00 pagi ke? 
Rasa macam dah lama tidur.
Sekali lagi, pejam mata sambung tidur sambil fikir hujan ke sebab syok sangat tidur ni.

Tiba-tiba tidur dikacau mimpi pasal cousin daku...apehal plak mimpi yang tak berapa syok ni? 
Rasa lain macam, terus tersentak dan celik mata. Tengok jam masih 3.00 pagi!!!
Tapi pelik sebab bilik aku dah terang benderang....!
Yooooo.....hari dah cerah oittt!
Pukul berapa sebenarnya ni? Aiyooooo.......!
Terus melompat turun dari katil dengan suspennya..huhuh

Terus mengagau cari henpon nak disalahkan sebab kenapa alarm tak bunyi... + nak tengok jam berapa.
Elok henpon aku tu terbungkus dalam selimut...n paling penting tengah kong takde bateri
Aiyooo...patutlah tak bunyi alarm!
Tengok ipad....jam 7.15 pagi!!
Argghhh...dah kesiangan rupanya daku ini...huhuhu

Terus laa selesaikan segala urusan bersiap pergi kerja..termasuk la iron baju kerja!
Huhuhu...nasib baik masuk kerja jam 8.30 pagi..!
Kalau tak....alamat lambat masuk ofis laa daku pagi ni,.

Sekian, kisah 3 pagi..

P/S : baru sedar...aku tertidur malam tadi tu time tangan baru bukak henpon nak tengok fesbuk! belum apa-apa mata dah pejam...ahaha

Sunday, 26 October 2014

Teen wolf



Boleh dikatakan Teen Wolf ialah satu-satunya TV series  yang aku suka layan sekarang ni..selain Criminal Minds.
Sebab apa? 
Sebabnya ialah cinematography cerita ni memang menarik...memang buat daku kagum
Dan plot ceritanya pun menarik.... uhumm
Pelakon-pelakon pulak memang cantik lawa semuanya....tu bonus la kan...
Dulu layan kejap jer masa season 1 sebab ingat tak best...
Rupanya cerita ni lain daripada yang lain..memang mendebarkan setiap kali episod tu..huhuh

Humm...adakah nak kena cari semua season lama yang daku dah missed?
Errr...ada sesiapa layan cerita ni???

P/S : sedang test new app for blogger sebenarnya ni. harap-harap memenuhi espektasi lah!

Saturday, 25 October 2014

Leave office on time

Ahahaha...
Tergelak pulak baca artikel ni pagi-pagi hari ni...
Perli nampak,
Kekeke...



Tapi....kalau dah ad hoc...
Kalau kerja 2 bulan compress jadi 2 minggu....
Hummm...nampak gaya berkorban apa saja la jawabnya..ahaha

Takpe..takpe....
Habiss jer semua ni....ku akan celebrate beramai-ramai yg my teammembers!
Merdeka!!

P/S : Salam MAAL HIJRAH 1436H semua!

Thursday, 23 October 2014

Dua bulan rupanya...

Dua bulan dah rupanya ya...
Dua bulan daku ini skip makan dinner kat rumah...hidup sibuk sangat la konsepnya kan.
Kalau balik dah melepasi jam 9.00 malam, memang sah daku takkan makan malam.
Kalau tak, daku pergi lepak makan kat luar ngan geng.
Bila hidup dilanda kesibukan yang amat, memang macam itu lah keadaannya.
Kadang bila sampai rumah, belum apa-apa lagi dah tertidur gara-gara kepenatan otak.

Itu yang rasa mak oih, lamanya tak makan nasik. Huhu. Serius, rasa rindu nak makan nasik....macam dah lama la tak sentuh nasik sejak hidup busy nih.

Ohoo...someone is longing for my homemade cooking!
Finally, u got it tonite! 

Akhirnya malam tadi, daku makan nasik puas-puas untuk dinner. Hohoho.
Terharu sungguh dan rasa sangat best bila dapat masak untuk dinner.....best sangat dapat bau haruman tumisan bawang n rencah segala. Puas rasanya dapat makan udang galah hasil resepi speselku.

Betul, bila dapat masak-masak ni, hilang stress rasanya.

Yeah, cooking is my passion.
I love homemade cooking.
Uhumm.

Tuesday, 21 October 2014

Baking with love ..

Dalam beberapa bulan ni, harus diakui banyak aktiviti kesukaanku yang dah tak sempat nak layan.

Paling utama, aktiviti 'baking with love' di dapur comelku,,,,

Otak kiriku sekarang hanya diaktifkan melalui seni makanan...

Serius...rasa rindu sangat nak baking...rindu nak berkreativiti buat kek-kek nan comel.

Bila tengok gambar-gambar hasil seniku...terus rasa teringin...huhu


Kek comel tema bola sepak khas untuk ocha n oche

Choc cupcakes tema minion 

Paling rindu,,,,buat red velvet cupcakes nan comel ni

Yang ni tak silap bagi pada mak buyung yang teringin

Yang ni pulak masa besday Ady.....

Ini pulak khas untuk adik my friend, yang nak ada alphabet atas cupcakes

Tapi, walaupun ku suka baking...
Tetap juga rasa rindu nak buat kuih tradisional nan comel.

Ini kuih chara, buat semata-mata nak breakfast pada satu hujung minggu itu...
Serius, suka pada benda yang comel
Seronok dilihat dan dimakan....
Sayugia rasanya.....uhumm

Huuu...bila la agaknya nak baking membaking lagi ni
Teringin sangat...

Lagi teringin, nak ajak kengkawan lepak bersama makan-makan ala-ala geng Wisteria Lane,,huhu
One day my friends...one day!

P/S : huuu.....banyak aktiviti yang dirindui!

Monday, 20 October 2014

Road tax

Oleh kerana dah lama takde weekend untuk diri sendiri, maka...weekend yang baru berlalu ni daku gunakan sepenuhnya untuk bersukaria.... *wah...bersukarialah sangat kan*

Sabtu dan Ahad yang baru lepas ni, betul-betul daku guna untuk aktiviti-aktiviti kesukaan.

Sabtu - Ahad itu jauh la kereta kesayanganku tu pergi berjalan. Pusing dalam KL saja dah tak usah cerita. Pendek kata banyak la kereta itu dibawa jenjalan.

Bila sampai umah dah lewat petang semalam, baru perasan ku bawak kereta selamba jer road tax dah mati 14 Oktober! Aiyoyoyo..... Aduh, cuak sekejap. Nasib baik takde kena tahan ngan polis.

Kenapalah daku belum tampal lagi roadtax yang baru...walhal dah dapat awal Oktober lagi.

Dan yang lagi mencuakkan daku ialah....daku lupa mana letaknya roadtax itu. Huhuhu.

Malam tadi, puaslah mencari. Dalam handbag, dalam buku, dalam drawer....aduuh, tak jumpa! Operasi mencari menemui jalan buntu dan dihentikan seketika.

Hari ni datang ofis pagi-pagi, operasi mengesan dan menjejak roadtax itu. Sekali lagi, celah buku, celah kertas, drawer semua kubukak n kucari. Nan ado! Huhuhu.

Akhirnya surrender, fikir alternatif lain.

Tensen sebab lupa mana letak, last-last kubukak zip beg kerjaku nak ambik ipad comelku itu, ambik jer ipad itu....nampak sakeping kertas. Aik, kertas apekah itu?

Wawah....dengan tak disangka-sangka, itulah kertas berharga yang kucari....roadtax penyambung nyawa keretaku! Hooorayh!

Ohooo....di situ kau menyorok ya wahai roadtax! Ahaha...

Ok...masalah sudah selesai.
Daaaa....

P/S : err...kengkawan ada pengalaman yg sama pasal roadtax? boleh share ...hehe
posted from Bloggeroid

Tuesday, 14 October 2014

Tips for traveller

Hello semua...
Pagi ni, daku nak share satu tips yang sangat berguna untuk mereka yang selalu travel
Tips penting untuk diamalkan sebab biasanya urusan ni la di awal proses travel yang memeningkan kepala.
Proses apa?
Proses menyediakan bagasi.. kalau boleh memang nak bawak 1 beg ajer kan..
Memang leceh bab nak menyusun pakaian tu semua..

Mari kita lihat langkah demi langkah.
(tips ini diceduk dari satu page di Facebook)









Ada 6 langkah semuanya kan!!

2 minggu lepas daku pun follow tips ini.
Memang sangat kagum lagi takjub... sebab apa?
Sebabnya ialah luggage daku yang paling kecik itu siap kosong separuh!!
Wow!!! apa lagi ruang kosong itu aku isi pulak dengan menda yang kurang penting tapi nak guna. ahaha..

Kemudian...bila dalam perjalanan, daku terfikir kenapa ruang luggage daku tu boleh jadi kosong sampai camtu sekali? Adakah tips melipat baju ini sangat berkesan...atau beg itu tiba-tiba membesar.

Dah jauh perjalanan, baru ku sedar kenapa banyak ruang kosong!!!
Tau apa??
Rupanya....daku tertinggal keperluan underwear untuk seminggu! HAHAHA
Padanlah kosong!!!! Padahal keperluan itu yang hampir penuhkan luggage...hihihi
Apa yang ada hanyalah yang melekap di badan. huh!

Sampai destinasi... terus otak aku fikir kena cari Parkson... sebab nak cari butik brand yang aku setia tu sah-sah tak tau kat mana.
Yang untungnya... ada hikmah jugak tertinggal set underwear itu..
Sebab apa?? Sebabnya ada SALES gila-gila punya...hahaha
Percaya tak beli 2 PERCUMA 3.... ohoiii.... memang gempak habis!
Sudahnya trip daku kali ni jadi sesi shopping underwear!...
Muahaha....

Apapun kengkawan semua boleh praktikkan tips untuk traveller ni.
So well organized yoww!

P/S : Tapi....kalo pegi melancong jauh, daku lebih suka bawak luggage kosong yang hanya berisi makanan asasi rakyat Malaysia. Kemudian, baju baru harusslah beli kat tempat yang dilawati itu. Cool kan!!!

Wednesday, 8 October 2014

Contact lens

Macam dah lama nak tulis pasal contact lens..
Err...sekarang ni memang trend ya mesti pakai contact lens untuk 'jadi cantek'?

Mata hitam melayu / asia dah jadi warna biru, kelabu, biru, hazel dan macam-macam warna lagi.

Kalau dulu orang pakai contact lens sebab tak nak pakai spek tebal kan...sekarang pakai untuk nampak cantek.

Hummm..
Bukan apa...daku ni takut sikit bila tengok mata orang berkaler-kaler ni...especially those so called hijabista.

Komen???

P/S : tetap bangga dengan warna mata hitamku.

posted from Bloggeroid

Saturday, 4 October 2014

Bahaya credit card !!!

Salam semua.
Pagi ni daku nak share satu kisah yang terjadi kepadaku beberapa jam yang lalu...mengenai bahaya credit card!

Pagi ni bila check handphone, ada 2 mesej thank you daripada Maybankard kerana daku telah buat 2 transaksi menggunakan credit card VISA ku.

"RM0.00 MBB:TQ for using your Maybankard ending XXXX for IDR32,110 AT GIOSIS(QOO10)\\SINGAPORE\ SG;03/10/14;23:32.For enq call num at back of your card"

Itulah petikan mesej bagi transaksi yang dibuat di Singapore menggunakan matawang Indonesia Rupiah. Satu lagi transaksi menggunakan matawang US Dollar. Kedua-dua transaksi di Singapura, satu pada jam 11.30 malam dan satu lagi pada jam 11.32 malam, 3 Oktober 2014.

Yang misteri tu, siapa yang buat transaksi ni?
Sebabnya ialah, malam tadi daku dah selamat tidur pada jam 9.30 malam. Maka, memang sah bukan daku yang pakai credit card tu.

Pagi ni, cepat-cepatlah daku call Customer Service untuk buat report. Bila pegawai Maybank bertugas tu check, rupanya betul ada 2 transaksi dibuat malam tadi,...dan transaksi tu dibuat secara online melalui internet. Maka, pihak Maybank terus membatalkan akaun credit card daku tu untuk elakkan lagi sebarang salahguna. Untuk proses pembatalan tu, customer service bertanyalan beberapa soalan untuk pengesahan ketulenan kita sebagai pemilik akaun.

Pegawai tu mengesahkan ada transaksi melalui internet tetapi tak boleh sahkan bagaimana, sama ada spam or malware or phishing etc. Cuma, satu soalan jer dia ada tanya daku "ada tak buat transaksi pakai creditcard di stesen minyak?".
Aku jawab memang ada, itu kali terakhir aku guna credit card aku tu sebab ramai sangat beratur kat kaunter cashier kat shell tu.
Bila dengar jawapan ada buat transaksi di shell itu, pegawai Maybank terus minta details di mana shell itu.
Hummmm, suspicious ni!

Dan sekarang, akaun credit card daku telah pun dibatalkan. Credit card berserta nombor akaun yang baru akan diberikan dalam masa 5-7 hari bekerja. Semasa mengambil kad tu nanti, daku juga akan diminta untuk isi borang bantahan untuk 2 transaksi oleh makhluk misteri itu.

Huh, nasib baik lah daku bertindak pantas. Kalau tak, entah berapa banyak swipe lagi yang mampu dibuat oleh penjahat tu.

Jadi kengkawan yang ada credit card, debit  card or apa saja kad yang mampu dimanipulasikan oleh penjahat....ambillah langkah berjaga-jaga.

Semoga kisah benar daku ini dapat dijadikan panduan bersama.

Selamat bercuti dan selamat hari raya aidiladha kepada semua!

Jumpa lagi. Daa.

Tuesday, 16 September 2014

Selamat Hari Malaysia



Selamat Hari Malaysia yang ke 51 tahun semua rakyat Malaysia!

16 September yang sentiasa diingati bagi satu sejaraj yang menyatupadukan semua negeri.

Dan....
Yang pasti, semua rakyat Malaysia dah pun memanfaatkan cuti umum hari ini dengan cara yang tersendiri.

Monday, 15 September 2014

Sushi lovers ....

Siapa sini 'hantu sushi'???
Sila angkat tangan.... Ahaha..



Ya...daku ini pun masuk kategori 'hantu sushi'...
Yer lah, sebab suka sangat makan sushi kan.
Boleh dikatakan hampir setiap minggu mesti makan sushi. Ahaha.
Who else here loves sushi as much as i am??

Hi sushi lovers....here is the fact u should know! Uhumm...

Kebanyakan orang percaya sushi sangat berkhasiat dan antara makanan rendah kalori. Namun penyelidikan baru telah menunjukkan sushi tidak semestinya baik untuk anda. Satu kajian telah mendedahkan bahawa orang yang kerap makan sushi boleh menyebabkan peningkatan risiko penyakit jantung. Para penyelidik dari Rutgers University mendapati bahawa tindakan makan banyak sushi boleh meletakkan seseorang dalam bahaya berdasarkan pendedahan kepada tahap merkuri yang digunakan. Mereka berkata ikan mentah mengandungi methylmercury boleh menyebabkan penyakit jantung, masalah otak dan pembangunan sistem saraf dan menurunkan prestasi kognitif.  Oleh itu, bersederhanalah jika ingin menikmati makanan kegemaran.
*sumber : RAPI

Makanya wahai pencinta sushi terutamanya yang suka sangat makan salmon mentah tu, haruslah beringat ya. Ahah! Nasib ku ini suka semua yang hanya telah dimasak ya.....

P/S : Layan 4 album britney memang kembalikan nostalgia. Uhummm.. Btw, green tea memang sentiasa harus diamalkan minum termasuk di rumah...bagus untuk kesihatan gitu.

Sunday, 14 September 2014

Hujan, Aku dan Muzik...

September 14 (Ahad)

Bangun pagi hari Ahad ni, rasa happy sangat.
Ya....dah lama rasanya daku ini tidak ada Ahad yang damai ni. Dah lama rasa tak menikmati hari minggu dengan tenang. Urusan kerja kekadang yang menuntut pengorbanan hari mingguku.

Pagi ni hujan selebat-lebatnya. Dan lama membawa sehingga ke tengahari. Hasrat nak mencari sesuatu yang segar di pasar terus terbantut. Tapi.....hujan ni berjaya memberi aku mood happy untuk menikmati Ahad yang panjang ni.

Mood happy haruss diteruskan.
Apa yang kuperlukan hanya muzik!
Ya...ku suka menikmati muzik....
Aku suka muzik,....aku suka dengar muzik....lirik tu aku tak ambik port sangat. Janji muziknya genius dan best.



Maka pagi ni ku pilih untuk dengar album  puteri pop satu ketika dulu....Britney Spears! Penyanyi kesukaanku di kala zaman remaja dulu...boleh dikatakan kami remaja di era yang sama. Wah gituuuu...

Bila lagu ON seisi rumah, terus rasa best!
Mulakan hari dengan workout di rumah ikut rentak muzik...uhumm. Orang kata, fitness begins at home. Kan!!

Dah lepas mandi segala. Hummm...muzik best ni teruskan mood happy di kala hukan lebat ni. Hummm, hujan lebat nak buat apa ya?? Dapat makan sesuatu yang panas ni best kan. Uhummm.

Terus ku ambik 2 ketul keledek. Rebus sampai masak. Lenyek sampai hancur. Kemudian, campur tepung segala dan uli. Uli punya uli, masukkan gula di tengahnya dan uli lagi. Siap!



Inilah dia namanya kueh tradisi Cek Mek Molek. Makan panas-panas dengan air teh panas sambil baca majalah sangatlah syok! Ya ..ku suka hujan....uhumm!

Antara TV dan muzik.....aku akan pilih muzik! TV hanya akan buang masa aku saja, berbanding muzik yang buatkan aku untuk aktif buat macam-macam.

Petang ku pilih untuk operasi bebas habuk di rumah manisku ini. Seronoknya bila seisi rumah harum berkilat terutamanya ruang dapur kesayanganku..ahah.

Dah petang ni, harus ada sesi minum petang. Oleh kerana mood happy dapat duduk rumah, masuk dapur untuk buat sesuatu tanda menghargai Ahad yang aman damai. Uhumm.



Bubur chacha, menu minum petang yang dinikmati bersama keropok lekor segar dari Kelulut, Terengganu. Syok!

Hujan, muzik dan memasak...
Perkara yang mampu buatkan aku happy!
Dan sudah tentu mampu hilangkan stress ...

P/S : Masih teringat-ingat sesi full body massage thai style malam tadi. Ahaha. Hot!

Wednesday, 3 September 2014

End of Night ...

Dengan album genre folks... Dido sentiasa berjaya buatkan daku untuk layan album terbarunya.
Memang setakat ini, album baru Dido 'girl who got away' ialah ketiga daku buat koleksi
Minat Dido sejak lagunya 'Here With Me' jadi sountrack untuk siri TV Roswell dulu...

Untuk album baru Dido ni, lagu yang pada aku sedap dan layan ialah 'End Of Night', 'No Freedom' n of course lagu 'Girl Who Got Away'... uhumm. Ada 11 lagu semuanya untuk dilayan dalam album ni.

Actually, lagu-lagu Dido ialah pilihan aku untuk dilayan tatkala buat kerja di ofis. Pilihan terbaik setakat ni. Kalau pasang lagu lain, mau budak-budak ni dok dengar aku yang menyanyi dari bilikku ini. Haha.



Untuk album tempatan, lagu-lagu dari album baru Dato' CT Nurhaliza adalah pilihan aku.
Sejak-sejak album Fragmen ni keluar, memang kemain lagi daku promote kengkawan untuk dengar sama,
Bukan apa, album Fragmen menampilkan lagu-lagu yang segar dan lain dari yang lain jika dibandingkan dengan albumnya yang terdahulu.

Lagu-lagu semua sedap terutamanya lagu 'Jaga Dia Untukku'.
Cuma album Fragmen ni hanya ada 9 lagu saja,,,,,huuu, tak puas. Mau lagi!!


Kengkawan semua pulak tengah layan album n lagu apa sekarang ni???
Mind to share???


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation