Thursday, 26 March 2015

Dont know why



I waited till i saw the sun / i dont know why i didnt come / i left you by the house of fun / i dont know why i didnt come / when i saw the break of day / i wished that i could fly away / instead of kneeling in the sand / catching teardrops in my hand / my heart is drenched in wine / you'll be on my mind / forever / out across the endless sea / i would die in ecstasy / but i'll be a bag of bones / driving down the road alone / something has to make you run / i dont know why i didnt come / i feel as empty as a drum / i dont know why i didnt come

P/S : the number that made me fallin into norah jones ❤️

Tuesday, 10 March 2015

Lesen

9 Mac 2015 (Isnin) 

Pagi ni kalo diikutkan ku ada sesi taklimat satu hari..
Dalam fikiran tiba-tiba teringat...lesen keta daku tu akan expired 15 Mac tahun ni..
Humm...rasa elok kalo pergi renew hari ni...takdelah terkejar-kejar sangat....sedang eloklah taklimat tiba-tiba sampai lunch time saja.

Dah berkira-kira nak pergi JPJ Bangi sana....
Dengan keadaan panas terik n jauh pulak tu nak ke bangi, terdetik hati nak gi pejabat pos saja walaupun tak pernah ada experience ke situ.
Sedang elok ku pergi ke bangunan Maybank Putrajaya tu sebab nak cucuk duit, ternampal lah pulak satu van oren ni...



Wawawah...kaunter 1JPJ.....! 
Waoh.....ku dah mula tersengih.....excited woooo....tak pernah tau pun ada van bergerak ni... Hahaha
Bayangkan ku orang ketiga beratur di bawah rimbunan pokok tu...beratur sambil tersenyum....excited sangat okeh! Hahaha
Punya excited sampai tersasul daripada nak renew 5 tahun cam biasa ku buat sebelum ni, terus tercakap nak renew 3 tahun saja. Hahaha.
Sampai incik JPJ tu siap kuar dari van tu layan borak sama aku yang memang ketara excited..
Dia kata ini program JPJ bawah NBOS (national blue ocean strategy) ..
Wah,..terus ku cakap very good job la JPJ sebab ada program outreach macam ni....uhumm
Van ni akan ada di depan bangunan Maybank ni setiap bulan, schedule leh semak kat website perbadanan putrajaya.
Selain tu, rupanya van ni akan berada sampai jam 10 malam dekat pasar malam putrajaya setiap hari selasa..
Wah...ku cakap untong laa orang putrajaya kan....uhumm
Van kaunter 1JPJ ni pon ada kat negeri lain...so, uols boleh laa semak dekat website JPJ.


Hanya perlukan IC kita
Dah tak perlu nak ambik gambar lain atau bawak gambar sendiri
Terus link ke IC n captured gambar kita dalam sistem JPN tu


Mari bandingkan lesen lama n lesen baru
Sangatlah jauh perbezaanya wahai kengkawan
Baru lah nampak berkualiti dan ciri keselamatan yang lebih up!


Tahdaaaa..... Lesen baru okeh
Finally...i got it! 
Hew..hew..hew.... 
Okeh....2018 my next renewal yah! 

So...macam tuh la dia nak dapatkan lesen yang berwajah baru ni.
Memang dah banyak peningkatan service Kerajaan untuk rakyat ni kan.

P/S : semalam hari nan panas...huhuh...berpeluh macam mandi dibuatnya gara-gara nak renew lesen. Hihi

Tuesday, 3 March 2015

Broiled lobster tails

Balik dari out station hari ahad semalam, macam biasa...rasa penat travel tu takkan habis.
Tadi balik kerja...rasa penat lain macam. Elok lepas maghrib, ku dah selamat tertido dengan jayanya...hufhufhuf

Jam 10.15 malam tadi ku terjaga....actually terjaga sebab teringat malam ni adaTeen Wolf....wooof!
Lepas layan TW habis jam 11.30 malam...huh, rasa lapar pulak sebab tak dinner kan...
Rasa lapar tu jadi rasa mengada nak makan lobster yang kuangkut segar hasil out stationku...
Ahah...penat out station tu kena laa rasa berbaloi dengan sesuatu yang istimewa..gituu
Macam biasa jugak...my homecooking must be easy to make but so yummy to eat.....!

Since I've never share this recipe on my blog, so...here it is, here we go....

Bahan-bahan :
Ekor lobster
Serbuk paprika
Serbuk lada hitam n putih
Mentega yang dicairkan
Olive oil
Garam

Cara masak :
1. Elor lobster yang dah dibersihkan dibelah belakangnya (nak senang, gun gunting ya..)
2. Marinade lobster tails tu dengan campuran bahan-bahan; mentega, paprika, black n white pepper, olive oil n garam.
3. Broil d lobster tails di dalam oven lebih kurang 8-10 minit pada suhu 200 degrees.
4. Garnish them with lemon wedges....n ready to eat! Wallah....!

Amacam, senang kan nak buat broiled lobster tails ni.
Paling best, tentulah daging lobster yang pejal dan banyak....nyumnyum.

Cumanya, jenis lobster yang kubeli kali ni berbeza daripada yang ku beli tahun lepas, kesuntukan masa puncanya. Lobster yang kubeli tahun lepas lagi besar dan lagi sedap....dan...lagi comel rupanya. Uhumm..


Ni rupa broiled lobster tails yang kumasak 38 minggu yang lalu
Woooh, masa ni...hasil tangkapanku lagi besar dan banyak
Kebetulan masa tu familiku berkampung di rumah manisku, kemduri lobster laa jawabnya..
Btw, lobster jenis ni lagi nampak comel dan menyelerakan...kan?

Okeh...selamat mencuba ya kengkawan....
Till here, daa....

P/S : udang sentiasa jadi makanan paling favaourite...haruss ada dalam stok. Cuma, makan kena laa beringat dan berpada-pada, kolesterol tinggi tu. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation