Monday, 19 October 2015

Kacang pool

Malam tadi tiba-tiba my family buat surprise! 
Tiba-tiba dah sampai ke rumah manisku ini. Horayh..syoknya, meriahlah sikit hari-hariku.
Macam biasalah, bila parents datang buat lawatan rumah anak...haruslah berbondong-bondong buah tangan yang dibawa dari kampung. Hee. 

Cuma kali ni memang surprise, mamaku bawakan aku 1 kg kacang pool...original punya!
Waoh..terus kurasa kagum. Ya, ini kali pertama aku tengok kacang pool yang mentah.
Pagi tadi, mamaku dah siap rebus ya. Humm, memang sedap. Lagi sedap daripada kacang tanah rebus.
Tiba-tiba datang idea nak buat set kacang pool haji larkin tu. Sedap woo. 
Dah alang-alang roti yang kubuat semalam masih ada lagi....dan sekarang ada kacang pool mentah...
Apa lagi, jom mulakan projek.


Set kacang pool in da house...hoorayh
My 1st attempt to prepare this...hee. 
My classic white loaf with kuah kacang pool
Sedap....makan ni di kala minum petang memang mengenyangkan
Orang ramai kat rumah, maka haruslah banyak aku buat..

Ingredients : 

500 g kacang pool -  lenyek / kisar
800 g daging kisar 
3 biji bawang merah ( besar ) - kisar
7 ulas bawang putih - kisar
2 inci halia - kisar
1 tbsp jintan manis, jintan putih & ketumbar - goreng tanpa minyak, kisar halus
Sedikit minyak masak / planta
1 cawan air

How to :

1. Panaskan minyak ( i campur planta sedikit), tumiskan semua bawang dan halia hingga naik bau. Masukkan serbuk jintan dan ketumbar.
2. Masukkan daging kisar, masak hingga empuk (berubah warna).
3. Masukkan kacang pool dan 1 cawan air, boleh tambah lagi jika perlu. Tambahkan gula dan garam.
4. Masak sehingga kuah pekat. Siap.


Inilah dia rupa kacang pool ori yang siap direbus dan sedang ditoskan
Kalau nak senang, guna kacang pool dalam tin
Senang, tak perlu nak kupas kulit...hehe

Macam mana mahu makan? 
Senang sahaja, makan bersama roti bakar yang disapu planta.
Kuah kacang pool tu diletak bawang merah dipotong dadu, cili hijau, perahan limau kasturi dan telur mata separuh masak.
Sedap....dan sangat mengenyangkan. 


Ini set kacang pool haji larkin yang kumakan hujung tahun lepas
Best sangat versi original ni, nak makan yang ni kena gi johor la ya? Hihi
Oklah tu, ada sedikit persamaan dengan yang kubuat...walaupun tetap tak boleh lawan
Humm, ini mesti ada secret recipe yang unrevealed kan. Hehe
*ya, resepi yang kuguna itu ialah dari pak haji...katanya.....*

Kepada yang tiba-tiba teringin nak makan kacang pool tu, bolehlah cuba buat untuk lepas gian. Hehe

P/S : kacang pool rebus memang sedap dimakan tatkala tengok tv. humm, baru hari ni aku kenal rupa asli kacang pool mentah tu. Ahaha. 


Sunday, 18 October 2015

Classic white loaf

Bangun tidur hari ni tiba-tiba saja rasa nak membaking
Lebih tepatnya, rasa nak buat d classic white loaf! 
Uhumm...bestnya dapat makan panas-panas roti itu.
Nothing can beats a freshly-cooked loaf of white bread. While the bread is still warm, spread generously with fresh butter and eat. Nyummeh! 


Tahdaaa...my saturday freshly-cooked classic white loaf
Wuhooo.... A good start of my sabtu- day! 
Believe me, it's just easy to make this...uhumm

Ingredients :
(original recipe is to make a 900 g loaf...but i only have a tin for half size of that! hee)

300 g white flour
1 tbsp salt
25 g butter , cubed
1 tbsp caster sugar
2 tbsp easy-dried yeast
80 ml milk ( i used fresh milk ) 
150 ml warm water
1 tbsp plain flour, to dredge

How to : 

1. Sift the flour and salt into a large bowl. Rub in the butter, then stir in the sugar and yeast. Make a well in the centre.
2. Add the milk and the warm water to the dry ingredients. Mix to a soft dough, adding a little more water if needed ( but i just left a little cause already enough for the dough). Turn out the dough and knead on a lightly floured surface for 10 minutes, or until smooth and elastic.
3. Place the dough in an oiled bowl, cover with clingfilm or a clean tea towel and leave in warm place to rise for 1 hour, or until doubled in size. Knead again for a minute or two to knock out the air! (This is an important step uols!) 


4. Shape the dough into an oblong and place in the prepared tin. Cover with oiled clingfilm and leave to rise  for a further 30 minutes or until the dough reaches the top of the tin. (Huu...beautiful, rite?)


5. Dredge top of the loaf with flour. Bake the loaf on the middle shelf of the preheated oven for 15 minutes. (Make sure preheat the oven to 220'C ok!). After that, turn down the oven to 200'C and bake the loaf for a further 20-25 minutes, or until well risen and hollow sounding when tap underneath.


6. Turn out, cool on wire rack and serve! Hoorayh....

See, easy peasy to prep and cook....isn't it?
U guys also can make this at home.
As always, i will always prefer simple home-cooking but yummylicous of course! 
My freshly-baked classic white loaf in the house yow! Am so proud...hihihi. 

Tips : 
1. Make sure the water / milk you use for kneading the dough is warm not HOT! hot water kills the yeast, so make sure it is finger-tolerable warm.
2. If your oven has separate functions for top and bottom heating / grills, don't turn on both at once, first use the bottom grill, then midway turn on the top one to even out the colour.  ( i've been asked a few times about this...here is the secret my friend...uhumm!)

P/S : ....also always love the classic hainan white bread. cecah dengan kari ayam sangat marvellous! Yummeh! Memang terbaik! Luckily i can get them from cold storage at anytime..woot! 

Monday, 5 October 2015

Shishamo fry

Siapa suka makan shishamo atau nama lainnya chapelin.
Ahah, daku ini sangat suka makan shishamo fry atau dalam bahasa melayunya ikan shishamo goreng...
Humm...masih terbayang kesedapannya....nyum nyum!

Sejak-sejak pandai makan makanan jepun, antara menu terawal yang kucuba makan ialah shishamo fry
Memang menjadi kesukaan sejak itu...lalala
Dah try jugak grill shishamo, tapi tetap takleh lawan yang goreng punya...
Sedap meh


Shishamo fry nan crunchy bersama salad favouriteku, crunchy butterhead n chery tomato
Set ini dibuat tatkala jam 11.00 malam sabtu yang lepas, gara-gara otak dok imagine saja
Inilah dia apabila jerebu melanda...nak keluar rumah pun malas
Bila dok umah, apalagi..... #ilasskitchen akan aktif...hehehe
Ala-ala tv cooking show fav daku,  itu Chuck's Day Off..
Ini namanya ilass day off....wah, gituuuuu


Shisamo fry resepi ilass ni memang sedap..crunchy! 
Tau kenapa aku suka shishamo ni?
Ahah, nampak tak apa yang kucuba tunjuk dalam gambar di atas? 
Kalo nak tau, itulah punca kenapa sedapnya shishamo ni...
Telur tau ...telur! Itulah dia shishamo roe ya...
Memang rasanya yang lemak sedap sungguh best

So....siapa yang nak cuba makan shishamo...bolehlah cari menu ini di retoren-restoren jepun
Yang bestnya skang ni, daku dah tak perlu pergi restoren jepun semata-mata nak makan shishamo..yang kadang-kadang juga boleh bikin frust bila menu takde.

Sekarang ni, daku dah boleh buat sendiri kat rumah...
Sebab, sekarang ni dah boleh beli sendiri stok shishamo nan fresh untuk dibuat sendiri kat rumah..woooohooo!!!
Best..best..best!

P/S : aktiviti jalan-jalan cari makan selalunya memberi inspirasi aku untuk masak macam-macam menu makanan nan best. home cooked cooking always the best! Uhummm

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation