Sunday, 28 February 2016

Banyak hobi

Bila tengok belog ni,,..aduhai, sendu pulak takde entri baru 
Drafnya banyak...tapi tersimpan rapi macam tu, tak sempat nak publish...
Dan akhirnya...basi sudah kisah minggu 4, 5,  6 ...tahun 2016 ni

Bukan apa, sekarang ni rasa makin lama tak cukup waktu pulak
Dalam sehari hari tu, atau waktu weekend tu..banyak sangat benda nak dibuat.
Hummm...kena buat jadual harian pulak rasanya ni...macam dolu-dolu
Memang sangat well organised....sebab secara automatik akan jadi sangat disiplin...gitu

Sekarang ni banyak betul hobi nak buat bila lepas ofis atau weekend tu
Makanya....sedikit terabai laa agenda update belog...
Hobi, hobi jugak...tapi sekarang ni semua agenda hobi harus buat lepas selesai house chores; 
basuh baju - lipat baju, vakum lantai - mop lantai, masak memasak - cuci dapur, buang habuk - lap segala cermin
Belum lagi part exercise...demi nak kekal fit kan...huhuh....*yang penting, flat abs...kekeke*
Dah setel segala baru leh layan hobi....huhuh


Page 58/2016 (sat)
Hari ni hari entertain adik-adik student ni, orang dapat pelepasan balik kampung katanya
Layanlah dinner kat restoren korea lagi, nak makanan korea kata dorang
Ahaha...layan ajelah....
Errr,  I ada nampak macam student remaja cam dorang tak? Hahaha


Sebelum kisah dinner kat restoren korea tu, ada lagi kisah hobi jalan-jalan cari makan ni
Petang tu, jalan-jalan seremban cari makan ini, gara-gara tengok JJCMTV3 pegi sini
Ahah, inilah dia Cendol Haji Sharif n rojak kat Seremban...katanya sejak tahun 1920
Cendol special sedap, cendol campur sedap..cendol kacang merah pun sedap
Rojak mee pun sedap...pasembor pun tak kurang sedapnya...nyum nyum


Hobi yang satu pun ni memang nak kena layan .... Dah macam rutin setiap bulan pulak,,keke
Manicure n pedicure demi kesihatan kuku n kulit tangan n kaki
*padahal...sah-sahlah nak kuku cantik lagi berkilauan licin bersinar...hahaha*


Ini hobi lama yang baru bermula kembali
Lepas berkurun lamanya, nampaknya ini novel melayu pertama yang daku baca
Dah baca separuh, tengah gigih nak habiskan baca satu buku
Demi nak buat review novel ni...best ke tidak kan
Harusslah buat review, sebab penulisnya Q Aulia ni gigih hadiahkan daku karya sulungnya ini
Terharu n teruja gitu bila seorang novelis bagi karyanya untuk dibaca
Wah...dah macam layan movie,,.nak jadi orang pertama yang baca naskah bertulis ni
Nanti full entry untuk review ni daku akan buat khas dalam belog ni



Ini pun hobi baru dua tiga menjak ni, layan drama 'Gemersik Kalbu'
Cerita ni dah lama kot, tahun 2012...tapi sekarang baru nak tengok sampai habis
Masa keluar tahun 2012, cerita ni tayang kat slot Akasia TV3 kul 7 malam
Sah-sahlah aku tak layan cerita kul 7 malam ni
Masa ni sukanya aku rasa sebab Aqasha buat comeback dalam lakonan
Err, haruslah daku layan cerita ni sebab Aqasha
Ya, aku memang minat Aqasha sejak dia mula menyanyi dulu..hahaha
Dan rasanya Aqasha the only artis lelaki yang aku follow IG nya..sebab, dia ni cool owh!
Dalam lakonan cool, dalam IG nya pun cool!
Btw, cerita Gemersik Kalbu ni pun best, lagu-lagu soundtrack pun best termasuk lagu Obsesiku nyanyian Aqasha
Humm, nampak gaya daku kena cari novel Gemersik Kalbu ni, kalo tak sampai sudah tak tahu jalan ceritanya

Tu hobi yang ada yang tak sempat nak layan betul-betul
Belum lagi masuk hobi nak layan muzik
Hobi nak masak-memasak resepi baru,
Hobi nak buat seni kraf
Hobi nak mengaktifkan penggunaan otak kiri, melukis, mewarna....ini pun kena dirajinkan
Melepak dengan geng pun hobi jugak tu, ubat release tensen katanya...tapi, dah lama tak berkesempatan

Humm....kengkawan semua pulak macam mana?
Macam mana bahagikan masa?

P/S : hari ahad memang best kalo dapat lepak kat rumah diam-diam kan. *mode rileks!*

Wednesday, 24 February 2016

Mak mak

Page 54/2016 (tues)

Mode : sambil blogging sambil layan tv show " 2 days 1 night" yang kelakar...

Malam ni just nak cerita kisah mak mak pulak. 

Selama ni daku dok dengar jer kisah kengkawan daku yang stay dekat dengan mak dorang
Kisah hajah n kisah timoat..yang layan cerita-cerita drama melayu kat tv tu especially drama tv3 kul 7 malam tu
Kitorang sama-sama gelak aje lah dengar kisah dorang terjebak n melayan drama melayu gara-gara mak dorang
Hahaha...
Iya lah, daku ni sah-sah laa tak berapa nak layan TV
TV kat rumah sekadar penyeri ruang tamu dan untuk bagi bising jer rumah ni...

Sekarang ni giliran daku rasa semua tu n gelak sendiri..hahaha
Iya...sekarang ni mamaku ada di rumah manisku ni...
Pejam pelik dah 2 minggu mamaku ada kat sini..
Bila balik dari kerja mesti mamaku tengah layan TV ....
Malam pun sama...
Yang bestnya...walaupun baru 2 minggu mamaku stay kat sini...
Seluruh jalan cerita drama melayu tu daku dah tau
Sebab apa...sebabnya, sepanjang cerita tu mamaku akan cerita pasal kisah cerita tu....hahaha
Petang tadi kulayan jer mamaku yang layan sinetron indonesia...lepas tu layan korea...malam pulak layan drama melayu...hahaha....dengan daku sekali gigih melayan. LOL!

Owh..baru tau. Rupanya bila layan TV beramai-ramai ni seronok.
Seronok sebab ada yang tukang cerita bila daku bertanya..
Lepas tu bila ada scene lucu lagi kelakar..ketawa ramai-ramai..hahaha
Selama ni manalah aku nak layan sangat segala drama tu...kan!


Malam ni bawa mamaku makan kat restoren korea
Waoh...menu korea sangat untuk dinner malam ni
Almaklumlah baru lepas layan cerita korea kul 6.30 - 7.30 pm 
Apa tah kemaruk mamaku nak makan makanan korea...layan ajerlah..hihihi
Dahlah dalam peti sejuk tu dah ada sebekas kimchi....mamaku buat stok makan dengan nasi katanya
Huahaha...dah kalah orang korea ni tengok gaya mamaku
Aku pun tak makan kimchi minchi segala ni...hihihi
Pendek kata, layan ajelah....
Tapi..menu korea malam ni memang sangat sedap....daku pun dah lama tak lepak restoren ni
Yang penting, sedap dan mengenyangkan lagi menu nan sihat...gitu!

Apapun, untung jugak daku kali ni
Untung sebab mamaku ada di sisi tatkala kesihatan tidak mengizinkan..
Humm...sekarang ni kena patuh makan segala ubat yang doktor bagi tu..
Err...alamak, lupa pulak nak makan ubat malam ni.....!!

So..till then...chow! 

P/S : huuu...bila mamaku dah balik kampung nanti, mesti akan teringat punya saat melayan tengok TV ni. Macam-macam emosi yang tukang tengok tu...marah, sedih, kelakar... Over dari orang yamg berlakon kat TV tu. Hahaha. Layaaaan!

Thursday, 18 February 2016

Deadpool

Ok....siapa yang dah tengok filem Deadpool? 
Angkat tangan atau angguk la sendiri ya..hehe

Sebenarnya ada orang request daku untuk buat review pasal Deadpool ni
Katanya dah tak sabar nak baca apa my review kat belog ni...hehehe


Inilah dia Deadpool
Watak filem dari Marvel comic...
Google jer boleh tengok berapa banyak style mamat topeng merah ni

To jeff, err....apa ya nak tulis review pasal filem ni...
Hahaha...tiba-tiba lost pulak.
Yang daku boleh ingat...memang banyak daku gelak
Dan....dan.... Banyak juga adegan yang tak sanggup daku nak tengok...huh

Sebelum tu, nak bagitau jugak di sini...bahawasanya filem Deadpool ni aku layan hari rabu minggu lepas
Di kala ramai orang baru berpusu-pusu balik dari kampung...cuti raya 1malaysia konsepnya kan..
Dan yang lagi gempak ialah....daku dok di tengah-tengah row seats yang paling depan sekali
Depan mengadap skrin! ...itu yang jadi ada banyak adegan tak berapa nak sanggup tengok..kekeke

Macam biasa, daku tak nak laa jadi spoiler untuk siapa yang belum tengok kan
Apapun Ryan Reynolds yang pegang watak Deadpool ni memang sangat happening n cool...
Sesuai dengan watak Deadpool...
Cumanya filem ni kategori 18SG ya...so, budak-budak tak boleh lah nak layan
Memang patut...sebab dialog semua memang banyak sangat double meaning...n d F words...
Dan...aksi-aksinya memang ganassss! Huh....

Overall....Deadpool memang seronok dilayan sebab asyik buatkan uols tergelak jer....dari awal sampai laa habis movie ni... Abaikan bab d double meaning words...or curse words....filem ni menghiburkn n santai.
Macam biasalah citer-citer superhero ni...klimaksnya haruslah nak selamatkan girlfriend kena tangkap dek penjahat.

.........boleh lagi sape nak nak layan tu
But for me....no repeat! err...not so my type loh..hahaha
Ada dialog kelakar...tapi lupa lah pulak...maka tak dapat nak cerita kat belog ni...

P/S: kepada adik-adik bawah umur tu..tak payah laa nak cari cetak rompak or download...memang tak sesuai pun...pegi belajar lagi bagus ya! Hihihih

Wednesday, 17 February 2016

Tetamu special

Page 47 / 2016 ( tuesday )

Malam ni rumah manisku dikunjungi tetamu special
Wah,,,,suka la daku bila ada yang nak datang bertandang...
Haruslah masak menu special khas untuk tetamu yang datang
Nak pulak tetamuku itu tak pernah rasa lagi my signature dish..
Gitu...


Nasi arab berempah special
Special sebab nasi ni layer with tulang rusuk lembu...uhumm
Makanya balik kerja terus gigih rebus tulang lembu selama hampir 2 jam supaya empuk
Dan...terus basuh n rendam beras basmathi selama 30 minit...
Wallah....! Menu utama katanya kan



Ayam masak merah 
Ahah, ayam masak merah ni biasanya kubuat untuk pakej nasi minyak speselku
Tapi buat malam ni semata-mata adik iparku nan seorang ni suka makan ayam
Juga gigih balik kerja perap ayam
Yang penting...ayam perap siap..tinggal goreng jer


Daging masak hitam 
Ini special sebab my first attempt....woot woot
Semuanya kerana Chef Shers tau...inspirasi gitu
Terus buat sebab nak makan sama lemang
Rendang daging masak hitam ni memang sangat sedap bila makan the next day lepas masak
Aroma rempah dan kerisiknya...huuuh, memang tak boleh tahan
Buat lawan makan dengan nasi arab pun sedap! Lalala

Malam ni memang dinner special
Special menyambut kedatangan mamaku....!
Hahaha..haruslah spesial kan..
Biasalah...kalo mamaku datang...harusslah anaknya chef ilass akan masak sedap-sedap
Adik iparku yang datang menghantar pun sampi licin makan...hahaha

Huh....makan malam yang menghepikan
Perut memang full!
Sampai air hazelnut chocolate chatime yang adikku belikan pun dah tak boleh masuk..

P/S : ai selaku tuan rumah memang suka laa volunteer masak macam-macam kalo ada yang datang bertandang. barulah best gathering kan... 

Thursday, 11 February 2016

Salah crocs?

Dalam beberapa hari lepas, entah macam mana aku terbaca news feed kt laman sosial aku.
Homaaigoshh....tup tup keluar gambar kaki budak putus
Adohai...ngeri owh! 
Bila terbaca berita macam ni...apatah lagi tertengok gambar lah pulak
Humm..memang tak tau dah nak cakap apa
Geram ada
Nak marah pun ada
Sedih pun ada

Pendek kata..mengucap panjanglah!





Diagram di atas menunjukkan apa yang sebenarnya berlaku semasa kejadian.
Aduh......ngilu rasanya.


Makanya? 
Adakah kasut spesies ini yang merbahaya?
Punca kaki tersepit?

Apapun..kesian adik ni....baru 4 tahun kan. Huh
Semoga adik ini dan keluarga bertabah.
Kepada yang lain-lain, jaga keselamatan diri semasa naik eskalator.
Malang tidak berbau orang tua-tua kata.

P/S : err..petang semalam siap buat kajian kat eskalator, macam mana kaki boleh tersepit. Elok lah pulak malam tadi keluar diagram ni. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation