Thursday, 21 April 2016

El Nino

Kat seluruh negara sekarang ni sedang merasai kesan el nino
Masing-masing berdoa supaya hujan turun
Mana taknya, sesetengah kawasan siap empangan pun kering kan

Musim el nino ni, suhu boleh cecah 46 darjah celcius tu...
Panas tu kan...

Makanya sempena musim elnino ni...sangatlah malas nak keluar 
Rasa macam nak dok rumah jer
Masalahnya kat rumah pun panas bahang lain macam..huh! 
Tapi..ok lagi laa daripada keluar rumah...
Kalo nak keluar rumah pun....pagi-pagi hari atau petang membawa ke malam. Gitu
Bukan apa, kalo keluar di kala panas terik tu, memang terus sakit kepala....n boleh dehidrate


Panas terik nak buka mata pun tak boleh
Bila jumpa air macam ni, rasa macam nak terjun pun ada...hahaha
Motip gambar ni ialah just feel orang-orang dahulu kala yang kena berdiri bawah panas terik untuk ambik gambar, flash tak power kan.....gitu
Tak silap, daku masa darjah 1 dulu pun ambik gambar kelas beramai-ramai pun bawah panas terik.....hihi


Sempena musim el nino ni, kita semua memang kena lagi banyak minum air
Dalam rumah pun disarankan letak bekas berisi air...terutamanya rumah-rumah yang tak pasang aircond ni
Mandi pun rasa nak kena kerap selalu.....betul tak? 
Dapat mandi jer...fuh, best rasanya
Kesan el nino lagi satu ialah tido malam pun rasa tak selesa....

Motip entri malam ni...saja laa nak jugak komen pasal el nino
Tengok berita n viral.....ular pun lari masuk cari sejuk dalam sekolah....tak tahan panas jugak rupanya...
Uhumm...

Nak komen jugak pasal el nino? 
Jom mengomen beramai-ramai
Katanya el nino ni mungkin boleh berlarutan ke 5 bulan akan datang.

P/S : mode bekerja sampai ke malam ni. sib baik ofis sejuk....heee


Sunday, 17 April 2016

Tidur bermakna

Hujung bulan Mac hinggalah hujung minggu lepas, huh....memang kehidupan agak tidak teratur seperti biasa
Rutin hidup dah berubah...
Waktu tidur berubah...waktu bangun pun berubah
Waktu pergi kerja berubah...waktu balik kerja pun berubah
Sabtu ahad pun dah tak sama macam biasa ada ketikanya...
Tapi...dan nama pun kerja kan...layan ajerlah
Sumber rezeki kita kan....kenalah buat sehabis baik..gituuuu

Biasanya kehidupan normal daku dipengaruhi oleh rutin tidurku
Kalo rutin tidur dah berubah, maka rutin yang lain pun akan berubah
Huh....letih jadinya...
Mind clock pun berubah....
Paling penting...rutin exercise dah berubah
Humm..mana badan tak lemau n rasa macam kurang fit
Huuuh.....i miss my swimming session so bad! Serius...

Btw...bila rutin tidur terganggu ni..rasa macam nak spend weekend dengan tidur jer
Tapi..masalahnya aku ni tak suka tidur waktu weekend..
Rasa macam rugi jer kalo habiskan hari dengan tidur...
Dilemma betul kan...

Makanya....dua-dua keperluan nak kena dipenuhi...
Tidur...dan aktiviti penuh makna..
Maka...jadilah aktiviti tidur bermakna...hahaha
Hey..hey...hey....harusss bijak kan!


Page 93/2016
Aktiviti tidur bermakna No. 1 ...pergi salun rambut
Hari ni genap setahun daku tak gi salun buat sebarang treatment ya
Tak gi trim rambut...n tak buat treatment dalam tempoh setahun ni..
Betapa punya takde masa kan sebelum ni...
Singgah salun pun semata-mata beli produk rambut nan habis sahaja...
Dalam tempoh setahun ni pun daku tak gi swimming macam biasa, dah save di situ
Kalo tak, kena buat treatment rambut sebab air kolam penuh klorin kan..
Hari ni 4 jam dekat salun....betul-betul daku bagi kepala kat amoi jelita tu
Memang daku bantai tidur secukupnya..hahaha
Bangun celik mata untuk cuci rambut jer...selain tu, semuanya daku tidur
Yang ajaibnya..memang lena betul daku tidur kali ni..hahaha
Akhir sekali...tengok rambut dah dapat macam yang nak..yeay!
2 in 1 konsepnya...tidur dapat....rambut best pun dapat...best best!



Page 107/2016
Hari ni hari tidur sambil memanjakan diri sendiri namanya
Apalagi...haruslah dapatkan rawatan diri untuk freshkan badan dan otak yang lesu
Berehat sambil badan dibelai sambil tidur diiringi muzik mendayu-dayu
Lampu pulak suram-suram jer...aroma herba pun menusuk hidung
Memang pakej untuk tidur laa...hahaha
Huuh...bestnya badan dapat urut...sambil-sambil muka pun buat facial..
Syoknya lahai kalo hari-hari leh macam ni..hahhaa
Finally dapat cari waktu...selepas 2 bulan tak datang sini...
Almaklumlah...kehidupan tak terurus...muka pun tak terurus rasanya..huhu
Paling best bila muka dipakaikan masker tu laa...syok jer dapat tidur
Kena pulak amoi kali ni pandai mengurut...syok ah
Tapi dia pun komen, badan penat nih....rasa stress jer...humm, TQ kerana memahami ya

Itulah aktivti tidur bermakna yang daku akan buat kalo dah rasa nak tidur sangat
Alang-alang tidur...biarlah berfaedah...nak nak di hari minggu kan..
Rugi juga kalo kerja dok membuta kat rumah jer...tul tak kengkawan?

Btw....uols semua ada buat aktiviti tidur bermakna jugak ke? 
Mind to share? Heee

P/S : memang betul...bila badan penat..otak pun letih. Memang skang ni macam dah jadi habit baru daku pulak time malam.... Tau apa? Habit malas nak pakai krim malam segala. Paling haru, balik kerja...cuci mekap guna cleansing milk jer. Lepas solat langsung tertidur... See, mana sempat nak cuci muka, toner n moisturize ni semua lagi. Bad...bad.. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

top navigation